Serije Fendera koje treba zaobići?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
eg303

Re: Serije fendera koje treba zaobici???

Post by eg303 » 05 Aug 2009, 12:44

Pošto je ova tema prilično zaživela, mislim da je vreme i da se stvari malo sumiraju.
1.Opšti zaključak je da ne postoji loša serija/godište već je reč o eventualnom lošem komadu (primerku), svi imaju takva iskustva.
2.Vrlo je bitno da li se gitara kupuje radi ličnog zadovoljstva ili preprodaje i slično.
3.Ukoliko je u pitanju zadovoljstvo, kupujte gitaru vezanih očiju jer MIA, MIJ, MIM, MIC oznake uopšte ne moraju da budu merodavne (očigledno je da je MIA ustvari vrlo često MIM ali nije i MIM cena). Ukoliko hoćeš da se „venčaš“ za gitaru, nađi proverenijeg luthiera, naruči provereno dobre komponente, velika je verovatnoća da ćeš dobiti gitaru kakvu očekuješ, a na tebi je da li ćeš da kačiš lažne bedževe na vrat.
4.Ukoliko se gitara kupuje kao dobra investicija ili za preprodaju, vrlo (i izgleda, jedino) je bitno da je MIA ili u najgorem slučaju MIJ, (poželjno starija godišta, bez dodatnih izmena) sam utisak o kvalitetu tona biva često maskiran samom pojavom ovih oznaka, sugestija je moćna u tim situacijama. Treba biti vrlo skeptičan prema ponudama raznoraznih vintage modela čak i za umereno veliku cifru jer smo svi svedoci najezde 100dolarskih kineskih kopija koje ovde dobijaju višestruko u cenama, a evo čujemo od ljudi iz prve ruke da na tržištima kao što je američko prave vintage gitare imaju cenu od nekoliko desetina hiljada dolara.
Dakle, prava dilema je bussines or pleasure...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Aug 2009, 15:01

Sava wrote: Tačno, danas se proizvodi bolja žica nego nekada pa čak i heksagonalna (jesam li dobro napisao?) kako bi više namotaja stalo na istom prostoru.
Ne proizvodi se *ista* žica. Ne koristi se, recimo, formvar. Formvar menja širinu namotaja, induktivnost & kapacitivnost, a time i ton.

To nisam ja izmislio, Simur Dankan je o tome detaljno pisao (dobra polazna tačka = http://www.provide.net/~cfh/pickups.html).

A razlika se i čuje. Imam nekoliko DVD snimaka starih magneta (DVD Karla Verhejena, recimo), i taj zvuk jednostavno nije ni blizu onom što čujem iz današnjih magneta.
eg303 wrote:...sam utisak o kvalitetu tona biva često maskiran samom pojavom ovih oznaka...
Kvalitet zvuka nimalo ne učestvuje u formiranju cene, nažalost. Gibsoni ne bi koštali koliko koštaju da je tako.

eg303

Post by eg303 » 05 Aug 2009, 16:43

Rocket Roll wrote:Kvalitet zvuka nimalo ne učestvuje u formiranju cene, nažalost. Gibsoni ne bi koštali koliko koštaju da je tako.
Mislim da je ovo ključno mesto. Ako to tvrdi čovek koji je poznavalac (Rocket Roll), a i moje skromno iskustvo mi govori da su stvari takve, džaba sva naklapanja o dobrim i lošim godinama, sušnim sezonama u tropskim šumama, ozonskim rupama itd (iako to sve ima uticaja na kvalitet instrumenta). Ako ti je stalo do zvuka, kreni od low class Squier-a (ima ljudi koji se kunu u svoje korejance pa i kineze, treba čuti) pa preko MIM-ova itd. Možda ono što ti se sviđa, što odgovara zvuku benda u kom sviraš, čuči baš u nečem od toga. Nije isključeno da ako si fan Fender zvuka nađeš bolji instrument u nekoj Yamahi za 150-200eura (pacifika i sl.) pre nego u nekom izvikanom originalnom jubilarcu. Sećam se dobro prve jubilarne (anniversary) serije stratocastera, metalik srebrne boje sa natpisom na rogu gitare, izašla je krajem 70tih za 25 godina Fendera. Ni po kom osnovu taj strat se nikom od nas koji smo tada svirali nije mogao porediti sa regularnim (CBS) stratocasterima, bio je lošiji uprkos "unapređene" elektrike, težak ko đavo, vrat dosta nekomforniji, ton ni na jednoj poziciji nije bio ubedljiv, a koštao je 50% više.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Aug 2009, 16:57

Kvalitet zvuka nimalo ne učestvuje u formiranju cene, nažalost. Gibsoni ne bi koštali koliko koštaju da je tako.
A evo ja onako kao apsolutna neznalica, samo da priupitam...
Kvalitetno drvo i skupi i kvalitetni magneti ne uticu na zvuk, ako je tacno ovo sto kazete?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Aug 2009, 17:45

sinisake wrote: Kvalitetno drvo i skupi i kvalitetni magneti ne uticu na zvuk...?
Utiču, ali nisu recept po principu "ako uzmeš skupo drvo i staviš na njega skupe magnete dobijaš gitaru koja odlično svira".

Od deset istih gitara koje su sišle sa proizvodne trake istog dana, dve će biti lošeg zvuka, sedam prosečnog a jedna odličnog. Da li će kontrola kvaliteta spaliti makar ove dve gitare lošeg zvuka? Da li će ona odlična koštati 50% više?

Ako kasnije jednu od te dve loše gitare stavimo pored jedne dobre jeftinije gitare, čućemo kako jeftinija gitara svira bar dvaput bolje. Da li će to podići cenu toj jeftinijoj gitari?

Kada kupac dođe u radnju da proba jednu od te dve loše gitare, može li da kaže prodavcu "Ova gitara nije ništa posebno, kupiću je ako joj cenu srežeš napola?"

eg303

Post by eg303 » 05 Aug 2009, 17:59

sinisake wrote:Kvalitetno drvo i skupi i kvalitetni magneti ne uticu na zvuk, ako je tacno ovo sto kazete?
Malo si izvrnuo situaciju. Sam si skoro pisao o onom handmade stratu (mahagoni+hum), jel misliš da je to bolje od nekih serijskih modela koje si probao? Nikako ne mora da znači da ako si uzeo skupo drvo i struju da dobijaš dobar zvuk, pa ona jova na stratu (originalu) sigurno je jeftinija za par redova veličine od mahagonija, ali u kombinaciji sa odgovarajućim pickupom završava posao na najbolji način. Ne znam da li je ko bio na koncertu Dade Topića na Savi pre par dana, svirao je telca, pravio mu neki Goran, sve vreme ga je hvalio, pretpostavljam da mu je čovek samo sklopio, od već proverenih materijala i struje, gitaru koja sasvim zadovoljava bez preteranih eksperimenata...

Sava

Post by Sava » 05 Aug 2009, 18:05

Rocket Roll wrote: Ne proizvodi se *ista* žica. Ne koristi se, recimo, formvar. menja širinu namotaja, induktivnost & kapacitivnost, a time i ton.

To nisam ja izmislio, Simur Dankan je o tome detaljno pisao (dobra polazna tačka = http://www.provide.net/~cfh/pickups.html).
Žao mi je ali ne znam šta je to "formvar". Pokušao sam da prevedem iako mi forma ne deluje engleski, ali nisam siguran da bi dobar prevod bio "promenjljiv oblik". To bi značilo da žica nema istu formu na celoj dužini što bi odgovaralo nesavršenoj tehnologiji. Ili si mislio natkzv. "ručno motanje" koje zapravo nikada i nije bilo ručno? Samim tim nemoguće je namotati dva ista magneta. Ipak da ne nagađam prevedi mi na šta si mislio.
Rocket Roll wrote: Kvalitet zvuka nimalo ne učestvuje u formiranju cene, nažalost. Gibsoni ne bi koštali koliko koštaju da je tako.
Hoćeš da kažeš kako Gibson ne vredi pare koje se daju za njega? Ne da se ja ne slažem sa ovakvim mišljenjem već i veliki broj vrhunskih muzičara u svetu kao i gomila kupaca. Koja bi to gitara mogla da se kupi za mnogo manje para i da svira kao L5 na primer? Misliš li da bi muzičari davali velike pare da proizvod ne valja? Pa ne bi. Svaki proizvod mora da bude merljiv na tržištu u protivnom ga je jako teško ili nemoguće prodati. Gibson ne samo da je merljiv, on je referenca. Ne znam da li ti je poznat podatak da je u autogumarskoj industriji Mišelin indeks 100, a to znači da svi ostali formiraju cene u odnosu na proizvode ove fabrike.

No dobro, nije to tako ni bitno. Ono što je između ostalog vrlo važno znati je to da su 60-te godine dale vrhunac kvaliteta u bližoj istoriji čovečanstva. To su bile godine kada nije bila bitna cena već kvalitet. To je važilo praktično za sve proizvode. Imao sam engleski signal generator Marconi iz 60-tih koji ni posle 40 godina rada nije popustio. Pitao sam starog inžinjera iz VTI-a kako je to moguće, a on mi je rekao da je to vreme ručno biranih i specijalno pravljenih komponenti, ali da je cena tog uređaja tada bila 25.000 dolara! A danas možemo da kupimo za nešto preko 1.000 euro Rode Swartz sa mnogo, ali mnogo boljim karakteristikama! Onda je krenula migracija kapitala i traženje što jeftinije proizvodnje radi povećanja profita. Ako niste znali firme Kenwood, Sherwood, Fisher, Marantz i mnoge druge da ih ne nabrajam su izvorno američke firme kojima je kapital polako migrirao ka istoku, tačnije Japanu, a kasnije Taiwanu i ostalim dalekoistočnim zemljama. Negde krajem 60-tih je bilo "fuj japanska roba", verovali ili ne! Verovatno je ista stvar i sa Fenderom i Gibsonom, mislim na kvalitet izrade.

Fenderi i Gibsoni nisu bili ni malo jeftini proizvodi u to vreme. Da je to tako videćete već po tome što mnogi naši poznati muzičari nisu tada svirali te gitare već mnogo jeftinije. To je i doba jeftinih kopija tipa HB, Maya, Solaris, Ibanez i drugih koje su bile po ceni pristupačnije širokim masama. Hvala Bogu da se to sve promenilo pa sada praktično svako može da svira na Fenderu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Aug 2009, 18:16

Sava wrote:Ipak da ne nagađam prevedi mi na šta si mislio.
Vrsta laka.
Sava wrote:Hoćeš da kažeš kako Gibson ne vredi pare koje se daju za njega?
Hoću da kažem ono što sam rekao. Svakako da ne vredi svaki Gibson para koje se daju za njega, kao što ne vredi ni svaki Fender: kvalitet nije merilo cene. Takođe mislim - i tu se i sa mnom slaže "veliki broj vrhunskih muzičara u svetu, kao i gomila kupaca" - da je Gibson ozbiljno izgubio kompas i da to što oni, recimo, prodaju za 1000 evra niko ne bi kupio za te pare da na tome ne piše "Gibson".

Jeste li vi videli neki Studio uživo? Izradu, završnu obradu? Da li biste i pomislili da je to gitara od 1000 evra da na njoj ne piše "Gibson"? Ne, pomislili biste da je to nečiji loš vic - ima korejskih kopija od 200 evra koje bolje izgledaju.

eg303

Post by eg303 » 05 Aug 2009, 18:28

Rocket Roll wrote:Jeste li vi videli neki Studio uživo? Izradu, završnu obradu? Da li biste i pomislili da je to gitara od 1000 evra da na njoj ne piše "Gibson"? Ne, pomislili biste da je to nečiji loš vic - ima korejskih kopija od 200 evra koje bolje izgledaju.
+1 (čak možda i bolje zvuče)
Evo ovaj momak za 150EURa prodaje ovo (reč je o Apollo Vintage kopiji LP-a):
http://www.youtube.com/watch?v=z_kxu7oqtlY
Nadam se da mi čovek neće zameriti što publikujem ovako njegov rad (ne bi trebalo pošto nema čega da se stidi, svira odlično)...Moj Les Paul Deluxe iz 1976 nije ovako ubedljivo zvučao...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Aug 2009, 20:47

eg303 wrote:
sinisake wrote:Kvalitetno drvo i skupi i kvalitetni magneti ne uticu na zvuk, ako je tacno ovo sto kazete?
Malo si izvrnuo situaciju. Sam si skoro pisao o onom handmade stratu (mahagoni+hum), jel misliš da je to bolje od nekih serijskih modela koje si probao? Nikako ne mora da znači da ako si uzeo skupo drvo i struju da dobijaš dobar zvuk, pa ona jova na stratu (originalu) sigurno je jeftinija za par redova veličine od mahagonija, ali u kombinaciji sa odgovarajućim pickupom završava posao na najbolji način. Ne znam da li je ko bio na koncertu Dade Topića na Savi pre par dana, svirao je telca, pravio mu neki Goran, sve vreme ga je hvalio, pretpostavljam da mu je čovek samo sklopio, od već proverenih materijala i struje, gitaru koja sasvim zadovoljava bez preteranih eksperimenata...
Ne mislim. Naprotiv, mislim da serijski modeli koje sam probao rade bolje. :wink:
Ali opet, gitara u klasi ~1000evra i kad je sasvim prosecna, ne moze da zvuci losije od gitare iz neke srednje, nize-srednje klase, imho...
(al' dobro, nemam ja pojma)
Uzgred, ili ovaj apolo ne stima, ili tip ima los vibrato...

eg303

Post by eg303 » 05 Aug 2009, 21:12

eg303 wrote:Ali opet, gitara u klasi ~1000evra i kad je sasvim prosecna, ne moze da zvuci losije od gitare iz neke srednje, nize-srednje klase, imho...
Pa ja mislim da gitare tog tipa koji si ti probao, kada se sve sabere (ja sam te to i pitao kada si pisao o toj gitari) koštaju ranga hiljadarke (egzotična drva+egzotična struja+(eventualno)floyd+majstorski rad, sve u sjajnom finišu) a i sam tvrdiš da su mnogi serijski (znači oko 500eura, meksikanci idu za oko 300-350)modeli bolji, onda je sve jasno... Pitaj drugara kod koga si probao gitaru koja je vrednost (sa radom), kladim se da teži hiljadarki...
sinisake wrote:(al' dobro, nemam ja pojma)
to si ti rekao, ja stvarno tako ne mislim. :ziveli:
sinisake wrote:Uzgred, ili ovaj apolo ne stima, ili tip ima los vibrato...
ja to zovem Џипсон vibratom ^^

ognjen93

Post by ognjen93 » 05 Aug 2009, 22:33

Ma roket samo preterano gotivi fender a mrzi gibson........ :XD: :XD: :XD: :XD: :XD:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Aug 2009, 22:55

Gibson je ovde samo primer.

Zamislimo da Mercedes napravi automobil koji je identičan rumunskoj Dačiji (Renault/Dacia) ali košta kao C serija, dok u isto vreme duplira cene C serije.

Zašto bi to iko kupio? Da bi se reklo kako vozi Mercedes? Zato što Mercedes ne može da pogreši pa, ako je i napravio takav automobil, taj ipak nekako mora da bude kvalitetniji od konkurencije? Zato što su ljubitelji Mercedesa mazohisti? Zato što će taj auto da sačuva vrednost čak i kad stigne do Bubanj potoka?

A opet Gibson (i PRS) vode baš takvu poslovnu politiku. Ako njima to prolazi, to znači samo da su vozači petostruko pametniji od gitarista.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Aug 2009, 23:24

A Rocket, stvarno si objektivan... :lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Aug 2009, 23:31

Dobar termin o kojem treba razmisliti: "conspicuous consumption". Želja da se grupi ljudi koja nas privlači priključimo upotrebom novčanika.

"Hej, svirci, vidite, kupio sam gitaru od par hiljada evra, jel' sad mogu da se igram sa vama?"

Post Reply