Vaš najbolje utrošen novac na gitare i opremu
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Vaš najbolje utrošen novac na gitare i opremu
Ja ti baš i nisam stručan po pitanju Squiera. Ono što mogu da ti kažem je da postoje razne vrste akustičnog drveta, od toga Fender najčešće koristi jovu i nešto manje jasen za tela. Takođe treba znati da postoje jove raznog kvaliteta, a naravno da je od suštinske važnosti i od kog dela drveta je uzet komad. Recimo da je moj stratocaster osetno teži od telecastera koji i ma veće i deblje telo, a obe su od jove! Zašto misliš da je agatis lošije drvo od jove? Jova je jeftino, a lepo akustično drvo pa se zato mnogo koristi. Agatis je valjda neka vrsta kestena ako se ne varam, Rocket će to znati da objasni ako ovo pročita. U svakom slučaju ton je nešto topliji od jove što se meni nije dopalo na njihovom telecasteru, ali stratu to sasvim prija, pogotovu što su mu magneti nešto svetliji. Kada sam pomenuo magnete tu je velika razlika jer su oni kod ovog modela AlNiCo, a kod jeftinijih su keramički. Trebalo bi i da je kompletna gvožđurija nešto kvalitetnija. Cena koju si postigao je po meni korektna pa ako ti se gitara dopadne uzmi je slobodno. Ovi novi vratovi su odlični i nisu više onako tanki kao ranije, dobro su obrađeni i ne grebu ruke što se događalo.sirac-šunka wrote:Fini ovi klipovi.
I sam se lomim da pazarim jedan ovakav komad sunburst sa maple-om za 140 evra. Nije 120, ali rekao bih da nije loša ponuda?
Inače jedna stvar mi nije jasna, kako to ide kod Squier stratova, zašto je Standard serija bolja i skuplja, a po specifikacijama je od (lošijeg) agathis-a, affinity slabija a po spedifikacijama od (bolje) jove kao pravi strat?
Acoustic je svetska firma i njihova pojačala su svirali mnogi poznati muzičari. Inače Pirk (tako se zove Čeh) je sjajan tip koji pokušava da sakupi sve informacije o ovim proizvodima do kojih je moguće doći. Nakon mene i on je nabavio jedan komad ovog modela. Čak mi je platio i šemu putem Pay Palla jer ja to nisam mogao, kasnije sam mu nekako vratio te pare. Moj primerak sam ja direktno uvezao iz Švajcarske, a drugi primerak je postojao negde u Leskovcu ili okolini pa verujem da je to taj primerak koji sada treba da stigne do mene.velby wrote:Znaci to si ti, nalateo sam na taj review preko sajta onog Ceskog fanatika za Acoustic pojacala, odlicna recenzija!Moj ortak poseduje Acoustic G100T i to je genijalno pojacalo, malo mu treba sredjivanja, ali i bez toga super zvuci.Inace radjen je po semi Mesa Boogie MKII. Mene zanima Acoustic 160 glava, ali sumnjam da cu to ikada nabaviti...stvarno prelepa pojacala.
Vrsta mahagonija koliko sam ja upoznatSava wrote: Agatis je valjda neka vrsta kestena ako se ne varam
Ne, ne, pazi, sve i da je nekakav srodnik mahagonija, definitivno nije vrsta mahagonija. Maslina i jasen su nekako u rodu, ali to ne znači da je jasen vrsta masline. Agatis ima osetno manju specifičnu težinu od mahagonija, ali kod solid body gitara daje neke srodne tonske karakteristike zbog gustine vlakana. Vrlo čsto sam zbunjen kad čujem za šta se sve koristi povo drvo. Recimo, kod akustičnih gitara se koristi za donju i bočnu ploču rezonatora kod jeftinijih modela, i mada na oko deluje kao da ima vlakna slične homogenosti kao mahagoni, ne daje isti ton. A opet, vrlo često jeftine solid body električne, posebno sa 2 humbuckera, imaju trup od agatisa, što bi opet moglo da navede da ovo drvo treba da uz što manje troškova oponaša mahagoni. U mehaničkoj obradi, i po specifičnoj težini, daleko je sličnije četinarima, što će reći da zapravo ne može verno da menja mahagoni.
hahahahahahahhahahahahahahhahahahahahahhahahahahahahhahahahahahahKristijan wrote:Ne, ne, pazi, sve i da je nekakav srodnik mahagonija, definitivno nije vrsta mahagonija. Maslina i jasen su nekako u rodu, ali to ne znači da je jasen vrsta masline. Agatis ima osetno manju specifičnu težinu od mahagonija, ali kod solid body gitara daje neke srodne tonske karakteristike zbog gustine vlakana. Vrlo čsto sam zbunjen kad čujem za šta se sve koristi povo drvo. Recimo, kod akustičnih gitara se koristi za donju i bočnu ploču rezonatora kod jeftinijih modela, i mada na oko deluje kao da ima vlakna slične homogenosti kao mahagoni, ne daje isti ton. A opet, vrlo često jeftine solid body električne, posebno sa 2 humbuckera, imaju trup od agatisa, što bi opet moglo da navede da ovo drvo treba da uz što manje troškova oponaša mahagoni. U mehaničkoj obradi, i po specifičnoj težini, daleko je sličnije četinarima, što će reći da zapravo ne može verno da menja mahagoni.

brate, koji si ti car

Ne kapiram šta ti je smešno.
ibanez super tube screamer 9=2 litre ''Lav''-a.. 

ma brate, ona, isto si fantom, niodakle se pojavisKristijan wrote:Ne kapiram šta ti je smešno.

Pazi, ništa ja tebe ne kapiram, ali da si mi živ i zdrav, vidim da se dobro provodiš 

Imao sam squier strata od agatisa i bila je to djavolski teska gitara
A kako agatis šljaka sa singlovima, to nisam nikad imao prilike da čujem?
nisam nista jeo, pa se tripujem...Kristijan wrote:Pazi, ništa ja tebe ne kapiram, ali da si mi živ i zdrav, vidim da se dobro provodiš
get it?
(upravo jedem)
Pa, sa fabrickim singlovima je davalo dosta ostar i bistar ton, sto je na 99% pojacala na kojima sam ga svirao davalo jako fine rezultate.Kristijan wrote:A kako agatis šljaka sa singlovima, to nisam nikad imao prilike da čujem?
Kakvo neobično drvo, nikad ne bih predpostavio da sa tom strukturom može da daje takav ton. Hvala na informaciji.
Ja sam se ranije tripovao da taj agathis ima neke veze sa mahagonijem, dont know why, btw u pitanju je ovo drvo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Agathis
http://en.wikipedia.org/wiki/Agathis