Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
eg303

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by eg303 » 11 Mar 2010, 22:00

Ovako. Ja sam olabavio žice, spustio ona dva šrafa oko kojih se klati tremolo do kraja, i onda sam špicanglama nategao tri dodatna federa na blok tremola. Ona dva šrafa što idu duboko u telo nisam morao da diram:
Image
Image
Kada sam nategao žice (011) u štim, tremolo je ostao praktično nategnut federima, blokiran, ni kod jakih bendinga ne spušta štim, valjda je sve to slučajnost da je tako baš kako sam i hteo...

Haralampije

Post by Haralampije » 11 Mar 2010, 22:06

Direktno ide u drvo,al malo pod uglom.Standardni krstasti sfaf,cetvorka ako se dobro secam.Kad nije blajzn'o na ovim starim 50 godina,nece ni na novim(a i ima ih u radnji,a ako ga kojim cudom nema,onda roknes obican za drvo) Pa oni se ionako ne cackaju puno sem kod setapa,tako da nema tu sta da blajzne,sem ako si bas uporan( :XD: ) Dugi su oko 3,5-4 santima(pa oceni odokativno dal' bi ispao)

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 11 Mar 2010, 22:08

evo vidiš, kod tebe su ta dva šrafa baš duboko u drvetu, dok sam često viđao savete gde su oni skoro skroz napolju
kao npr ovde

Image

zato i pitam, dokle se oni olabavljuju, jer svako ponovo šrafljenje šrafa u istu rupu u drvetu, gubi na čvrstini

Haralampije

Post by Haralampije » 11 Mar 2010, 22:16

Nisu skroz,jos bar 2cm-a su u drvetu.Ovaj lik verovatno ima tremolo flat,ali koristi rucicul i nije zeleo da pritegne opruge bas do kraja(jer bi onda morao k'o sivonja da upre da bi mrdnuo tremolo.obicno ga do kraja navrnu oni koji ne zele da koriste tremolo,tj da ga tako fiksiraju.

eg303

Post by eg303 » 11 Mar 2010, 22:19

Jbg, i meni je bilo frka da nešto mađijam sa tim šrafovima, Squier je to, zato ih nisam ni dirao, malo je gadno natezati one opruge špicanglama da bi se ubole u rupice, ali istrpeo sam nekako, par puta mi se smicale, bolje da ne pričam... U svakom slučaju ovo je moj rezime: opruge ove sile natezanja kao što su kod mene (kombinacija Squier-Yamaha) dovoljno su jake da čak i 11-icama blokiraju tremolo, održavaju ga u mrtvoj tački. Naravno, ako hoćeš floating tremolo, ona dva šrafa moraju da se otpuste uz dosta čekiranja štima, ili da nađeš neke mekše opruge.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 11 Mar 2010, 22:21

Boogie brate, pazi ovamo.

Ti srafovi su kljucni izmedju ostalog. Prvo namontiras visinu tremoloa preko onih srafova sto idu u telo gitare i regulisu visinu tremoloa od samog tela sa gornje strane, one gde su ti magneti i sam tremolo. Top gitare sto bi rekli. Onda vidis koliko ces opruga da ostavis, 2,3,4 ili 5 u zavisnosti kakav tremolo odziv hoces, da li hoces da bude ultra kruto, osrednje ili da tremolo landara, mos malim prstom da zveknes blok (cak i bez rucice) i dobijes neki efekat. To se ne preporucuje za one face koji desnu ruku odmaraju na tremolou dok sviraju. Moj neki prosek je 3 opruge. Kad si to resio, onda treba iznivelisati tremolo (ako je floating) da stoji u neutralnoj poziciji, naravno pretpostavka je da si ove dve prethodno navedene radnje obavio, picnuo i zadovoljan si. A sve imajuci u vidu zice koje ces da koristis. Ova dva srafa koji natezu donje opruge se otpustaju ili zatezu na kraju, kad su zice i sve vec montirano. Samo dovedes tremolo u balansirano stanje. Ako skines ili dodas oprugu, Jovo nanovo. Kad si svime apsolutno zadovoljan, intoniras tremolo, tojest sedla pomeras napred nazad, u zavisnosti od tremolo sistema drukcije to sljaka. Ali samo masiras sedla napred nazad. I gotovo, finito :ziveli:.

A da, posto se to jako retko radi, i obazrvio, retko oblajznu ti srafovi u drvetu, ali vidjao sam i to. Ima nas raznih. Meni licno nikad se to nije desilo sa mojim gitarama. Obazrivo i pipavo, jednom se to steluje dok ne promenis potpuno setup (drukciji gauge zica, postavljanje ili uklanjanje back stop-a, ili hoces vise ili manje tenzije na tremolou). Kazem, ja u principu jednom to namestim za sva vremena, ne menjam gauge zica na istoj gitari nikada prakticno. Ako mi treba drugi gauge, stavim ih na drugu gitaru i onda nju tako nastelujem do daljnjeg.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 11 Mar 2010, 22:31

ok, da ne smaram više..
najbolje eksperimentisati pa se tu onda vidi na licu mesta.

Meni je samo važno da znam da tu ne može nešto da se tolko sjebe da moram posle da nosim negde gitaru jer mi je sva prozujala i ne može da se naštimuje više isl.

Nego izgleda da ima i tih poluga različitih jačina? Ili se samo traže opruge za strata i to je to..?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 11 Mar 2010, 22:38

Opruga ima naravno razlicitih 'jacina' (tenzija) i zato ili trazis oridjidji za tremolo (ne za instrument, tipa za Strata, nego za taj tremolo). Pametni Ameri su se naravno dosetili da stave vise opruga anyway, pa mozes da regulises tenziju brojem oprga, kako rekoh. Ako imas jace, stavis 3 mesto 5 recimo. Whatever. Malko se igras, pa posle dodjes na forum i prodajes muda za bubrege ko ja :mrgreen:.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 11 Mar 2010, 22:42

eg303 wrote:Ovako.
Omladinac, tebi nepravilno sedi tremolo. Dibidus. Donji blok (onaj kroz rupu u telu) prakticno dodiruje drvo u stanju mirovanja. Sta je bila ideja oko ovog setapa? Ti ne koristis tremolo? Ocigledno ne koristis 'bend up' (pozitivne intervale).

Ako ti radi posao, nema zime. Samo ne kapiram u cemu je fora. Vidis ovaj ugao pod kojim stoje klipovi/cilindri u odnosu na telo. To treba da je paralelno sa telom. Ili da lezi komplet na njemu, za vintage style tremolo.

Uzgred, kad kazem 'nepravilno', mislim na akademsku postavku. Nema tu nepravilno, zacudili bi se kad bi videli kako sve likovi setapuju djitre, totalne nebuloze. I lik ti kaze, e ne mogu ja to drukcije, ja to ovako ili onako, naviko sam i samo tako mi odgovara. Kad se lik zove Steve Vai ili Scott Henderson, samo cutis i klimas glavom :mrgreen:.

eg303

Post by eg303 » 12 Mar 2010, 07:50

E da sam ja znao šta će na kraju da ispadne :lol: ... Da, tremolo mi je ovako, praktično blokiran. Da bi došao u "floating" mode, naravno da bi morali ili da se skinu neki federi ili da opustim ova dva šrafa što zatežu federe. Pošto trenutno ne koristim tremolo, za mene je ovo ubedljivo najbolji način da ga blokiram, znam za štos sa parčetom tvrdog drveta koje bi glavilo blok tremola, ali ja sam nešto utripovao da je ton kao bolji kada je 5 opruga namontirano i one svojom tenzijom sve vreme drže štim i kod jačih bendinga. Dakle, može da se benduje za stepen, stepen i po, a da ostale žice ne ispadaju iz tune-a. Ukoliko me jednog dana spopadne neko ludilo, dovoljno je da se ona dva tiplovana "pivot-a" malo dignu i ona dva donja šrafa opuste da bi tremolo imao "+" i "-" hod...

Hotstepper

Post by Hotstepper » 09 Apr 2010, 11:08

Poshto ne koristim tremolo, i ako bih ga skroz blokirao (zatezanjem "ona" dva shrafa u telu gitare) ili stavljanjem 5 opruga,
da li bi karakter tona bio drugachiji?
Tj. da li bi bio malo "drveniji"?

ps.
Imam Blade-ov texas classic strat, i nije bash karakteristichan ton kao kod standard strata, nekako je "mekshi" i vishe midle-ton...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Apr 2010, 11:17

Pa ja drzim 4 opruge trenutno, i ne osetim bas da je ton 'drveniji', sta ja znam...
al' razmisljam da se vratim, ipak, na tri
da bi tremolo imao "+" i "-" hod...
. :) :ziveli:

eg303

Post by eg303 » 09 Apr 2010, 14:18

Hotstepper wrote:Poshto ne koristim tremolo, i ako bih ga skroz blokirao (zatezanjem "ona" dva shrafa u telu gitare) ili stavljanjem 5 opruga,
da li bi karakter tona bio drugachiji?
Tj. da li bi bio malo "drveniji"?

ps.
Imam Blade-ov texas classic strat, i nije bash karakteristichan ton kao kod standard strata, nekako je "mekshi" i vishe midle-ton...
Ja sam zadovoljan sa ovim načinom blokiranja, e sad, koliko bi to tebi odgovaralo... Mislim da ti je najbolje da probaš ovako kao što sam ja uradio, ne možeš ništa da zezneš, ona dva donja šrafa nisam okretao, skinuo sam dve opruge sa Yamahe i nabacio na tremolo Squiera, federi su ga nategli do kraja, setovao sam bridge i na kraju bio zadovoljan. Imaš na forumu nekoliko tema o blokiranju tremola (sa drvenim klinom i slično) pa pogledaj i izaberi šta ti je prostije.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 09 Apr 2010, 16:04

@eg303

...pa kontam da bih jedino sa oprugama i "fixirao" tremolo za stalno, jer ga i onako NIKAD ne koristim (par puta probao, al nemam naviku u sviranju da posegnem k' njemu pa ga ni ne drzhim montiranog).
E, a shta time dobijam? Meni gitara ne gubi shtim ni ovako, a da li to zatezanje ima neki efekat na npr. sustain, tone il sl.?

eg303

Post by eg303 » 09 Apr 2010, 20:43

Hotstepper wrote: E, a shta time dobijam? Meni gitara ne gubi shtim ni ovako, a da li to zatezanje ima neki efekat na npr. sustain, tone il sl.?
Meni je brate bio glavni problem to što sa debljim kalibrom žica (jedanaesticama) prilikom jačih bendinga ostale žice omlohave samo tako, i ako sam bendovao treću žicu za stepen pa odmah za njom (ili zajedno sa njom) okinuo prvu (očekujući željeni ton) dobijao sam falš jer je prva žica izgubila tenziju zbog previše slobodnog tremola. Sada je to sve kao da je hard-tail (furam svih 5 opruga) i inače sam kao nešto utripovao da je sound sada kao bolji (ovo je izuzetno subjektivna konstatacija, da bih uporedio šta je bolje morao bih ponovo da se vraćam na tri opruge a to ne da me mrzi...)

Post Reply