Blind test

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

guv'nor

Re: Blind test

Post by guv'nor » 29 Nov 2009, 14:24

Kristijane, izvini, ja ću ponovo morati da maznem par reči, jer nikako da skupim dovoljno volje i snage da zveknem nešto u ovoj, ničim izazvanoj i zločinačkoj :mrgreen: , temi, a deep inside to želim. :D
Boogie Woogie wrote: Dođeš kući.
Izvadiš najpre naravno foto-aparat, da uslikaš svoju novu lepoticu iz svih uglova..
Onda je na miro, gotovo ritualno uštekaš u pojačalo i...odjednom,posle par minuta, odnekud se stvori glas koji kaže "ej..pa ovo zvuči isto kao onaj kinez! Čak mi se čini da je užitak.... sa kinezom ..bio (neka mi Leo Fender oprosti) bolji!!
Kristijan wrote:Ko ne može da uoči razliku između gitare od 150 evra i gitare od 700 evra, možda ipak ne treba da se bavi sviranjem mnogo ozbiljnije od povremenih drugarskih jam sessiona.
:ziveli:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 29 Nov 2009, 14:38

reklo bi se da cela ova priča ima smisla, jer se priča u zemlji gde ljudi generalno kubure sa novcem, ali..pošto sam malo prelistavao strane forume, vidim da ni u drugim zemljama ljudi nisu imuni na "navlake, "prevare", "brendomanije", "monopole" isl. A nisu imuni ni na racionalno trošenje para.

Ipak, kada je Blind Test u pitanju, taj faktor ne bi trebao da ima veze, već bi jednostavno, vezanih očiju, trebalo da se gitare probavaju i probavaju.

Cilj toga bi bio, pre svega da se ustanovi razlika u zvuku.
Onaj koji probava, možda ne mora nužno da izabere instrument, ali bi bilo poželjno da posle svake probe, za svaku konkretnu gitaru glasno kaže utiske o zvuku, svirljivosti, i uopšte o svemu što bi se pikalo prilikom izbora gitare u normalnim uslovima (osim vizuelnog momenta of course)

Inače, kad god moja žena kupi neku pomadu za ovo ili ono, ja uzmem onu kutijicu, pogledam kako su je ukrasili i napravili da izgleda ili profi, ili prirodno, ili kakav je već trend i samo pomislim na ogromne metalne kazane od 6000 litara, gde se u tamo nekoj fabrici, sva ta pomada, nalazi u rinfuzi, a onda pakuje na 449 raznih ("različitih") pomada, za noć, za dan, za podočnjake, za laktove, za pete, za trte, za mrte..

ALi to su pomade i one, ako ništa drugo mogu da se osete po mirisu, gustini, zavisno od toga šta su joj dodali. Ali ovde imamo dvadeset stratokastera (ako baš hoćete, neka budu baš iste boje) kod kojih bi trebalo da se osete razlike koje svojim kvalitetima opravdavaju razliku u ceni.

Koji su to kvaliteti?
Da li su oni zaista objektivni, ili subjektivni?
Ako su objektivni (drvo, namotaji,način izrade itd) onda bi oni trebalo da za proizvod imaju prilično bolji zvuk, zar ne?
Ali ako na prilično bolji zvuk nailazimo i kod prilično jeftinijih gitara, onda se tu postavljaju neka pitanja.
Ja, kao proizvođač skupih gitara NE BIH smeo da dozvolim da neka jeftina zvuči bolje.
Ali ako se to ipak dešava, (a eto vidimo da se veoma dešava) to onda samo znači da je tehnika proizvodnje dostigla svoj vrh i da loših gitara više jednostavno - nema. (osim ako se neko baš izričito ne potrudi). Da ne pominjemo efekte i kompjutere i pojačala koja svaki zvuk mogu da prefarbaju i da lavež pasa pretvore u crkvene orgulje..

Šta meni kao proizvođaču dakle preostaje?
- da se pravim kao da se ništa nije dogodilo.
- da živim u uverenje kako Kinezi ne mogu sve da prekopiraju
- da platim prodavce da uverljivo lažu i mažu.
- da verujem svim svojim bićem u Placebo efekat koji stvara ime moje (inače jeftine) gitare i cena koju ću da (bezobrazno) tresnem, jer je moja ciljna grupa pokondireni mazgov koji kad ne zna šta je dobro gleda šta je skupo
- da platim prodavce da još uverljivije lažu i mažu i otpustim svakog kome to nije uspelo
- da za svaki slučaj, razvijem proizvodnju instrumenata i za one sa jeftinijim ulaznicama
- da platim prodavce da lažu i mažu kako su ti jeftiniji instrumenti nastali iz potrebe da približim svoj ekskluzivni brend svim slojevima ljudi (a ne zato jer mi je prodaja slabo išla) i jer mi je lakše da ga prodajem tako što ću (kao onu pomadu u rinfuzi) da ga razbijem na više "različitih".

Šta meni kao kupcu preostaje?
- da slušam sebe i ono šta mi se dopada
- da eventualno naučim ponešto o zvuku i da shvatim da je on promenjiva kategorija, te da zavisi kako od izvora zvuka tako i od mojih ušiju, od mesta gde se nalazim, okruženja, vazduha itd.
- da kad dođem kući i skinem povez da vidim šta sam prihvatio, potpuno mirne duše prihvatim npr..ovo.. :lol:

posting.php?mode=reply&f=20&t=10928

istiqrac

Post by istiqrac » 29 Nov 2009, 15:23

Evo da dodam ja jednu na ovu temu :XD: Jos uvek nisam naisao na kopiju strata sa maple fingerboardom koj je mogao da prismrdi udobnosti mog i drugih Americkih stratokastera koje sam probao, iz ove price iskljucujem mexicke fendere i rosewood stratove koje nisam svirao 100 god. A od ovih sto sam probao ni jedan osim americkog nije imao tako zaobljene ivice i lepo finisiran vrat i pragove kao amerikanci. Kad bi kupovao gitaru ovde u srbiji jedino sto bi probao, a to nisam uradio prosli put bio bi neki Blade. Ali posto mi je gitara stizala iz obecane zemlje gde nema doticnih tad to nisam uradio...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 29 Nov 2009, 15:56

guv'nor wrote:Kristijane, izvini, ja ću ponovo morati da maznem par reči, jer nikako da skupim dovoljno volje i snage da zveknem nešto u ovoj, ničim izazvanoj i zločinačkoj :mrgreen: , temi, a deep inside to želim. :D
Izvadiš najpre naravno foto-aparat, da uslikaš svoju novu lepoticu iz svih uglova..
Onda je na miro, gotovo ritualno uštekaš u pojačalo i...odjednom,posle par minuta, odnekud se stvori glas koji kaže "ej..pa ovo zvuči isto kao onaj kinez! Čak mi se čini da je užitak.... sa kinezom ..bio (neka mi Leo Fender oprosti) bolji!!
Kristijan wrote:Ko ne može da uoči razliku između gitare od 150 evra i gitare od 700 evra, možda ipak ne treba da se bavi sviranjem mnogo ozbiljnije od povremenih drugarskih jam sessiona.
Ne,nego taj ne treba da kupuje onda gitaru od 700eu nego gitaru od 150 i da se bavi smrtno-ozbiljno muzikom ako zeli :mrgreen:

eg303

Post by eg303 » 29 Nov 2009, 16:03

Ма свака част свима, и онима који разазнају разлику на слепо између оних које коштају 150 и 200, па до оних које коштају 1500 и 2000 евра. Пре који месец сам на неком сличном треду изнео своје искуство (старо бар четврт века!) на тему (ваљда је то била прва) јубиларна серија Стратокастера (имала је на горњем рогу натпис: Аниверсари (латинични)), ваљда 1979 година. Та гитара је коштала малтене дупло више него регуларни (пост ЦБС) Статокастери и да је свираш у мраку или по јарком сунцу са повезом, без повеза, са или без пса водича, или да је гледаш под микроскопом, она је била КИТА у поређењу са серијским моделима тога доба (звук, врат). Другар који ју је набавио (сличним путем као да је дао тетки гастарбајтерки цедуљу, а ова хтела да га усрећи па купила најскупљу) увек је са чежњом гледао смртнике са јефтиним не-јубиларним "кршевима"...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Nov 2009, 18:15

eg303 wrote:...прва јубиларна серија Стратокастера...
25th Anniversary serija, 1979. godište.
eg303 wrote:...она је била КИТА у поређењу са серијским моделима тога доба (звук, врат).
Verujem.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 29 Nov 2009, 18:16

nenadnenad wrote:
guv'nor wrote:Kristijane, izvini, ja ću ponovo morati da maznem par reči, jer nikako da skupim dovoljno volje i snage da zveknem nešto u ovoj, ničim izazvanoj i zločinačkoj :mrgreen: , temi, a deep inside to želim. :D
Ne,nego taj ne treba da kupuje onda gitaru od 700eu nego gitaru od 150 i da se bavi smrtno-ozbiljno muzikom ako zeli :mrgreen:
:1:

relacija "muzick - equimpent" je apsurdna...

Post Reply