Gibson Studio vs. Najskuplji Epifon

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ToneChaser

Re: Gibson Studio vs. Najskuplji Epifon

Post by ToneChaser » 25 Jun 2013, 18:25

komil wrote:Ok Trooper, poštujem tvoje mišljenje i trud modovanja... Ali hajde pa razreši pitanje koje je ranije bilo postavljano: da li ima duplih naloga među korisnicima (koji trolluju). Mislim na proveru IP adresa...

Dakle, pitanje je bilo neko poređenje Gibson Studio, "skupog" Epiphone i SG-a :D Pa ono, objektivno različite stvari, filosofsko pitanje..
Gibson Studio, obično jel, ima istu elektroniku kao Les Paul, u većini slučajeva je i drvo to, ali razlika opet ima 100-tine. Npr. telo je tanje, ima i weight relief (rupe), tako da je to jednostavno drugačija gitara od Les Paula. Kod Epiphona varijanti ima neprebrojivo, tipično su hardver i elektronika lošiji nego na Gibsonima, a drvo je drugačije (al nije bušeno). E sad, kod "skupih" Epiphona zna elektronika biti kvalitetna (ali ipak drugačija), a i hardver. Drvo je jednostavno drugačije, kako god okreneš. Estetski Epiphone dosta više podseća na Les Paul ali to je subjektivno, npr. imitacija bindinga nekome je ružna stvar, taj njihov lak je možda i lepši od Gibsona ali nekome izgleda jeftino itd. Les Paul Studio ima finiš koji mnogi preferiraju, i po izgledu i po svirljivosti (ali je opet drugačiji od Les Paula). Tako da, u svakom slučaju radi se o drugačijim gitarama u stotinama različitih detalja. To nije ni bitno, bitno je šta se kome svidi, probaš, gledaš itd. Meni se lično više sviđa Studio, u fabričkom stanju mi odgovara.

Razumem ja šta pričate za aldindubo-a, ali stvar je i u tome da on živi u svetu gde ni Gibson nije skup (on je skup za naše plate), pa onda vidim ovde za nijansu više zavisti od normalnog :ziveli:

Sad se mislim sledece....Da li je bolje imati default LP-a ili tog sa body relief telom? Sta je tu bolje tj sta bolje utice na kvalitet zvuka? (ne zanima me npr sto je jedna gitara teza pa ce biti tesko svirati je 3-4 sata....jak sam ja, samo da je zvuk kvalitetan, svirao bih i gitaru od olova :D )

denikarabenc

Post by denikarabenc » 25 Jun 2013, 18:40

Sve ovo ima smisla sto se pricalo, nego neka moja poenta je da nista ne moze da se zna dok se ne proba, i onda kad se proba moze da se kaze "ovo je najbolje..." ali uz jedan bitan dodatak: MENI. Nema univerzalno dobrog. Neko ce reci da je bolje da se uzme drvo koje ima manje vlage, a neko ce (kao Keith Urban npr), da kupi 30 gitara koje su stojale u vodi neko vreme zbog poplava. Samo ce staviti nov finish i svirati kao da se nikad nista nije desilo.
Sve je ono: "Ja preferiram weight relieved gitare, ja vise solid..." I niko ne moze da kaze da jedna generalno zvuci bolje od neke druge. Poenta je da mora sve da se proba i da se vidi.
I treba imati na umu da najveci deo tona dolazi iz pojacala, pa magneta, pa sve ostalo.

Nego da odgovorim na pitanje:

Sa KP bih probao svaku gitaru za koju se odlucim da kupim, pa bih uzeo. Kao sto sam cev bio rekao, ne interesuje me da li na njoj pise epiphone, Gibson, Rooster, ili ime nekog poznatog graditelja gitara. Za mene je to samo orudje kojim se proizvodi nesto, i ako to radi posao kako meni odgovara, ja sam zadovoljan.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 25 Jun 2013, 19:10

Ljudi moji pitanje je postavljeno tako da se hipoteticki ocekuje da su obe gitare zvucno slicne, i onda koju uzeti od te dve? (pa sam eto ubacio i SG, ali uopste i ne morate da ga ubacujete u pricu jer ima drugaciji oblik tela pa to dodatno utice na zvuk).

Hajde da iskljucimo tu subjektivnu komponentu "sta koem lepse zvuci"....ne zanima me za subjektivizam....Zbog tog subjektivizma i imam neke no name gitare ali koje su za mene super...Zbog tog subjektivizma i imam nke procesore na kojima sam napravio zvuk koji mene odusevljava i mozda jos 5 ljudi a ovde me ispljuvase na temi buducnost procesora jer se "lozim na njih" na tehnologiju koja bezuspesno pokusava da emulira starinsku tehnologiju :evil:

Pustite price, ton dolazi iz gustine nokta i kolicine kalicjuma i magnezijuma u njemu, ton dolazi iz pojacala i pedala, ovoga onoga.....I Studio i Epi ce biti prikljuceni na mom tom ISTOM pojacalu, i moji prsti sa mojim noktima ce svirati obe, tako da TI FAKTORI KOJI UTICU NA ZVUK SE NE RACUNAJU!

Ne pominjite to jer se razvodnjava tema i bezi se od sustine pa posle ispada da mi neko zamera jer sumi filosofske teme....

Znaci subjektivno je subjektivo, ali OBJEKTIVNO, KOJA BI TREBALO DA SE PRE KUPI, ako hipoteticki uzmemo da su obe jedne od najboljih gitara u svojoj proizvodnoj liniji (tj da su od npr 20 takvih istih gitara, ovo 2 koje najbolje sviraju, znate ono sa KP - "odabrana medju 20 komata licno do mene", e pa neka su ove 2 takve odabrane i jedna i druga)

I jos nesto, da li je u redu moralisati i pricati ako mi se svidi rooster, kupicu ga iako sam imao 50 000e i hteo da odem i kupim licno gitaru Mark Knopflera! :oops:

HAJMO MALO DA BUDEMO ISKRENI a ne filosofski nastrojeni! Jeste da postoje mjuzik snobovi, ali iskreno, da li ej ovo licemerstvo?

Pa ko je taj koji se odlucio da kupi rooster a da je otisao da kupi neki Strat Fender Deluxe custom shop ha ? Cak i da svi poznati gitaristi iz Srbije kazu - heeej uzmi Roostera, 70e je ali sije ovog custom shopa od 5000e, KO CE BRE KUPITI ROOSTERA I RECI MENI OVO IPAK LEPSE ZVUCI, KUPICU NJEGA I JOS CE DA MI OSTANE 4930E?

Ja takvog covek ajos nisam upoznao, i onda mi je sve ovo lazno moralisanje...Nije dzabe rooster 6000din i koliko vec, a custom shop strat ko zna koliko :!: :!: :!:

Hajde da kazemo da se mozda mi i tripujemo, ali ovi sto prave i prodaju gitare se sigurno ne tripuju!

Tako da pustite molim vas te price, "treba sve probati pa ako je i skvajer bulet a svidja ti se uzmi ga a nemoj gitaru od 2000e". Skvajer bulet mi se mozda i svidjao pre X godina, sa prolaskom godina nema sanse da moze da mi se svidi opet....

Subjektivno ej subjektivno, vazni su ukusi normalno, ali hajde da vidimo sta je to nesto objektivno kako bi trebalo da bude u vecini slucajeva.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 25 Jun 2013, 19:58

ToneChaser wrote:Subjektivno ej subjektivno, vazni su ukusi normalno, ali hajde da vidimo sta je to nesto objektivno kako bi trebalo da bude u vecini slucajeva.
Pa, citava poenta visegodisnjeg filozofiranja upravo jeste da to "objektivno" i ne moze da postoji u apsolutnom smislu, jer ne postoje naucno-metodolosko ispravni kriterijumi po kojima bi se decidno utvrdilo da je nesto bolje ili ne, kapiras? :) Jer, pre ili kasnije, prica se svede na licni ukus, i tu pomoci NEMA.

Jedini kriterijum, ako bas hoces da izuzmes subjektivizam, po kojem bi mozda mogao da se vodis (ti ili bilo ko drugi) pri odlucivanju (ako pretpostavimo da gitare barem izdaleka rade slicno), jeste naknadna preprodajna vrednost, i tu Gibson pobedjuje Epiphone-a. Sto se mene tice, tu je kraj svake price. :ziveli:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 25 Jun 2013, 21:04

ergo, Blog™

/thread

ToneChaser

Post by ToneChaser » 25 Jun 2013, 22:49

Milanares wrote:Brišu mi se postovi.
Opušteno.
:ma bravo:
Moderator je izuzetno korektan! Iako ga neki prozivaju da je mlad (kao da je to neki minus) on dobro vrsi posao i nekima ne odgovara sto im nije dopusteno da vrsljaju na forumu.

Svaki post koji je spam ce biti brisan, tako da mozda nisi pisao u skladu sa temom.

Ja molim sve sagovornike da ili odgovarajuna temu ili da ne ulaze, treceg nema. Ali nemojte da nekom unistavate topic.

Hvala :cao:

ToneChaser

Post by ToneChaser » 25 Jun 2013, 22:52

Baba Slim wrote:
ToneChaser wrote:Subjektivno ej subjektivno, vazni su ukusi normalno, ali hajde da vidimo sta je to nesto objektivno kako bi trebalo da bude u vecini slucajeva.
Pa, citava poenta visegodisnjeg filozofiranja upravo jeste da to "objektivno" i ne moze da postoji u apsolutnom smislu, jer ne postoje naucno-metodolosko ispravni kriterijumi po kojima bi se decidno utvrdilo da je nesto bolje ili ne, kapiras? :) Jer, pre ili kasnije, prica se svede na licni ukus, i tu pomoci NEMA.

Jedini kriterijum, ako bas hoces da izuzmes subjektivizam, po kojem bi mozda mogao da se vodis (ti ili bilo ko drugi) pri odlucivanju (ako pretpostavimo da gitare barem izdaleka rade slicno), jeste naknadna preprodajna vrednost, i tu Gibson pobedjuje Epiphone-a. Sto se mene tice, tu je kraj svake price. :ziveli:
I to ima logike sto pises - trzisna vrednost, vidis to nisam bas gledao.... Uvek idem sa logikom da ukoliko mi se svidi gitara baaas puno da cu je kupiti i da je necu menjati...Ali kad tad se desi da promenis misljenje, "promeni ti se uvo" i cujes nesto drugo i zelis da se ratosiljas gitare, tako da je u tom smislu onda Gibson Studio pun pogodak...

Ali kad vidim da nema binding na telu :twisted: :twisted: :twisted:

P.s. Da li neko zna sta oznacava ono Studio Raw Power, mene to prvo asocira da je to neki Gibson sa magnetima malo jacim , predvidjeno za neki hard rock cak i metal...Da li sam u pravu ili ipak nesto drugo znaci Raw power? (sirova snaga)

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 25 Jun 2013, 23:19

Sta te briga za trzisnu vrednost,ako imas instrument najpriblizniji onom iz tvojih snova?Sta treba da kazu forumasi koji narucuju instrumente od majstora sa foruma sto se tice preprodajne vrednosti?Da li ce handmade gitara 3 puta pazljivije odradjena dostici cenu ko zna cijeg fabrikata sa KP,kuku meni?Znaju da imaju kvalitetan instrument i kraj price.Ne treba da zbog kupovine gitare da dobijes cir na zelucu.Sutra ces na kolima izgubiti koju hiljadarku evra pa se neces nervirati.Ako imas pare za gitaru kupi sto kvalitetnije odradjenu.Probas na nekom dobrom pojacalu i stavljas temu pod bravu

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 26 Jun 2013, 03:31

Milanares wrote:ma ne valjaju ti gibsoni ništa, imaju previše sustaina a to u suštini nije dobro za sviranje, ušuška se ćovek i opusti previše, nema borbe ič. :mrgreen:
a i ti humbuckeri neće da zuje, nemaju hissa.
:1:

Uzmi fender lepo i milina! (back to M.F. 2009.) :XD:

komil

Post by komil » 26 Jun 2013, 10:48

ToneChaser wrote:Sad se mislim sledece....Da li je bolje imati default LP-a ili tog sa body relief telom? Sta je tu bolje tj sta bolje utice na kvalitet zvuka? (ne zanima me npr sto je jedna gitara teza pa ce biti tesko svirati je 3-4 sata....jak sam ja, samo da je zvuk kvalitetan, svirao bih i gitaru od olova :D )
Ko što rekoše već ljudi, ovo se ovako svodi na ubijanje mrtvog konja...
Što se tiče body relief-a, Gibson je to radi na TRI načina, za koje ljudi kažu da drugačije zvuče, pa sad... Evo, pročitaj http://www2.gibson.com/News-Lifestyle/F ... -2012.aspx
Ja mislim da sam probao direktno poređenje gitare sa ovim trećim način, i što ti kažeš default LP-a. To sam radio kada kupovao u prodavnici, i na kraju sam kupio što ti kažeš, default LP. Ne zaboravi da sam ja birao između te dve konkretne gitare, svaka gitara je različita, da bih mogao više da kažem o modelu gitare, bilo bi bolje da probam nekoliko gitara od po svakog modela. Dakle, stvar ukusa, plus još ponečeg.
Neki graditelji instrumenata kažu da je ovaj treći način zaista dobar, i da dodaje definicije na zvuk. To ima nekog smisla, iako Les Paul nikako nije muljava gitara :) nekima je te neke "topline" i previše. E sad, pitanje je da li će neko razumeti šta sam hteo da kažem jer je "toplina" previše subjektivan pojam (i najčešće ljudi misle u smislu odsustvo visokih ili tako nešto).
Mada, osnovna ideja rupa je da gitara bude lakša.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Jun 2013, 11:12

@milaneres post jeste bio oftopik, da se ne lazemo
@kill kao i tvoji postovi

Stvarno ljudi, ako imate problem sa modovima, pustite PP, ne da ovako sjebavate temu. I da, sav spam iz "oprema koju imate" je kasnije prebacen u "oprema koju imate a nema veze sa muzikom"
Trudim se da brisem samo postove koji nemaju nikakve veze sa temom, ne drzim niciju stranu ili nekog da branim, tako da zajebite tu pricu

Usred Zala

Post by Usred Zala » 26 Jun 2013, 11:28

Nešto da napišem u odbranu Epiphonea.

Često se pominje da Epiphone radi kopije Gibson gitara. Slično se govori i za Squier recimo. Te firme ne rade kopije već jeftine originale. Gibson i Fender su jako velike firme koje gađaju više kategorija kupaca i u skladu sa tim izrađuju instrumente u više cenovnih razreda, a u samo dno ponude se uklapaju Epiphone i Squier.

Epiphone je mnogo starija firma od Gibsona i nekada je bila izuzetno popularna. Mnogi ne znaju, ali 335 model je izvorno Epiphone patent kao i još neki modeli. Kada je Gibson jako ojačao jednostavno je kupio Epiphone koji je bankrotirao i preuzeo neke njihove modele. Kasnije su se „kurvali“ po svetu i išli sa radioničkim crtežima od firme do firme. Tako su nastajali korejski, indonežanski, češki i još neki Epiphone proizvodi. Najzad su se smirili u Kini gde imaju svoju proizvodnju. Novija Gibson poslovna politika očigledno sve više liči na Fenderovu, a to znači mnogo jeftinih proizvoda sa logom velike firme i eto i velikog profita. Sada je Epiphone velikim slovima upisan kao deo Gibson familije. Zašto da ne!? Mnogi veliki umetnici su svirali Epiphone, recimo John lennon, Hooker, ali i mnogi drugi. Lično obožavam da vidim ono veliko E na gitarama. Epiphone ima i vrlo skupe proizvode koji se rade u Japanu, ali i u Gibsonu. Recimo da je kataloška cena Lennon Casina negde oko 15.000 dolara.

Ipak, među jeftinim gitarama lično bih se uvek rađe opredelio za dno Gibson produkcije nego za vrh jeftine kineske proizvodnje. Razlog je recimo u boljem hardwareu, generalno boljem radu, nitro finišu... Kineska izdanja su kitnjastija i lepša, generalno rečeno oni više ulažu u estetiku.

komil

Post by komil » 26 Jun 2013, 12:03

Usred Zala wrote:Te firme ne rade kopije već jeftine originale.
To je najbolji način posmatranja stvari. Pogotovo kada se uzme u obzir koliki je broj različitih modela išao i ide pod obe marke. A još ako se uzmu u obzir i promene jednog te istog modela kroz vreme...

denikarabenc

Post by denikarabenc » 26 Jun 2013, 17:10

ToneChaser wrote:Hajde da iskljucimo tu subjektivnu komponentu "sta koem lepse zvuci"....ne zanima me za subjektivizam....Zbog tog subjektivizma i imam neke no name gitare ali koje su za mene super...Zbog tog subjektivizma i imam nke procesore na kojima sam napravio zvuk koji mene odusevljava i mozda jos 5 ljudi a ovde me ispljuvase na temi buducnost procesora jer se "lozim na njih" na tehnologiju koja bezuspesno pokusava da emulira starinsku tehnologiju :evil:
Zar to nije poenta svega? Da tebi zvuci dobro?

Meni je interesantna ova tema, i niko ne govori kupi ovo ili ono, bez obzira na cenu. Sve se svodi svodi na to da ne postoji nista objektivno, cak je ToneChaser sam sebi odgovorio da nema objektivnog i onda pitao za objektivno. Ako je nesto tebi bolje, ne znaci da je i meni, tako da neka objektivnost ne postoji.
Al' 'ajde...
Gibson bi trebao da ima neku vecu tradiciju, i s obzirom da drzi Epiphone, nekako se prirodno namece da bi Gibson trebao da bude "bolji"...
I da odgovorim na pitanje:
ToneChaser wrote:Ljudi moji pitanje je postavljeno tako da se hipoteticki ocekuje da su obe gitare zvucno slicne, i onda koju uzeti od te dve?
Ako su zvucno slucne, ona koja mi lepse zvuci, a ako su zvucno identicne, onda onu jeftiniju.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 28 Jun 2013, 22:51

Je l moze neko da mi kaze nesto o ovom boji odn finisu? Nekako mi ne deluje "mazno" i ne sija se kao ostali lakovi na gitarama, nego kao da je veoma tanak sloj laka, i kao da se vide konture drveta.... Da li to nece vremenom brze da se skida prilikom sviranja pa da se oguli drvo, posebno pozadi gde se znojavi naslanjamo na gitaru, gde se vrsi najvece trenje?

Evo slicne gitare ali ova ima drugaciju crvenu boju i lak (nekako jace sija) :

Cena ove prve je u mitrosu 88 000din..... Jel se isplati uzeti je ?

Bas mislim da sam na ovom forumu procitao da je neko od vas rekao - Iako kupis Gibson LP Studio, i dalje to nije Gibson i nemas Gibsona! :(

Je l se zna ko je to rekao i je l mozete da ga pozovete da dodje na temu i da svoj doprinos i svoje misljenje o Studijima?

Locked