Kupovina Ozbiljne Gitare (Hi-End Ibanezi? Gibson Les Paul?)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Duane
Fenderaš

Re: Ibanez JS1000

Post by Duane » 01 Jul 2008, 13:35

jes a sto onda jimmy page nesvira epiphonea?

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 01 Jul 2008, 13:40

Duane wrote:jes a sto onda jimmy page nesvira epiphonea?
Page je vise svirao jeftinog Telecastera i jos goreg Danelectro-a, pogotovu u studiju, i guess what? Zvucao je kao Page himself! Nije Les Paul napravio Page-ov ton, vec on sam.
Mnogo bolja kombinacija je osrednja gitara i dobar amp nego obratno, mada napredovanjem digitale i software-a uopste, stvari se malo pojednostavljuju...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Jul 2008, 13:58

telecastera je svirao u 60' sa yardbirdsima crusaderima... i mislim da je jimmy page stvorio les paula ne da je les paul stvorio njega... zato deca oce da uzmu les paula da zvuce kao jimmy... ili kao 300 njih.. mislim page jeste stvorio taj zvuk i to, ali ne bi mogao to da stvori sa asterom sigurno... jes imao on odlicne orange i marshalle... ma sto rece ovaj dusa je u coveku, ja samo kenjam jer mi dosadno...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 01 Jul 2008, 14:06

I u Zeppelinima - sta mislis na cemu je svirao solo u Stairway? Les Paul-u?
Na zalost ton je u prstima, razbijao bi on i na Asteru...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 01 Jul 2008, 14:18

DrGreenthumb wrote:I u Zeppelinima - sta mislis na cemu je svirao solo u Stairway? Les Paul-u?
Ma Page je ionako imao los zvuk. :)
Ne verujem da bi ti bas rado zamenio svog MM-a nekom, recimo, Jolanom. :D

Stivi Vaj je jednom lepo rekao jednu sjajnu stvar. Parafraziram:
Cak i pocetnik treba da ima STO bolju gitaru, najbolju mogucu koju moze da priusti.
U suprotnom, ako se gitara rastimava, ako nije mekana, ako zvuci kao kanta, to moze da deluje vrlo frustrirajuce, i covek zapravo i gubi zelju za sviranjem/napredovanjem.

Fusebop

Post by Fusebop » 01 Jul 2008, 14:30

+1 za Vaijev savet...

Iako je pojacalo, naravno, ogroman deo zvuka, nemoj da zalis pare i sto pre se pocasti
dobrom gitarom. Iz mog licnog iskustva - godinama sam svirkao na kojecemu, sam za sebe,
i bio potajno nezadovoljan. Cim sam pazario nesto malo bolje uvideo sam da dobar
instrument znaci MNOGO, kako zbog tehnikalija tako i zbog intimne veze sa gitarom.
Odmah sam stekao volju da napredujem i izgubio blam od javnih nastupa :)

Takodje, svirka iz ljubavi je apsolutni prioritet - ali smatram da, ako vec dobijas
novac za sviranje, nema smisla da to ne cinis na najprofesionalnijoj opremi koju
mozes da priustis.

Uzgred, moze li neko razdvajanje teme kao usluga ljudima koji su cvrsto odlucili
da se raspravljaju oko toga koja marka gitara, cipela, kosulja ili viskija cini legendarne
gitariste onim sto jesu?

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 01 Jul 2008, 14:43

Slazem se, Page je imao tanak ton IMO, no really :mrgreen:
Bas smo otisli u off...
On - treba da uzmes gitaru u koju ces se zaljubiti. Ja sam tako uradio i jos uvek smo u ljubavi, ali bilo je puno love/hate momenata :D . A kad ce ta naici... Sto vise trazis pre ces je naci :mrgreen:
Srecno!

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Jul 2008, 14:58

sve u svemu zacin C(frigijski)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 01 Jul 2008, 21:40

sinisake wrote:
DrGreenthumb wrote:I u Zeppelinima - sta mislis na cemu je svirao solo u Stairway? Les Paul-u?
Ma Page je ionako imao los zvuk. :)
Ne verujem da bi ti bas rado zamenio svog MM-a nekom, recimo, Jolanom. :D

Stivi Vaj je jednom lepo rekao jednu sjajnu stvar. Parafraziram:
Cak i pocetnik treba da ima STO bolju gitaru, najbolju mogucu koju moze da priusti.
U suprotnom, ako se gitara rastimava, ako nije mekana, ako zvuci kao kanta, to moze da deluje vrlo frustrirajuce, i covek zapravo i gubi zelju za sviranjem/napredovanjem.

Hmm, koliko JA znam to je rekao Clapton, no ionako nema veze za ono sto zelim da kazem...
Ja sam svirao na Jolani Galaxis 14 godina, znao sam da je gitara losa do bola, ali!!!
Na toj istoj gitari sam naucio da sviram 99% onoga sto sad znam...
Hocu da kazem, da je sam instrumenat nebitan ukoliko je neko BAS resen da nauci da svira... ja nikada nisam kupovao opremu da bih je prodavao, tu lezi zec. Ako se tako unapred razmislja onda to nije ljubav, vec smisljena trgovina.. moje misljenje.. moze se nauciti da se svira i na metli sa razapetim koncem, ali DA u jednom trenutku mora da se taj neko potrudi da kupi dobar instrumenat, ali to opet zavisi od njegovih potreba. Razmisljam, sta ce meni gitara od 2500evra ako ce samo sluziti za sviranje po kuci...
A opet glede napredovanja... uvek moze i mora da se napreduje, pa i sa Jolanom i Asterom, vazna je samo volja...

Kao i sto necu nikad da kazem da je kasno za ucenje.. Uvek je vreme za ucenje, pa makar neko imao i 40 godina, vazno je da ima volje i vremena!!!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 01 Jul 2008, 22:01

Hm, mozda je nesto slicno rekao i Klepton, ne bi me cudilo, posto je to prilicno zdravorazumsko rasudjivanje, ali i Vaj je ovo rekao u jednom intervjuu, u to sam siguran, a imam prilicno dobro pamcenje. :wink:
ja nikada nisam kupovao opremu da bih je prodavao, tu lezi zec. Ako se tako unapred razmislja onda to nije ljubav, vec smisljena trgovina
Ni ja.
Ali znam neke ljude koji su pri kupovini instrumenta ''razmisljali par poteza unapred'' i vec samom kupovinom osiguravali sebi dobru poziciju za neku buducu prodaju i kupovinu novog, boljeg instrumenta.
Nikad nisam posedovao te vestine (a ni pare, bogami), jbg...
Razmisljam, sta ce meni gitara od 2500evra ako ce samo sluziti za sviranje po kuci...
Slazem se, ali odvojiti polovinu te sume na pristojnu gitaru, makar sluzila i za sviranje po kuci/home recording/provincijske svirke... i nije tako strasna stvar, ako se voli, zar ne? :wink:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 02 Jul 2008, 00:08

dejankuki wrote:Uvek je vreme za ucenje, pa makar neko imao i 40 godina, vazno je da ima volje i vremena!!!
i gitaru... xD

sinisake
The original one

Post by sinisake » 13 Jul 2008, 15:55

Elem, pare jos nisu stigle, ali ja se pripremam... :D

Nego, da li je neko od vas imao nekad priliku da svira neki instrument proizveden u ovoj firmi:

http://www.jeanandjean.com/

Jedan kolega muzicar mi ih je preporucio kao jednu od opcija o kojoj bi valjalo razmisliti...

Sajt izgleda vrlo ozbiljno, kao i gitare, uostalom. :)

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 13 Jul 2008, 18:16

Pre bih ti preporucio nekog drugog majstora, imas vec utiske ljudi na podforumu <<Izrada i odrzavanje istrumenata>>, tema je sticky pa ce ti biti lako da je pronadjes.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 13 Jul 2008, 18:29

vbraca wrote:Pre bih ti preporucio nekog drugog majstora
Razlog? Imas iskustva sa njegovim gitarama ili? Ja nemam , ali kad napises ovako bar obrazlozi zasto. I kog drugog majstora bi preporucio?

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 13 Jul 2008, 19:21

KnightOfDoom wrote:Razlog?
Jeftinije gitare zna da lose uradi zavrsnu obradu(licno sam probao njegovog telecastera, i imao je prihvatljiv zvuk, a cena previsoka)!
KnightOfDoom wrote:Imas iskustva sa njegovim gitarama ili?
Rekoh samo sa telecasterom.
KnightOfDoom wrote:Ja nemam , ali kad napises ovako bar obrazlozi zasto. I kog drugog majstora bi preporucio?
Vuchka iz Wood Gerile, jer covek stvarno pravi dobre gitare, i prilicno je pedantan, a iz inostranstva Branka Radulovica.

Post Reply