DiMarzio Eric Johnson Custom humbucker
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: DiMarzio Eric Johnson Custom humbucker
scaterwound ne znaci da su rucno motani nego samo da covek prilikom namotavanja odredjuje kako ce namotaji da lezu, tj. obicno se ide na veci razmak izmedju namotaja jer se time dobija npr. veci resonant peak sto za sobom povlaci i da kazem otvoreniji i svetliji sound. Al za Epiphone-a je ne dovoljno nego ja mislim i premija da se stave Duncani il nesto sl. Btw stvarno ne znam sta fali Duncanima, ljudi su cak otkupili i originalnu Gibsonovu mashinu na kojoj su motani prvi PAF-ovi. Sve je def autenticno.
- Rocket Roll
Da, čovek određuje (rukom usmerava žicu). Ništa novo, naravno, tako se nekad radilo.dweezil wrote:scaterwound ne znaci da su rucno motani nego samo da covek prilikom namotavanja odredjuje kako ce namotaji da lezu...
Znači na meksički fender ne bi trebalo staviti neki Rio Grande na primer? Vidiš ovo bi mogla da bude jedna posebna tema. Ja nemam iskustava o tome kako isti magneti zvuče na dve gitare sa različitim drvetom, a ti očigledno imaš pa bi bilo dobro da to i napišeš. Doduše, jako bih voleo da to i čujem svojim ušima. Lično sam ubeđen da je reč o detaljima, prosto ne verujem da može opšti karakter zvuka da se promeni na taj način, ali ponavljam da nemam takvih iskustava.dweezil wrote:Al za Epiphone-a je ne dovoljno nego ja mislim i premija da se stave Duncani il nesto sl.
Ne nego sam samo rekao da su za prosecnu gitaru koju sviraju ljudi u Srbiji, DiMarzio i Seymour Duncan sasvim ok opcije. A ti mozes da stavis i na Squier Bulleta Lindy Fralin ili Bardene i Don Mare ako hoces na Jolanu. Sve je stvar izbora i ukusa, ali i mozga. Takodje mislim da stalna i neuroticna potraga za "onim pravim" magnetom cesto zavrsi loshe i razocharavajuce. Isto tako mogu da kazem da je posao sa navodno handmade i boutiqe pick-up ima na zapadu veliki biznis, i da ne treba uzimati zdravo za gotovo sve sto proizvodjaci pishu i u shta se kunu.
Da, ok, shvatam.
Verujem da i ovde ima dosta vlasnika recimo Squiera koji su stavili Fender magnete. Zanima me njihovo viđenje tog tona u poređenju sa originalnom gitarom. Znam da jedna dama ima na Squieru Texas Special magnete i da dobro zvuči na svirkama, ali ja nisam tu gitaru držao u rukama.
Verujem da i ovde ima dosta vlasnika recimo Squiera koji su stavili Fender magnete. Zanima me njihovo viđenje tog tona u poređenju sa originalnom gitarom. Znam da jedna dama ima na Squieru Texas Special magnete i da dobro zvuči na svirkama, ali ja nisam tu gitaru držao u rukama.
Koliko se secam, Cccirin ucitelj gitare, ima takvu budzevinu.Cccira tvrdi da ima super zvuk, ja se svaki put prekrstim kad cujem tako nestoSava wrote:Verujem da i ovde ima dosta vlasnika recimo Squiera koji su stavili Fender magnete.

Squier bullet sa texas special magnetima, dobar komad je u pitanju, usviran = ooodlican zvukvbraca wrote:Koliko se secam, Cccirin ucitelj gitare, ima takvu budzevinu.Cccira tvrdi da ima super zvuk, ja se svaki put prekrstim kad cujem tako nestoSava wrote:Verujem da i ovde ima dosta vlasnika recimo Squiera koji su stavili Fender magnete.

Ne, moje pitanje nije bilo kako zvuči Squier sa nekim tamo magnetima već kakva je razlika između na primer Fendera i Squiera sa istim magnetima.
Mislim da nema neke velike razlike, bar sto se zvuka tice (iako nisam probao puno gitara sa texas specialima pored tog squiera).
Imam Dimarzio bluesbuckera na jednom Ibanezu i na satu pise da ako okrenes hot coil prema
bridge-u da zvuci kao telac.....i tacno je tako......zvizdi samo tako, a u kombinaciji sa srednjim
magnetom daje drugaciji ali jako interesantan ton, drugaciji od stratovog, zato sto je udaljenost dva magneta
veca....na crunchu radi mnogo lepo......ima li to efekta kod svih humova, li je to karakteristika
samo ovog magneta.......mislio sam da probam tu foru na Hameru sa pafovima, ali ako neko zna odgovor
da se ne bavim uzalud..........
bridge-u da zvuci kao telac.....i tacno je tako......zvizdi samo tako, a u kombinaciji sa srednjim
magnetom daje drugaciji ali jako interesantan ton, drugaciji od stratovog, zato sto je udaljenost dva magneta
veca....na crunchu radi mnogo lepo......ima li to efekta kod svih humova, li je to karakteristika
samo ovog magneta.......mislio sam da probam tu foru na Hameru sa pafovima, ali ako neko zna odgovor
da se ne bavim uzalud..........

pa kod svakog huma kad shljaka "dalji" coil sa srednjim pickup-om dobija se taj efekat, e sad naravno to zavisi i od voicinga i zvuka samih magneta.
Nisam bas najsrecnije objasnio sta me interesuje........
interesuje me da li svaki hum daje ostriji ton ako je hot coil blize bridge-u.........
interesuje me da li svaki hum daje ostriji ton ako je hot coil blize bridge-u.........

pa oba coila su hot na humbuckeru, mislim kad su serijski ili paralelno vezani. Kad obrnes naopacke polozaj magneta jedino sto se menja jeste polaritet tj. juzni i severni pol se menjaju. Btw ja mislim da to ne utice puno na zvuk humbuckera kad radi sam. Stvar se menja kad radi istovremeno sa josh nekim magnetom na gitari. E sad jedino ako ima veze sto struja prvo ide kroz blizi coil pa kroz dalji. Uh neam pojma iskreno sad si me zatekao.
Jedino ako je taj Burstbucker sa asimetricnim coilima tj. jedan je jaci a jedan slabiji.

Jedino ako je taj Burstbucker sa asimetricnim coilima tj. jedan je jaci a jedan slabiji.
Znam da je ovo sto sledi jedan deeeeeebeo OFF topic ali posto se dosta ljudi prikljucilo ovom tredu moram da pitam: kakvi su to jam-ovi o kojima procitam tu i tamo? 

FINALE
Shvatio sam da se dogodila promena u zvuku promenom elektronike i ožičenja, ali nisam hteo o tome da pišem dok ne napravim i snimak, samo sam to nagovestio u prethodnom postu. Da ponovim, zamenio sam sve potenciometre sa Dimarzio kao i preklopnik takođe sa Dimarzio-Switchkraft. Do najveće promene je došlo sa promenom načina ožičenja. Epiphone fabrički dolazi sa ožičenjem u stilu 50-tih sa nezavisnim pojačanjem, a sada sam prebacio na tkzv. moderno ožičenje. Razlika je u tome što u prvom slučaju magnet vidi promenjljivu impedansu kao opterećenje, a u drugom fiksnu. Pored toga kod originalnog ožičenja potenciometri za jačinu su nezavisni i jedan ne isključuje drugi. Meni je uvek bilo daleko logičnije da pickupi gledaju u fiksnu impedansu, a zvuk se toliko promenio na bolje da sam i sam bio iznenađen. Kao da je dobijen širi frekventni opseg, a pri tom smanjenje glasnoće nema značajnog uticaja na boju tona.
Bilo kako bilo to sada zvuči ovako:
http://www.box.net/shared/yhco4dh89d
Svira: Duda Bezuha
Sve je snimljeno za nešto više od pola sata na mojoj oštećenoj EMU kartici, zvučnik na pojačalu je divljao, čuje se zujanje i oscilovanje, ali mislim da to sve nije važno jer cilj nije da se prikaže pojačalo već gitara. Može da se čuje kako to zvuči u jednoj blues baladi, zatim latino stil gde je jedna gitara svirana prstima i na kraju u jednom pomalo hi-gain D bluesu. Zvuk se jako dopao Džindžeru i Dudi Bezuhi koji je rekao da želi da svira i ovu gitaru na sledćoj svirci i ja ih razumem jer je njihovo razmišljanje scensko i oni shvataju da bi se ovaj zvuk dobro probijao kroz masu tonova drugih instrumenata. Zapravo moje viđenje ovih magneta nije se bitno promenilo od početka: jako dobri magneti otvorenog tona koji veoma liči na singlove, a pri tom imaju i dubinu. Ciljna grupa koja traži takav zvuk je odlično pogođena. Moj pristup je drukčiji pa pošto nisam scenski nastrojen više mi za kuću odgovara ono što se zove studijski zvuk. Zato sam u dilemi da li da ih zadržim ili ne, a kako mi se u zamenu nude neki Gibson magneti moguće je da ću se ipak odlučiti za tu soluciju.
Shvatio sam da se dogodila promena u zvuku promenom elektronike i ožičenja, ali nisam hteo o tome da pišem dok ne napravim i snimak, samo sam to nagovestio u prethodnom postu. Da ponovim, zamenio sam sve potenciometre sa Dimarzio kao i preklopnik takođe sa Dimarzio-Switchkraft. Do najveće promene je došlo sa promenom načina ožičenja. Epiphone fabrički dolazi sa ožičenjem u stilu 50-tih sa nezavisnim pojačanjem, a sada sam prebacio na tkzv. moderno ožičenje. Razlika je u tome što u prvom slučaju magnet vidi promenjljivu impedansu kao opterećenje, a u drugom fiksnu. Pored toga kod originalnog ožičenja potenciometri za jačinu su nezavisni i jedan ne isključuje drugi. Meni je uvek bilo daleko logičnije da pickupi gledaju u fiksnu impedansu, a zvuk se toliko promenio na bolje da sam i sam bio iznenađen. Kao da je dobijen širi frekventni opseg, a pri tom smanjenje glasnoće nema značajnog uticaja na boju tona.
Bilo kako bilo to sada zvuči ovako:
http://www.box.net/shared/yhco4dh89d
Svira: Duda Bezuha
Sve je snimljeno za nešto više od pola sata na mojoj oštećenoj EMU kartici, zvučnik na pojačalu je divljao, čuje se zujanje i oscilovanje, ali mislim da to sve nije važno jer cilj nije da se prikaže pojačalo već gitara. Može da se čuje kako to zvuči u jednoj blues baladi, zatim latino stil gde je jedna gitara svirana prstima i na kraju u jednom pomalo hi-gain D bluesu. Zvuk se jako dopao Džindžeru i Dudi Bezuhi koji je rekao da želi da svira i ovu gitaru na sledćoj svirci i ja ih razumem jer je njihovo razmišljanje scensko i oni shvataju da bi se ovaj zvuk dobro probijao kroz masu tonova drugih instrumenata. Zapravo moje viđenje ovih magneta nije se bitno promenilo od početka: jako dobri magneti otvorenog tona koji veoma liči na singlove, a pri tom imaju i dubinu. Ciljna grupa koja traži takav zvuk je odlično pogođena. Moj pristup je drukčiji pa pošto nisam scenski nastrojen više mi za kuću odgovara ono što se zove studijski zvuk. Zato sam u dilemi da li da ih zadržim ili ne, a kako mi se u zamenu nude neki Gibson magneti moguće je da ću se ipak odlučiti za tu soluciju.