Serije Fendera koje treba zaobići?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
bubu63

Re: Serije fendera koje treba zaobici???

Post by bubu63 » 05 Aug 2009, 23:57

Auuuu ala smo se naostrili :)
Ja mnogo ne piskaram po ovom forumu, al sada nisam mogao da odolim.
Kroz moje ruke proslo dosta tih Fendera i moram priznati vise njih je bilo stvarno ok.Takodje i Gibsona de je manje vise bilo solidnih komada.
S te strane npr do nekih 1200 evrica da se razumemo gibson nema sta da trazi u odnosu na fender!Po kvalitetu izrade i zvuku gibson je potucen do kolena!
Istina je da tek modeli preko 2000 evrica su gibsonova celjad i to je to svidjalo se nama ili ne.A realno razlika u kvaliteu zvuka izmedju fendera je barem meni bila ocigledna mada moram priznati osetnija kod gibsona u odnosu na cenu.
Zbog toga ima ljudi koji pljuju i bacaju drvlje i kamenje na gibson,al to su cinjenice ili u prevodu plati pa se klati :)
Voleo bi ja da se pojavi neka mala nepoznata firma koja bi dala kvalitetne gitare po pristojnim cenama da malko opere usi fenderu i gibsonu
ali realno niko ne moze da se trenutno nosi sa njima.Takodje sam u fazonu da kod proverenog majstora za gitare uvek mozete napraviti ono sto vi ocete
za solidne pare i da ce ta sprava pristojno zvucati.E sad vidim da se ovdi pominje i PRS, koji se od skoro ukljucio u trku velikana ono bas zestoko
za male pare imate seriju SE a za velike pare sve ostalo :) I mislim da je bzveze pricati da te gitare ne vrede toliko novaca jer svaka roba ima svoga kupca.
Ko ima on ce da pazari,ko nema kupice neku koreju,mexiko indoneziju ,kinu.... itd....
samo za rocketa jedan lepotan PRS posto vidim da volis fendericu,al po meni sto ne mora da je istina retko ce se naci nesto sto zvuci vako!

http://www.youtube.com/watch?v=K6ppLt2r-5o

A momku koji je pito koja serija fendera ne valja,hm pa sve valjaju dok se ne dokaze suprotno ili ti probas sviras pa vidis kako ti lezi i dal je to to
nekome i los komad zvuci dobro :)

MetalFunk

Post by MetalFunk » 06 Aug 2009, 00:26

phantom of the music forum..... buhahaha

Sava

Post by Sava » 06 Aug 2009, 11:13

Rocket Roll wrote:
Sava wrote:Ipak da ne nagađam prevedi mi na šta si mislio.
Vrsta laka.
Rocket Roll wrote:Ne proizvodi se *ista* žica. Ne koristi se, recimo, formvar. Formvar menja širinu namotaja, induktivnost & kapacitivnost, a time i ton.

Znači bio sam u pravu kada sam rekao da je u pitanju nesavršena tehnologija, tačnije jedino moguće objašnjenje je da na žici postoji neravnomerna debljina laka pa prostor između nije jednak. Pa teorijski da, to je moguće, ali radi se o mikronskim merama pa malo sumnjam u tu teoriju. Deluje mi verovatnije da je u pitanju način motanja i zategnutost žice. Motalice tog vremena su bile sporije i radilo se sa manje zategnutom žicom. Današnje sofisticirane i digitalno doterane motaju strahovito gusto i precizno, a sa raznim oblicima žice stane i dvostruko više namotaja na istom prostoru. Produkcija je mnogo veća, cene sve niže pa ne možeš očekivati ručni rad i vrhunski kvalitet od pickupa koji u Srbiji košta 50 evra (Dimarzio npr.). Što se pickupa tiče rekao bih da većina poznatih muzičara (ipak) svira na novijim i posebno rađenim pickupima. Koliko para, toliko i muzike!
Rocket Roll wrote:
Sava wrote:Hoćeš da kažeš kako Gibson ne vredi pare koje se daju za njega?
Jeste li vi videli neki Studio uživo? Izradu, završnu obradu? Da li biste i pomislili da je to gitara od 1000 evra da na njoj ne piše "Gibson"? Ne, pomislili biste da je to nečiji loš vic - ima korejskih kopija od 200 evra koje bolje izgledaju.
Da, pre možda nedelju dana pregledao sam Studio, 345 i Melody Maker modele u Noti. Studio sam kratko pregledao i osim dosta više akcije od mog Epiphonea nisam imao ozbiljnijih zamerki. Doduše ja ne gledam gitare onako detaljno kao ti, ali kada se uzme u ruku jednostavno se oseti šta je dobro urađeno i sasvim dorađeno. U svakom slučaju mnogo je bolje dati 1.000 euro za ovakvu gitaru nego 450 e za Vintage sa farbanim bindingom, debelim slojem boje zalivenim neprecizno napravljenim spojevima, bezimenim čivijama, potenciometrima itd. Ne osporavam činjenicu da se za 1.000 evra možda može kupiti bolje odrađena gitara, ali Gibson mnogo ulaže u razvoj, a ovo je gitara sa dna njihove ponude pa sve to treba imati u vidu. Pa naravno da se i ime plaća, to je normalno i nije lako steći ime. Takođe i tehnička podrška. Ne zaboravi kada smo pisali Gibsonu po pitanju utvrđivanja godišta gitara odmah smo dobili odgovore i precizna uputstva šta i kako treba da se uradi. Sve je u ceni proizvoda pa i podrška i servis.

Još ću dodati da sam potpuno svestan razlike u kvalitetu Fenderovih gitara i to na ličnom primeru. Do nedavno sam imao Strata iz 93.g. sa kojim nisam imao nikakvih problema i prodao sam ga sa svim originalnim delovima na njemu do zadnjeg šrafa. Sada imam Telecaster iz 2006.g. i on ima nekih problema sa vratom, a površinski sloj nitro laka se već skinuo od znoja na onom delu gde prelazi ruka. Pri tome današnja cena Standarda u Americi je 1.200-1.400 dolara, a ovog Telecastera oko 2.000 dolara. Priznajem da to nije lako oprostivo tako skupoj gitari, ali kada se uključi u pojačalo sve se zaboravlja. Pa zašto bih je onda zaobišao?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Aug 2009, 22:17

Sava wrote: Znači bio sam u pravu kada sam rekao da je u pitanju nesavršena tehnologija...
Svakako, no posledica je "taj" ton. Fenderi su veoma kanonizovane gitare - postoji arhetip, "Fender 1954-1965", i ka njemu se teži, a svako odstupanje od tog arhetipa je greška u izradi. Ideja "manje vrednih serija" potiče, između ostalog, i odatle. Ako je za zvuk arhetipskih Fender gitara zaslužna manje savršena tehnologija, utoliko gore po tehnologiju.

Pritom, naravno, nema smisla tvrditi da samo Fender može da se približi toj "arhetipskoj Fender gitari".
Sava wrote: Pa naravno da se i ime plaća, to je normalno i nije lako steći ime.
Zašto bih plaćao ime? Ime ne svira, a 1000 evra kupuje mnogo bolje urađene Jamahe, Ibaneze, Tokaije...

Sava

Post by Sava » 06 Aug 2009, 23:04

Pokušavam da se prisetim koji sam najstariji Fender imao u rukama i teško se prisećam starijeg od 73/74. godišta. Možda je bio jedan komad iz 1969.g., ali to je bilo davno i ne sećam se baš dobro. Sve u svemu nemam pojma kako zvuče i kako su odrađeni ti primerci do 65. godine. A i baš me briga, jednostavno ne zaobilazim ni jednog Fendera pa ili su dobri ili nisu, inspirišu ili ne. A Fender koji je na mene možda ostavio najjači utisak je jedan primerak TC-90 novijeg datuma, gitara odrađena do detalja savršeno, zvučno predivna, a cena joj je negde oko 600 dolara!

jcm 800

Post by jcm 800 » 07 Aug 2009, 10:56

Rocket Roll wrote:
Hoću da kažem ono što sam rekao. Svakako da ne vredi svaki Gibson para koje se daju za njega, kao što ne vredi ni svaki Fender: kvalitet nije merilo cene.
Pa sta onda pljujes po Gibsonu? Reci prosto "ja ne volem Gibson" i zavrsi pricu. Ne moras da pljujes po svemu sto ne volis...

Ako je nesto precijenjeno, onda su to novi MIA stratovi.
I ako za nesto ljudi nepotrebno daju novac onda je to famozni "made in USA" natips ispod onog STRATOCASTER.
:zzz:

eg303

Post by eg303 » 07 Aug 2009, 11:41

jcm 800 wrote:I ako za nesto ljudi nepotrebno daju novac onda je to famozni "made in USA" natips ispod onog STRATOCASTER.

Možda je tako, ali za to daju 500-800EURa a za Gibsona dva-tri (ili koliko već) puta više :krstise: ..., što će reći nije baš kao u onoj narodnoj:"Koliko para toliko muzike"

ognjen93

Post by ognjen93 » 07 Aug 2009, 12:01

eg303 wrote:
jcm 800 wrote:I ako za nesto ljudi nepotrebno daju novac onda je to famozni "made in USA" natips ispod onog STRATOCASTER.

Možda je tako, ali za to daju 500-800EURa a za Gibsona dva-tri (ili koliko već) puta više :krstise: ..., što će reći nije baš kao u onoj narodnoj:"Koliko para toliko muzike"
Da ali ovde je ispljuvano studio a za 1500 vec moze da se nadje npr ovakvo nesto http://www.thomann.de/gb/gibson_les_pau ... pro_eb.htm ili http://www.thomann.de/gb/gibson_les_pau ... nal_eb.htm sto je dakako bolje od nekog tamo strata koji zvuci kao frula.........
Ja bas i nisam imao puno iskustva sa "tim" gitarama ali stariji poznanici gitaristi uvek govore da je fendjer stvarno sve i svasta izbacivao , dok je gibson uvek pazio sta radi , sad ovaj studio jes onako zalostan .....
Ali realno gledano gipson je ipak malo ozbiljnija firma uporedis kvalitet squiera i epiphona i vec tu vidis razliku ........

cccira
MF veteran

Post by cccira » 07 Aug 2009, 12:07

Dokle Ognjene... Dokle?

ognjen93

Post by ognjen93 » 07 Aug 2009, 12:09

cccira wrote:Dokle Ognjene... Dokle?

jbt sta sam sad uradio????? Trudio sam se da budem fin i da ne prozivam jer stvarno nemam ni zasto,.....

jcm 800

Post by jcm 800 » 07 Aug 2009, 12:15

Ne, ne, ne!

Ljudi dodaju vishe na Gibsona cinjenica, ali ne samo zbog imena....

Tijelo od mahagonija kosta vishe od jove...
Top od javora kosta vishe od jove...
Oblikovanje javorovog topa kosta...
Spajanje ova dva dijela kosta...
Binding kosta...
Gibsonovi trapezoid inlayi kostaju vishe od fenderovih dotova...
Set in neck kosta vise od bolt on necka...
Gibsonov vrat od mahagonija i ebonovine kosta vishe od fenderovog.
zakoseni Gibsonov headstock na vratu iz jednog dijela kosta puuuuuuno vishe od ravnih vratova fenderovog tipa, zato sto zahtijeva mnogo vishe drveta...

To su dodatne stvari koje placas kod Gibsona a koje uticu (drvo i vrat)...ili ne uticu (binding i inlay-i) na ton...ali kostaju proizvodjaca pa kostaju i kupca...

Kad bi Gibson proizvodio gitare sa tijelom od jove bez curved maple topa, i bindinga, sa bolt on vratom od javora, ravnim headstockom i dot inlayima, vjerovatno bi prodavao ispod Fenderove cijene...
Ali je pitanje da li bi ih u tom slucaju uspio prodati uprkos imenu Gibson.
Mislim da ne bi...
Zasto? Zato sto ljudi ne zele samo ime Gibson na head stocku...Ljudi zele mahagoni zbog topline sa izvajanim javorom na vrhu zbog sustaina...ljudi zele binding, trapezoid inlay i crown inlay na headstocku zbog estetike, ljudi zele set in neck i zakoseni headstock zbog zvuka...itd...itd...itd...

Kod MIA stratova poredjenje serija za seriju sa MIM-ovima ti daje rezultat da zapravo placas natpis i nista vise jer je 99% komponenti isto...A placas 2-3 puta vishe... :!:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 07 Aug 2009, 12:18

Pises svasta, a ne znas (sto smo vec koliko puta ustanovili?)
ognjen93 wrote:sto je dakako bolje od nekog tamo strata koji zvuci kao frula
Da li je potrebno da ti ovo obrazlazem?
ognjen93 wrote:... ali stariji poznanici gitaristi
Daj ne prenosi tudje iskustvo (kogod taj bio), msm "ja cuo od pere i mike da je ovo ovako"... ko su ti pera i mika pa je njihovo misljenje toliko ispravno?
ognjen93 wrote:uporedis kvalitet squiera i epiphona i vec tu vidis razliku
Squier i epiphone ne mogu da se naaaaaaaaaaaadju u istoj recenici zato sto nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tacaka osim mozda toga da prave pod licencom u aziji kopije poznatih instrumenata

Stanko

Post by Stanko » 07 Aug 2009, 12:42

cccira wrote:Dokle Ognjene... Dokle?
Uze mi rec iz usta...

Ja isto mislim da je gibson precenjen, ali sta ces, danas zivimo u lepom nam kapitalizmu, tako da ne mozemo mnogo da uradimo povodom toga...

ognjen93

Post by ognjen93 » 07 Aug 2009, 12:51

cccira wrote:Pises svasta, a ne znas (sto smo vec koliko puta ustanovili?)
ognjen93 wrote:sto je dakako bolje od nekog tamo strata koji zvuci kao frula
Da li je potrebno da ti ovo obrazlazem?
ognjen93 wrote:... ali stariji poznanici gitaristi
Daj ne prenosi tudje iskustvo (kogod taj bio), msm "ja cuo od pere i mike da je ovo ovako"... ko su ti pera i mika pa je njihovo misljenje toliko ispravno?
ognjen93 wrote:uporedis kvalitet squiera i epiphona i vec tu vidis razliku
Squier i epiphone ne mogu da se naaaaaaaaaaaadju u istoj recenici zato sto nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tacaka osim mozda toga da prave pod licencom u aziji kopije poznatih instrumenata

Dobro ok delimicno si upravu , samo zasto ne mozes da poredis kvalitet squiera i epiphona???? Kakve veze ima sto su gitare drugacije kvalitet je kvalitet..... Zasto ne mozes da kazes da je mercedes bolja firma od keewaya , mercedes je mnogo bolji u svom "zanru" - proizvodnji automobila nego keeway u svom - proizvodnja skutera, jeste ja ne volim fender pa sam mnogo pristrastan , naravno da ne znam mnogo stvari, ali sta sam to sto nije istina napisao u postu???' Da meni fender zvuci kao frula...... a ona 2 gibsona sto sam stavio su samo primeri, jer je neko rekao da za 2-3 puta vise od 500-800 eura kod gibsona dobijes kao lose gitare, pa su ovi primeri trebali to da demantuju

cccira
MF veteran

Post by cccira » 07 Aug 2009, 12:58

http://en.wikipedia.org/wiki/Epiphone
http://en.wikipedia.org/wiki/Squier
Za pocetak...

Dakle, u poredjenju fender/gibson skvajer i epifon nemaju sta da traze... eto nisam ti nacrtao to, ali sam mislio da ces ukapirati

Ti nikad nisi probao one gibsone koje si naveo, ne? Da li si ikad drzao americkog strata u rukama?
Last edited by cccira on 07 Aug 2009, 13:01, edited 1 time in total.

Post Reply