Koje magnete na Ibanez RG370?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Zoll

Re: Koje magnete na Ibanez RG370?

Post by Zoll » 21 Jan 2011, 17:41

Nisam mogao da se suzdržim do ugradnje, morao sam da ih slikam dok su još u originalnom pakovanju. :)
Evo kako to izgleda:
Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 22:29

Tenji wrote:Ok, ajd da vratimo temu u normalne tokove, evo Dersu, imam par pitanja za tebe. Da li na gitare koje imaju obican tremolo(vibrato, nja nja, svejedno) sistem idu obicni, ili f-spaced magneti? Da li na gitare koje imaju tune-o-matic bridge, koje su u super strat fazonu(evo konkretno, mogu da dodam da se recimo takva gitara pravi i u varijanti sa floydom) idu f-spaced ili obicni magneti? I da li su singlovi f-spaced, ili nisu, tj, da li im je razmak izmedju polepieces-a isti kao na f-spaced hubackerima ili na ovim regularnim? Eto, nadam se da ces razumeti sta sam hteo da te pitam, na ovom nasem prostom serbskom jeziku, u koji sam ubacio po koji engleski izraz... :) I oladi malo ako moze, nije lepo govriti ljudima da su idioti... ;)
Posto si lepo pitao a nisi pametovao, red je da ti odgovorim.

F-spaced magnete je tako imenovao DiMarzio ali ih oni nisu izmislili vec Schaller. Kramer kompanija (pricu oko EVH-a sam vec spomenuo) je prva napravila u istoriji dil sa Floyd Rose-om (covekom). Na svaki Kramer je po ugovoru isao Floyd Rose tremolo sistem (pre njega Rockinger). Posto FLoyd fizicki nije mogao da proizvede hiljade potrebnih tremoloa godisnje (dotada, tojest do neke 1982 cca, napravio je licno oko 300 komada), Kramer mu je predlozio "ej slusaj, mi vec imamo firmu u Svabiji koja nam pravi civije i magnete za sve gitare, zove se Schaller, kidaju djecaci, imaju fabriku, cimnucemo njih, prave i mostove i sta sve ne". Ostalo je istorija. Medjutim kad su ovi iz Schallera dobili prototipove Floyd Rose-a (koji ima vrlo slican razmak zica na sistemu/mostu kao Fender jer je bio dizajniran da se u startu ukopava samo na stratove, Iron Maiden su bili prvi koje sam bar ja video da su montirali humbucker u bridge poziciju na stratu i zamenili vintage tremolo Floyd Rose-om) ovi iz Schallera su skontali, alo, ovde se pole pieces ne poklapaju sa standardnim humbuckerima koje svi prave evo vec cetvrt veka (u to vreme). Posle su svi preuzeli tu shemu. Da je DiMarzio kontao (u to vreme) ista, a nista nmisu kontali, oni bi od osnivanja (1973. godine) napravili svoj famozni f-scaped (Fender spaced) magnet. Stratovi su postojali i pre 1973. Medjutim DiMarzio se strogo specijalizovao kao Gibson humbucker replacement kompanija, nisu nikad ni imali single coil magnet u to vreme. Nijedan jedini. Onda su ljudi poceli da menjaju magnete na svojim gitarama sa Floydom (sueprstratovima) i Di Marzio se dosetio jadu. Preuzeli su spacing i sve sto treba, i naravno sve je to uslovljeno instalacijom Floyda. to sto oni danas (i nikada ranije) drve kako eto F-spaced u stvari daje omaz i Fenderu i Flojdu je marketinski bullshit. Da si ih pitao tada kad su izasli sa F-spaced magnetima, kao sto iz sve literature iz tog vremena mozes da zakljucis, f-spaced znaci Floyd Rose spaced. Ovo danas je samo marketinski stejtment gde oni sami sebi podilaze i svojataju dva velika imena u istoriji konstrukcije gitara. It's all bullshit , onda ga okace na sajt, i nove generacije pocnu da se kunu u to.

To je verovatno okacio neki baja tamo na DiMarzio sajtu koji ima 25 godina i diplomu MBA spin doktora, nikad od 1973 do 2010 (ili 2009) nisu pricali da su to nazvali f-spaced kao omaz i Fenderu i Floydu. Malo dete u Americi zna za tu pricu. Nobody is buying it. F-spaced je jednostavno Floyd Rose spaced. A to sto su danas politicki korektni je drugi padez. Obaska sto su politicki korektni, nego sto se foliraju da od starta kao sve kapiraju. Pa sto onda nisu napravili f-spaced magnet pre nego sto se pojavio Floyd Rose?

P.S. Moj ton je moj ton. Gluposti me iritiraju. Nemoj to licno da shvatas, ne iritiras me ti. Niti mislim da si glup. Niti mislim da treba da prihvatis bilo moje bilo icije misljenje apriori. I neku zvaku. ALi ocekujem od tebe da se temeljno raspitas, da bacis sve predrasude u vodu, pre nego sto izgovoris "ja mislim...".

To je ono sto me zesce iritira. Ponavljanje nekih 'internet istina' do besvesti, 'istina' koje nemaju veze sa mozgom to begin with.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 22:35

Mrav wrote:Hmmm. Malo sam istražio...

Elem:...

Dersu je čini se u pravu ipak, da je pojava i učestalost Floyd Rose-a dovela do potrebe da se naprave prvi F-spaced magneti (pa smo zakačili i Fender kad je tu...).

Inače dobro sam proučio stvar dok nisam ovo dodao, nisam se oslonio samo na gore citiranu rečenicu.
Kad Dersu nije fuckin' bio u pravu? Tesko je to breme, biti stalno u pravu. E-d-u-k-o-v-a-t-i. :bambi:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Jan 2011, 22:36

O, kako je tesko biti car... :P :metal:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 26 Jan 2011, 22:47

Vel'ko M bak dear Derszu

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:08

sinisake wrote:O, kako je tesko biti car... :P :metal:
Zivotno breme. :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:09

dejankuki wrote:Vel'ko M bak dear Derszu
:cao:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Jan 2011, 23:14

Dersu Uzala wrote:
sinisake wrote:O, kako je tesko biti car... :P :metal:
Zivotno breme. :bambi:
Jesz, the more you see, the more you drink.

U to ime, ziveli:
Image

:ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jan 2011, 23:27

sinisake wrote:
Jesz, the more you see, the more you drink.

U to ime, ziveli:
Image

:ziveli:
Ne bre.

Image

Znam da nemas para za to. It's ok, svrati anytime. :bambi:

Kad spominjes mene, Car se pise velikim slovom. Jedan je Car.

MUzzY

Post by MUzzY » 27 Jan 2011, 00:08

Image

To care! VelKom bek, bre! :D

Haralampije

Post by Haralampije » 27 Jan 2011, 10:31

MUzzY wrote:Image

To care! VelKom bek, bre! :D
Mmmmm...medovaca...
Image

Mrav

Post by Mrav » 27 Jan 2011, 16:59

Pa ljudi, priznajte čoveku, zna šta priča :ziveli:

P.S. Ja znam da je najbolji način da se okaju gresi 12 tekila poređanih ovako (verovatno i ovde ima 12, samo je poslednja čaša iza flaše). Don't break the tradition :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Jan 2011, 01:20

Dersu Uzala wrote:...Iron Maiden su bili prvi koje sam bar ja video da su montirali humbucker u bridge poziciju na stratu i zamenili vintage tremolo Floyd Rose-om...
Izvinjavam se, mala ispravka, Dave je na Stradzi promenio vintidz tremolo sa Kahler Pro tremolom, ne Floydom. Zarad ispravnosti.

Zoll

Post by Zoll » 14 Feb 2011, 18:26

I još jednom vraćam ovu temu na ono zbog čega sam je otvorio. Dakle, novi magneti na Ibanezu RG370DX. KONAČNO su ugrađeni, pa ispunjavam obećanje - kačim sliku da se vidi kako "čuče" u gitari, a tu su i zvučni zapisi da se čuje kako to radi. Evo najpre slike:
Image

E, a sad ono što vas verovatno više zanima - audio. Snimio sam 8 (kol'ko? :P) kratkih audio klipova, po 4 za svaki magnet. Skontaćete već iz naziva šta je na kom klipu (gde se koji magnet može čuti, gde je clean, a gde dist...). Stavio sam to u opise svakog klipa, ali evo i ovde malo detalja kako je snimano.

Ok, znate koja je gitara i koji su magneti. Pojačalo koje sam koristio je Peavey Banditt 112, a ono je povezano iz Line out-a direktno u komp (tj. u Line in na integrisanoj zvučnoj karti). Dakle, ne očekujte neki poseban kvalitet snimka, ali za ove svrhe, po mom mišljenju, biće sasvim dovoljno. E da, čućete neko zujanje u pozadini u svim klipovima, to je posledica loše struje ovde kod mene, pa zato pojačalo zuji malo, a kako ga nisam snimao kroz neki d-box ili tako nešto već direktno u komp, nije imalo šta da čisti signal, pa baš onako fino zuji u snimku. Jbg. Šta još... da - za clean semplove sam vrteo jedan te isti pattern, samo sam menjao pozicije magneta, da bi se što bolje osetilo kako koji radi. A za dist semplove sam svirao šta mi je u momentu palo na pamet. Obraćajte više pažnju na zvuk, manje na ono šta i kako sam svirao, malo sam traljavo to odradio :hide: , jbg, sve sam snimao u nekoj žestokoj žurbi. Dodao bih još samo da sam ja prezadovoljan zvukom, samo ću žice (iako su nove) morati jako brzo da menjam, zabo' sam neki loš set izgleda, na clean-u deluju dobro, ali na distu se oseća da su loše žice.

E, da ne kenjam više, evo vam audio, pa počujte kako rade ove zverke:
http://soundcloud.com/zoll26mk/sets/pickups/

Post Reply