DiMarzio kombinacija?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: DiMarzio kombinacija?
viewtopic.php?f=20&t=767
Ovde je 50 strana drvljeno o setupu gitare, ima svasta da se procita, da ne izlazimo iz teme.
Ovde je 50 strana drvljeno o setupu gitare, ima svasta da se procita, da ne izlazimo iz teme.
-
Ja postavio ovu temu na koju ste mi resili problem sto se tice magneta i imam jos samo ova dva pitanja koja sam postavio u prethodnom komentaru da ne bi otvarao novu temu kad smo svi ovde sto smo pricali pa da zavrsim sa podesavanjem gitare i okacim konacno valjan snimak da cujete kako radi DiMarzio Super3
Nema teme specijalno za kotiranje. Citao sam tu temu o setapovanju pazljivo sto je pisao lik koji je napravio topic, posle na 50 strana ima mali milion puta onog ``izvinjavam se sto upadam, mozda je neko vec pisao o ovome`` i onda se dosta stvari vrti u krug, ima i zezanja a na onom delu koji sam prelistao i nisam video da je neko pisao o ovome sto me zanima pa ako hocete da mi skratite muke da ne prebiram na 50 strana ako neko moze da mi odgovori na ova poslednja dva pitanja u dve recenice ili da postavim u tom topiku pitanje? Da li moram da kupujem nove zice i menjam ove koje su stavljene pre 10 dana i ako iskotiram gitaru na jedan stim da li posle mogu da menjam stimove ili za svaki stim posebno treba kotirati? Hvala na dosadasnjim savetima 

1. Ne moraš to da radiš sa novim žicama. Poželjno je, ali sada odradi sa tim što imaš na gitari, pa ćeš posle još malo doterati kada budeš stavio nove žice. Znaš ono kada neko kaže:"Žice su mi toliko stare da više gitara ne može da se naštima." E pa što su starije to lošije intoniraju, ali u tvom slučaju nije ništa strašno.
Bitna stvar je da samo malo opustiš žicu pre nego joj pomeriš sedlo, jer je u suprotnom opasno maltretiraš u toj tačCi i hoće lako tu da pukne.
2. Opet, ne moraš. Provera intonacije se ne radi zbog promene štima i žica, već zbog zakrivljenja vrata usled promene štima, a korišćenja žica iste debljine. Npr, ako sviraš 12-ice u C štimu i posle toga sa istom žicama naštimaš gitaru na E, vrat će se valjano zakriviti (posmatraj to kao zatezanje strune na luku, luk od luk i strela™

Ako, lupam, za C koristiš 12-ice, a za E 10-ke, onda bi sve trebalo da bude OK. Isto kao i ako šetaš štim za polustepen, ništa strašno.
Cepaj ako još nešto treba.

P.S. Na akustarama ne postoji fino podešavanje intonacije pa se niko ne buni oko toga. To je frka samo kod nas električara.
-
Pitao sam zato sto volim da skidam pesme a posto slusam sve i svasta onda volim da sharam u stimovima pa sam zato pitao. Pre sam koristio 10-ke i sad kad sam poslednji put menjao zice stavim 11-ke jer su mi preporucili da su bolje za drop stimove i verovatno da zato treba kotirati. U buduce cu koristiti 11-ke. Gitara je bila u drop D na snimku i tada sam proverio vrat kako su mi savetovali, razmak izmedju zica i 8. praga je bio oko 0,5mm i evo sad sam spustio stim u drop B, proverio sam i ne primecujem da se promenilo raspojanje na 8.pragu kad pritisnem zicu na prvom i poslednjem pragu. Znaci prvenstveno bi svirao u Drop B i Standard C# za pravljenje pesama zbog razlike u samo debeloj E zici pa ne moram mnogo da se zezam izmedju pesama da stimam i voleo bi ponekad da uradim neki cover ovako za svoju dusu kod kuce da se zezam tipa drop D, half step down. I ajd kad si vec raspolozen
kad podesim magnete jel treba da je isto rastojanje od magneta i kod najtanje i kod najdeblje zice?

Pa onda ti je nabolje da namestiš npr taj Cis štim i uzmeš jedan kapodaster.
Skidaš nešto za šta ti teba mnogo otvorenih žica iz E, kapo ide na 3. prag, Es 2. itd... To sam ja radio kada mi je gitara bila u Es. Ili i sada kada skidam neke gluposti iz G i sl.
Što se tiče visine magneta, ne treba da budu jednake razdaljine. Pogotovo sada kada nije uparen set.
Uključiš pojačalo, namestiš čist zvuk, malo sve otpanjiš i nameštaš dok ti se svaka žica ne čuje istom glasnoćom.
Pa onda prebacuješ magnete i isto juriš - da se oba čuju podjednako glasno, ali da se razaznaje karakter i boja bridge-a i neck-a. To je malo mukotrpan posao, bar meni, pa nemoj da se nerviraš ako ti za 5 dana nešto zasmeta i opet okreneš po koji krug taj šraf koji ih diže i spušta.
Znači kapodaster i visina magneta nameštena grubo po specifikacijama proizvođača, pa onda slušanje i fino dizanje/spuštanje.
Skidaš nešto za šta ti teba mnogo otvorenih žica iz E, kapo ide na 3. prag, Es 2. itd... To sam ja radio kada mi je gitara bila u Es. Ili i sada kada skidam neke gluposti iz G i sl.

Što se tiče visine magneta, ne treba da budu jednake razdaljine. Pogotovo sada kada nije uparen set.
Uključiš pojačalo, namestiš čist zvuk, malo sve otpanjiš i nameštaš dok ti se svaka žica ne čuje istom glasnoćom.
Pa onda prebacuješ magnete i isto juriš - da se oba čuju podjednako glasno, ali da se razaznaje karakter i boja bridge-a i neck-a. To je malo mukotrpan posao, bar meni, pa nemoj da se nerviraš ako ti za 5 dana nešto zasmeta i opet okreneš po koji krug taj šraf koji ih diže i spušta.
Znači kapodaster i visina magneta nameštena grubo po specifikacijama proizvođača, pa onda slušanje i fino dizanje/spuštanje.
-
Imam neki stari kapodaster samo da se setim gde sam ga stavio
Za magnete sam bas prosao tu fazu, vec dve nedelje ga mrdam gore dole, prvo sam bridge podigao skroz gore i onda kad bi predacio na neck ono kao da si propao pa sam spustao i podesavao i mislim da sam ih dobro izbalansirao tako da sad kad prebacujem sa jednog na drugi ne oseti se razlika u outputu. Nego mislio sam ako samo npr. posmatramo bridge magnet, da li njegov jedan i drugi kraj treba da budu isto udaljeni od zica tj. da li i sa jedne i sa druge strane,debela i tanka E zica,na bridgeu treba da budu isto udaljene od magneta?

Ne, to je i bilo ono "Nameštaš da ti se svaka žica čuje isto glasno". Znači, ako namestiš da ti e i E budu isto udaljene od magneta, a debela se čuje glasnije od najtanje, onda ćeš ili spustiti stranu magneta gde je debela ili podići onu gde je tanka. To opet zavisi (da li ćeš spustiti jednu ili podići suprotnu) od onoga šta ti želiš da čuješ od svake žice ponaosob.
Igranje do prekosutra, ja još uvek čačkam magnete povremeno na gitari koju imam već 5 god sa fabričkim magnetima.
Kako mi kada dune...
Interesantno da se na prethodne 2 nisam nikada opterećivao time.
Igranje do prekosutra, ja još uvek čačkam magnete povremeno na gitari koju imam već 5 god sa fabričkim magnetima.
Kako mi kada dune...

Interesantno da se na prethodne 2 nisam nikada opterećivao time.

Sad cu da zvucim bahato, ali za stimove u kojima redje sviras, lakse kupiti neku jeftinu gitaru, cisto vezbe radi. Tonira se na neki stim, upamtis koje zice imas, i samo menjas zice uz minimalne korekcije (ako su uopste potrebne).
-
Ok, evo uzimam šArafciger i krecem
Tek sam sinoć čitajuci komentare ukapirao zašto jedan poznanik ima 3 električne gitare, jednu sto je nabudžio za sviranje u bendu i dve neke jeftinije. Bilo bi dobro ali nisam u mogucnosti da kupim jos jednu gitaru, mogao bi ali treba mi i jače pojacalo jer ovaj Laney od 35 vati je onako, solidan, mislim da bi mogao da izgura neku manju svirku ali ne znam koliko bi to potrajalo jer bi morao da ga silujem i otpanjujem do daske...i recimo jedan ozbiljniji štimer sa nožnim prekidačem i jedan Bosov ekvlajzer.Para nikad dosta 

-
Za sada bas nesto i ne ide, posto mi je pre nego sto sam poceo bilo sta da radim stimer pokazivao ``na vise`` kad bi pritisnuo 12. prag i prvo sam krenuo da zavrcem-produzavam duzinu zice i kao krene stimer malo ka centru i medjum ja malo po malo(po pola kruga) i zavrnuo skroz do kraja i onda stimer poceo da pokazuje jos dalje nego sto je bilo....onda krenuo da odvrcem i stignem sad skoro na drugi kraj i nista, u jednom momentu kao da je poceo stimer da pokazuje da se blizi centru medjutim ope posle sledeceg odvrtanja poceo je da bezi. Znaci nastimam zicu, okinem praznu, onda pritisnem 12. prag...krenem da odvrcem-zavrcem, ponovo nastimam zicu, praznu okinem pa 12. prag...jel to procedura ili radim nesto lose?
Ne moraš stalno da štimuješ,prazna i na 12 pragu mora da zvuči isto.Nego metar u ruke pa izmeri rastojanja od nuta do 12 praga i od 12 do sedla...
-
od nuta do 12. praga(metala) ima 31,5 cm a od 12. praga do kobilice ima isto 31,5cm a bas do sedla ima 32 cm...sta sad? 

Nije pravilo ali bi trebalo zavisno od debljine žica da bude nut-12 12-sedlo, 31,5-31,5 ovo važi za E1 a za E6 nut-12 31,5 i 12-sedlo 32cm.Opet kažem nije pravilo ali su ovo mere u nekim granicama da gitara kotira...SlowHandMan wrote:od nuta do 12. praga(metala) ima 31,5 cm a od 12. praga do kobilice ima isto 31,5cm a bas do sedla ima 32 cm...sta sad?
-
Probao sam koliko sam mogao da sve zice podesil i na jednoj nije identicno na 12. pragu kao na praznoj ali su odstupanja mala...jel to ok ili bas mora da bude isto? Koliko god da sam odvrtao ili zavrtao nije se desilo ni jednom da stimer pokaze na levu stranu uvek je ili tu jako blizu centra ili pobegne skroz na desnu stranu.
- Gitaroholicar
Prihvatljivo je ako su mala odstupanja. Verovatno su ti i zice malo starije pa zato i odstupa. Ali ako su ti zice bas fest matore, onda bolje da ni nisi radio kotiranje. Jer kad budes stavio nove zice opet ces morati, tj verovatno ne bi ni trebao jer je vec bilo podeseno kako treba.