strat

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Zlo

Re: strat

Post by Zlo » 05 Jul 2008, 12:44

Nisam skapirao tačno šta je poučno,
Kapiram da u njegovim rukama nije mogla da da svoj maksimum.Kad je neko ko zna da svira uzeo u ruke gitara je "propevala" :lol:
Jednom smo drugar i ja ubadali naizmenicno Strata iz '79 i Squier iz '96 u matorog lampaskog Voxa .Skoro nikakve razlike nije bilo....................za nase usi i prste :D
Da je poredjenje vrsio neko ko zna da svira verovatno bi razlika bila prilicno uocljiva :lol:

:D :D
godine dodaju relativno malo što se zvuka tiče

I samo pokazu da li radjena kvalitetno.Ako se ta gitara posle 30-40 godina nije pokrivila i razdrkala(nisam se setio prikladnijeg izraza )nece ni u narednih 30-40.Uz odrzavanje ,naravno :)

Znam lika kome je na novom Stratu posle par meseci pukla opruga na tremolu.Decko je kvalitetan muzicar i nije gazio tremolo.Prodao je RG jer nije u fazonu izivljavanja na tremolo/floyd .Svira hard rock,rock&blues.
Opruga je sitnica,ali na gitari od 1000e ne bi smela da pukne :grummel_2:

P.S. DusanS je,koliko se secam postova sa ostalih foruma imao u vlasnistvu vise razlicitih gitara nego sto trenutno ima polovina aktivnih clanova ovog foruma :lol: Decice,ne dozvolite da vas zavara to sto je nov na ovom forumu.

sl0e

Post by sl0e » 05 Jul 2008, 13:28

Rocket Roll wrote:Kad si mlad, misliš da je svaka stara gitara - Eskalibur. Kad ostariš i nasviraš se svakojakog starog smeća, shvatiš da "vintage" znači onih 5% dobrih starih gitara. Ostalih 95% starih gitara su samo to - stare.

Onda shvataš i da nema razloga juriti "vintage" komad (da ponovimo, vintage = stara + dobra), nego prosto "dobar" komad, jer je dobra gitara uvek dobra gitara, godine dodaju relativno malo što se zvuka tiče.

PS: FYI, šta je Dušan sve svirao - ti i ja to verovatno ne možemo ni da zamislimo (bez ljutnje!)
Razlog zasto neki ljudi hoce da imaju vintage instrumente je verovatno taj sto im se dopada zvuk koji iz svog vintage setup-a dobijaju njihovi omiljeni muzicari.
sinisake wrote:Elem, jedan covek je zarko zeleo nekog nadrndanog izvikanog vintage Strata iz sezdeset i neke(ili pedeset neke, ko ce ga znati).
Verujem da je ovde upravo takav slucaj. Covek je zeleo da zvuci slicno/isto kao svoj omiljeni muzicar.

Ja, on the other hand, mislim da je zvuk Frusciante-ovog '62 strat-a najbolji strat zvuk koji sam ikada cuo (sto live, sto sa cd-a). Naravno, njegov zvuk nije samo vintage strat. Njegov zvuk su i vintage Marshall i Fender pojacala.

Kopiranje necijeg setup-a je izuzetno skup hobi. Neko moze da se bavi time, neko ne. Sto se one price tice, zbog koje smo uopste usli u ovaj topic, mislim da je glavni akter zaboravio da "bogovski" strat nije glavni faktor nekog zvuka.

Ne mislim da je svaka stara gitara dobra, daleko od toga. Znam da velika vecina tih instrumenata ne moze da se naziva "vintage" (kao sto si rekao, stara + dobra), ali opet, postoje i izuzeci.

Dosta dugo sam svirao strat iz '70 (tacnije ucio sam se da sviram na njemu :) ) i to je stvarno super gitara. Imao sam prilike da probam jos 2-3 instrumenta koja slobodno mogu da nose etiketu "vintage" i to su takodje super gitare.

Naravno nema razloga juriti vintage instrumente. Ja sam, na primer, kupio novog strat-a sa kojim sam prezadovoljan. Ovaj '70 strat mi nikada nije odgovarao zbog vrata (V profil), dok mi novi C savrseno odgovara. Ali i dalje mogu da potpisem da ovaj stariji strat zvuci mnogo bolje nego novi. :wink:

PS: Ja to iz svog skromnog iskustva, verovatno ne mozemo da zamislimo, ali ipak iz cele "vintage" price, nosim samo pozitivne utiske.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 05 Jul 2008, 15:11

sl0e wrote:Ja, on the other hand, mislim da je zvuk Frusciante-ovog '62 strat-a najbolji strat zvuk koji sam ikada cuo (sto live, sto sa cd-a). Naravno, njegov zvuk nije samo vintage strat. Njegov zvuk su i vintage Marshall i Fender pojacala.
Frusciante ne koristi Fender pojacala.
I meni je njegov zvuk jako lep ali ti ne treba ni vintage gitara, ni pojacalo da dobijes taj zvuk. U vrh glave ti treba lampas i strat...

sl0e

Post by sl0e » 05 Jul 2008, 15:24

Funkomat wrote:Frusciante ne koristi Fender pojacala.
Pored Marshall-a koristi i Fender Blackface Showman i Fender 65 twin reverb (valjda) :)

Pogledaj http://www.jftab.com/htm/john-frusciant ... mplis.html
Funkomat wrote:I meni je njegov zvuk jako lep ali ti ne treba ni vintage gitara, ni pojacalo da dobijes taj zvuk. U vrh glave ti treba lampas i strat...
To stoji, ako ne trazis neku identicnost... :wink:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 05 Jul 2008, 19:52

Da, bio si u pravi. :D
Ali nisam nikad video da ih koristi uzivo.

sl0e

Post by sl0e » 05 Jul 2008, 20:03

Evo pogledaj kako je sve bilo spojeno na BTW turneji.
http://guitargeek.com/rigview/576/

Dushan S

Post by Dushan S » 08 Jul 2008, 20:32

sl0e wrote:
Dushan S wrote:
sinisake wrote: Ovaj ju je uzeo i ustek'o u pojacalo i posle nekog vremena rekao da je to najbolja gitara koju je ikad svirao i ponudio je tipu da uzme jednu od njegovih sa zida, KOJU GOD HOCE!

Eto, cak i ako nije istinita, prica je veoma poucna. :)
Nisam skapirao tačno šta je poučno, osim ako si hteo da kažeš da je pouka "Ne treba naručivati gitaru ako ne možeš da je probaš jer ne znaš kako će ti ležati u rukama, kako će ti odgovarati vrat, a naročito ne kad je stratokaster u pitanju, jer to što je neki Stratokaster mator ne znači da je dobar". A bar ovaj prvi deo valjda svako treba da zna, ne kupuje se gitara bez probanja, osim ako ne postoji baš baš debeo razlog i višak novca. Nema veze samo sa tobom moj komentar... Nekako me generalno nerviraju ljudi koji se tako na prazno lože da imaju "Vintage "gitare, nekako mi izgledaju kao ekipa koja ima više veze sa filatelistima ili ljubiteljima antikviteta, nego sa gitaristima, ta njihova logika mi je potpuno strana.
Skroz si promasio poentu teksta. Procitaj jos jednom :wink:
Sto se tice vintage instrumenata, kada budes svirao neku gitaru koja ima radni staz od 30+ godina, onda ces shvatiti :)
Nisam promašio, nego ti možda podrazumevaš da su neke stvari "plemenite" ili "širokogrude". Znaš kad trguješ gitarama ono što te interesuje je PROFIT. Pa onda kad čujem "Uzmi koju god hoćeš moju" ja to nekako skapiram kao "Ja imam interes da uzmeš bilo koju moju". Uz naravno dužno poštovanje muzičkoj veličini kao što je Džindžer. Ako si mislio na to kako je vintage instrument sam po sebi APSOLUTNO vrednost, da, može često biti tako sa finansijske strane ako je dobro godište a očuvan instrument, tržište danas traži takve stvari na zapadu. To naravno ne znači da je svaka Vintage gitara dobra, fender je bio poznat po tome da je jako nekonzistentan po kvalitetu. Eric Clapton je ako se ne varam ispričao da su neke njegove gitare nastajale tada tako što bi kupio par fendera, izabrao dobar vrat sa jedne, telo sa druge, a delove sa trecje gitare, napravio jednu gitaru koja mu je dobra, a ostalo prodao. Fender je 60-ih bio u USA JEFTINA gitara, gitara koju SVAKO može da kupi, gitara za narod, a kad je nešto jeftino, a treba napraviti puno komada, zatekne se tu svega i svačega. Majstor se zapriča dok mota magnete pa malo previje a drugi podvije i tako :mrgreen:
Konkretno, naravno, imao sam priliku da probam vintage fender koji je bio potpuno smeće od gitare, ma koliko Vintage bio. Gibson su već malo druga priča jer su to tada bile skuplje gitare pravljene ozbiljnije i sa većom pažnjom.
PS: FYI, šta je Dušan sve svirao - ti i ja to verovatno ne možemo ni da zamislimo (bez ljutnje!)
P.S. DusanS je,koliko se secam postova sa ostalih foruma imao u vlasnistvu vise razlicitih gitara nego sto trenutno ima polovina aktivnih clanova ovog foruma Decice,ne dozvolite da vas zavara to sto je nov na ovom forumu.
I da se zahvalim naravno ljudima ovde što me hvale, hvala hvala. Eto slučajno znam po nešto, ali nisam baš toliko gitara promenio, više volim da probam i saznam kad mogu i izvučem zdrave zaključke. Lično sam pomalo minimalista i više me interesuje rezultat nego sredstva kojima se do njega stiže. Ako će kopija fendera uključena u pignose pojačalo da odradi posao za snimanje neke deonice, meni je to dovoljno, nema potrebe da glumim elitistu. Ima ljudi koji više znaju od mene i promenili su mnogo više instrumenata, ali ja nešto kontam da nema potrebe za loženjem na ne znam šta i neprekidnim menjanjem instrumenata da bi se svirala i pravila dobra muzika! Pozdrav svima!

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 08 Jul 2008, 20:42

moze li mi neko odg koji je fender stratocaster najbolji i ujedno najskuplji???

Dushan S

Post by Dushan S » 08 Jul 2008, 20:53

johnny_b_good wrote:moze li mi neko odg koji je fender stratocaster najbolji i ujedno najskuplji???
Ne postoji to prijatelju. kako bi merio koji je četvorotočkaš najbolji? Ferari? Za šta najbolji? Ako imaš četvoročlanu familiju, ne voliš sportsku vožnju i voliš ekonomična kola, plus nemaš dovoljno para, onda Ferari nije najbolji.

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 08 Jul 2008, 21:47

Dushan S wrote:
johnny_b_good wrote:moze li mi neko odg koji je fender stratocaster najbolji i ujedno najskuplji???
Ne postoji to prijatelju. kako bi merio koji je četvorotočkaš najbolji? Ferari? Za šta najbolji? Ako imaš četvoročlanu familiju, ne voliš sportsku vožnju i voliš ekonomična kola, plus nemaš dovoljno para, onda Ferari nije najbolji.
ne nego vidim standard,deluxe i vintage serije pa zato pitam.moze li neko objasnjenje? :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Jul 2008, 22:00

Specifikacije serija su ti date na fender.com... Možemo samo da ti prevedemo na srpski, ako loše stojiš sa engleskim.

Ako samo tražiš "najbolje / najskuplje", onda juri neki Custom Shop MasterBuilt, nebitno koji - mada ja volim radove Johnnyja Englisha (nikad nisam video "sexier relic jobs"!) i Yurija Shiskova (svaka njegova izgleda strahovito pouzdano).

Ako tražiš "najbolje", zavisi šta ti podrazumevaš pod "najboljim". Deluxe serije imaju Samarium Cobalt Noiseless magnete - ma koliko to lepe gitare bile, ti ih magneti po meni upropašćuju. Pri tom, relativno ih je teško promeniti jer nemaš prevelik izbor tako odrađenih magneta za Stratove ("modern" string spacing, "modern" radius).

I tako dalje.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 03 Aug 2008, 14:55

guv'nor

Post by guv'nor » 03 Aug 2008, 15:30

Aha, znaci tako se igramo...
Ajde onda i ja da pozelim nesto... :roll:

http://www.fender.com/customshop/instru ... 1519001841
i
http://www.fender.com/customshop/instru ... 9270008802

Eto, ja bih se potpuno zadovoljio sa ovim "komadicima drveta i metala". :mrgreen:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Sep 2008, 23:59

Sta bih ja dao za ovo...

http://www.fender.com/gilmour/

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 25 Sep 2008, 00:22

meni je isto juri siskov kralj... on je radio onu perverziju od eric johnson strata sa rosewoodom, sunburst strat je u pitanju, posto ima i onaj crveni eric johnson sa mappleom moguce da je ista gitara samo u razlicitim varijantama ali je mene juri osvojio sa sunburstom... a i vredi napomenuti pod kakvim je covek uslovima pravio djitre u sssr verovatno jedan od malo njih posto recimo da tad elektricna muzika u sssr nije bila "popularna"... vidis covek jedva stane u svoju radionicu al zato kad krene da delje... xD bio je bas u jednom frontlineu nesecam se koji tacno...

ja sam sad u fori nekog rosewood strata posto mapple vec imam meksikanera i vise sam nego zadovoljan... znaci nesto na foru SRV strat ili Rory Gallagher strat... xD

Post Reply