Rocket Roll wrote:Kad si mlad, misliš da je svaka stara gitara - Eskalibur. Kad ostariš i nasviraš se svakojakog starog smeća, shvatiš da "vintage" znači onih 5% dobrih starih gitara. Ostalih 95% starih gitara su samo to - stare.
Onda shvataš i da nema razloga juriti "vintage" komad (da ponovimo, vintage = stara + dobra), nego prosto "dobar" komad, jer je dobra gitara uvek dobra gitara, godine dodaju relativno malo što se zvuka tiče.
PS: FYI, šta je Dušan sve svirao - ti i ja to verovatno ne možemo ni da zamislimo (bez ljutnje!)
Razlog zasto neki ljudi hoce da imaju vintage instrumente je verovatno taj sto im se dopada zvuk koji iz svog vintage setup-a dobijaju njihovi omiljeni muzicari.
sinisake wrote:Elem, jedan covek je zarko zeleo nekog nadrndanog izvikanog vintage Strata iz sezdeset i neke(ili pedeset neke, ko ce ga znati).
Verujem da je ovde upravo takav slucaj. Covek je zeleo da zvuci slicno/isto kao svoj omiljeni muzicar.
Ja, on the other hand, mislim da je zvuk Frusciante-ovog '62 strat-a najbolji strat zvuk koji sam ikada cuo (sto live, sto sa cd-a). Naravno, njegov zvuk nije samo vintage strat. Njegov zvuk su i vintage Marshall i Fender pojacala.
Kopiranje necijeg setup-a je izuzetno skup hobi. Neko moze da se bavi time, neko ne. Sto se one price tice, zbog koje smo uopste usli u ovaj topic, mislim da je glavni akter zaboravio da "bogovski" strat nije glavni faktor nekog zvuka.
Ne mislim da je svaka stara gitara dobra, daleko od toga. Znam da velika vecina tih instrumenata ne moze da se naziva "vintage" (kao sto si rekao, stara + dobra), ali opet, postoje i izuzeci.
Dosta dugo sam svirao strat iz '70 (tacnije ucio sam se da sviram na njemu

) i to je stvarno super gitara. Imao sam prilike da probam jos 2-3 instrumenta koja slobodno mogu da nose etiketu "vintage" i to su takodje super gitare.
Naravno nema razloga juriti vintage instrumente. Ja sam, na primer, kupio novog strat-a sa kojim sam prezadovoljan. Ovaj '70 strat mi nikada nije odgovarao zbog vrata (V profil), dok mi novi C savrseno odgovara. Ali i dalje mogu da potpisem da ovaj stariji strat zvuci mnogo bolje nego novi.
PS: Ja to iz svog skromnog iskustva, verovatno ne mozemo da zamislimo, ali ipak iz cele "vintage" price, nosim samo pozitivne utiske.