Serije Fendera koje treba zaobići?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Sava

Re: Serije fendera koje treba zaobici???

Post by Sava » 07 Aug 2009, 18:49

Moram da kažem da Epiphone i Squier nisu kopije, to su originalni proizvodi ćerki firmi velikih proizvođača. Poenta je naravno u profitu, to je jedini razlog postojanja ovih firmi. Kopija bi bilo nešto po kvalitetu slično originalu, ali što ne pravi izvorni proizvođač, ono što je preslikani original mnogo slabijeg kvaliteta je falsifikat. U pitanju su jeftini modeli gitara Gibsona i Fendera, prostije rečeno to su njihovi proizvodi za siromahe. Ja imam i Epiphone i Squier pa sam prema tome dvostruki siromah :D!

P.S. U kući mi je japanski fender E serije iz neke 85. g. i ne sviđa mi se, nema nikakvu osobenost. Zaobićiću ga!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Aug 2009, 19:20

sinisake wrote: Nego na koje to modele konkretno mislis,z a 750 i 2500$?
Tokai Love Rock, Gibson Les Paul Standard. Ista meta, isto odstojanje - možda je Tokai čak i pažljivije urađen - a razlika u ceni je barem dupla a najčešće još veća.

"Ђе је ту лог'ка?"

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Aug 2009, 19:27

Na e-bayu polovan Tokai kosta 750.
Novi LP Standard kosta znatno manje od 2500.
http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... =330928535

Ne znam... Kad neka nezavisna ekspertska komisija donese zakljucak da su gitare istog ili priblizno istog kvaliteta (u svakom smislu!) Gibson ce da snizi cene, ili ce se Tokai prodavati mnogo skuplje. :)
Jos smajlija da turim na kraj, za svaki slucaj :) :) :) :) :lol: :lol: :lol:

Mozda su Gibsoni precenjeni, ali dok god ljudi radije kupuju Gibson nego Tokai, jbg... :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Aug 2009, 19:35

To je Les Paul Standard Traditional Pro, a ne Les Paul Standard.

Novi Tokai modeli idu od 300 do 1300 evra, a Gibsoni od 1000 do 6000 evra. LS100 Love Rock je, recimo, u Tokaijevoj cenovnoj sredini, baš kao i Les Paul Standard u Gibsonovoj. LS100 košta oko 750 evra.

"Vidiš li svetlost?"

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Aug 2009, 19:42

LS 100Q

http://www.tokai-guitars.co.uk/index.ph ... &Itemid=31

Najskuplji modeli:

http://www.tokai-guitars.co.uk/index.ph ... itstart=30

A, vidi, Rocket, kad budes kupovao gitaru sa hambakerima, neces uzeti ni u razmatranje Gibson. Ok, legitiman stav.

Neko drugi nece ni pomisliti na Tokai.

Nasa nesreca je sto ne mozemo da probamo ni jednu ni drugu... Na bar pola sata, pa da onda donesemo neki sud. :)

Mislim, verovatno se u Beogradu moze naci koji primerak, al kad sam ja kupovao gitaru, u NS-u, najvecoj muzickoj prodavnici, nije bilo nijednog Gibsona... :(

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Aug 2009, 19:57

sinisake wrote: Nasa nesreca je sto ne mozemo da probamo ni jednu ni drugu... Na bar pola sata, pa da onda donesemo neki sud. :)
Pa sad, Gibsone baš i možemo. Nota je od pre kratkog vremena prepunjena Gibsonima. A možemo i razne dobre kopije / klonove Gibsona: skuplje Yamahe u Liri (u Music Trade imaju čak i jednu AES920), skuplje Ibaneze manje-više svugde, Epifone više klase (eto Ćććirinog Les Paula, pravi je zmaj)...

Moja greška za LS100, trebalo je da navedem LS85 - on je iz cenovne sredine kao i Les Paul Standard (ako u Gibson ne računamo Gibson Custom). Razlika ostaje impresivna & potpuno neopravdana, sve i da brojimo do zadnjeg eurocenta.

jcm 800

Post by jcm 800 » 07 Aug 2009, 20:16

Da li pricamo o ovome...

Tokaijev PREMIUM Les Paul model...
http://www.tokai-guitars.co.uk/index.ph ... &Itemid=31

Kosta 1995 britanskih funti, sto je otprilike , po danasnjem kursu... 2.346 eura...Slovima:dvije hiljade tri stotine cetrdeset sest eura...

A specifikacije su mu sledece...
BODY : Flamed Maple Two Pieces Top
Mahogany One Piece Back
NECK : Mahogany One Piece
Set-Neck Deep Joint
Head Angle 18°
FINGERBOARD : Rosewood
RADIUS : 300R
FRETS : 22F ♯213
SCALE : 625/312.5mm
BRIDGE : HLS-VB(Brass Saddle)Bridge
HLS-VT Aluminum TailPiece
TUNERS : Gotoh SD90-SL
NUT(width) : Bone(43.0mm)
INLAY : Dish(Amber Cell)
PICKUPS : PAF-Vintage MK2×2(Made In Japan)
CONTROLS : 2V.,2T.,
3way Toggle SW
POT : CTS
SWITCH : Switchcraft
CONDENSER : Sprague Black Beauty
JACKS : Switchcraft
FINISH : Lacquer Finish
COLOR : CS,VF

Naspram ovoga...

Gibsonov Les Paul Standard PLUS...dakle ne ni najjeftiniji LS Standard ali iz vrha Standard serije
http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=519337

Koji kosta 2.699,00 USD iliti svima nama mrskih americkih zelembaca...
sto je po danasnjem kursu 1.904 eura...SLOVIMA: jednu hiljadu i devet stotina cetiri eura...

A specifikacije su mu sledece...
Body Wood: Chambered mahogany
Top wood: Figured maple
Scale Length: 24-3/4"
Neck Joint: Set-in
Neck Wood: Mahogany
Fretboard: Rosewood
Neck Plek'd on Gibson Plek Machine
Neck Shape: Asymmetrical
Frets: 22
Inlays: Figured acrylic trapezoid
Nut Width: 1.695" ±.050"
Fretboard Radius: 12"
Bridge: TonePros locking Tune-O-Matic
Tailpiece: Locking TonePros stopbar
Pickup Bridge: Burstbucker Pro with Alnico V
Pickup Neck: Burstbucker Pro with Alnico V

Controls: 2 volume, 2 tone with gold-plated Bourns-designed pots, 3-way pickup selector
Knobs: Amber top hat
Tuners: Locking Grover keystone
Straplocks: Dunlop
Jack: Neutrik locking
Hardware color: Chrome
Binding: Antique cream top and neck
Finish: Lacquer

Dakle...
Gibson za 450 eura manje...CETIRI STOTINE PEDESET EURA MANJE...

Daje Burstbucker Pro magnete naspram nekih MIJ Pafova MKII...
Daje locking Groverove naspram Gotohovih tunera...
Daje chambered body...
Daje Neutrik dzekove naspram switchcraftovih...
Daje potove sa pozlacenim kontaktima,
Daje Dunlopove strap lockove...

Dakle daje sve sto i Tokai, i jos ponesto naspram toga...

Hajde smanji dozivljaj i priznaj makar jednom na ovom forumu da si pogrijesio...

Nije to strasno...Evo ovako: "Povela me moja subjektivnost, pretjerao sam" :oops:

Bluesko

Post by Bluesko » 07 Aug 2009, 20:27

I posle Wolf i ja offtopicarimo :P :mrgreen:

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 07 Aug 2009, 20:37

i ni krivi ni duzni ***** (pardon my french) xD

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Aug 2009, 21:37

jcm 800 wrote:Ne, ne, ne!

Ljudi dodaju vishe na Gibsona cinjenica, ali ne samo zbog imena....

Tijelo od mahagonija kosta vishe od jove...
Top od javora kosta vishe od jove...
Oblikovanje javorovog topa kosta...
Spajanje ova dva dijela kosta...
Binding kosta...
Gibsonovi trapezoid inlayi kostaju vishe od fenderovih dotova...
Set in neck kosta vise od bolt on necka...
Gibsonov vrat od mahagonija i ebonovine kosta vishe od fenderovog.
zakoseni Gibsonov headstock na vratu iz jednog dijela kosta puuuuuuno vishe od ravnih vratova fenderovog tipa, zato sto zahtijeva mnogo vishe drveta...

To su dodatne stvari koje placas kod Gibsona a koje uticu (drvo i vrat)...ili ne uticu (binding i inlay-i) na ton...ali kostaju proizvodjaca pa kostaju i kupca...
Najzad neko ko u stvari kapira o cemu se radi :ziveli:.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Aug 2009, 22:37

Pa to je sve "rupa na saksiji". Samo je fascinantno kako je tema koja treba da se bavi serijama Fendera koje treba zaobići postala tema gde se Gibsondžije i Fenderžije mlate sve u šesnaest...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Aug 2009, 22:57

Nasa posla.

Elem oba tipa gitare (firme) su dobrodosla jer ne mozes jednom istom gitarom da sviras sve. E sad, ocigledno je da neki ljude furaju jedan stil muzike i to je kao to, ne promovisu u stvari (bolju ili losiju) gitaru nego promovisu iskljucivo svoj stil muzike a time i sebe same. Prema tome, rasprava je go trip, ja pa ja, ne tehnicki trip vezan za konstrukciju instrumenta i kvalitet izrade istog.

Imam utisak, ljudi koji zastupaju Fendere, bar na ovom forumu ali i sire, se tripuju da su bas oni u nekom pravovernom fazonu jer eto Boze moj toliko velikana bluza su svirali Fendere (obzirom da su crnci pa im bilo jeftinije u startu kako je Dushan_S i objasnio). Kao da nema bluzera koji sviraju Gibsone. Sta to znaci? Da li to znaci da ti isti ljudi ne slusaju recimo Zeppeline, Kiss ( :mrgreen: ), Rush, Uriah Heep, AC/DC, i statijaznam te hard rockere sto se kaze. Ali vazi i obrnuto. Kao da nema rockera koji sviraju Fendere, nabudzene humbuckerima ili ne, svejedno. Poenta je u prirodi zvuka, 'tezini' i stilu muziciranja, a na kraju krajeva i licnom komforu (tenzija na Gibsonovim gitarama sa njihovom skalom i headstockom pod onim uglom od 13-17 stepeni je drukcija od Fenderove tenzije cak i sa istim zicama, string spacing iliti ti razmak izmedju zica je drugaciju sto zahteva menjanje tehnike pogotovu za shreddere). Ne mozes da uzmes stradzu recimo i da vostis Kiss, Uriah Heep, AC/DC ili Zeppeline (Rush jos djene djene, Alex je koristio Stradzu na Moving Pictures pa naovamo na pojedinim momentima). Opet, vrovatno vazi i obrnuto, ne mos bas da vostis novijeg Claptona (starijeg da, tad je svirao Les Paula) unazad 30 godina znaci, ili Muddy Wattersa ili masu tih likova na nakrljanim PAF-ovima ozgo mahagonija, ne ide.

Bottom line, trebaju ti oba tipa (u najsirim crtama) gitare ako slusas i sviras raznolike stilove muzike.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Aug 2009, 00:16

jcm 800 wrote:Da li pricamo o ovome...
Tokaijev PREMIUM Les Paul model...
Ne, ne pričamo o tome. Imaš par postova gore linkove do gitara o kojima pričamo.

Gibson gitare imaju fin zvuk. One koje imaju fin zvuk su debelo precenjene od strane jedne alave korporacije koja je davno izgubila svaku vezu sa muzikom jer isti taj fin zvuk + finiju izradu imaju mnogo jeftinije gitare.

Gitarista koji to uviđa čini sebi uslugu jer štedi svoj sopstveni, teško zarađeni novac. Gitarista se kune u Gibsona & Partiju podseća na čoveka koji bi tvrdio da Maršalovo fabričko reizdanje Pleksija bolje zvuči od boutique Pleksija samo zato što na Maršalovom fabričkom reizdanju Pleksija piše "Maršal".

Šta tu nije jasno? Pomozite mi da shvatim.

sl0e

Post by sl0e » 08 Aug 2009, 00:39

Potpisujem za Tokai. Probao sam jedan njihov Les Paul model i za te pare i vrh kupovina. Samo bih da napomenem da obavezno probate Orville i Greco Les Paul gitare ako naletite negde, to je po meni krem svih les pol kopija. Prijatelj ima Orville black beauty i to je super gitara.

Ontopic: Slazem se sa misljenjem da ne postoje lose serije gitara vec samo lose gitare. Try 'em before you buy 'em.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 08 Aug 2009, 02:13

Sta ce se pre prodati?
Gipson? Ili Tokai?

Mislite i o tome

Post Reply