Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Aleksej79ns

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi

Post by Aleksej79ns » 06 Dec 2012, 00:32

A sta imate protiva zica za el. na akusticnoj?

Sledeca kupovina zica za akusticnu ce biti 10ke od el. Naravno, razlog je da bude meksa... :)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 06 Dec 2012, 00:34

Pa ono, nista posebno, al lepse meni licno leze debele zice na akustari. Ono, 12+

nikolic025

Post by nikolic025 » 06 Dec 2012, 01:16

I ja volim kad me ne bole prsti posle 3-4 sata svirke,ali nemam zvuk koji volim i samo je to argument...Zice za elektricnu mi zvone ako malo jace udarim,mnogo su tise,tanji zvuk...Neko tako voli,ja ne...

I opet kazem da bih pre posegao za tanjim bronzanim zicama,nego debljim ili istim za el.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 06 Dec 2012, 03:47

Aha, pa jeste lepo recimo neke 12, to je OK, ali meni akusticna sluzi za vezbanje, kada mi se ne ukljucuje pojacalo, oprema itd. ;)
A to onda sa debelim zicama nije to to.. Ne mogu da bendujem, najvise mi to smeta. A ne vijam neki super zvuk! Tako da mi je najjednostavnije 10ke za el. i resena stvar.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 06 Dec 2012, 09:40

mateuspoz wrote:Image

Evo kompleta za akustaru koji ima treću golu (p) žicu, uostalom ja povremenu potrebu za takvom žicom ispunjavam tako što u kompletu jedanestica zamenim treću (w) sa 18p....
Međutim, to ne radim ukoliko je na gitari bridž sa posebnim setupom za 2nd žicu, onda mi mnogo bolje štimuje standardan komplet gde su prve dve gole (p) a ostale četri wound...

Na svojoj lepotici marke Ovation stavljam i jednu i drugu kombinaciju, obično 11-tke, mada je ležalo dobro i deblje i tanje od toga, niža akcija dopušta debelinu.

Ovation poput Martina ima ravnu kost u bridžu pa za treću dolazi u obzir i "p" i "w", uvek štimuje, kevu mu...
Kod nekih lošijih akustara možeš da staviš i Ferari strings, ništa ne pomaže...

Što se debljina tiče, poznata je stvar da tanje žice lepše zvone, da su transparentne, mnogi koriste kada žele da obogate prostor, setite se šta je J.Page radio, na njegovim akustarama su tanke žice, da ne pominjem dvanestice gde mora da budu tanke žice...( jedino ako imate ruku SRV pa i tu stavite panjeve..)

Deblje žice na niskoj akciji su konfornije, imaju precizniji ton, dinamičnije su, mogu snažno da se okidaju...

Volim i jedno i drugo, bitno je pripremiti instrument, posebno kada se prave drastične razlike npr. sa 9 na 12, vrat treba pripremiti, akciju sniziti, a to nije baš tako lako na svakoj akustičnoj.... :)

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 06 Dec 2012, 10:37

jedna sugestija u vezi sa žicama za el. gitaru na akustičnoj:

kako su te žice uglavnom mekše i savitljivije, može da se desi da pri snažnijem pritiskanju žice pored praga, žica malo varira sa tonom gore-dole.
Zato preporučujem deblje žice (naročito ko svira fingerstyle i kome su pragovi na akustičnoj malo viši)

mateuspoz

Post by mateuspoz » 06 Dec 2012, 12:16

Za mene su ove odlične:

Image

DEAN MARKLEY 2043 ACOUSTIC GUITAR SET
ALCHEMY GOLDPHOS - Strings are coated plain steel and phosphor bronze wound (both core and wrap with coating), treated for extra life with MC394K Bright-Coat compound. Their Light gauge 011 015 024w 032w 042w 052w. 92% copper, 8% zinc.

Availability: In Stock Now
sku: A2043 .. list $26.00 ours $9.65 buy

free shipping - click for details

buy 1 for $9.65 ($9.65 ea.)
buy 2 for $17.30 ($8.65 )

Trzalica

Post by Trzalica » 06 Dec 2012, 20:35

Probajte ove, pa se javite komentarima o "debljini":

Image

Usred Zala

Post by Usred Zala » 06 Dec 2012, 20:50

Žice u našim radnjama su katastrofalno matore da je to sramota! Zbog toga poslednjih par godina isključivo kupujem u Americi. Sveže žice zvuče dobro i traju dugo. Koristim klasiku, ne izmišljam previše. Gibson su mi obavezne, ali su skupe pa uzimam i Ernie Ball, GHS i Dunlop, za akustiku Martin.

neki

Post by neki » 07 Dec 2012, 06:29

Usred Zala wrote:Žice u našim radnjama su katastrofalno matore da je to sramota! Zbog toga poslednjih par godina isključivo kupujem u Americi. Sveže žice zvuče dobro i traju dugo. Koristim klasiku, ne izmišljam previše. Gibson su mi obavezne, ali su skupe pa uzimam i Ernie Ball, GHS i Dunlop, za akustiku Martin.
do sada sam kupovao iskljucivo kod nas zice i posle dva meseca moraju da se zamene svirao ne svirao,mada objektivno vec posle mesec dana nisu za upotrebu.kazete da zice iz inostranstva duze traju ,da li mozete preciznije da kazete koliko je to.inace sviram amaterski ,recimo 30 tak minuta dnevno u proseku.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Dec 2012, 07:45

То је ван сваке сумње тачно. То сад знају купци, а знају и трговци да знају купци, па више на оној налепници где пише ко је увозник не пише и година увоза. Редовно купујем Ernie Ball Earthwood жице, и сећам се времена када су се код нас продавале у старом паковању, а на сајту произвођача је најмање 2 године раније могло да се види само ново паковање, где су папирни омоти са жицама заједно спаковани у заварену фолију, а не у ону пластичну футролу.

Тај безобразлук иде дотле да се мање упућеним муштеријама свесно уваљују жице које се већ 3 године вуку у продавници. Отац једног мог ученика је онако збуњен с цедуљом у руци ушао у продавницу, и тражио .010 жице, а добио је .009 жице на којима се стајала стара налепница, где се види да су жице увежене пре 3 године. Прва жица је пукла истог дана кад је стављена, односно пукла је приликом стављања, није издржала она "омча" око куглице на крају жице.

Мени се у једној од већих продавница десило то да сам због велике журбе ипак прихватио да узмем то што тренутно имају (а имао сам бар 2 резервне опције ако немају баш оно што тражим, и на сајту уредно пише да све то имају у понуди, и мој главни избор, и резерве, а заправо су имали пар крш опција). Рачунао сам да су нове жице свакако боље од старих, па ако и нису баш оно што сам тражио - изгураће некако. Онај ззззиииииннггг нових жица је нестао за пар сати, сутрадан су већ звучале као да их свирам недељу дана, после 2 недеље су биле потпуно неупотребљиве, као да сам канап затегао на гитари. Не помаже им ни нешто повољнија цена. Ко зна колико дуго су се те жице вукле у магацину и у продавници. При том, ја жице заменим после 3 до 4 недеље, не чекам да постану потпуно неупотребљиве, и не маштам о томе да жице трају у недоглед, али нема никаквог смисла да жице после 2 недеље могу да послуже само за то да привежем ауспух док не стигнем до мајстора.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 07 Dec 2012, 09:25

Ja žice, trzalice, sitnice pazarim online, isključivo iz USA u vrednosti do 60 dolara sa poštarinom.
Cenu zapisanu dolarima treba množiti sa kursom evra i dobijaš krajnji iznos koji je oko 30% jeftiniji nego kod naših uvoznika. Jedino što se čeka oko 2 nedelje....ali ni te dve nedelje ne remete svežinu žica u odnosu na godine koje prođu dok izadju iz rafova naših trgovaca... :mrgreen:

Usred Zala

Post by Usred Zala » 07 Dec 2012, 10:26

neki wrote:do sada sam kupovao iskljucivo kod nas zice i posle dva meseca moraju da se zamene svirao ne svirao,mada objektivno vec posle mesec dana nisu za upotrebu.kazete da zice iz inostranstva duze traju ,da li mozete preciznije da kazete koliko je to.inace sviram amaterski ,recimo 30 tak minuta dnevno u proseku.
Mnogo je pisano na tu temu. Uglavnom ima tu mnogo faktora. Bitna je i vrsta žica i njihov kvalitet i njihovo održavanje, ali je nekako najbitnije stanje ruku. Ako ti se ruke mnogo znoje kiselina će brže da nagrize materijal kojim su žice presvučene, koža koja se peruta ostavlja i puni praznine na žici itd... Ja recimopre odlaganja gitare u kofer obrišem žice čistom mekom krpom sa obe strane, tako obrišem i pragove. To je sve, ne upotrebljavam nikakva sredstva za čišćenje. Ruke mi se ne znoje i žice mi traju relativno dugo. Sećam se da sam jednom prilikom držao žice punih šest meseci na gitari i još su bile dobre, ali skinuo sam ih jer me je bilo sramota pred samim sobom zbog toga! Nekada sam menjao žice često, sada sam postao lenj za to pa se trudim da to bude što ređe :D!

mateuspoz

Post by mateuspoz » 07 Dec 2012, 14:46

Usred Zala wrote:
neki wrote:do sada sam kupovao iskljucivo kod nas zice i posle dva meseca moraju da se zamene svirao ne svirao,mada objektivno vec posle mesec dana nisu za upotrebu.kazete da zice iz inostranstva duze traju ,da li mozete preciznije da kazete koliko je to.inace sviram amaterski ,recimo 30 tak minuta dnevno u proseku.
Mnogo je pisano na tu temu. Uglavnom ima tu mnogo faktora. Bitna je i vrsta žica i njihov kvalitet i njihovo održavanje, ali je nekako najbitnije stanje ruku. Ako ti se ruke mnogo znoje kiselina će brže da nagrize materijal kojim su žice presvučene, koža koja se peruta ostavlja i puni praznine na žici itd... Ja recimopre odlaganja gitare u kofer obrišem žice čistom mekom krpom sa obe strane, tako obrišem i pragove. To je sve, ne upotrebljavam nikakva sredstva za čišćenje. Ruke mi se ne znoje i žice mi traju relativno dugo. Sećam se da sam jednom prilikom držao žice punih šest meseci na gitari i još su bile dobre, ali skinuo sam ih jer me je bilo sramota pred samim sobom zbog toga! Nekada sam menjao žice često, sada sam postao lenj za to pa se trudim da to bude što ređe :D!

e, baš si isti kao i ja, zato 3-4 puta godišnje naručim sa Eldery.com i to je.
Pre neki dan stigao mi je paket, 25 dana sam ga čekao, vidim i do Sweden se prošetao, a u njemu između ostalog :

ImageImageImageImage

.....i još ponešto, gore prikazano biće po prvi put na mojim gitarama...pa da izvestim...

Post Reply