Seymour Duncan, DiMarzio, Fender custom, ili Goran magneti?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Haralampije

Re: Seymour Duncan, DiMarzio, Fender custom, ili Goran magne

Post by Haralampije » 07 Dec 2011, 09:14

Jok bre,misli na cicu Simora,baba J***gael je u fendjeru. :D

dweezil

Post by dweezil » 07 Dec 2011, 09:50

a da jeste, vecina ljudi vezuje ime Seymour Duncan vise za humbuckere, ja vishe za singlove, neam pojma :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Dec 2011, 09:58

dweezil wrote:mislish ona Ebigejl Ibara il kako se vec cita :bambi: preslatka je, ona utiche da su josh dodatno vintage jer im prenese mitisere sa svojih smezhuranih rucica
Ne. Ona radi za Fender. Svrati neki put, ali ona je priucena cura od se'set leti. Majstor(ka). Ali cica radi sve to anyway, znaju se od pamtiveka. Cuj kao da je on neki mladac :bambi: .

eg303

Post by eg303 » 07 Dec 2011, 11:11

Aman, setujte te tastature na "čćđžš", yebbote, da znamo dal' su cice (pitchke) ili su čiče (gerijatrija)...

Trzalica

Post by Trzalica » 07 Dec 2011, 22:01

Saticoy wrote:Dok ne probas, ne mozes da znas. Ja samo mogu da govorim iz sopstvenog iskustva. Inace, upravo su Goranovi magneti od Squier Bullet-a moga prijatelja napravili gitaru koja zvuci kao moj American Vintage 57 Stratocaster. Nije mi bilo prijatno kada sam to shvatio. Njegova gitara sada zvuci isto kao moja, za skoro 5 puta manje pare. Jedino sto mojoj na headstock-u pise Fender, to je neka satisfakcija.
PRVO: svaka čast na hrabrosti kada se odlučio da plati 180€ magnete za gitaru koja vredi nova 90€!!! :ma bravo: :ma bravo: :ma bravo:
DRUGO: O.K. pretpostavljam da su Goranovi magneti u visokoj klasi gitarskih magneta, ali baš to potenciranje na tome da "magnet" gitare toliko poboljšava zvuk, pa i da se sklope sve kockice, kako neko navodi, hmm ...
Ja sam do sada čitajući razne forume i časopise i učestvujući u razgovoru sa muzičarima shvatio da žice proizvode zvuk gitare, da drvo gitare rezonuje ovako ili onako i daje KVALITET tj. prepoznatljiv ton, to "drvo" podrazumeva UPAREN vrat i telo gitare u približno istom tonalitetu, da ovo i ono od hardverA utiče na kvalitet zvuka, .... i da su ---- magneti samo prenosioci zvuka te gitare do pojačala.
Još nisam pročitao da magneti toliko boje ili menjaju zvuk da od jedne gitare mogu da stvore drugu. Mogu doduše loši magneti da uguše razne frekvencije i stvore lošiju zvučnu sliku, ali toliko lošu, ... ne znam i ne verujem.
No, poštujem i ovakve tvrdnje jer nisam imao prilike(verujem i većina vas) da probam i uporedjujem...

P.S. ne bih komentarisao u temi dalje da me ne dočeka opet "čopor gladnih vukova", nego, rekoh da vas obavestim da je stigao pickguard sa Texas Special magnetima iz inostranstva po ceni od 65€ i da nisam čudu mogao da se načudim koliko je očuvana ploča, sa sve potenciometrima i prekidačem ... jezivo, to neko u Srbiji prodaje za 200 i više evra.
Kada budem zašrafio ovu, javiću vam rezultate u zvuku izmedju original USA Std. magneta i ovih tkz. Custom :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 07 Dec 2011, 22:11

Konachno jedna podnoshljiv post Trzalice :ziveli:
Samo se jedva chita jer bojish slova ko da si u obdanishtu :lol:

Trzalica

Post by Trzalica » 07 Dec 2011, 22:17

Cortex wrote:Konachno jedna podnoshljiv post Trzalice :ziveli:
Samo se jedva chita jer bojish slova ko da si u obdanishtu :lol:
Rekoh da će tako biti pregledniji post, ... vidiš da pišem postove kao eseje ...
P.S. ako deluje kao da ga piše klinja, prihvatiću kao kompliment! :ziveli:
U svakom slučaju, čekam da mi se vrati veće pojačalo, jer na ovom "sobnom" neću baš previše uočiti razliku u zvuku tj. bar verujem da će biti slučaj.

eg303

Post by eg303 » 08 Dec 2011, 08:51

Sve to stoji, sprega dvreta vrata, tela, žica, vibracija, čuda, svašta, ali na kraju slušaš ton (koji zavisi u ogromnoj meri od toga i šta je sa druge strane kabla, kakvo je to pojačalo, čime i kako okidaš žice, bla, bla, truć...) i dođeš do ove situacije:
[youtube]O9XKOOoGT0w&feature=related[/youtube]
Daklem, džaba bili pusti novci, lindiji, fralini, gorani, simori, dankani kada ti se nešto više dopada...
(kako bi tek zvučao ovaj Skvajer sa tim fralinima, samo Bog zna... :mrgreen: )

Saticoy

Post by Saticoy » 08 Dec 2011, 16:58

Trzalica wrote:
Saticoy wrote:Dok ne probas, ne mozes da znas. Ja samo mogu da govorim iz sopstvenog iskustva. Inace, upravo su Goranovi magneti od Squier Bullet-a moga prijatelja napravili gitaru koja zvuci kao moj American Vintage 57 Stratocaster. Nije mi bilo prijatno kada sam to shvatio. Njegova gitara sada zvuci isto kao moja, za skoro 5 puta manje pare. Jedino sto mojoj na headstock-u pise Fender, to je neka satisfakcija.
PRVO: svaka čast na hrabrosti kada se odlučio da plati 180€ magnete za gitaru koja vredi nova 90€!!! :ma bravo: :ma bravo: :ma bravo:
DRUGO: O.K. pretpostavljam da su Goranovi magneti u visokoj klasi gitarskih magneta, ali baš to potenciranje na tome da "magnet" gitare toliko poboljšava zvuk, pa i da se sklope sve kockice, kako neko navodi, hmm ...
Ja sam do sada čitajući razne forume i časopise i učestvujući u razgovoru sa muzičarima shvatio da žice proizvode zvuk gitare, da drvo gitare rezonuje ovako ili onako i daje KVALITET tj. prepoznatljiv ton, to "drvo" podrazumeva UPAREN vrat i telo gitare u približno istom tonalitetu, da ovo i ono od hardverA utiče na kvalitet zvuka, .... i da su ---- magneti samo prenosioci zvuka te gitare do pojačala.
Još nisam pročitao da magneti toliko boje ili menjaju zvuk da od jedne gitare mogu da stvore drugu. Mogu doduše loši magneti da uguše razne frekvencije i stvore lošiju zvučnu sliku, ali toliko lošu, ... ne znam i ne verujem.
No, poštujem i ovakve tvrdnje jer nisam imao prilike(verujem i većina vas) da probam i uporedjujem... :ziveli:
Magneti jako utiču na zvuk, budi uveren u to. Razlika između ručno motanih i mašinski motanih magneta, materijal magneta (AlNiCo II, III, IV, V, CuNiFe, keramika), voskiranje ili ne, profil namotaja...sve se računa i utiče na krajnji zvuk. Ja sam promenio dosta magneta na svojim gitarama i imao sam prilike da se uverim koliko znače ručno motani boutique magneti. Naravno, u nekoj live gig situaciji, to ne utiče toliko na zvuk ali ako govorimo o sobnim ili studijskim uslovima, stvari stoje dramatično drugačije. Dalje, veliko je pitanje kroz kakvo se pojačalo proteruje signal. Ukoliko nije u pitanju full lampa, dobar zvučnik... džaba ti boutique magneti. Meni zaista nije ni na kraj pameti da ubeđujem ovde bilo koga da kupi Goranove ili bilo čije magnete, nikakvu korist od toga nemam. Samo sam rešio da podelim to što sam spoznao. Goranovi magneti su od Squiera napravili gitaru koja se uredno poredi sa mojim 1500+ EUR Stratocasterom. Da poslušate snimke, ne biste pogodili koja je skuplja, nema teorije. A to je vrlo obeshrabrujuća pomisao. Da se razumemo, u Mitrosu je taj moj Stratocaster meni bolje zvučao od David Gilmour Signature modela (2500+ EUR). Drugo, moj Stratocaster se daleko bolje svira od tog Squiera.

Kad smo već kod toga, prilično sam siguran da kod Fendera i Gibsona cena nužno ne znači bolji zvuk. Zato sam i poručivao gitare američkih butika poput LsL-a i Rocketfire-a. Sve ručni rad, puna pažnja prilikom svakog dela procesa. To kod Fendera dobiješ samo ako ti gitaru radi Masterbuilder. Čak ni Team Built Custom Shop-ovi nisu garantovano svi dobri. To su realno gitare kvaliteta serijskih AVRI-ja ali sa Custom dodacima (radijus fretborda, debljina pragova, drugi magneti i sl.).

A Squierima ne mora da fali ništa. Moguće da se taj Squier pogodio da dobro zvuči ali mogu vam reći da, čitajući TGP i TDPRI vidim da Ameri uredno kupuju CV Squiere, ugrađuju u njih boutique magnete i više su nego zadovoljni rezultatima. Ako uopšte postoji neko pravilo, to je da treba probati što više gitara pre kupovine. Drugo pravilo je da ručno motani magneti UVEK bolje zvuče od mašinski motanih. Ako je nekom stalo do toga da mu gitara bolje zvuči, pod uslovom da tera signal kroz neki dobar lampaš, ručno motani magneti su uvek opravdana investicija.

bancika

Post by bancika » 08 Dec 2011, 22:58

sta se misli pod rucno motani? Da neko drzi magnet dok masinica mota ili da mota sam?
Ne provociram, samo me interesuje. Nisam se mnogo udubljivao u izradu magneta. A i za sad mi ne treba nista bolje od dimarzio, kakav sam svirac i to mi je previse :) Ako zavrsava posao svima koji su prosli kroz G3, zavrsice i meni :metal:

fattwang

Post by fattwang » 08 Dec 2011, 23:20

Mašina-motalica vrti magnet a majstor rukom trasira žicu. Ako majstor ima prirodno drhtanje ruke dobija se transparentniji zvuk.

bancika

Post by bancika » 08 Dec 2011, 23:29

zato su babe dobre, da probam ja da dam mojoj da mota :)

guv'nor

Post by guv'nor » 08 Dec 2011, 23:37

:lol:

fattwang

Post by fattwang » 08 Dec 2011, 23:42

Super baba
Image

Saticoy

Post by Saticoy » 09 Dec 2011, 05:50

fattwang wrote:Mašina-motalica vrti magnet a majstor rukom trasira žicu. Ako majstor ima prirodno drhtanje ruke dobija se transparentniji zvuk.
Da, kapiram da je sve to urnebesno smešno. Sigurno je smešna činjenica da je od ručnog motanja magneta napravljena čitava industrija i da hiljade ljudi u svetu žive od toga. Smešno je i to što Seymour Duncan mora da se slika sa Abigail Ybarra u svojoj radionici gde ona zatim hvali njegovu motačku veštinu, vidi: http://www.seymourduncan.com/abigail/. Šta mislite, koliko je Seymour morao da plati bakici za taj snimak? ZAŠTO je uopšte morao to da radi?

A da, kapiram da je strašno smešno i momcima iz Fender Custom Shopa dok ušrafljuju Abby magnete u Masterbuilt gitare, znajući da im to diže cenu. Seymour se sigurno smejao kada je shvatio da mu ručni motači magneta uzimaju tržište pa je morao da izbacuje posebne serije magneta poput Antiquity i Zephyr, samo da bi im parirao i kako-tako sačuvao imidž ekskluzivnosti a ne konfencije. Sigurno se smeju i motači poput Rona Ellisa koji imaju plaćene narudžbine za godinu dana unapred, valjda mu drhte ruke od pomisli na to pa mu magneti još transparentnije zvuče. Kikotanje sigurno pomaže, dobija se jasnija definicija u nižim registrima...

Tja... mi se ovde, u ovoj našoj lepoj ali tužnoj i siromašnoj zemlji smejemo stvarima od kojih ljudi napolju žive i uzimaju nam pare ispred nosa. Mnogo smo pametni, vrca nam mudrost na sve strane. Valjda smo zato i došli ovde gde smo.

Post Reply