Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi

Post by Cortex » 12 Apr 2013, 10:41

ja na mom SG-u drzim zice i po 4-5-6 meseci bez i jednog brisanja. ne znoje mi se ruke, ali moja koza interaguje sa zicama na nacin koji ih unistava nakon 5 dana.

tek nakon tih 5 dana, mogu da kazem da moj SG zvuci vrhunski.

zvuk novih zica mi je nepodnosljiv.

just wanted to get it out there. for variety's sake... :ziveli:

mateuspoz

Post by mateuspoz » 12 Apr 2013, 11:54

Takodje nisam pristalica novih-novih žica ali nakon 2-3 dana to bude baš kako treba. Ruke su mi suve (i hladne) tako da nemam problema sa žicama ali za razliku od Cortexa ja sam pristalica da nakon svakog malo dužeg sviranja, 20 minuta npr. trudim se da obrišem a još više volim da ih pre sviranja premažem sa
Image
zato što sem mirisa limuna žice postanu prijatne na dodir a čini mi se da blagotvorno deluje na izmučene žuljeve na jagodicama prstiju leve ruke.
Neobrisane žice, da ne kažem prljave, mislim da ne priliče finim ljudima kao što si ti, Cortex!

Trzalica

Post by Trzalica » 12 Apr 2013, 22:44

Ja preporučujem za finu gospodu prilikom sviranja gitare obavezno korišćenje:

Image

Ovime će prvo sačuvati "fingerboard" od znoja i prljavštine, žice od rdjanja, ... i novčanik od izdataka na razne Dunlop hemikalije i kozmetiku koja je po meni najveća otimačina para muzičarima od nastanka gitara.
:ziveli:

bancika

Post by bancika » 12 Apr 2013, 23:23

Trzalica wrote: koja je po meni najveća otimačina para muzičarima od nastanka gitara.
:ziveli:
najveca posle fendera :ziveli:

Usred Zala

Post by Usred Zala » 13 Apr 2013, 11:24

Ode tema u off (kao i obično)!

Slučajno pronađoh u koferu jedan komplet Daddario EXL 120+ žica debljine 9 1/2. Tu su stajale godinama, a mislim da sam ih kupio u Mitrosu. Uglavnom oduševim se! Stavio sam ih na Fendera na kojem su mi 9-ke sekle prste, a 10-ke bile za nijansu pretvrde. Ove su se pokazale sjajno, baš meni odgovarajuće, a za neverovati je kako su se održale dovoljno svežim posle toliko stajanja! Ovo je jedan od retkih modela 9 1/2 žica pa ih savetujem svima koji imaju problem kakav sam ja imao.

Bojjan96

Post by Bojjan96 » 14 Apr 2013, 01:21

Evo da dam svoj doprinos da ova tema ne ode u off. xD :D

Slikano sad,mračno mi u sobi (od 3 radi 1 sijalica XD).

Levo za električnu,desno za akustičnu.. Na klasičnoj sestra menja tako da nemam pojma XD

Image

Desno se ne vidi lepo.. Martin .012 - .054

nodi

Post by nodi » 14 Apr 2013, 12:56

Sles pici jedanaestice u Es-stimu :)
Erni Ball koristi, cini mi se

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 15 Apr 2013, 00:13

Usred Zala wrote:
DrGreenthumb wrote:Sem njihovog, kom je trebalo nešto preko mesec dana, svi ostali iz USA su mi stigli za 3 nedelje tops...
Moguće je da nisu imali na lageru žice koje si tražio pa su čekali da isporuče njima.
Oni su ih poslali odmah sutradan posle narudžbine, ali izgleda da su stajale na carini 10 dana or so. Nije ni bitno nego sam se bio uprpio da mi je neko u pošti digao paket, već sam imao sličnih problema sa njima, ali u lokalnom saobraćaju ::ranting::

fattwang

Post by fattwang » 24 Apr 2013, 06:46

Da li je neko probao nov Daddario set:

D'Addario EXL110BT Balanced Tension electric guitar sets are comprised of mathematically optimized string gauge combinations, resulting in greater control and playing comfort. Combined with the distinctive bright tone of XL nickel wound strings, each set offers greater dynamic control and a more consistent feel between strings for evenly balanced bending, strumming, fretting, picking, and plucking.

Balanced Tension sets allow for evenly balanced bending, strumming, fretting, picking, and plucking
String Gauges: Plain Steel .010, .0135, .017, Nickel Wound .025, .034, .046

Image

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 24 Apr 2013, 22:16

Ove sto kaze Mata :ziveli:
Fattwang, te deluju bas zanimljivo, kontam da ce potrajati dok ih nasi ne uvezu...

Inace meni dozivljaj sviranja gitare vise promeni brand zica nego prelaz sa na primer Marshall JCM800 na Fender Twin-a. Ozbiljno :!:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 24 Apr 2013, 22:56

^Do tell :eek7:

On the record, volim debele zice i visu akciju™, skoro sam cviro tele sa desetkama, i smorio se.

Inace sviram samo jag, i isto nikad ne idem ispod 11. :nixweiss:

fattwang

Post by fattwang » 24 Apr 2013, 23:24

Cortex wrote:Ove sto kaze Mata :ziveli:
Fattwang, te deluju bas zanimljivo, kontam da ce potrajati dok ih nasi ne uvezu...
I ja trošim klasične Daddario desetke.
Ove nove, balansirane, mogu da se kupe u Mitrosu, video ih svojim očima prekjuče. Cena je ista kao i klasišne.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 25 Apr 2013, 09:14

Ja nisam probao balansirane, ali vise volim da druga žica (H) bude tanja za onih 0,5, ostalo, mislim da se ne primećuje...
Kod ovih koje sam linkovao (Reinforced) pretpostavljam da ih proizvodjač "teglji" i priprema da odmah budu fit za svirku i tremolo. Ja ne mogu da uočim razliku u odnosu na standardne, ali ovo mi uliva sigurnost da će od početka držati štim.
Medjutim i dalje moj favorit (samo zbog cene u odnosu na EKXL110 Reinforced) jeste D'Addario XL Nickel Round Wound 10-tke...pouzdane, standardne, jetine na online shopu, dobro drže štim, dugo traju pod mojom šakom i ne menjaju drastično karakter nakon nekoliko dana poput nekoh drugih (Ernie Ball npr.) ...

Post Reply