Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
guv'nor

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi

Post by guv'nor » 25 Apr 2013, 15:46

Ne bi smeli da je tegle, tako 'mre pre nego što stigne do instrumenta.
Koliko sam razumeo, jedini (na)/(u)motani deo žice zaleme kako se tu ne bi zatezalo i smirivalo danima.
Reinforced soldered twists for additional strength and durability, optimal for vibrato systems

andrej]

Post by andrej] » 25 Apr 2013, 15:52

probao kod ortaka na stratu neke skupe elixirke. mogu reci da veom olksavaju i ulepsavaju sviranje... tiho smo svirali, though, pa ih nisam bas najbolje cuo, al sam odusevljen osecajem

Audio

Post by Audio » 11 Jun 2013, 16:53

Pre neki dan mi neko prosuo po kolima nešto lepljivo , toliko lepljivo da se skupilo između kedera i stakla i neće prozor da se otvori.
Svašta sam probao i nije bilo šanse. Onda se setih ovog uljanog skidača laka za nokte kojim sam pre par godina skidao ostatke lepka
od nalepnica sa jednog uređaja i koji uopšte nije na bazi acetona, tj. ne oštećuje ništa a radi kao zmaj. Skinuo je sve bez ikakvog
oštećenja laka ili boje. Rekoh, ajd da probam da očistim žice na jednoj gitari, koje su stare do zarđalosti.
Žice zveče kao nove još su i malo podmazane. EKSTRA !!! Malo samo na krpicu i da ne verujete kakve su sada.

Image

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Jun 2013, 18:01

koliko je to? :D

moje zice su u qrtzu, i moram nesto da uradim dok ih ne promenim... (mada, ako nisam pogresno primetio, veci je problem intonacija nego svezina)

Audio

Post by Audio » 11 Jun 2013, 19:11

Ova velika od 150 ml je nešto manje od 100 din. a manja nemam pojma 50-60 valjda. Ima da čistiš žice sa 150 ml 300 godina :ziveli:
Slobodno probaj, ja sam kola čistio bez posledica. Jebeš žice, ništa im neće biti a videćeš kako čisti.
Naravno, kupi u Lilly prodavnici.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Jun 2013, 19:47

tnx nije mnogo, pa vredi probati... :D

Audio

Post by Audio » 11 Jun 2013, 20:53

Javi utiske. Ja dugo koristim Dunlop 65 i znam o čemu pričam. Lilly razbija :metal:

jawohl

Post by jawohl » 12 Jun 2013, 17:46

jel neko probao hibridne 8ce od gosn ernija? ja samo na osmicama i sviram al nzm koliko je velika razlika izmedju hibridnih i obicnih.

nodi

Post by nodi » 12 Jun 2013, 22:40

Osmice? :O
Kako ne pokidaš to?

jawohl

Post by jawohl » 13 Jun 2013, 04:02

pretpostavljam da je to stvar navike. meni je "neznije" i bolja mi je kontrola nego na desetkama npr. pre bi mi desetka pukla nego osmica :)
nzm samo razliku sa hibridnim zica, mada cu ih probati

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 13 Jun 2013, 07:49

ja koristim hibridne (nekad 10ke, sad uglavnom 9ke). Razlika izmedju obicnih i hibridnih (9 i 10) je sto po mom misljenju, tenzija je mnogo ujednacenija izmedju namotanih i ne namotanih. Obicne kad stavim, imam osecaj da su mi bas zice nesrazmerno mekse od tankih... ne znam, kontam da je to subjektivno, ali to je moj utisak... :)

jawohl

Post by jawohl » 13 Jun 2013, 14:51

aha pa ako su im ujednacenije tenzije onda bi i floyd/trem bio stabilniji, bar sa strane fizike. inace nije bilo hibridnih osmica tako da sam uzeo obicne stainless za sada, ali cu definitivno probati hibridne sledecom prilikom. bas me zanima kako bi se ponasao moj fr (buduci da je shit kinez).
'fala vi na responce

andrej]

Post by andrej] » 13 Jun 2013, 15:44

ja sam dosta dugo koristio iskljucivo hibridne (iz vremena kad sam imao gitaru sa hambakerima), ali sam presao na obicne, zato sto je tonski balans na telekasteru mnogo bolji (ujednaceniji) sa standardnim setom. zvuci - bolje!

denikarabenc

Post by denikarabenc » 13 Jun 2013, 18:35

Verovatno ces morati ponovo da podesis Floyd, jer je navikao na tenziju 8ica, i kad mu stavis hibridne, nece biti ta tenzija.
Ja mislim da je sve stvar navike. Ja sam jednom koristio hibridne jer nije bilo nista drugo, i bilo mi je jako cudno, ne prirodno. Posle mesec dana svirke sam se navikao, kao i da su obicne. Posle kada sam se vratio na standardni set, opet mi je bilo cudno dok se nisam navikao.
Sad sam na obicnim 10kama i meni su te sjajne. Dovoljna tenzija, ako moram da se spustim u drop D, ili ceo stim za polustepen, ne opuste se mnogo zice (npr, polustepen nizi stim i tad drop D (sto bi zapravo bilo C#) nije bas svirljivo, dosta su opustene zice), tako da mi one odgovaraju. Sve je stvar navike.
A sto se tice same boje zvuka, verujem da neces dobiti veliku razliku. Probaj, pa ces videti :)

Znam da nisi pitao to, ali cisto evo jedan video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WfCq1DnF378[/youtube]

jawohl

Post by jawohl » 13 Jun 2013, 19:07

Da, da tako sam pretpostavio i ja. Sve je to stvar navike. Vidim da ljudi vecinom sviraju na desetkama, one su mi isuvise tvrde. Na kramer stratu imam desetke i stalno se plasim da mi ne pukne zica kad radim neki pull off u standard E stimu, ali mi prijaju desetke za D ceo stepen nize stim. Nisu mi "labave", kontam da je zbog toga sto sviram na osmicama u E i kao sto ti rece stvar je navike. Imao sam prilike da sviruckam sa jednim tipom koji je svirao na 12kama, koliko se secam imao je hamerovog vektora. Cudno, bas cudno dok nismo opicili neki trash. Tad je imalo neku draz :metal:

Post Reply