Zemlja Telecaster-a
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Zemlja Telecaster-a
Prvo da Trza kupi sebi LP-a, nije fora da ja amater imam osam gitara, a on jednu...
- Haralampije
plus jos po jedna ista za backup,i razlicite stimove...nesharm wrote:Ja sam amater, pa racunam da moram da imam barem 5 gitara da pokrijem ono sto bih da sviram. Jedan LP, jedan Strat, jedan Telac, neka dzdz gitara za Eb stim, i jedna akustara. Tako da bi mi jedan US Standard strat bio u stvari samo 20% instrumenta za ceo zivot, tj. da budem precizniji 10%, jer sto rece neko iznad - treba ti Deluxe, ne Standard.
P.S. Zaboravih i jedan PRS, da se kurcim gde ne treba...

Svako prema svom dzepu treba da gleda.Dal' mora bas ova ili ona...ne mora.Svako uzima sta hoce.I niko se nije zadovoljio samo jednom ili dve gitare.Rupa bez dna,jedina granica su pare.
Nekome je bitna firma,nekome oblik,a nekome ko je sve to odavno prelezao, odredjen ton i zvuk, uvek bilo uvek ce i biti.Svako je i niko nije u pravu.
Ne znam. Ja sam nov ovde, al sto ovaj Trzalica k*nja- to je neverovatno. Brate, neka svako svira sta hoce. Pravis preveliku mudrost oko svega.
Hmm ... i od svega toga, ti nemaš ništa, tj. imaš OSAM (8) gitara koje ne spadaju ni u jedan navedeni brend iz tvog pera kako veliš u daljim komentarima:nesharm wrote:Ja sam amater, pa racunam da moram da imam barem 5 gitara da pokrijem ono sto bih da sviram. Jedan LP, jedan Strat, jedan Telac, neka dzdz gitara za Eb stim, i jedna akustara. Tako da bi mi jedan US Standard strat bio u stvari samo 20% instrumenta za ceo zivot, tj. da budem precizniji 10%, jer sto rece neko iznad - treba ti Deluxe, ne Standard. P.S. Zaboravih i jedan PRS, da se kurcim gde ne treba...
Šta da ti velim, onda je za t. i najobičniji USA strat ne 10% ili pak 20% potrebe ili ti želje, već 101%.nesharm wrote:Prvo da Trza kupi sebi LP-a, nije fora da ja amater imam osam gitara, a on jednu...

zelim da pozdravim i zahvalim se gospodinu mati na izuzetnom clanku u vezi gitara.na zalost bojim se da necete ovde naci puno sagovornika o temi koja nam je svima draga a to su gitare.puno praznih i ruznih reci,teme bez ikakvog smisla sve vise obelezavaju ovo mesto te se ja sve cesce okrecem hrvatskom forumu i TDPRI kao interesantnijima.i na kraju htedoh da predlozim nesto.da se u beogradu organizuje jedan gitaristicki samit,ljubitelja telekastera i drugih gitara.mislim da bi svima bilo veliko zadovoljstvo da na jednom mestu mogu da cuju vide i probaju vise komada dragih nam instrumenata.moj baja telekaster special edition 2009 LPB ceka na tako nesto. i bilo bi mi jako drago da upoznam ljude koji su mi nesebicno pomagali savetima i svojim znanjem.svima srdacan pozdravmateuspoz wrote:Ovde se, između ostalog, otvorilo pitanje težine gitare pa želim da prenesem svoje mišljenje i iskustvo sa telecaterima...Ubedljivo najlepši utisak stvara gitara od jasena, još lepše je ako je u pitanju močvarni, lagani jasen, takva prosto rasipa vibracije po trbuhu. I teže gitare su dobre, ali tonski gube middle a dodaju bas i treble više nego što je to gitari kao što je telecaster potrebno. Za handmade projekte teško je doći do kvalitetnog, suvog swamp ash komada, čini mi se da nema sigurnosti šta će vam iz Amerike poslati pošto se smatra da samo močvare sa američkog Juga imaju pravi Swamp Ash.
Svog prijatelja Iliju Pavlovića iz Smedereva zamolio sam da proba sa olakšanim domaćim jasenom koji bi u sebi imao nekoliko komora koje bi smanjile težinu, dodale drvenkaltsi middle ton a po izgledu sačuvao jasenove prelepe teksture za prozračne butterscotch blondie varijante. Podrazumeva se da centralni deo trupa nema šupljina sem nužnih za magnete. On uradio nekoliko tele i strat komada pa da vidimo šta će vreme da kaže...Naravno da je alder ( jova, da ne kažem breza) sasvim legitimna varijanta, kako samo fantastičnih komada ima, pristalica sam da je bolje od jove nego od teškog, domaćeg, kolskog jasena. Ovo se odnosi isključivo na tele modele od kojih se očekuje twang dostojan gitari koja se tako zove. Ako nema twanga, nema ni telecastera.
Druga bitna stvar za telecastere jeste bridge, ja sam pristalica teorije da nema telecaster tona bez mosta od 3 sedla ( mesingana obavezno, čelična eventualno za rosewood fingerboard) sa žicama koje prolaze kroz telo gitare nakačene na ferrules, 6 nitni sa zadnje strane gitare. Ko nije zadovoljan štimom lako rešava sa sedlima sa kompenzacijom ( oko 15 evra na sajtovima)
Treća bitna stvar jesu pragovi, znam da će neko reći da su mali, niski Fender vintage teški za svirku, slažem se, ali samo oni daruju ono što očekujemo od telecastera. Eventualno kompromis može se napraviti sa Dunlop 6105, to su i dalje tanki ali visoki pragovi, laki i precizni pod prstima. Smisao nižih i tanjih pragova jeste u tome da se ton skuplja sa samog drveta vrata...Preporučujem da birate telecastere sa 7,25 radijusom, eventualno do 9,5, sve ostalo skrnavi ideju, neispravno je, to nije telecaster. Da se ja pitam pristao bih na maple neck sa promenljivim radijusom od 7,25 do 9.5 ali promena da krene tek od 11. ili 12. praga. Znam da bi i ovo mnogi zamerili, moja dva omiljena telecatera nose 7,25, imaju niske, tanke pragove, mučim se po njima i ne pipam ništa.
Četvrto, treba proveriti da li bridge pickup ima copper base plate, dakle bakarnu platnu na postolju magneta, intervencija mala, na ovim stranicama već opisana, odite kod pedantnog bravara i od bakarnog lima od 2mm do 2,5mm napravite , uzemljite i zalepite vrelim voskom tako što ćete celu platnu potopiti u tečni vosak i odmah prisloniti na bazu magneta. Ne samo da se doda bas frekfencija, kažu oko 10 do 15 posto, već definiše tele twang koji upravo tražimo od telecastera, smisao telecastera i jeste u tome, u twangu bridge pickupa...
Za poslednji savet ostavio sam zamenu plastičnog nuta (češlja) nutom od goveđe kosti, nemojte samo vi da kuvate kost, ostavite komšiluk, na miru, smrdi opako..tako kažu naši majstori, ja ih poslušao, nisam nešto specijalno raspoložen za kuvanje....Naravno ovu najlakšu intervenciju uradite odmah, najmanje ulaganje a dobit čujna..mnoga skuplja ulaganja u gitaru i ne čujete...
Ako sam nešto ponovio nakon predhodnika, izvinjavam se, nov sam na forumu, nemam vremena sve da pročitam. Ako se neko ne slaže sa mojim preporukama neka se javi, ovo je samo jedan pogled na Telecaster gitaru, da ne pričam o svojim lutanjima, prepravkama, handmade projektima...jbg...Treba verovati rešenjima koja traju 60-tak godina.
posting.php?mode=reply&f=20&t=15695#
E vidis Trzalice, to je ono sto ti ne shvatas - ne treba ti original da bi uzivao u sviranju, a muziku sviram jer uzivam u tome. Da li ce tambura biti od 300 evra, od 1500 evra, meni realno sve jedno. Da zivim od toga, mozda bih i razmisljao
.

Jel moze ban za trzalicu?
Sto bi ga banovao neko, nikog on ne vredja. To sto zivi u nekoj svojoj realnosti, druga prica.
ја и даље капирам да је то неки уврнути Дерсуов алтер-его 

po meni je bolje kupiti road worn seriju ili cak baja telekaster nego americki standard. i stavis ono malo made in usa i vratis dug mladosti. i ostane ti neki dinar za pojacalo.a i ne mora,dovoljno je sto imas bolju gitaru.mislim, american standard je onako brate, nit smrdi nit mirisi.Trzalica wrote:Hmm ... i od svega toga, ti nemaš ništa, tj. imaš OSAM (8) gitara koje ne spadaju ni u jedan navedeni brend iz tvog pera kako veliš u daljim komentarima:nesharm wrote:Ja sam amater, pa racunam da moram da imam barem 5 gitara da pokrijem ono sto bih da sviram. Jedan LP, jedan Strat, jedan Telac, neka dzdz gitara za Eb stim, i jedna akustara. Tako da bi mi jedan US Standard strat bio u stvari samo 20% instrumenta za ceo zivot, tj. da budem precizniji 10%, jer sto rece neko iznad - treba ti Deluxe, ne Standard. P.S. Zaboravih i jedan PRS, da se kurcim gde ne treba...
Šta da ti velim, onda je za t. i najobičniji USA strat ne 10% ili pak 20% potrebe ili ti želje, već 101%.nesharm wrote:Prvo da Trza kupi sebi LP-a, nije fora da ja amater imam osam gitara, a on jednu...
Po meni, Road Worn je sladji od Baja....Po meni, neuporedivo....
kad sam ja kupovao gitaru moj baja je bio na snizenju a radio je na suvo bolje od baje koji je bio u krem boji i po regularnoj ceni.posto sam mislio da ipak ima neku skrivenu manu uporedio sam ga sa randjinim natural baja telekasterom i nisam primetio neku zapanjujucu razliku,jedino je njegova lepsa sto jes jes.covek je jedino stavio stringtri od strata kaze onda se mekse svira.randja inace svira i road worn strata,slusao sam ga uzivo i nisam primetio da mu nesto fali za razliku od mnogih strucnjaka sa foruma koji kazu samo avri de lux i castum shop . i tacka.bas bi voleo ove filozofe a svi znamo koji su da malo cujem uzivo... e da ne zaboravim ,randjin baja ima fino matiranu zadnju stranu vrata i cele povrsine tela gitare i to se verujem cuje kada se svira glasnije. ja se razmisljam da stavim govedji nut, i bakarni lim verujem da cu dobiti bolji zvuk i to bi bilo to.posto sam puki amater jednom sam imao prilike da zamenim vrat,stavoi sam varmotov koji mi je bolje lezao u ruci ali zvuk vise nije bio onaj koji ja volim ,divni kristalni zvuk u drugoj poziciji.vidim da i sada u mitrosu ima tih plavih baja ako stignem da odem da i to probam....pozdravmateuspoz wrote:Po meni, Road Worn je sladji od Baja....Po meni, neuporedivo....
Šta ovime želiš reći, da su svi ovdašnji članovi muzičkog foruma koji se zaklinju u hand made gitare od > 1000€ u stvari najobičniji gubitnici? Jer, 101% njih ne svira profesionalno i od toga živi.nesharm wrote:E vidis Trzalice, to je ono sto ti ne shvatas - ne treba ti original da bi uzivao u sviranju, a muziku sviram jer uzivam u tome. Da li ce tambura biti od 300 evra, od 1500 evra, meni realno sve jedno. Da zivim od toga, mozda bih i razmisljao.
LJUDI; VI STE SAMI SEBI PROTIVREČNI!

Usput, izgleda da ni ti a ni tvoji "drugovi" ne čitaju ono što ja pišem?!? Vi ste od onoga što ja napišem jedino pročitali "original" i na osnovu toga sudite.

Nikome ja nisam preporučivao i tvrdio da su gitare od 1500€ one prave, već BAŠ SUPROTNO - tvrdio sam da je bolje kupiti original nego kopiju koja košta skuplje ili u ceni originala!!!

Ako ni ovo ne kapiraš, uprostiću ti: bolje je kupiti original za 550€ (u mom slučaju extra očuvan usta std. strat), nego neku kopijetinu iz neke stolarske radionice nekog srpskog majstora koju on ceni 1500€ samo zato što je eto šmirglao telo ručno papirom izradjenim po YUS-u. Shvatio?!?
Nadam se da sada nećeš kontrirati samom sebi i poći putem kojim ide čopor, i početi polemiku o tamo nekom kvalitetu hand made taraba koje vrede taj novac, bla, bla? Jer kao što i sam tvrdiš, to nikome ko nije pro ne treba. Amateri treba samo da uživaju u sviranju pa makar i na tarabi.
Naravno, iz ovoga proizilazi da svi ovdašnji "experti" poznaju karakteristike vrhunskih svetskih gitara (Fender, Gibson, PRS, Ibanez, ... ), u daljem tekstu ORIGINALA, ništa fancy, tipa CUSTOM, trla baba broć, jedino na osnovu postera, specifikacija i slika sa interneta. Živeli ovakvi stručnjaci.

Eto, još jeedan član ovog foruma koji je prosvetljen!

crni trzalice ovo shto ti pishesh je kao kad dete pita majku mama mama kako sad kisha pada s neba kad su reke i okeani na zemlji...