Yamaha VS Ibanez

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Aca

Yamaha VS Ibanez

Post by Aca » 25 Oct 2009, 14:47

Yamaha Pacifica 112XJ
Image

I

Ibanez RG170dx
Image

Moje pitanje je, generalno sta mislite o ovim gitarama...Koja je bolja, kod koje je sta bolje...idt...

Rax13
MF veteran

Re: Yamaha VS Ibanez

Post by Rax13 » 25 Oct 2009, 14:50

Nzm za Yamahu, ali ovog (shatro) RG-a zaobidji u SHIROOOOKOM luku... :wink:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Oct 2009, 15:26

Tja, bele sportske čarape ili Burlington dokolenice... 8)

Moraš malo preciznije da postaviš pitanje, pošto ove 2 gitare ne pokrivaju baš istu zonu... Ima dodirnih tačaka ali ono... nije zaista za poređenje.

Kakav zvuk hoćeš? Za kakvu svirku? Imaju obe vibrato kobilicu, ali jedna je nalik na Strat, druga je neka verzija Floyd Rose kobilice, a to ti je onako osetna razlika u sviranju. Jedna ima 22 a druga 24 praga. Jedna ima u neck poziciji single coil, druga humbucker. Na Ibanezu, kao i inače na gitarama sa 24 polja, imaš nešto "sabijenije" magnete, što opet utiče na ton... Ma razlika ima zaista mnogo... Samo moraš da znaš šta ti od toga više znači.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 25 Oct 2009, 15:36

Kristijan wrote:druga je neka verzija Floyd Rose kobilice
Meni se cini da je na ibanezu kopija "two point synchronized tremolo" sistema kakvog koriste fenderi...
http://www.promusicalaska.com/store_images/3525-300.jpg

Nego, jel tebe zanima koju da kupis ili samo onako trosis resurse naseg voljenog foruma? :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Oct 2009, 15:41

Pa ja sam i spomenuo da je jedna kobilica nalik na Strat (ovde sam i mislio na Yamahu), a druga na Floyd Rose... mislim, sumnjam da na Ibanezu ove cene stoji neka kobilica zvučnog imena, pa sam zato rekao da je nalik na Floyd.

Aca

Post by Aca » 25 Oct 2009, 16:08

Nego, jel tebe zanima koju da kupis ili samo onako trosis resurse naseg voljenog foruma? :)
Da interesuje me koju da kupim...

Aca

Post by Aca » 25 Oct 2009, 16:10

Kristijan wrote:Tja, bele sportske čarape ili Burlington dokolenice... 8)

Moraš malo preciznije da postaviš pitanje, pošto ove 2 gitare ne pokrivaju baš istu zonu... Ima dodirnih tačaka ali ono... nije zaista za poređenje.

Kakav zvuk hoćeš? Za kakvu svirku? Imaju obe vibrato kobilicu, ali jedna je nalik na Strat, druga je neka verzija Floyd Rose kobilice, a to ti je onako osetna razlika u sviranju. Jedna ima 22 a druga 24 praga. Jedna ima u neck poziciji single coil, druga humbucker. Na Ibanezu, kao i inače na gitarama sa 24 polja, imaš nešto "sabijenije" magnete, što opet utiče na ton... Ma razlika ima zaista mnogo... Samo moraš da znaš šta ti od toga više znači.
Pa jas mislio ono generalno da pitam...mislim mane i prednosti ovih gitara...
Pa muzika je Heavy Metal i Hard Rock...

Aca

Post by Aca » 25 Oct 2009, 16:12

Rax13 wrote:Nzm za Yamahu, ali ovog (shatro) RG-a zaobidji u SHIROOOOKOM luku... :wink:
Zasto???...moj drugar ima takvog RG-a i meni se cini bas fino za te pare...

Kole man

Post by Kole man » 25 Oct 2009, 16:52

Ja sam za pacifiku.Drkao sam obe(ne mogu reci da sam svirao posto mi je sviracko umece na gitari minimalno) i mogu ti reci da je taj ibanez klasicna metal gitara i dobra je za metal.Pacifika je mnogo svestranija zbog singlova a em sto je lepsa gitara 100000000 puta :mrgreen:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 25 Oct 2009, 18:43

Evo sad gledam na ibanezovom sajtu, i izgleda su iz proizvodnje izbacili one gitare gio RG serije sa losim floydom (GRG270), i ovo je jedini GRG (170), i on nema floyd. Ne znam sta je bolje, yamahu nisam probao, ali imam "pravi" :lol: :lol: RG, ne gio seriju, i on je odlicna gitara. Davno sam svirao GRG, i bio je los. I RG350 ima lose magnete, a ne neka jos losija gitara... :grummel_2:

Ko je pratio bilo koju temu sa pocetnickom gitarom za hard i heavy ispod 300e, zna sta bi ja rekao, pa necu ovaj put da ponavljam :mrgreen: :mrgreen: (osim ako ne insistirate :lol: :lol: )
Kole man wrote:em sto je IBANEZ lepsa gitara 100000000 puta
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:ziveli: :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Oct 2009, 18:49

Ovo je stvar mog ukusa, tako da to tumači baš tako - nikome ovo ne preporučujem, nego prenosim moje utiske.

Meni je teško tazumljivo zašto se gitare sa 24 polja rade u HSH varijanti, mislim da je bolja varijanta ili HSS, ili eventualno HH. Ono što inače humbucker u neck poziciji pruža, na ovakvoj gitari ne zvuči podjednako dobro, pomeren je na čitavoj skali neka 2 cm, i to utiče na ton. Nije fantazija, nije tripovanje, kad se uzme gitara sa 22 polja i gitara sa 24 polja, i oslušne se zvuk neck humbuckera, čuje se razlika. Osim toga, ja mislim da su ovi humbuckeri na Ibanezu malo jačeg outputa, i to u kombinaciji sa ovom malo pomerenom pozicijom neck humbuckera daje ton koji mi nije po volji, nije ono što ja želim da čujem kod neck humbuckera. Tek one međupozicije teško kapiram, zbog tako malog razmaka magneta, meni to sve čudno zvuči. No dobro, moj ukus, moja stvar.

Meni se jako dopada HH kombinacija sa 5-položajnim prekidačem, kao na Ibanezima iz S serije. To mi daje vrlo fin ton, baš mi se dopada. Ona pozicija 2, kad su namotaji neck magneta povezani paralelno mi zvuči super, kao i pozivija 4 gde su oba humbuckera "pocepana" pa su aktivni susedni namotaji iz oba magneta, to takođe daje jako zanimljiv ton. A ok su i one varijante sa običnim 3-položajnim prekidačem, pa da se push pull potenciometrima splituju magneti. To sam prvi put isprobao pre godinu dana, što je valjda sramota budući da drvim gitaru veći deo svog dosadašnjeg života, ali eto - čovek se uči dok je živ.

HSS kombinacija je po meni uvek bila idealna kad čovek nije načisto za šta će sve koristiti gitaru. Mnogo toga je pokriveno. Teško da bih za sebe uzeo takvu gitaru, jer mislim da je teško baš sve pokriti jednom gitarom, ali to mi je uvek dobar izbor za nekoga ko nema previše iskustva.

Ne volim ništa nalik na Floyd Rose. Generalno ne volim vibrato kobilice, ali ove stratolike još i umem da koristim, a ove mnogo mekane me baš malerišu. Džaba, dok ne mogu da naslonim šapu na tune-o-matic, ništa od zakivanja kvinti :oops: Samo ko ume to da koristi, i voli to da koristi, dobija vrlo zanimljive rezultate. Prosto nije za mene.

Eto to su neki moji utisci. Da sumiram, iako ni jednu od ove 2 gitare ne bih uzimao za sebe, ipak svoj glas dajem za Pacificu (da, da, znam, dosadan sam, ali sam bar dosledan - svima neodlučnima kažem isto...)

Nostradamussen

Post by Nostradamussen » 26 Oct 2009, 23:38

Iskreno, meni je ta pacifica mnogo ruzhna :( A veruj mi, i to je bitno
kad ne bih mogao da se odluchim, birao bih upravo po tome

moje 2 pare

Mrav

Post by Mrav » 27 Oct 2009, 11:16

Mnogo sam tema procitao na ovom forumu o izboru gitara za pocetnike, i nikako mi nije jasno zasto svi polaze od gitara sa tremolom (bilo kakvim) a ne gledaju fiksni most. Mislim da je generalno pogodniji za pocetnike (mnogo manje sansi za rastimavanje, lakse podesavanje itd.)
Pocetnicku gitaru koju sam ja znao da preporucim za rock & heavy je:

Tadaaam:

Image

Ibanez GAX 30, ima je u 3 boje, bolje lezi u ruci po meni i mnogo je svirljivija od te yamahe (nisam probao taj ibanez) a ima nekakav ton sa ta 2 hama koji je jako upotrebljiv za razne svirke.

Cisto... razmislite :)

Santana

Post by Santana » 27 Oct 2009, 19:10

:1: probaj da nadjes SX kopiju sg-a. ili VINTAGE kopiju iste

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 27 Oct 2009, 19:31

Mrav wrote:Mnogo sam tema procitao na ovom forumu o izboru gitara za pocetnike, i nikako mi nije jasno zasto svi polaze od gitara sa tremolom (bilo kakvim) a ne gledaju fiksni most. Mislim da je generalno pogodniji za pocetnike (mnogo manje sansi za rastimavanje, lakse podesavanje itd.)
Ja sam ovu gitaru imao kao početnik, i dalje je kod mene, preporučio bi je svakom početniku.
U pitanju je Yamaha Pacifica 120SJ

Image

Post Reply