Wall hangers (ili gitara na zidu) da ili ne
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Wall hangers (ili gitara na zidu) da ili ne
U skorije vrijeme moram malo preurediti "životni prostor". U prevodu svi me pomalo marškaju i šutkaju moju opremu po kući. Mislio sam urediti jedan kutak za gitare ali je problem prostor. Vidim po jutjubu i kojekude da ljudi fino okače gitaru na zid i to je to. Međutim, nisam siguran koliko je to zdravo za vrat. Gitara je prilično teška, a svaki vrat obično ima manji luk (relief). Drvo, ma koliko staro i suvo uvijek "radi" i plašim se da bi težina uticala na vrat koji bi se mogao istezati i kriviti. Takođe mi se ne sviđa što po tako odloženim gitarama pada prašina. Plus kofer, torba ili kutija koliko-toliko štite od promjena temperature i atmosferalija a ovako te zaštite nema. Kažem, malo sam skeptičan, ali me ipak interesuje da li neko ima iskustva sa ovakvim načinom čuvanja gitare i kakva su vaša mišljenja.
Re: Wall hangers (ili gitara na zidu) da ili ne
A đitru u kofer pa uza zid? To ti ne zauzima više prostora od viseće.
Nece se nista desiti gitama koje su okacene na zid u smislu da gravitacija utice na drvo... Mada je zaista bolja varijanta kofer zbog pomenutih promena u temperaturi i prasine po sobi. I mozes biti 100% siguran da su na bezbednom mestu 

Ja imam wall hanger ali se trudim da gitara ne provodi bas puno vremena okacena o glavu, posto sam procitao da utice na vrat gitare.
Imaš i onu varijantu gde se gitara oslanja na isti način kao i da je spuštena na podni stalak, ali sve montirano na zid. Samo to nisam video da ima da se kupi kod nas. Mada sigurno nije problem da se napravi, samo da se dobro obloži metal da ne postoji mogućnost da se izgrebe ili bilo kako drugačije ošteti gitara.
ja sam kupio one velike kuke da kazem...oblozio ih sundjerom,veliki tipl u zid i drzi super....gitara se oslanja na telo a tu je jos jedan cisto ako neko ocese gitaru da odrzi ravnotezu tako sto ce pridrzati vrat.
ovako
tri drze telo i jedan gore cisto da ne bi roknula

tri drze telo i jedan gore cisto da ne bi roknula

- mislim_stvarno
Na ovoj stranici imaju dve knjige koje objasnjavaju kako jeftino napraviti wallhangers. Koga zanima moze da kupi, ili da proba da nadje na nekom drugom mestu (diclaimer: MF does not approve piracy in any way
)
ps: ako neko ne moze da nadje, nek se javi na pp

ps: ako neko ne moze da nadje, nek se javi na pp

- sirac-šunka
- vragolan
Kod nas u mixu ima ovakvih držača za na zid za svega 600 din. Tako da ću vrlo brzo i ja namontirati jedan za povremeno odlaganje gitare.
Mislim da bi se problemi javili samo ako bi prostorija bila baš vlažna, ako bi se u njoj konstantno menjale temperature vazduha i sl... Ovo Kristijanovo rešenje i meni pade napamet, u krajnjem slučaju može da se utipluje i jedna letva ispod gitare na koju bi se gitara bar malkice oslanjala. U ostalom, i oni podni stalci koji imaju onaj držač na koji se oslanja vrat, takođe vrše određen pritisak na vrat.
A što se tiče prašine, pa ako sviraš svaki dan, neće stići da napada.
Mislim da bi se problemi javili samo ako bi prostorija bila baš vlažna, ako bi se u njoj konstantno menjale temperature vazduha i sl... Ovo Kristijanovo rešenje i meni pade napamet, u krajnjem slučaju može da se utipluje i jedna letva ispod gitare na koju bi se gitara bar malkice oslanjala. U ostalom, i oni podni stalci koji imaju onaj držač na koji se oslanja vrat, takođe vrše određen pritisak na vrat.

A što se tiče prašine, pa ako sviraš svaki dan, neće stići da napada.

И мене је доста збуњивала ова тема. Дефинитивно је да како год одложиш гитару а да се иоле ослања на врат (самим тим и у кофер који је положен на под) на врат делује нека сила. Ја сам нашао компромисно решење а то је да на подном сталку одложим гитару али да је окренем контра, да се ослања на жице. Додуше тако није баш репрезентативно изложена, али и није у питању изложба. У светским продавницама, ајде да кажемо да и ове наше личе на такве, гитаре су редовно или окачене на те "висеће" носаче или на подне сталке. Е, сад, када један "Мени" може себи да допусти да на такав начин продаје гитаре старе по пола века свим светским легендама...
Али, наравоученије је свакако, што више свираш, мање ће да виси
Али, наравоученије је свакако, што више свираш, мање ће да виси

- mislim_stvarno
Evo, ovo postolje nema nikakvog uticaja na vrat. Ja imam jedno slicno...

Ово би требало да је решење, не виси и не ослања се на врат..., мислим стварно...

Него, приметисте ли да ова форумска чука шљака по старом времену?
Takav stalak imam i ja, ali mi se dopada i ovo rešenje koje je prikazao ac10, još samo kada bi lepo pokazao ovaj Guns 'N' Roses poster slika bi bila još bolja, barem meni... 

hehe ...hoces jednu sliku samo tog posteraNikolaNis wrote:Takav stalak imam i ja, ali mi se dopada i ovo rešenje koje je prikazao ac10, još samo kada bi lepo pokazao ovaj Guns 'N' Roses poster slika bi bila još bolja, barem meni...

meni je to bila prva ideja kad sam kupio gitaru...gde cu je?na zid...kako? ovako

ove kuke su nesto kao ova poslednja dole desno

samo sam posle oblozio sundjerom da ne bi izgrebalo
Može i samo ta slika, što da ne. Imam i sam brdo postera Guns 'N' Roses, u mojim tinejdžerskim danima svi zidovi su bili obloženi njihovim posterima kao tapetima, sve to uredno čuvam u podrumu, drage su to uspomene...
A sad da se vratim na temu. meni ovo tvoje rešenje deluje bolje i bezbednije za gitaru nego one klasične vešalice, a i nije nimalo teško da se napravi.

A sad da se vratim na temu. meni ovo tvoje rešenje deluje bolje i bezbednije za gitaru nego one klasične vešalice, a i nije nimalo teško da se napravi.

Ja sam kupio Staggov za 700 dinara, u Mitrosu. Prodavac je rekao da nikako ne uzimam taj, bolje Herculesov, koji kosta preko 2000. Znajuci da umeju da lazu, uzeo sam ovaj. Evo ga i posle godinu dana nije mrdnuo, a gitara lepo pase, u cosak. Inace, ja sam ga zasrafio na ormar, ne na zid.