Yamaha RGX 520DZ Black vs Jackson JS30DK Dinky
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Yamaha RGX 520DZ Black vs Jackson JS30DK Dinky
Razlika u ceni je neznatna usled velikog snizenja RGX serije u Mitrosu, pa me interesuju prednosti i mane jedne i druge gitare, posto se ne razumem bas previse... Najbitniji mi je tremolo i kvalitet magneta... Nameravam da sviram neku tezu i masniju muziku, ali i po koju baladu, domacu ili stranu, mada uglavnom ce to biti nesto tipa Bon Jovi-a, Nirvane, Metalike i slicno... Eventualno bi u ovaj izbor mogla da se doda i Yamaha RGX 420DZ koja mi se uklapa u budzet...
Re: Yamaha RGX 520DZ Black vs Jackson JS30DK Dinky
Ukratko receno Jamaha.
Jeftini Dzeksoni su losi, a Jamaha je uvek bila dobra sa odnosom cena/kvalitet za gitare. Od tremola u tom cenovnom rangu nemoj da ocekujes previse za bilo koju gitaru. Ali on ionako moze da se menja, ako ti tako nesto zatreba.
Jeftini Dzeksoni su losi, a Jamaha je uvek bila dobra sa odnosom cena/kvalitet za gitare. Od tremola u tom cenovnom rangu nemoj da ocekujes previse za bilo koju gitaru. Ali on ionako moze da se menja, ako ti tako nesto zatreba.
Hvala
. A izmedju 420 i 520? Razlika u ceni je 5000, za te pare mogu jos nesto da kupim... Ali ako je razlika u kvalitetu te dve vredna tih 5000, lako cu ja posle da ustekam jos para za neko pojacalo ili sta god... Da li je na 520 tremolo los kao i na ostalim gitarama tog cenovnog ranga, jer ipak je njegova cena bez snizenja oko 45 000...? Znam da za te pare ne mogu da ocekujem nista specijalno, ali da ne moram posle godinu dana da kupujem novu gitaru... Sto se magneta tice, znas li mozda kog su oni ranga? To mi je prva elektricna gitara, pa necu da kupim bilo sta, odmah da se ucim na koliko toliko kvalitetnim stvarima... 

Ja sam imao rgx 420 za te pare tesko da ces naci bolju gitaru. Tremolo je odlican samo ga treba redovno cistiti meni se za skoro dve godine nijednom nije rastimala, a odsvirao sam oko 30 svirki sa njom. Magneti su keramicki i daju prelep drajv i imaju neki svoj karakter, klin im nije bas najbolji al moze da posluzi. Kad sam je ja kupovao bila je 400e i za te pare udobniju i svirljiviju gitaru nisam nasao. A koliko se secam razlika izmedju 420 i 520 je u drvetu i spoju vrata i tela. 420 je bolt on ili srafljen vrat i kombinacija jova javor, a 520 je set in ili lepljen vrat i napravljena je od mahagonija.
Da, razlike izmedju 420 i 520 su neznatne... Nego, znas sta me sad zbunjuje... Sto vise citam o tremolu, sve mi je manje stvari jasno. Tremolo je ustvari pokretna kobilica koliko sam ja razumeo. I postoji floyd rose i razne neke vrste i podvrste, ali postoji i fixed bridge. Taj fixed bridge mnogo hvale zbog sustaina, i iskren da budem pojma nemam sta to znaci, umem samo rec da prevedem. A uglavnom su protiv floyd rose-a jer je ruzan, rastimava gitaru i ne znam ni ja sta. E sad, za 520-icu kazu da ima locking tremolo, ni to ne znam sta znaci, ali kazu da ne mozes trzalicom da sviras i da oslonis ruku na njega jer ces ga ispomerati i to valjda nije dobro jer prigusujes zice. A ja sam dugo svirao akusticnu i na to sam navikao, tako da ce mi biti tesko da predjem na drugi sistem trzanja, ali ok. E, a za 420 pojma nemam kakav joj je taj sistem, pa ako bi neko mogao da mi to malo pojasni. Vodim se time da nije sramota pitati, ali sam samouk i stvarno jako malo znam o ovim stvarima 

Koliko vidim 520dz ima tremolo, a 520 nema.
Ne znam koja je razlika izmedju 420 i 520 i da li se isplati, moraces da googlas. Magnetima ces biti zadovoljan u svakom slucaju, a ako ti je bas zapelo i njih mozes da menjas jednog dana. Sto se tice ostalih pitanja, naci ces odgovore na forumu. Search je gore desno.
Ne znam koja je razlika izmedju 420 i 520 i da li se isplati, moraces da googlas. Magnetima ces biti zadovoljan u svakom slucaju, a ako ti je bas zapelo i njih mozes da menjas jednog dana. Sto se tice ostalih pitanja, naci ces odgovore na forumu. Search je gore desno.
Auuuu gledam sad, pa ova 520 u mitrosu nije ista 520 kad sam ja kupovao moju 420. Tad je 520 imala set nek i bila od mahagonija sto je nebo i zemlja za razliku od 420 sa bolt spojem, vratom od javora i telom od jove, sad je 520 od istog drveta???? Ne znam sta da ti kazem meni ne deluje opravdana razlika tih 5000 samo zato sto kao ima bolji floyd? Ja mogu da tvrdim da ni 420 nece popustati stim samo ako se lepo nasteluje i redovno ocisti kod svakog menjanja zica... Moj glas za 420 
edit: ima ta neka 520 fz ali je 47000 ima set nek i od mahagonija je, za ovu dz nisam imao pojma dok sad nisam pogledao. Jos jedna bitna napomena, 420 ima peto polni prekidac sto ti daje vecu paletu zvukova i ima 20db buster koji kolko sam ja skapirao prestace i volume i ton pot i salje signal direktno u izlaz, za solaze jebalo majku

edit: ima ta neka 520 fz ali je 47000 ima set nek i od mahagonija je, za ovu dz nisam imao pojma dok sad nisam pogledao. Jos jedna bitna napomena, 420 ima peto polni prekidac sto ti daje vecu paletu zvukova i ima 20db buster koji kolko sam ja skapirao prestace i volume i ton pot i salje signal direktno u izlaz, za solaze jebalo majku

kobilice ti se dele na fiksne i tremolo kobilice...drsrdic wrote:Da, razlike izmedju 420 i 520 su neznatne... Nego, znas sta me sad zbunjuje... Sto vise citam o tremolu, sve mi je manje stvari jasno. Tremolo je ustvari pokretna kobilica koliko sam ja razumeo. I postoji floyd rose i razne neke vrste i podvrste, ali postoji i fixed bridge. Taj fixed bridge mnogo hvale zbog sustaina, i iskren da budem pojma nemam sta to znaci, umem samo rec da prevedem. A uglavnom su protiv floyd rose-a jer je ruzan, rastimava gitaru i ne znam ni ja sta. E sad, za 520-icu kazu da ima locking tremolo, ni to ne znam sta znaci, ali kazu da ne mozes trzalicom da sviras i da oslonis ruku na njega jer ces ga ispomerati i to valjda nije dobro jer prigusujes zice. A ja sam dugo svirao akusticnu i na to sam navikao, tako da ce mi biti tesko da predjem na drugi sistem trzanja, ali ok. E, a za 420 pojma nemam kakav joj je taj sistem, pa ako bi neko mogao da mi to malo pojasni. Vodim se time da nije sramota pitati, ali sam samouk i stvarno jako malo znam o ovim stvarima
fiksne, sama ti rec govori su fiksirane i ne mogu da se pokrecu
tremolo kobilice su pokretne i mozes da ih koristis za podizanje ili spustanje tonova u toku sviranja (ne znam kako drugacije da ti objasnim, nek se neko nadoveze)
e sad, tremolo kobilica ima vise vrsta... u glavnom su ili Vintage (mozes da ih spustas samo na dole) ili Floyd-Rose (mozes i da podizes i da spustas)
postoji jos raznoraznih, ali su ti ove dve vrste tremola najzastupljenije
Vintage Tremolo:

Floyd-Rose Tremolo

nadam se da ti je malo jasnije

I Wilkinson koji je nesto izmedju Vintage i Floyd Rose-a...

- DrGreenthumb
- MF veteran
Wilkinson je proizvodjac, nema to veze sa vrstom tremolo sistema. To sto je na slici je two-point synchronized tremolo, a btw Floyd Rose ne mora da ima "iskopanu" rupu da bi podizao pitch, ako ima onda je "floating". Vise o tome nadejankuki wrote:I Wilkinson koji je nesto izmedju Vintage i Floyd Rose-a...
- http://en.wikipedia.org/wiki/Tremolo_arm
fala vi doco, taj deo nisam znao

- DrGreenthumb
- MF veteran
Nema na cemu, EVH fura taj "vintage"fazon like zissWolf wrote:fala vi doco, taj deo nisam znao![]()

Ma ok je.. kad je izasao nazivan je "Wilkinson system" valjda da se parira Floydu Rosu*... posle jeste preimenovan u Two-Point-Tremolo... a meni je ostalo Wilkinson...
Mislim, eto,...... svi znamo o cemu pricamo...
* inace Floyd Rose system se zove po izumitelju... cini mi se..
Mislim, eto,...... svi znamo o cemu pricamo...
* inace Floyd Rose system se zove po izumitelju... cini mi se..

wolf, dr, hvala vam puno, razjasnili ste mi dosta stvari, tj dovoljno za ono sto me interesuje. sa floyd rose-om je pretpostavljam lakse rastimovati gitaru, ali oni dolaze sa nekim dobrim civijama, ima neki sistem, sad zaboravih kako se zove, ali kazu da super drzi i da mozes da se izivljavas koliko hoces
. Tako da cu se verovatno odluciti za 520, ne zalim da dam par hiljada vise ali da dobijem i kvalitetan tremolo, da ne moram da ga menjam posle godinu-dve. Jedino sto 520 ima samo tropolni prekidac, a 420 petopolni sto bi mi vise odgovaralo jer ne bih samo przio po hard rocku i metalu. Eto, u cetvrtak mi brzdej, pa u petak uzimam neku od te dve...