Da li sviranje gitare preko kompa oštećuje hi-fi zvučnike?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
henk

Da li sviranje gitare preko kompa oštećuje hi-fi zvučnike?

Post by henk » 22 Jan 2010, 11:29

Eto, pitanje je postavljeno u naslovu i sori ako je ova problematika već apslovirana na nekoj temi. Uradio sam search ali odgovora nije bilo... ;)

Znači, imam el.gitaru čiji signal sam, preko Behringerovog pretpojačala MIC200 i zvučne kartice M-Audio Audiophile 2496, doveo u komp. Sviram u Amplitube-u. Audio izlaz kompa je, preko Kenvudovog risivera, prosleđen na Mission M-32 zvučnike. Risiver je snage 50W, a zvučnici 100W.

Može li ovakva "konfiguracija" da ošteti zvučnike (ili risiver) ili je to mit? Ne bih voleo da se ovim Missionima (ili Kenvudu) dogodi neki sjeb ma koliko bili konfekcijski i entry modeli...

henk

Re: Da li sviranje gitare preko kompa oštećuje hi-fi zvučnike?

Post by henk » 22 Jan 2010, 11:38

I dodatno pitanje: da li se eventualno oštećenje zvučnika (zbog tih naglih i velikih oscilacija u snazi signala koje pravi džitra) može sprečiti korišćenjem kompresora?

nenadnenad

Post by nenadnenad » 22 Jan 2010, 11:48

Pa, kolko sam ja upucen, ti trebas da izbalansiras signal na kartici i onda nemas nikakvog problema.

ness

Post by ness » 22 Jan 2010, 12:26

Ja sviram tako vise od godinu dana(gitara direkt u line in na kompu) nisam imao nikakvih problema do sada. Najgore sto moze da se desi je da crkne zvucna kartica,ali nisam cuo da se nekom to desilo do sada. :)

vasko

Post by vasko » 22 Jan 2010, 12:41

ma rokaj,boli te pimpek za zvucnike,ako teras vise bass verovatno ces ih razlepiti al svejedno zvuk iz amplitubea je njesra,ali rokaj dok ti je zanimljivo :bambi:

stavi neki low cut vst na kraj

eto,ako sam pomogao :bambi: :ziveli:

henk

Post by henk » 22 Jan 2010, 13:24

vasko wrote:ma rokaj,boli te pimpek za zvucnike,ako teras vise bass verovatno ces ih razlepiti al svejedno zvuk iz amplitubea je njesra,ali rokaj dok ti je zanimljivo :bambi:

stavi neki low cut vst na kraj

eto,ako sam pomogao :bambi: :ziveli:
ma oke, rokaću, ali pažljivo, pošto su mi ti zvučnici vrlo dragi i poseduju bitnu nematerijalnu vrednost ;)
a ovo Behringerovo pretpojačalo (iz koga signal džitre ide u zvučnu karticu) ima limiter i "low cut" dugmence, tenks što si mi skrenuo pažnju na njega! :ziveli:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 22 Jan 2010, 13:36

može virus da ti izede membranu.. :mrgreen:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 22 Jan 2010, 13:53

Nisam siguran, ali ja sam nešto kontao ovako. Ako ti sam signal koji izbacuje Amplitube, Guitar Rig ili bilo koji drugi software u "zelenoj" zoni, tj. ako nema klipinga, onda ne bi trebalo da bude opasnosti ni za zvučnike.

Ako u startu pojačaš suviše ulazni signal, tj. gain, pa onda dobudžiš još par tona dista u guitar rigu, to već deluje da se javlja određena opasnost i za zvučnike.

Ovo smo nešto diskutovali jedan moj drug i ja, koji je inače uspeo da prehebe oba zvučnika, i to tako što je stalno nabudživao signal u Fruity Loops-u raznim pluginovima, to je sve išlo debelo u crveno, više se nije čulo šta je željena distorzija, a šta kliping iz sistema... i naravno odoše zvučnici...

ness

Post by ness » 22 Jan 2010, 16:15

sirac-šunka wrote:Nisam siguran, ali ja sam nešto kontao ovako. Ako ti sam signal koji izbacuje Amplitube, Guitar Rig ili bilo koji drugi software u "zelenoj" zoni, tj. ako nema klipinga, onda ne bi trebalo da bude opasnosti ni za zvučnike.
:1:
Ova recenica sve objasnjava,"potenciometre" za ulazne i izlazne signale ne pojacavati u + tj. preko nula decibela . Mislim,to se podrazumeva. :)

MUzzY

Post by MUzzY » 22 Jan 2010, 17:55

Dok si u "zelenom" sve je ok.
Nemoj da koristis lo cut na preampu zato sto ti on sece signal gitare, ne onoga sto izlazi iz zvucne karte! (osim ako ti treba lo cut na tom mestu)

Takodje mozes da maltretiras zvucnike ako se mnogo zajebavas sa feedback forama...

Post Reply