Squier problem...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Squier problem...
Evo da ne bude da samo hvalim Squier-e, jedan problem. Nedugo posle kupovine gitare primetio sam da u višim pozicijama, pri i u rogu, krajevi pragova počinju da grebu prste. Pošto nisam to primetio pri kupovini, pripisao sam to manjoj vlažnosti kože. Sada definitivno ne mislim da je vlažnost kože u pitanju jer primećujem da i na ostalim pozicijama se dešava isto. Moja (zasada još nedokazana) teorija je da se vrat (zbog parnog grejanja) skuplja, shrink-uje. Da se razumemo, reč je o možda desetom delu milimetra, ali naravno primetljivom, ne "na oko" ali svakako pod rukom. Vrat (ceo maple) je u onom "satin" laku koji se meni manje sviđa od stare poliuretanske varijante, deluje mi da kroz ovaj lak drvo više trpi atmosferske promene nego kroz onaj "zaliveni". Nisam stigao da podrobnije odgooglam ovaj fenomen, ako neko ima slična iskustva neka napiše...
Re: Squier problem...
"Satin", je l to ovaj lak što je sad uglavnom prisutan na jeftinijim modelima, tj onaj onako matiraniji, koji daje utisak da je drvo maltene nelakirano?
-
krajevi pragova grebu prste?
kad kazes prag mislis na onaj metalni deo? mada ne znam da li ima veze atmosfera u prostoriji sa tim materijalom. ili mislis da malo vire napolje jer se drvo izvitoperilo na nekom milimetarskom nivou? ne znam da li ti je na vratu fino zaobljena ta ivica, nekad znaju da budu grube.

taj!nebojsak wrote:"Satin", je l to ovaj lak što je sad uglavnom prisutan na jeftinijim modelima, tj onaj onako matiraniji, koji daje utisak da je drvo maltene nelakirano?
da, kao da krajevi pragova štrče van vrata za taj mali deo milimetra. Znam ja da to u startu nije vrhunska završna obrada, ali je reč o tome da je to više izraženo nego pre 6 meseci...Nostradamussen wrote:krajevi pragova grebu prste?kad kazes prag mislis na onaj metalni deo? mada ne znam da li ima veze atmosfera u prostoriji sa tim materijalom. ili mislis da malo vire napolje jer se drvo izvitoperilo na nekom milimetarskom nivou? ne znam da li ti je na vratu fino zaobljena ta ivica, nekad znaju da budu grube.
- Rocket Roll
Na akustičnim gitarama se to svakako dešava, možeš da pogledaš na Taylorovom sajtu: http://www.taylorguitars.com/see-hear/V ... 1_High.wmx Rekao bih da postoji velika verovatnoća da i tvoja gitara pati od istog problema.eg303 wrote:Moja (zasada još nedokazana) teorija je da se vrat (zbog parnog grejanja) skuplja, shrink-uje.
Odgledao sam video, ne vidim zašto bi ovo važilo samo za akustične gitare (pogotovo što se tiče vrata), doduše ova Taylor gitara ima rosewood fingerboard (koji nije lakiran, naravno) a ovaj moj Squier ima maple sa tim nesretnim finišem. Telo gitare (zasada) ne pokazuje te tendencije (ili ih ja zasada ne primećujem), ali telo je prekriveno klasično debelim slojem laka, deluje mi da bi mogao da ga držim potopljenog u vodi par dana i da ništa ne bi bilo...Rocket Roll wrote:Na akustičnim gitarama se to dešava, možeš da pogledaš na Taylorovom sajtu: http://www.taylorguitars.com/see-hear/V ... 1_High.wmxeg303 wrote:Moja (zasada još nedokazana) teorija je da se vrat (zbog parnog grejanja) skuplja, shrink-uje.
- Haralampije
Ne brini nista,desava se i ponekad i na fenderima(meni bar dva-tri puta).Klima je krivac.Usled zime manja je vlaznost,i drvo se skupilo,pa su pragovi malo iskocili.Mozes turpiiju da uzmes i da malo obradis,najbolje sa turpijom za nokte,najfinija je,ali oblepi okolo krep trakom,da drvo ne bi zajebao,da ne sastruzes lak,.Obicno se desava kada drvo nije dovoljno ili dobro isuseno pre izrade instrumenta(posto se jelte isusuje vestacki,pogotovo kada je serijska proizvodnja u pitanju),a i klimatski uslovi su drugaciji u zemljama gde se prave,a i gde su izlozene(radnja,u njoj je uvek oko 20 stepeni,nema oscilacija).
Npr Martin akusticne gitare se nikada zimi ne isporucuju upravo iz tih razloga.
Nekada smo te problemcice resavali tako sto nakon kupanja,kad dobro naparimo kupatilo ostavimo gitare unutra na neko vreme(tu foru sam maznuo od jednog mastora iz amerika,to je ponekad savetovao mladim i zelenim muzikantima,koji ne bi da cackaju nista oko gitara bez da zovu majstora),da pokupi vlaznost i onda se sve vrati),ili se s turpijicom lepo sredi.
Npr Martin akusticne gitare se nikada zimi ne isporucuju upravo iz tih razloga.
Nekada smo te problemcice resavali tako sto nakon kupanja,kad dobro naparimo kupatilo ostavimo gitare unutra na neko vreme(tu foru sam maznuo od jednog mastora iz amerika,to je ponekad savetovao mladim i zelenim muzikantima,koji ne bi da cackaju nista oko gitara bez da zovu majstora),da pokupi vlaznost i onda se sve vrati),ili se s turpijicom lepo sredi.
Hvala na mišljenjima i odgovorima, samo se potvrdilo to što sam i mislio tj. da drvo gubi vlažnost i skuplja se. Moram da priznam da na ranijim Fender gitarama koje sam imao taj problem nisam sretao (iako živim u istom stanu sa istim grejanjem), uz ogradu da su sve tri ranije gitare imale poliuretanske maple neckove. Meni deluje da takav, poliuretanski, finiš jednostavno "konzervira" drvo i smanji uticaj atmosfere na minimum. Mala digresija, pre desetak godina stolar mi je pravio plakar od nekog brodskog poda koji je godinama čučao na nekom zatvorenom potkrovlju u preporučenim uslovima za sporo sušenje. Sastavio je orman na leto i , da skratim priču, prve zime daske su zinule do pola santimetra, i on se tome nije čudio (drvo "radi", "diše"... (samo što ne ide u školu i na posao
))
Inače, mislim da ću morati da turpijam fretove, ne zato što me grebu, nego što je bitnije, ne svira mi se ako nije sa uživanjem, a kako da meračim kada mi nešto smeta...

Inače, mislim da ću morati da turpijam fretove, ne zato što me grebu, nego što je bitnije, ne svira mi se ako nije sa uživanjem, a kako da meračim kada mi nešto smeta...

Imaš recimo u Merkuru fini brusni papir koji se nalazi na nekoliko mm debeloj gumenasto-sunđerastoj podlozi. U principu to proizvodi 3M, ali u Merkuru imaju nekog drugog proizvođača. Uzmeš onu na kojoj piše "Super Fine" i bele je boje. Takvim brusom slobodno obradiš pragove sa strane bez straha da ćeš nešto da oštetiš.eg303 wrote: krajevi pragova počinju da grebu prste.
A Boga mi i na skupljim Fenderima, npr. deluxe serijama! Ja sam to na mom Squieru ispolirao i sada ruka lepo klizi po vratu.nebojsak wrote:"Satin", je l to ovaj lak što je sad uglavnom prisutan na jeftinijim modelima, tj onaj onako matiraniji, koji daje utisak da je drvo maltene nelakirano?