Sta je floyd?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Sta je floyd?
Hocu da kupim elektricnu gitaru Aria XL-STD , pa sam citao vase komentare , i video sam da ste spominjali floyd i nesto kao da je veoma los , i da mora da se menja odmah , pa posto prvi put sa akusticne prelazim na elektricnu , nisam bas preterano upucen u sve to... Pa ako neko moze da mi kaze sta je to floyd, i ako moze sto pre da mi odgovori , jer hocu sto pre da kupim gitaru , a ova mi se nesto dopala. 

- KnightOfDoom
- Site Admin
1

2

3

Kao sto vidis na slikama ,prve dve su Floyd Rose ,a treca je obican tremolo.
Fora kod Floyda (aka malo sranje za izdrkavanje) je to sto mozes da ga i dizes (slika 2,II) i potapas (slika 2,III) ,dok obican tremolo mozes samo da dizes (slika 2,II).
Sta dobijas sa Floydom ,pa.....mnogi koji se prvi put srecu prvo budu ocarani ,zatim malo depresivni jer ne mogu nista urade sa njim (moze sa njim svasta ali zahteva vezbe),potom ih uhvati glavobolja kada dodje do prvog menjanja zica na gitari koja ima Floyd.
Ako slusas /volis Panteru ,znas sigurno da je DImebag prepoznatljiv po svojim vristavim tonovima ,koje izvodi pomocu Floyda,takodje i Vai i Satriani se dosta igraju sa Floydom .
4

5

Ovo sto vidis na 4 i 5-toj (oznaceno sa brojem 5) slici jeste TopLock tj. sistem koji ima ulogu da zakljuca zice kako se ne bi rastimavale usled drndanja ,kada ne bi bilo ovoga svaki put kada bi potapao i dizao floyd dolazilo bi do konstantnog istezanja zica i samim tim i do rastimavanja.
Ovo ima svaka gitara koja ima floyd ,nemoj da te neko ubedjuje u suprotno (veruj mi znam zasto ovo kazem).
Ako jos nesto nije jasno ,VICI!

2

3

Kao sto vidis na slikama ,prve dve su Floyd Rose ,a treca je obican tremolo.
Fora kod Floyda (aka malo sranje za izdrkavanje) je to sto mozes da ga i dizes (slika 2,II) i potapas (slika 2,III) ,dok obican tremolo mozes samo da dizes (slika 2,II).
Sta dobijas sa Floydom ,pa.....mnogi koji se prvi put srecu prvo budu ocarani ,zatim malo depresivni jer ne mogu nista urade sa njim (moze sa njim svasta ali zahteva vezbe),potom ih uhvati glavobolja kada dodje do prvog menjanja zica na gitari koja ima Floyd.
Ako slusas /volis Panteru ,znas sigurno da je DImebag prepoznatljiv po svojim vristavim tonovima ,koje izvodi pomocu Floyda,takodje i Vai i Satriani se dosta igraju sa Floydom .
4

5

Ovo sto vidis na 4 i 5-toj (oznaceno sa brojem 5) slici jeste TopLock tj. sistem koji ima ulogu da zakljuca zice kako se ne bi rastimavale usled drndanja ,kada ne bi bilo ovoga svaki put kada bi potapao i dizao floyd dolazilo bi do konstantnog istezanja zica i samim tim i do rastimavanja.
Ovo ima svaka gitara koja ima floyd ,nemoj da te neko ubedjuje u suprotno (veruj mi znam zasto ovo kazem).

Ako jos nesto nije jasno ,VICI!
- KnightOfDoom
- Site Admin
http://www.floydrose.com/main.html
Prosto i na brzinu objasnjeno. To je plutajuci tremolo sistem koji je izmislio Floyd Rose u saradnji sa Kramerom. Prvi FR tremolo sistemi su ugradjivani u Kramere i Hamere, nakon svadje i sudske tuzbe Floyd se povlaci iz kooperacije sa Kramerom i otvara svoju firmu. U sustini tuzbe je i bilo to sto na tremolo sistemima nije pisalo Floyd Rose...
Elem. Plutajuci (floating) tremolo sistem je zakacen na dva srafa i moze da opusta i zateze zice vise nego stratokasterov vintage tip tremoloa, a kada se vrati u nulti polozaj zice su u stimu a to obezbedjuju dva-cetri federa sa zadnje strane.
Drugo, zahvaljujuci sistemu na kraju vrata zice se zategnu i ne spadaju sa civija, a malim srafovima na tremolu je omoguceno fino stimovanje tj mikro-stimovanje eto to je ono osnovno.

A evo to kompletne istorije sa slikama prvih Floyd Rose tremola.
http://www.vintagekramer.com/parts6.htm
Prosto i na brzinu objasnjeno. To je plutajuci tremolo sistem koji je izmislio Floyd Rose u saradnji sa Kramerom. Prvi FR tremolo sistemi su ugradjivani u Kramere i Hamere, nakon svadje i sudske tuzbe Floyd se povlaci iz kooperacije sa Kramerom i otvara svoju firmu. U sustini tuzbe je i bilo to sto na tremolo sistemima nije pisalo Floyd Rose...
Elem. Plutajuci (floating) tremolo sistem je zakacen na dva srafa i moze da opusta i zateze zice vise nego stratokasterov vintage tip tremoloa, a kada se vrati u nulti polozaj zice su u stimu a to obezbedjuju dva-cetri federa sa zadnje strane.
Drugo, zahvaljujuci sistemu na kraju vrata zice se zategnu i ne spadaju sa civija, a malim srafovima na tremolu je omoguceno fino stimovanje tj mikro-stimovanje eto to je ono osnovno.

A evo to kompletne istorije sa slikama prvih Floyd Rose tremola.
http://www.vintagekramer.com/parts6.htm
- Chord-Master
- MF veteran
Nije bas obavezno menjati floyd. Ne sumnjam da je Fox u pravu sto se tice kvaliteta floyda na jeftinijim gitarama, ali mozes i sasvim dobro da prodjes sa njim.
Ja licno nisam imao nikakvih problema sa floydom (istina, jos nisam menjao zice, joj al' ce to da bude bolno!), cak je bio sasvim dobro podesen kada sam kupio gitaru (paralelno sa gitarom), tako da nista nisam morao da diram.
Tacno je da treba vremena da bi se navikao na floyd i na pocetku razmisljas: "ma sta ce mi dodjavola ovo?", ali kada se naviknes, shvatis da je i vise nego koristan.
Npr. ja sam hteo da prodam Ariu i da kupim neku gitaru bez floyda (tacnije, bez tremola uopste), ali sam eto u zadnje vreme poceo da sviram Steve Vai-a i onda pomislih: pa kako bih bez floyda svirao "For the Love of God"?
Ja licno nisam imao nikakvih problema sa floydom (istina, jos nisam menjao zice, joj al' ce to da bude bolno!), cak je bio sasvim dobro podesen kada sam kupio gitaru (paralelno sa gitarom), tako da nista nisam morao da diram.
Tacno je da treba vremena da bi se navikao na floyd i na pocetku razmisljas: "ma sta ce mi dodjavola ovo?", ali kada se naviknes, shvatis da je i vise nego koristan.
Npr. ja sam hteo da prodam Ariu i da kupim neku gitaru bez floyda (tacnije, bez tremola uopste), ali sam eto u zadnje vreme poceo da sviram Steve Vai-a i onda pomislih: pa kako bih bez floyda svirao "For the Love of God"?
- Rocket Roll
Nisam stručnjak za ovu temu i nekada smo zvali jednostavno tremolo ili vibrator sve što je imalo ručicu koju kada potežeš dobijaš nekakav vibrato. Danas se umešalo mnogo trgovačkih naziva koji ponekad stvaraju zabunu. Lansirao Floyd, bigsby ili neko peti sve je to za mene tremolo ili vibrator.Critical wrote: Sta dobijas sa Floydom ,pa.....mnogi koji se prvi put srecu prvo budu ocarani ,zatim malo depresivni jer ne mogu nista urade sa njim (moze sa njim svasta ali zahteva vezbe),potom ih uhvati glavobolja kada dodje do prvog menjanja zica na gitari koja ima Floyd.
Ako sam dobro shvatio priču floyd i plivajući tremolo kakav ima Stratocaster je jedno te isto. Ako je tako onda je podešavanje na Fenderomom sajtu objašnjeno jako dobro i kada sam se prvi put susreo sa tim tremolom podešavanje sam izveo relativno brzo i uspešno prateći ta uputstva. Hoću da kažem da ne znam zašto se ljudi hvataju za glavu u tom slučaju, a tačno je da sam imao priliku o tome često da čitam na forumima i newsu.
Uz duzno postovanje, ne bih da se naljutis ali...
Floyd Rose TREMOLO SISTEM i vintage type TREMOLO SISTEM( a.k.a. stratocaster tremolo type) nemaju dve blage veze jedan sa drugim.
Sem da su TREMOLO SISTEMI.
FR je potrebno izdubljeno telo, dok vintage type lezi na telu. Vintage je usraflje na telu sa sest stafova dok je FR oslonjen na dva srafa i samim tim ima veci "hod".
Jos jedna stvar koja je zanimljiva , kad ti pukne zica na vintage type mozes da nastavis ko da nista nije bilo (citaj ostle zice su u stimi), dok ako ti pukne zica na FR-u federi zategnu tremolo i gitara se skroz raztimuje. E sad ja licno za 5-10 min produzim zicu na FR-u i I'm ready to play, dok na vintage moram da zamenim zicu, namotam i nastimujem, a to zna i da potraje posebno ako je pukla na kobilici a kuglica se zaglavi U tremolu. No to su zezalice koje prate svaki sistem.
Postoji jos jedna vrsta tremolo sistema koja ovde nije pomenuta i zove se WILKINSON tremolo SISTEM. To je takoje plivajuci tj floating sistem, ali nema lock na konjicu (vec ima lock sistem na civijama gde namotas krug-dva i zategnes zicu srafom tako da se ne pomera i ne rastimuje), nema mikro-stim i ne zateze i opusta zice u meri u kojoj to radi Floyd rose tremolo sistem.
Koji sistem cete izabrati to zavisi u mnogome od vaseg tipa sviranja. Ali nikako da je jedan sitem losiji a drugi bolji, svaki ima svoje prednosti i mane.
P.S.
Za sada najpovoljniji sistem ima Blade Californian custom... veoma je slivan Vintage-u, a ima "hod" kao FR, a u slucaju da pukne zica ne rastimuje gitaru.
Floyd Rose TREMOLO SISTEM i vintage type TREMOLO SISTEM( a.k.a. stratocaster tremolo type) nemaju dve blage veze jedan sa drugim.
Sem da su TREMOLO SISTEMI.
FR je potrebno izdubljeno telo, dok vintage type lezi na telu. Vintage je usraflje na telu sa sest stafova dok je FR oslonjen na dva srafa i samim tim ima veci "hod".
Jos jedna stvar koja je zanimljiva , kad ti pukne zica na vintage type mozes da nastavis ko da nista nije bilo (citaj ostle zice su u stimi), dok ako ti pukne zica na FR-u federi zategnu tremolo i gitara se skroz raztimuje. E sad ja licno za 5-10 min produzim zicu na FR-u i I'm ready to play, dok na vintage moram da zamenim zicu, namotam i nastimujem, a to zna i da potraje posebno ako je pukla na kobilici a kuglica se zaglavi U tremolu. No to su zezalice koje prate svaki sistem.
Postoji jos jedna vrsta tremolo sistema koja ovde nije pomenuta i zove se WILKINSON tremolo SISTEM. To je takoje plivajuci tj floating sistem, ali nema lock na konjicu (vec ima lock sistem na civijama gde namotas krug-dva i zategnes zicu srafom tako da se ne pomera i ne rastimuje), nema mikro-stim i ne zateze i opusta zice u meri u kojoj to radi Floyd rose tremolo sistem.
Koji sistem cete izabrati to zavisi u mnogome od vaseg tipa sviranja. Ali nikako da je jedan sitem losiji a drugi bolji, svaki ima svoje prednosti i mane.
P.S.
Za sada najpovoljniji sistem ima Blade Californian custom... veoma je slivan Vintage-u, a ima "hod" kao FR, a u slucaju da pukne zica ne rastimuje gitaru.
- Chord-Master
- MF veteran
Ja sam se naslušao milion priča kako je floyd težak za korišćenje, tj. održavanje. Pričali su mi kako se menjaju žice, bla, bla, bla, ja nisam ništa zapamtio, a kad sam uzeo da menjam žice skontao sam vrlo brzo na kom principu sve to radi, i nije ama baš ništa teže od nekog običnog sistema... jedino smara što moraš da sečeš žice...Chord-Master wrote:(istina, jos nisam menjao zice, joj al' ce to da bude bolno!)
... između ostalog čuo sam da se sve žice vade odjednom, mada ne znam po koj logici kad svaka ima svoj šaraf.... ja sam jednu po jednu.... tačnije sve sam ih skinuo, pa jednu po jednu stavljao, ali kad se zatežu moraju malo jedna, pa druga, i tako.... da nebi pukle.... isto je i sa skidanjem.
Da ne bi otvarao novu temu..
Prvo da se zahvalim onima koji su mi odgovorili , i pomogli mi , a onda da pitam posto ja bi sa ovom gitarom , Aria XL-STD vole da sviram neke pesme , pogotovo od pantere , npr. this love , i tako to , pa sad ako neko ko zna nesto vise o ovoj gitari , neka mi kaze da li ova gitara moze da mi posluzi u tom smislu , s obzirom da je sledece godine kupujem daleko bolju gitaru, da li ce mi posluziti , ako mozda nece , neka mi neko predlozi neku drugu , ili neku koju da znam da kupim sledece godine, samo neznam , gledao sam one b.c rich gitare , warlock platinum , metal bronze master , platinum beast i tako te , pa jel neko moze da mi kaze da li su te gitare kvalitetne , da ne bi ispale skupe samo zato sto im je body agathis , ili zbog neceg drugog, jer voleo bi neku dobru gitaru sledece godine, uz mozda neko marshallovo pojacalo od npr. 40-60 w , pa neka gitara za koju vi znate da je dobra , i plus da je dobra za neke riflove i tako neke stvari koje bi posluzili dobro u sviranju pesama od pantere hwala unapred