Kako ostati u stimu sa klasicnim Strat tremolom...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
eg303

Kako ostati u stimu sa klasicnim Strat tremolom...

Post by eg303 » 24 Mar 2010, 17:58

Evo teksta Dan-a Erlwine-a na temu odrzavanja stima na standardnom Stratocaster tipu tremola. Dakako, ovo jeste izazov za nekoga ko nije dzarao po svojoj gitari da sam to sve odradi, ali u svakom slucaju, nije na odmet znati koje su sve tacke problematicne za stim:
Image
Image
ako se ne vide celi scanovi, desni misko>View image...

Boogie Woogie

Re: Kako ostati u stimu sa klasicnim Strat tremolom...

Post by Boogie Woogie » 24 Mar 2010, 21:02

ja mislim da je bio neki linak na tu temu..mada, zanima me što Fender pravi ovakav hardware sa kojim večito postoji problem raštimavanja?

Što ne urade neki tremolo koji je već podešen i ćao..a ne da mu ga ja tu odšrafljujem, zašrafljujem, guram cepanice drveta, gumice, šmirglam..

eg303

Post by eg303 » 24 Mar 2010, 21:48

Pitanje je apsolutno na mestu. Valjda sve rade po starom da bi imalo taj "vintage" image (ej, pa ovo se i rimuje!). Eric Johnson model je zapravo ono o cemu ti pricas, e, sad, to sto kosta kao tri obicna Strata, to je neka druga prica...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 24 Mar 2010, 21:50

Boogie Woogie wrote:ja mislim da je bio neki linak na tu temu..mada, zanima me što Fender pravi ovakav hardware sa kojim večito postoji problem raštimavanja?

Što ne urade neki tremolo koji je već podešen i ćao..a ne da mu ga ja tu odšrafljujem, zašrafljujem, guram cepanice drveta, gumice, šmirglam..
pa na ovim novim standardnim modelima i jeste moderniji hardver sa kojim nema problema...ovo je za vintage stratove....

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 24 Mar 2010, 22:08

Inace ja sam imao problema sa stimom, sve dok nisam prilikom menjanja zica samo malo naneo nekog ulja na vrh igle,pa na nut i string tree,i sada radi bez problema....kad se setim da sam hteo da nosim na setup,da menjam nut,ovo-ono..... :hide:

Tufli

Post by Tufli » 25 Mar 2010, 01:39

Ako imash dobre chivije nebi trebalo da se rashtimava gitara. Treba samo istiskati zice rukom na mestima gde se lome na gitari. Znachi na gornjoj kobilici, i na donjem bridge-u + treba iscimati tremolo da se zice maksimalno otpuste i onda ga pustiti da se zategnu. I tako vishe puta. kada se zice budu isteglile , gitara se necje vishe rashtimavati chak i posle ekstremnog korishcjenja tremola. Evo , ovaj baja je objasnio :
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/O0Oyc6slYRc&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/O0Oyc6slYRc&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

aivazovsky

Post by aivazovsky » 28 Mar 2010, 16:17

Jeste sve to ok, ali das 100.000 dinara i radis ove stvari koje radi ovaj baja, kao da sam kupio gitaru od 50evra, pa je mrchkam, doradjujem, teglim zice...

Haralampije

Post by Haralampije » 28 Mar 2010, 17:38

Pa ako kosta 1000 ili 3000 evara,ne znaci da sve sama radi i da ne treba nista stelovati
Tremolo nije nastao da se s njim radi dive bomb(i masterbuilt se rastima a ne samo skvajer) i da se onanise kao floyd(pa onda bude jao kakvo je sranje ovaj strat,ne mogu dajmbega da skidam,rastimava se).Drugo,dobro setovana,sa pravilno uradjenim nutom,redovno podmazana na mestima gde se zice prelamaju i nema frke.U zivotu mi se ni na jednom stratu nije gubio stim.Sto kaze na kraju teksta na vrhu,tremolo je sjajan izum samo ga treba razumeti,tj skapirati kako se koristi i kako odrzava.Ko zeli ekstremnije koriscenje rucice,tu je floyd rose,ima i stratova s njim...

A zice moraju da se rastezu,prilikom stavljanja,to se radi i na gitari od 50 i od 5000 evara.nisi vljada lud da cekas dva dana i da dostimavas sve dok se ne slegnu.

eg303

Post by eg303 » 28 Mar 2010, 21:18

:1:
Cela stvar jeste u tome da je vintage tremolo drugačiji (odzivom, tehnikom sviranja) od ostalih (floyd-type) tremola. Teško ćeš Hank Marvin fazon svirke raditi na Foyd-u, može, ali nije to to. Da je Leo Fender pedesetih godina prošlog veka ustanovio Floyd Rose kao standard za tremola, većina ovih naklapanja bi bila izišna, jednostavno, do sada bi se usadilo u mozak svima koji slušaju rock da tako treba da zvuči gitara i ne bi imali dilema. Generalno ni ja nemam nikakvih nedoumica da je (tehnološki) neki Ibanez ili __________ (popuniti po ukusu) savršena gitara. Problem je u tome što do pojave one dvojice gitarista (ne bih da im navodim imena) niko bitan nije svirao Ibanez (ili već ono što bi dopisali) pa tako raja nema šta da uzme za mustru a i to što njih dvojica sviraju je onako...

Post Reply