zatezanje zica na elek. gitari
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
zatezanje zica na elek. gitari
Prijatelji dok sviram imam osecaj kao da mogu da izvijem zicu za 3 sptepena tj. zice su mi mnogo mekane, pa sam mislio da ih zategnem na donjoj kobilici, medjutim kako zatezem ona ispadne iz stima , pa moram opet da opustim da bi je vratio nazad u stim i ona je opet mekana?
Pa pitam kako da zategnem zice a da ostanu u istom stimu?
Pa pitam kako da zategnem zice a da ostanu u istom stimu?
- mislim_stvarno
Re: zatezanje zica na elek. gitari
Kako ih to zatezes na donjoj kobilici?
Pricas o onom teletu?

-
aha. kako bi mogao da ih zategnem? ili da predjem na 10?
Ovo ti je prilika da budeš inovativan. Svi nešto mađijaju sa spuštemim štimovima, čak je i Hendrix najčešće bio pola stepena spušten, imaš priliku da promovišeš povišen štim, oni svi tuku u drop D (ili još niže), ti šibaj u sharp F ili G!
-
ma gde cu sve pesme su mi iz E
- mislim_stvarno
Ne, ozbiljno te pitam, kako si zatezao zice na kobilici? Ne postoji mogucnost da zategnes zice nigde drugde osim na civijama. Jedino sto mi pada na pamet je da si zatezao srafove za intonaciju (onih 6 srafova sa zadnje strane kobilice), sto znaci da si 90% sjebao intonaciju na gitari.
-
Hehe tako nesto, malo sam eksperimentisao, ali sam sve vratio kako je bilo...sta mi predlazes?
- mislim_stvarno
Sada je lepo odnesi majstoru da ti je lepo intonira, i da ti stavi 10, 11 ili 12 zice.
You'll love it hard... 

-
A sto mislize da moram da nosim majstoru,mislim nista.joj ne fali,samo sam na e I h zici pomerio malo I vratio?
- johnny_b_good
Sto mekse to bolje 

Ma nemaš frke. Ostatak band-a nek svira iz E, to će za tebe da bude D (ili C, zavisi koliko si ih nategao) i tu ste negdeaivazovsky wrote:ma gde cu sve pesme su mi iz E

- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Ili jednostavno popusti sipku u vratu i podigni zice najvishe shto moze i uzivaj!

Zato što postoji ne tako strašno komplikovana, ali ne ni sasvim prosta procedura oko podešavanja instumenta, i ona podrazumeva između ostalog i precizno pozicioniranje svakog pojedinačnog sedla na kobilici, i to kad se jednom namesti, nikako ne bi trebalo da se čačka, osim ako ne menjaš debljinu žica koju planiraš da koristiš. Ako se s time mnogo zafrkavaš, onda gitara ne tonira baš onako kako treba.aivazovsky wrote:A sto mislize da moram da nosim majstoru,mislim nista.joj ne fali,samo sam na e I h zici pomerio malo I vratio?
Rešenje tvog problema je da malo eksperimentišeš sa vrstama i debljinama žica. Nađeš neke malo jače tenzije, i deblje, pa probaš.
Novu gitaru svakako nije loše odneti na setup kod majstora, a imaš i ovde na forumu, i kojekuda po netu razna uputstva kako se radi ozbiljan setup, pa ako ceniš da možeš da ispratiš ta uputstva, onda uradi setup sam. Setup se ne radi zato što gitari nešto fali, prosto je napravljena tako da joj se periodično uradi setup, zato i ima toliko mnogo podesivih komponenti. I naravno, napravljena je da može da se uradi setup po ličnom ukusu, jer je poznata stvar: 100 gitarista - najmanje 100 ćudi, ako zanemarimo probleme udvojene ličnosti

Ne zameri što te ovo pitam. Ako te već ne mrzi da dođeš na forum, zašto ne postaviš pitanje PRE nego što nešto izvedeš? Zar ti se ne čini da je praktičnije da pitaš: "Kako da rešim problem mekih žica?" umesto: "Šta ću sad kad sam nasumice pomerao sedla na kobilici?"
shoot first, ask questions later
Sad lepo kupiš deblje žice, onda štimer u ruke pa se baci na podešavanje oktava. Ako ne znaš kako onda moraš da se obratiš nekom majstroru...