compressor u metal riffingu?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
zilezikovic

compressor u metal riffingu?

Post by zilezikovic » 20 May 2010, 11:21

Pozz ljudi :cao:
Nov sam na forumu i imam pitanje na koje nisam uspeo da nadjem konkretan odgovor na google-u, youtube-u.
Nemam iskustva sa compressor pedalama, pa me interesuje kako ona utice na neke brze riljacke riffove(tipa slipknot itd)?
Da li moze da poboljsa jasnocu :bambi: ?
Shvatio sam one stvari za sustain i to, dodje pre dist pedale, ali me ovo konkretno zanima.
Hvala vam unapred! :)

shule

Re: compressor u metal riffingu?

Post by shule » 20 May 2010, 14:02

ja koristim boss cs3, ispred distorzije, na pocetku lanca. kad sviram clean, iskljucim ga, jer se ruzno cuje. a kad sviram sa distorzijom je uvek upaljen, i uvek mi lepo izjednaci sve tonove. nije toliko potrebna spravica, ali meni se svidja. :D
samo na cleanu skroz unisti dinamiku, i skroz mulja nesto. ne znam. :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 20 May 2010, 14:58

zilezikovic wrote:Da li moze da poboljsa jasnocu
smanji gain pa ces da vidis poboljsanje jasnoce.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 20 May 2010, 15:04

mislim_stvarno wrote:
:1:

Pre ce ti neki eq razjasniti zvuk.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 20 May 2010, 15:14

pa to mislim da moze da postigne i ako potrosi malo vremena u igranju eq kontrolama na samom pojacalu/pedali a ne trosenjem kinte na gomilanje pedala... :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 20 May 2010, 15:16

mislim_stvarno wrote:pa to mislim da moze da postigne i ako potrosi malo vremena u igranju eq kontrolama na samom pojacalu/pedali a ne trosenjem kinte na gomilanje pedala... :)
Pa je;em li ga... to je valjda vec pokusao s obzirom da hoce da kupi pedalu samo zbog toga. :)

zilezikovic

Post by zilezikovic » 20 May 2010, 21:10

mislim_stvarno wrote:
Ajdeeee, odakle ti to :krstise:

:D

Ne radi se o preterivanju sa gainom, nego recimo u sviranju tries' dvojki :bambi: u brim riffovima ako me kontate :) da sve odsvirane note budu jednake i jasne :theyareontome_2: jbg ne razumem se pa pitam :)

edit: fala bogu da ne bih kupovao pedalu samo za to nego me interesuje jel je to jedan od nacina za koriscenje

dweezil

Post by dweezil » 22 May 2010, 16:03

a moze ok ti je CS-3 i onda lepo experimentises sa sustainom, smanjis ga da bas ne bude suvise masno, i doziras attack. Igranje atackom moze da bude zanimljivo, sa njim mozes da dash gutts i nekim dosta mekim distorzijama koje koristis, tj da ih udebljas. Sta znam ja volim Boss CS-3. :)

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 25 May 2010, 11:59

Ja ga koristim sa slabijom distorzijom i na cleanu jer mi se svidja zvuk. A sa jakom distorzijom ima mnogo manje efekta mada moze lepo da zamaskira kad smuljas nesto :D Bar mi se cini :D

MUzzY

Post by MUzzY » 27 May 2010, 19:50

zilezikovic wrote:
mislim_stvarno wrote:
Ajdeeee, odakle ti to :krstise:

:D

Ne radi se o preterivanju sa gainom, nego recimo u sviranju tries' dvojki :bambi: u brim riffovima ako me kontate :) da sve odsvirane note budu jednake i jasne :theyareontome_2: jbg ne razumem se pa pitam :)

edit: fala bogu da ne bih kupovao pedalu samo za to nego me interesuje jel je to jedan od nacina za koriscenje

Nemoj da se ljuts ali to sto ti opisujes po mom misljenju mozes samo vezbom da iscistis. Artikulacija desne ruke. Veliku ulogu u celoj prici igra i sama gitara ako je prirodno muljava dzabe ti bilo koja pedala. Eventualno da probas EQ.
Taj "attack" koji ti fali (a znam tacno na sta mislis) mozes da nadomestis nekim tube screamerom/overdrive-om koji ces da drzis upaljenim bez drajva ali sa tonskom kontrolom na maximumu. Time rezes bas iz tona giare i naglasavas srednje visoke i visoke cime mozes dobiti "jasniji" ton. Ovo je fora koju metal sviraci cesto koriste. Opanjis gain na pojacalu a pre toga izbistris ton koji dolazi do pojacala.
Ponavaljam, prvo tehnika desne ruke i instrument.

POz.!

shule

Post by shule » 27 May 2010, 23:17

da, jeste. :D
ja koristim boss cs3 i boss sd1 ispred distorzije (valvestate marshall) i prilicno se dobro dernja. :D

Post Reply