Ibanez GAX 30 ???

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
vermillion

Ibanez GAX 30 ???

Post by vermillion » 01 Oct 2007, 22:21

Pozz svima!!! Imam mali problem, pa bih vas zamolio da mi pomognete. Do sada sam svirao akusticnu gitaru i naravno, presao bih na elektricnu. Za oko mi je zapala Ibanez GAX 30, najvise zbog cene, pa pojma nemam sta da radim, da li to vredi kupiti? U globalu, trba mi gitara za oko 200 jura, sa dva humbucker-a (kako sam ja skontao, oni doprinose tvrdjem zvuku, molim vas ispravite me ako zivim u zabludi). Hvala ljudi!!!

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 01 Oct 2007, 23:13

Ako ti gitara odgovara, leži i ako ti se dopada zvuk GO FOR IT!

Gitara nimalo nije loša i za te pare je sigurno dobra kupovina tako da... do the maths.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Oct 2007, 23:13

Paaaa, malo je to složenije oko magneta. Ja baš ne bih rekao da je to tvrđi zvuk, pre bih rekao da je to malo "masniji", mutniji ton. Razne gitare mogu baš tvrdo da zvuče, ali gitare sa 2xH obično imaju i short scale vrat a to dodatno utiče na boju tona... ma ima tu zeeleeon detalja o kojima treba voditi računa. Pročitaj malo razne teme na ovom delu foruma, pominjali smo i tu gitaru, a svakako imaš dosta saveta za kupovinu prve električne gitare. Ja recimo ne preporučujem uopšte za prvu električnu te 2xH gitare, mislim da sa takvom gitarom imaš suviše malo manevarskog prostora što se tiče tona, to po meni može da bude samo jedna od gitara koju koristiš, a kako za sada još nemaš ni jednu, pre bi trebalo uzeti nešto kao Strat, još ako ima bridge humbucker umesto singla... ihaaaa, tu baš možeš da se naeksperimentišeš do mile volje.

WildChild

Post by WildChild » 02 Oct 2007, 06:09

GAX 30 sam koristio (ima PSND magnete - citaj upotrebljivo donekle za metal - za ostalo ne bas)... Kada stavis u srednju poziciju - oba HB ukljucena skoro i da se ne primecuje razlika u tonu. Gitara nije losa, a iako sam je par puta udario o vrata, sto i sl. vrat se nije iskrivio, a ni ostetio. Vrat je malo deblji nego kod ostalih Ibanez-a, ali navicices se. Ja bih ti savetovao da cekas novogodisnji popust(kao sto sam ja uradio proslu novaka) - tada je taj Ibanez bio 100eur, RG270 - 200eur, RG370 - 300eur. Ove godine ce isto biti popusti za novaka, pa ako mozes da se strpis, isplatice ti se.
Sto se tice ovog saveta za strat - ne mogu da se slozim, jer jednostavno ne volim taj tip gitare, niti "zvuk" koji proizvodi. To je ono sto sam trebas da odredis. Probaj strat, probaj Ibanez, pa ces primetiti ogromnu razliku u zvuku. Tu ces definitivno znati sta hoces. Savetovao bih ti takodje da probas i Jackson modele ako hoces "tvrdji" zvuk.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 02 Oct 2007, 08:51

Korekcija gradonačelniče,
Nisam čoveku rekao da kupi Strat nego nešto kao Strat, dakle prekidač s 5 položaja, volume pot u dometu malog prsta desne ruke da može da se igra sa dinamikom dok svira, neka od varijanti vibrato kobilice, po mogućstvu S-S-H magneti... A takvih gitara ima toliko da mogu da nabrajam do sutra, a da ne spomenem Fender ni jednom. Sve gitare koje si ti spomenuo su samo nadograđeni i unapređeni Strat koncept. Kao što je većina 2xH gitara varijacija na temu Les Paula, dakle uglavnom nemaju vibrato kobilicu, uglavnom je baš tune-o-matic kobilica (ok, kod gax30 nije taj slučaj), uglavnom imaju short scale... E o tome sam ja pričao... Pošto su to 2 mnogo različita koncepta gitare, mislim da je za sada najbolje da čovek zna neke opšte smernice, a model će sam da bira, nema druge nego da isproba što više instrumenata u tom cenovnom rangu, pa da odluči.

vermillion

Post by vermillion » 02 Oct 2007, 10:46

Jao da je meni Jackson JS 30DK ili Jackson JS 30DKT, pa ja ne znam sta bih mu radio, spavao bih sa njim... :cry: Znao bih ja sta da kupim, samo kada bi bilo vise para, a i nemam predstavu koliko su Jacksoni u Mitrosu? Razmisaljao sam i o kupovini Ibaneza GRG 270 i imao sam priliku da ga probam, dok RG 270 nisam i ne znam u cemu je razlika :? . Ali u slucaju kupovine jednog od ova dva modela, ostajem bez pojacala i pedale... Pojma nemam.
Fender... Svirao sam Strat, meksikanac, nije to gitara za ono sto meni treba, tako da to u startu otpada, ali u svakom slucaju hvala na savetu.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 02 Oct 2007, 11:24

grg 270 i gax 30 su instrumenti koji imaju samo jednu zajedničku osobinu - na headstocku piše Ibanez. Moram da priznam da sam prilično zbunjen, jer si sam spomenuo 4 ili 5 modela koji se toliko razlikuju, da zapravo ne znam šta tebi treba.

Oba Jacksona imaju h-h magnete, s tim da to uopšte nisu magneti kao kod gax 30. DK ima floyd, DKT nema nikakav vibrato, da nema ovog body-thru postavljanja žica, ovo bi bio najklasičniji tune-o-matic bridge. Ove 2 gitare se sviraju sasvim drugačije, nije isto kad imaš i kad nemaš floyd vibrato.

Sve u svemu, meni se čini da ne treba da se žuriš, jer imam utisak da nisi baš siguran šta ti treba. Kakva svirka te uopšte zanima?

I još jednom da naglasim, NE - nisam ti rekao da kupiš Strat, pročitaj lepo sve što sam napisao.

vermillion

Post by vermillion » 02 Oct 2007, 17:35

E sorry, nisam hteo da te naljutim za Strat, procitao sam lepo i skontao sam sta pises, samo sam se pogresno izrazio. Meni ne treba gitara sa floyd-om, ne znam da ga koristim, a sumnjam da cu ga i koristiti. Znam da Ibanez GRG 270 i GAX 30 nisu ni priblizno iste gitare, nego je GRG 270 jedna od povoljnijih za kupovinu posle GAX30, sto se tice Ibaneza. Zvuk koji mi treba i muzika koju bih "pravio" je HC i pomalo metal i kontam da bi za pocetak sa nekom od tih gitara mogao nesto da uradim. I u pravu si, ne znam sta hocu, jer nemam dovoljno para...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 02 Oct 2007, 21:00

Ako imas para za grg bolje kupi njega.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 03 Oct 2007, 01:45

I josh jedan tip, rg270 ne mozesh kupiti nov, wildchild je verovatno mislio na grg270, a shto se tiche razlike, pa i nije bash bash prevelika razlika, ali postoji.

WildChild

Post by WildChild » 03 Oct 2007, 03:07

Da mislio sam na grg270... sorry...
grg 270 i gax 30 su instrumenti koji imaju samo jednu zajedničku osobinu - na headstocku piše Ibanez.
I imaju iste magnete - s' tim sto GRG270 ima jos i jedan PSND single.

Post Reply