Splitovati ili ne splitovati? Pitanje je sad!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Mrav

Splitovati ili ne splitovati? Pitanje je sad!

Post by Mrav » 14 Jun 2010, 03:02

Trazim savet u vezi splitovanja magneta. Push pull pot je tu, sve znam sam da odradim, gitare je sa 2 hama, i voleo bih da ih splitujem na push-pull. Medjutim brinu me eventualne tonske posledice u nesplitovanom polozaju. Pricao sam sa nekim ko se razume u to, i tvrdi da ne bi to trebalo da radim, posto ce se izgubiti na tonu gitare (dodatne veze, sta vec). Kakvo je vase misljenje? Inace kad sam postavljao magnete, na kratko sam probao splitovan zvuk, i jaaako mi se svidja (ko bi rekao da mahagoni gitara moze tako da zvuci na cistom kanalu).

Vasa misljenja molim :)

Dersu Uzala

Re: Splitovati ili ne splitovati? Pitanje je sad!

Post by Dersu Uzala » 14 Jun 2010, 03:09

Reci tom 'nekom sto se razume' da se javi, svasta bi covek od njega mogao jos da nauci, siguran sam.

Mrav

Post by Mrav » 14 Jun 2010, 03:14

Dersu Uzala wrote:Reci tom 'nekom sto se razume' da se javi, svasta bi covek od njega mogao jos da nauci, siguran sam.
Vazi, ne smem ni da pomenem cime se bavi :XD: . Dobro, nadam se da moje sumnje nisu osnovane :) stvarno hocu taj splitovan zvuk, ... mada kad bolje razmislim, ako moze PRS, sto ne bih ja :D

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 14 Jun 2010, 06:34

Nista se ne brini, ceo svet splituje magnete. Ne postoji nikakav side-effect. to je sve vec davno razradjena shema. Na kraju krajeva, ne dira niko magnet, vodovi su vec izvedeni gde i kako treba. Nebitno je kako ces ih ti povezati, elektronika tu ne trpi nista. Caki da ne ugradis push-pull prekidac na tom potishu, i dalje ces imati potish, da ne kazem potenciometar. Ako je lik nekakav audio cistunac i zna o ceumu prica, onda je trebao da ti sugerise da uopste ne stavljas nikakve potove. Direct out. :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 14 Jun 2010, 07:01

Uzgred, meni su na glavnoj gitari riknula skoro oba push-pull prekidaca, moram da ih menjam sad. ne znam kako da su kvalitetni, riknjavaju posle 5-6 ili u mom slucaju 10-tak godina habanja. Push-pull prekidaci su ziva exotica iznutra, u smislu konstrukcije. Nije ih lako napraviti da traju par hiljada godina. to je to, samo promenis i picis dalje.

Mrav

Post by Mrav » 14 Jun 2010, 09:44

Pa nista ne traje vecno, ja sam vec 'po defaultu' menjao par stvari u gitari, osim magneta, prekidac, nut i sl. to je potrosna roba :)

dweezil

Post by dweezil » 14 Jun 2010, 10:26

mozda ti se sound splitovanih humbuckera ne svidi nesto, sve zavisi na sta si se namerio, mozda ti se recimo vishe dopadne kako radi bridge humbucker u paralelnom modu tj. kad su mu coili povezani paralelno.

decades07

Post by decades07 » 14 Jun 2010, 11:08

I ja sam već nekih pola godine progonjen idejom splitovanja (tapping-a) hamova, iz prostog razloga - da imam još više registara + malo lajtiji zvuk za neke pesme.. Ali, rečeno mi od strane stručnog lica da matori musicman-ovi hamovi nemaju to što treba da se ima za coil tap, te je iz tog razloga čitav zahvat komplikovan, ako ne i riskantan.
Zašto, pitam ja sad?
Stvarno bi mi splitovanje bilo od predaleko većeg značaja, nego phase reverse opcija (+ kad za istu već imam svič, pa da ne rondam dalje po gitari.)

:cao:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 14 Jun 2010, 11:48

Dersu Uzala wrote:Reci tom 'nekom sto se razume' da se javi, svasta bi covek od njega mogao jos da nauci, siguran sam.

Ovo moram da stavim u potpis :XD: :XD: :XD: nadam se da nemas nista protiv Dersu?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 14 Jun 2010, 11:56

decades07 wrote:Ali, rečeno mi od strane stručnog lica da matori musicman-ovi hamovi nemaju to što treba da se ima za coil tap, te je iz tog razloga čitav zahvat komplikovan, ako ne i riskantan.
Zašto, pitam ja sad?
Predpostavljam zato sto nemaju 4, nego dve zice koje izlaze iz samog magneta. Da bi se to namestilo, valjda je potrebno rasklapati kompletan magnet da bi se sa svakog coila izvukla jos po jedna zica.

decades07

Post by decades07 » 14 Jun 2010, 13:04

mislim_stvarno wrote:Predpostavljam zato sto nemaju 4, nego dve zice koje izlaze iz samog magneta. Da bi se to namestilo, valjda je potrebno rasklapati kompletan magnet da bi se sa svakog coila izvukla jos po jedna zica.
Da. To je u pitanju. A kontam da to rasklapanje magneta - za Kikija, servisera - predstavlja rizičan potez.. E, sad - dal' me je lik skinuo jer mu se to za sitne pare ne radi, ili je baš toliko teško izvodljivo :?:

Haralampije

Post by Haralampije » 14 Jun 2010, 15:45

Mrav wrote:Trazim savet u vezi splitovanja magneta. Push pull pot je tu, sve znam sam da odradim, gitare je sa 2 hama, i voleo bih da ih splitujem na push-pull. Medjutim brinu me eventualne tonske posledice u nesplitovanom polozaju. Pricao sam sa nekim ko se razume u to, i tvrdi da ne bi to trebalo da radim,
Hehe,jel se zove Zilijan?
Aaaa,pa to ne moze.Ne moze,to ne pasuje..ne moze...ovo je djunta sa sitnim nutom...

Mrav

Post by Mrav » 17 Jun 2010, 00:48

dweezil wrote:mozda ti se sound splitovanih humbuckera ne svidi nesto, sve zavisi na sta si se namerio, mozda ti se recimo vishe dopadne kako radi bridge humbucker u paralelnom modu tj. kad su mu coili povezani paralelno.
Pa kazem, kad sam montirao magnete, probao sam i tu varijantu, i svidja mi se :)

sub-one

Post by sub-one » 18 Jun 2010, 10:53

Splitovati...splitovao sam ja na mom music man-u, koji ima dva hama, nista se ne gubi, samo dobijas jos i strata prakticno :D (ako su dobri magneti) :ziveli:

decades07

Post by decades07 » 18 Jun 2010, 13:21

sub-one wrote:splitovao sam ja na mom music man-u, koji ima dva hama
Koji model, tj. godište? Moj je "Sabre II" iz '78-me, mnogo ga volim;
i inače zvuči kao susret Strata s Gibsonom, ali, kontam da ako mu otvorim još 1 registar, biće vrh vrhova :D

Uzdravlje :ziveli:

Post Reply