Gitare od lipe (baswooda)
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- KnightOfDoom
- Site Admin
@Knight, pa... duga je to pricha, a kad pogledash JS model se radi od basswooda, za prodaju, naravno, za shire narodne mase, a mislish da satriani svira gitaru od basswooda?? Nisu ni oni ludi da stavljaju prvoklasno drvo na cheap guitars? U svetu je dosta teshko naci dobro kvalitetno drvo, osusheno, i to Alder, Ash, Mahagony... tako da ono, stavi lipu, to metalci vole, samo nek "ORE".
I to josh da hoce ceo komad tela biti istog drveta, nego recimo kako rade na skvajerima u sredini je neshto bzvz a vani oblozeno tankim slojevima aldera, i onda ti kazesh, vao ima telo od johe. 
Chuo bi razliku da uporedish na suvo, ili prikljucheno na pojachalo bez ikakvih efekata. Basswood drvo je vishe neutralno drvo, a kako mu i samo ime kaze bass, daje mnogo bassa, previshe muti ton, josh ako je telo manje nego shto bi trebalo, onda daje josh vishe bassa.
Da, stoji to za aktivne magnete, ali opet i drvo igra veliki uticaj. Pogotovu velichina drveta. Drvo daje tu boju zvuka.

Chuo bi razliku da uporedish na suvo, ili prikljucheno na pojachalo bez ikakvih efekata. Basswood drvo je vishe neutralno drvo, a kako mu i samo ime kaze bass, daje mnogo bassa, previshe muti ton, josh ako je telo manje nego shto bi trebalo, onda daje josh vishe bassa.
Da, stoji to za aktivne magnete, ali opet i drvo igra veliki uticaj. Pogotovu velichina drveta. Drvo daje tu boju zvuka.
- KnightOfDoom
- Site Admin
Koji informativni offtopic 
Da tu si u pravu. Kada do'vatim elektricnu uglavnom(citaj:uvek) sviram sa distom. Dok mi je kod bassa bitno da bude "dobro" drvo.
Ali ovo za ime mi malo smrdi da izvines na izrazu
Nesto ne verujem da su muzicari davali ime drvetu. Gde je tu Treblewood i Middlewood ? 
edit///
basswood je ustvari Tilia ...wtf!?
Another widely-used common name used in North America is Basswood, derived from bast, the name for the inner bark (see Uses, below).
===
Basswood is also frequently used as a material for electric guitar bodies. In the past, it was typically used (along with agathis) for favoured for less-expensive models. However, due to its better resonance at mid and high frequency, and better sustain than alder, it is now more commonly in uses with all kinds of superstrats, such as Ibanez RG, Ibanez JEM, and even Jackson Soloist, among other superstrats.

Da tu si u pravu. Kada do'vatim elektricnu uglavnom(citaj:uvek) sviram sa distom. Dok mi je kod bassa bitno da bude "dobro" drvo.
Ali ovo za ime mi malo smrdi da izvines na izrazu

edit///
basswood je ustvari Tilia ...wtf!?

Another widely-used common name used in North America is Basswood, derived from bast, the name for the inner bark (see Uses, below).
===
Basswood is also frequently used as a material for electric guitar bodies. In the past, it was typically used (along with agathis) for favoured for less-expensive models. However, due to its better resonance at mid and high frequency, and better sustain than alder, it is now more commonly in uses with all kinds of superstrats, such as Ibanez RG, Ibanez JEM, and even Jackson Soloist, among other superstrats.
XtrmntR wrote:inache basswood drvo nije ni za q.....

Ne slažem se. Imao sam JEM-a od basswood-a, imam LAG-a od basswood-a. Ništa im ne fali. Sve zavisi od odabira magneta.
Last edited by vg78 on 06 Oct 2007, 09:12, edited 1 time in total.

Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Lipa_(biljka)
"Stari Slaveni su živjeli u lipovim šumama. U literaturi se spominje lipa kao sveto slavensko drvo pa se može zaključiti da su Slaveni prije prijelaza na kršćanstvo poštivali božanstvo šume, dakle i dušama bili povezani s lipom. Prema predaji vršili su obrede i podnosili žrtve lipi kao božanstvu. Običaj obožavanja lipe zadržao se i kod Slavena koji su napustili staru domovinu pa utiču ogranke lipe u krov svoje kuće ili stana, da je time očuvaju od gromova i požara."
Da, ali modeli koji ti imash ne spadaju u low-budget gitare, tako da, znash i sam shta se placa kod skupljih gitara. Ako su magneti recimo 2*100Eur, Floyd 250eur, potenciometri/prekidach 50eur, vrat sa chivijama nek bude 150eur(ili 200) gde je tu ostatak cena gitara koje koshtaju Xk Evra?vg78 wrote:XtrmntR wrote:inache basswood drvo nije ni za q.....![]()
Ne slažem se. Imao sam JEM-a od basswood-a, imam LAG-a od basswood-a. Ništa im ne fali. Sve zavisi od odabira magneta.
Drvo, naravno. A drvo se razlikuje od komada do komada, zato i ne postoje 2 iste gitare, ja sam govorio o tome da je basswood drvo nije iz snova, jer da jeste, bio bi na daleko skupljim modelima.
I da, basswood je lipa, ali americhka lipa. Stho se magneta tiche, verovatno si imao neke magnete tipa dimarzio, koji praktichno vec imaju definisanu boju tona, i tu drvo ne igra preteranu ulogu, ili aktivnu elekroniku sa nekim drugim magnetima tipa SD ili EMG.
- Rocket Roll
Basswood jeste na daleko skupljim modelima. John Suhr se kune u lipu i u kombinaciju lipa + javor, i govori i kad treba i kad ne treba da je to najbolje drvo za električnu gitaru. Suhr Carve Top košta 3,550 dolara, a ne verujem da bi ljudi koji toliko plaćaju za gitaru birali "loše drvo".

PS: "Američka lipa" - a šta je onda sa kineskim gitarama od basswooda? Uvoze im drvo iz Amerike? Nisam botaničar, ali ne bih insistirao na "američkoj" lipi.

PS: "Američka lipa" - a šta je onda sa kineskim gitarama od basswooda? Uvoze im drvo iz Amerike? Nisam botaničar, ali ne bih insistirao na "američkoj" lipi.
Da, ali opet ponavljam, odabrano drvo. A josh neshto se da primetiti, a to je da su te gitare ofarbane i sl. tako da se na oko ne vidi koje je to drvo u stvari, a oni prichaju da je to lipa ovo ono...
Sa tim americhka lipa, nisam mislio konkretno da drvo dolazi iz amerike, nego jednostavno da se drvo tako zove. Basswood = Tilia americana

Sa tim americhka lipa, nisam mislio konkretno da drvo dolazi iz amerike, nego jednostavno da se drvo tako zove. Basswood = Tilia americana
- Rocket Roll
Dobro, izabrano drvo, to svakako... Ali je definitivno lipa. Evo, na primer, slika Pensa-Suhrovog "MK Red Speciala", gitare koju je svirao Mark Nofler - imaš sliku drveta (neck pocket), i to je očigledno lipa (basswood). Ona danas baš i nema cenu, s obzirom na to da je to prva Suhrova serija i da ih je radio sam Džon.

Ako hoćeš još "crnje na belje", evo ti i jedan od threadova sa Suhrovog foruma (tu su veće slike ovog MKa): ->Suhr Forum: 1986 MK Red Special<-. Pretraži dalje Suhrov forum za više detalja.
Suhr zna o čemu priča i nije izgradio reputaciju na "lažnom marketingu". Uostalom - kada čovek prodaje gitare od 4000 dolara, ne sme baš mnogo da laže... Dakle! Ubeđen?

Ako hoćeš još "crnje na belje", evo ti i jedan od threadova sa Suhrovog foruma (tu su veće slike ovog MKa): ->Suhr Forum: 1986 MK Red Special<-. Pretraži dalje Suhrov forum za više detalja.
Suhr zna o čemu priča i nije izgradio reputaciju na "lažnom marketingu". Uostalom - kada čovek prodaje gitare od 4000 dolara, ne sme baš mnogo da laže... Dakle! Ubeđen?
Podelio sam temu jer mislim da ovo treba da bude zasebna tema a ne da se nastavi prica u temi gde se razgovara o specificnom instrumentu.
Nadam se da nisam pogresio.
Ovaj post je stigao nakon sto sam ja podelio temu, pa rekoh da se ne zbunite
Nadam se da nisam pogresio.
Ovaj post je stigao nakon sto sam ja podelio temu, pa rekoh da se ne zbunite
Nadam se da se XtrmntR nece naljutiti.XtrmntR wrote:Sve je to ok, verujem ti i to stoji shto si napisao, ali takodje stoji i ono shto sam ja rekao.
Pa dobro, a shta koshta tih 4000$?Verovatno prvoklasna lipa, sushena milion godina itd a ne ovo shto stavljaju na ibaneze u Koreji
...
Takve gitare se rade po narudzbi, to znash, tako da one i nisu bash dostupne u slobodnoj prodaji.
Last edited by dejankuki on 06 Oct 2007, 13:49, edited 1 time in total.
1. Lipa je tonski izvanredno drvo (za telo ako govorimo o el. gitari).XtrmntR wrote:inache basswood drvo nije ni za q.....
2. U pravoj kombinacijom s drvetom za vrat i pravim magnetima dobijaju se fantastični rezultati.
3. Ima mnogo, mnogo vrsta lipe (i nisu baš sve podjednako pogodne).
4. Od jedne lipe mogu se izvući komadi (daske) različitog kvaliteta (i tonski i tehnički) što zavisi od visine dela na drvetu ( nekom drveću su najkvalitetniji podzemni delovi-do 1,5m ispod zemlje.).
5.Ako ćemo da cepidlačimo za tonske karakteristike bilo kog drveta bitni su i tip zemljišta na kome je raslo drvo, vlažnost, nadmorska visina...
6.Način sušenja drveta je izuzetno bitan za kvalitet zvuka. Razlike između prirodno i veštački sušenog su OGROMNE (u korist prirodno sušenog).
Sve ovo treba imati u vidu kada se priča o bilo kom drvetu za instrumente, naročito kada se ocenjuje, pa je zato neozbiljno generalizovati stvari tipa: ovo je dobro ovo nije.
Inače, lipa nikako ne daje zvuk u kome dominira BASS (baš naprotiv).
Često se koristi jer je tonski dobra, vrlo lako se obrađuje, ne zahteva nikakve posebne pripreme pred lakiranje (u smisli granfilera jer slabo upija lak) u prilično je lagana (što zna biti prednost kod ljudi koji dosta sviraju).