Sta magnet cini boljim...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Stanko

Sta magnet cini boljim...

Post by Stanko » 17 Aug 2010, 15:59

Hmmm mislim da ovakva tema nije bila, ako jeste nisam znao kako da formulisem upit da je nadjem :)

Uglavnom, sta magnet cini bolji, samim tim i skupljim. Jasno mi je da su drugaciji namotaji, zica, razlicita jezgra i sl.

Ali zasto je npr di marzzio paf oko 65e, paf pro oko 80e? Ili kako majstori kao Lesli uvek uspeju da namotaju magnet ovako ili onako, u zavisnosti od zelje kupca.

Takodje ne verujem da je proizvodnja sejmura/dimarzzio/emg... puno skuplja od stock magneta (pogotovo sto pricamo o masovnoj proizvodnji, i kupovini sirovina na veliko), npr, ibanezovih (znam da njih ljudi cesto menjaju u startu), a opet cena je ponekad i tri puta veca. Jasan je meni kapitalistcki momenat, ali cinjenica da su ti skuplji magneti bolji :) Naravno nekom je neki magnet super, nekom se ne svidja, to je tek subjektivno...

Eto nadam se da nisam previse filozofirao :D

Markony

Re: Sta magnet cini boljim...

Post by Markony » 17 Aug 2010, 17:17

Svidja mi se tema.
Do skoro sam imao singl-ove koju sam dobio uz svoju prvu gitaru, TC Melodiju Menges.
Zanimljivo je da su motani na 9.85kOhm-a. Perfektan rad punih 20 godina. 8)
Kada sam ih otvorio zbog nastalih problema nisam mogao da se nacudim?!? Namotaji ubaceni tek onako jer ima mesta, hrapava metalna jezgra u njihovoj blizini... Da se sledis! Kao da su ih srednjoskolci pravili na praksi!
Otkazali su tako sto je vremenom jezgro u medjusobnom dodirivanju sa namotajima ostetilo izolaciju namotaja i napravilo kratak spoj sto je rezultoavalo krcanjem i sistanjem, da bi na kraju doslo do kidanja namotaja.
Da su bili zaliveni voskom ili bilo cim drugim trajali bi vecno. :grummel_2:

Haralampije

Post by Haralampije » 17 Aug 2010, 17:41

sam si vec dao odgovor
drugaciji namotaji, zica, razlicita jezgra
dodaj tome jos broj namotaja,vrstu zica,cebljinu,kvalitet jezgra,kvalitet izrade....

Evo npr kako to radi Smoreni Dankan

[youtube]iCqrGyEJFqc&feature=channel[/youtube]
[youtube]144MHgNrKb8&feature=channel[/youtube]

Markony

Post by Markony » 17 Aug 2010, 17:46

Ovo bese onaj cika koji je izmislio Vintage?

dweezil

Post by dweezil » 18 Aug 2010, 07:58

a ima ti tu @Stanko hiljadu fora, magneti su mozda ono jos i najmistifikovaniji deo eletricne gitare. Sve su to vrhunske firme za pickupe, a i majstori opet pokusavaju da ti "objasne" da ni jedan magnet ne radi kao njihov. :) I u svemu ima istine ali delimicno. Ono sto majstor najcesce radi kad uzme da ti premota magnet je uzme recimo kvalitetniju zicu, poveca razmak izmedju windinga tj. namotaja (ovim se povecava resonant peak magneta i navodno takav winding utice da se elektroni vise krecu kroz sam centar provodnika tj. zice a ne po povrsini, sto opet utice na finalni zvuk i odziv magneta), razmagnetise magnet i namagnetise ga slabije ili jace od originala, namota nejednako coile ako je humbucker u pitanju i jos neke cake koje svi cute i cuvaju samo za sebe. U principu pick up kod koga je magnet slabiji ce imati vise visokih i cistiji sound, manje ima string pull-a, moze vise da se priblizi zicama. Pickupi koji imaju jaci magnet ili su namotani malo vise tj. hot, oni ce imati veci output, lakse upadaju u distorziju, imaju za nijansu manje visokih i vise srednjih, mutnjikaviji su, malo sam ti ovo objasnio konfuzno :bambi: Svasta se tu jos spominje, parni neparni harmonici, alnico 2 vs. alnico 5 i jos mnogo toga ... :)

Stanko

Post by Stanko » 18 Aug 2010, 11:25

hvala dvizl :) takav odgovor mi je trebao :) doduse jos nisam pogledao ove klipove sto je Haralampije ostavio.
Negde je bio link Quest ili Search for tone, jel moze to neko ponovo da okaci, cini mi se da je tu bilo price o tome?

Stanko

Post by Stanko » 18 Aug 2010, 11:49

http://www.ronkirn.com/quest.htm
Evo nadjoh i sam, mada se ne bavi samo time...

vlobrk

Post by vlobrk » 18 Aug 2010, 13:00

Ima bas dosta materijala na netu koji se bave ovom temom ali.........neki su nerazumljivi a neki su potpuno netacni.

Koliko sam ja skapirao bitne su sledece stvari :

-Jacina magneta (jezgra,pole-pices) izrazena u gauss-ima.@Dweezil je vec pominjao to ali ......... mislim da jaci magnet daje vise visokih od slabijeg magneta.Pricam samo o jezgru.

-Materijal od koga je jezgro napravljeno.AlNiCo2 i AlNiCo5 namagnetisani na isti broj Gauss-a nece dati isti efekat.

-Patern slaganja namotaja

-Sirina i visina samog namotaja.Isti broj namotaja se moze sloziti potpuno drugacije tako da moze biti bitno siri (sto znaci i nizi) ili uzi (visi).
Dobar primer za ovo bi bilo poredjenje magneta za Strata i JazzMaster.Oba su singlovi ali potpuno razlicitog namotaja.
Na ovo se automatski nadovezuje sledece:

-Kvalitet zice.U to ulazi i debljina materijala kojim je zica oblozena.Ako je obloga debela tesko da ce se namotati dobar magnet za strata jer ce
ispasti dosta siri namotaj sto rezultira gubitkom visokih.

-Tenzija zice dok se namotava magnet.
Ako ti nisi nikada a ono sigurno znas nekog ko je nosio elektro-motor na viklovanje.Obicno posle viklovanja taj motor ne radi kao sto je radio.
Stvar je u vecini slucajeva u tenziji jer majstori smanje tenziju pri motanju da zica ne bi pucala pa motor ne ispadne kao sto je bio.

Eto nekih stvari i nadam se da sam pomogao :ziveli:

dweezil

Post by dweezil » 19 Aug 2010, 20:25

pa da evo i covek je lepo objasnio gore, btw kad smo kod magneta evo moj predlog svima koji hoce da probaju pristojan old school humbucker za normalnu kintu, onda je to ovo :bambi: cheers

http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... ckers.html

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 19 Aug 2010, 21:08

dweezil wrote:pa da evo i covek je lepo objasnio gore, btw kad smo kod magneta evo moj predlog svima koji hoce da probaju pristojan old school humbucker za normalnu kintu, onda je to ovo :bambi: cheers

http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... ckers.html
jesi ih probao? :ziveli:

vlobrk

Post by vlobrk » 19 Aug 2010, 21:11

Ja bi vrlo rado probao ali kinta ispadne mnogo veca kad se doda postarina,carina i PDV.
Izadje skoro isto kao da kupis Duncan-a u Mitrosu a pritom znas sta uzimas.
O ovim Goleden Age ima svakakvih komentara ali ne znam nikog ko ih je svirao niti sam probao tako da je relativno macka u dzaku mada ne verujem da bi ih cika Stewart prodavao da su losi.

Ja sam razmisljao da uzmem za Tele ali izasli bi mi oko 90e a Duncan-i u Mitrosu 5800RSD i ako se uzme u obzir trenutni kurs eura onda je stvarno neisplativo.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2010, 22:58

Interesantna je (mozda nekima) citava ta prica i mistika oko vintage magneta. Na stranu radni materijali, tehnika kojom su magneti motani odslikava pristup stvarima...
Prica ide ovako, a ispricao je glavom i bradom Seymour D.

Ovi iz Djipsona su u Micigenu nekada sve to radili pre nego su presli u Nesvil jelda, i krajem 50-tih i pocetkom 60-tih su mehanizovali izradu ukljucujuci i motanje magneta. Baja postavi one kalemove na masine koje onda motaju zicu na iste jelda, i to traje 5 minuta za celu turu. Njima naravno dosadno, izadju na pus pauzu, cantraju okolo sa radnicama i ekipom, i zaborave da treba da iskljuce masinu posle 5 minuta. Zakasne minut-dva, masina namotala vise namotaja na sve kalemove. Oh well, nista zato. I tako godinama, decenijama...Znaci, svaka serija magneta je drukcija ali su svi magneti u jednoj seriji isti. I to ide na sve Gibson gitare. Onda neke imaju ovakav zvuk, neke onakav, ljudi se kunu u ove ili one magnete, ispredaju se legendarne price, a ove u fabrici boli djoka, magnet je magnet, jebes par stotina namotaja tamo vamo. Tako je kazem bilo nekad, danas kompjuteri mogu da broje namotaje jelda, i da iskljuce masinu kad treba. SD je kupio svu tu staru opremu kad je Gibson selio fabriku pre 30-tak godina, i jos uvek je koristi, verovatno samo kompjuterizovanu naknadno.

Mrav

Post by Mrav » 20 Aug 2010, 03:23

Ima sve u ovim snimcima, ali stvarno, da magneti uuuuzasno uticu na ton gitare, nije fantazija. Menjao sam sve magnete do sada u 2 gitare, i razlika je jako velika. Necu da lomim glavu time sta tacno ulazi u izradu takvih magneta, ima dovoljno ljudi koji se bave time, ali primecujem da se recimo dosta gitara prodaje, koje zvuce bulja dok se ne stave neki drugi magneti a onda mogu da zvuce sjajno (najcesce srednja klasa gitara) ali kapiram da ako bi proizvodjaci stavili bolje magnete u takve gitare, osim sto bi poskupele malo (ali po meni ne previse za ono sto se dobija), imali bi jaku konkurenciju i sigurno manju prodaju svojih top modela koji standardno dolaze sa boljim magnetima. Ima modela (npr. moj ibanez) koji deluje da su namerno tako i koncipirane, po sistemu, gitara je odlicana, drvo, hardver, sve, ali magneti su bljutavi i previse obicni, nekarakterni, pa te prosto pozivaju da definises zvuk takve gitare prema svom ukusu kupovinom magneta.

sirkan

Post by sirkan » 21 Aug 2010, 07:46

Mrav wrote:Ima sve u ovim snimcima, ali stvarno, da magneti uuuuzasno uticu na ton gitare, nije fantazija. Menjao sam sve magnete do sada u 2 gitare, i razlika je jako velika. Necu da lomim glavu time sta tacno ulazi u izradu takvih magneta, ima dovoljno ljudi koji se bave time, ali primecujem da se recimo dosta gitara prodaje, koje zvuce bulja dok se ne stave neki drugi magneti a onda mogu da zvuce sjajno (najcesce srednja klasa gitara) ali kapiram da ako bi proizvodjaci stavili bolje magnete u takve gitare, osim sto bi poskupele malo (ali po meni ne previse za ono sto se dobija), imali bi jaku konkurenciju i sigurno manju prodaju svojih top modela koji standardno dolaze sa boljim magnetima. Ima modela (npr. moj ibanez) koji deluje da su namerno tako i koncipirane, po sistemu, gitara je odlicana, drvo, hardver, sve, ali magneti su bljutavi i previse obicni, nekarakterni, pa te prosto pozivaju da definises zvuk takve gitare prema svom ukusu kupovinom magneta.
To je na zalost potpuno ispravno razmisljanje....tu dolazi i onaj vecni gitaroski psiholoski aspekt ,,kako bi ovo zvucalo sa onim magnetima,,
znaju oni odlicno da su gitaristi u vecnoj potrazi za sto boljim tonom,i koriste to obilato...ali,istina je da su pick upovi veoma,veoma vazan deo gitare,i ni izdaleka nije slucajno sto kostaju daleko vise nego kanturine koje stavljaju na modele srednje klase,ja sam na mom Fenderu MIM imao magnete da te Bog sacuva,piskavi,zujavi....grozni.
A onda stavio Fender SCN noisseles i gitara mi prodisala...i vise od toga,sada cujem kako drvo te gitare u stvari nije nikakav problem,sjajno je. :bow:

Post Reply