Seymour Duncan ili EMG 81/85

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

laza96

Seymour Duncan ili EMG 81/85

Post by laza96 » 01 Oct 2010, 14:35

Zanima me da li je bolje da na gitaru stavim Seymour Duncan ili EMG 81/85. Sviram najvise rock i metal...

Hvala unapred

mislim_stvarno

Re: Seymour Duncan ili EMG 81/85

Post by mislim_stvarno » 01 Oct 2010, 15:06

Pecenje VS Rostilj hmmmmmmmmmmmm :?

umart

Post by umart » 01 Oct 2010, 15:10

koja gitara,koje drvo,imas neki specificni zvuk koji zelis da postignes(npr zelim bate drajv na foru ZW-a ili Dajmbega ili Trevora Peresa),koje pojacalo,dist,drajv,faz imas ili na cemu vec sviras?

ja sam veliki ljubitelj SD-a,pogotovo na neck-thru mahogani gitari (zato i furam Livewire DM) trenutno u nekoj marshall varijanti (kultni 8100 i ZW od,najbolji zamast i tajter na svijetu).EMG mi je generalno preplastican i ne dinamican,mada ako je gitara dovoljno kvalitetnog drveta moze i na EMG-ju da izadje.a ako imas neki krs od drveta (poplar,goli basswood itd) onda moze EMG da "zamaskira" stvari,mada po meni,ni na basswoodu(ponavljam,goli,svjezi basswood na jeftinijim ibanezima) EMG ne zvuci,tj nista ne zvuci.(mozda neki DiMarzio usko skopcan sa basswood-om).

eto,npr imas nekog 'baneza a zelis neke osamdesete i marshaloliki zvuk,DiMarzio(narocito super distortion) bi bolje pasovao nego ijedan SD ili EMG.generalno(nije pravilo),bjezao bih od nekih nakrlj magneta (SD livewire metal,SD invader,DiMarzio Activator) sem i samo ako je neki ultra hajgejn varijanta i poprilicno kvalitetno pojacalo,ili kompjutersko snimanje(opet ultra hajgejn).

raspisah se ja,a nijesi ni pocetne informacije dao.

laza96

Post by laza96 » 01 Oct 2010, 16:16

umart wrote:koja gitara,koje drvo,imas neki specificni zvuk koji zelis da postignes(npr zelim bate drajv na foru ZW-a ili Dajmbega ili Trevora Peresa),koje pojacalo,dist,drajv,faz imas ili na cemu vec sviras?

ja sam veliki ljubitelj SD-a,pogotovo na neck-thru mahogani gitari (zato i furam Livewire DM) trenutno u nekoj marshall varijanti (kultni 8100 i ZW od,najbolji zamast i tajter na svijetu).EMG mi je generalno preplastican i ne dinamican,mada ako je gitara dovoljno kvalitetnog drveta moze i na EMG-ju da izadje.a ako imas neki krs od drveta (poplar,goli basswood itd) onda moze EMG da "zamaskira" stvari,mada po meni,ni na basswoodu(ponavljam,goli,svjezi basswood na jeftinijim ibanezima) EMG ne zvuci,tj nista ne zvuci.(mozda neki DiMarzio usko skopcan sa basswood-om).

eto,npr imas nekog 'baneza a zelis neke osamdesete i marshaloliki zvuk,DiMarzio(narocito super distortion) bi bolje pasovao nego ijedan SD ili EMG.generalno(nije pravilo),bjezao bih od nekih nakrlj magneta (SD livewire metal,SD invader,DiMarzio Activator) sem i samo ako je neki ultra hajgejn varijanta i poprilicno kvalitetno pojacalo,ili kompjutersko snimanje(opet ultra hajgejn).

raspisah se ja,a nijesi ni pocetne informacije dao.
Pa ovako, jos uvek nisam kupio gitaru ali sam se vec cvrsto odlucio za jednog dobrog Apolla (les paul). Posto su na njemu neki kanta magneti, a nemam trenutno para (kriza :) ) za neku bolju gitaru odlucio sam da neke delove koji mi smetaju promenim (to cu sigurno lakse finansirati). Poceo bih od magneta, ali ne zelim da bacim pare nego da kupim nesto sto mi je stvarno potrebno. Gitara je od americke lipe. Hteo bih neki zvuk... metal (metallica) mozda i ZW (na primer) ali i Guns n roses i neke rock bendove...
Relativno skoro sam kupio Vox VT15 i zadovoljan sam, a uz novu gitaru bi islo jos bolje tako da pojacalo je za mene ok.

Sviram 3-4 godine trenutno imam Squier bullet st. i jedva cekam da ga se otarasim.

Hvala unapred

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 01 Oct 2010, 16:48

uzmi EMG HZ (pasivne) :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 01 Oct 2010, 16:54

Ja cu jos jednom da ponovim da je za tu kintu (apolo + set magneta = 400e) bolje da uzmes epiphone/vintage/hamer/peavey/nekutrecu gitaru koja je kvalitetnija iako ova ima napucane magnete. :D :mrgreen: Bolji ces ton izvuci... :) Kapiram da hoces da poboljsas tu gitaru, ali ako pricamo o ulaganju u nju odmah posle kupovine, jos dok je pod garancijom, i to setom magneta koji kosta priblizno ili cak vise nego sama gitara(!!), meni to nema smisla. Bolje ubaci magnete koje hoces u tog squiera i furaj ga dok ne skupis kintu za neku stvarno dobru lp kopiju. Tada samo prebacis te magnete u nju, ili to ili odmah uzmi pristojnu gitaru... Ovako ces sam sebe pojesti kad shvatis da je i taj apolo los, nista bolji od squiera.

Sad, ja nemam neko veliko iskustvo sa magnetima, ali to je jako zajeban posao, biranje magneta. Mislim cak zajebaniji od biranja prave gitare (osim naravno ako ne nameravas da krljas metalurgiju, onda samo ubacis set emga :mrgreen: , mada i tu su misljenja podeljena, jer dosta ljudi prica kako je 85ica bolja od 81ce za bridge). Na papiru sve zvuci fino i savrseno, a onda ga ubacis u gitaru i ... :( Ima toliko razlicitih magneta da je to smesno. SD ih ima previse, a svaki izbor je stvar ukusa. Magneti su tu radi finesa, hoces malo vreliji magnet, malo vise srednjih, malo manje visokih i sl, ne mogu da pretvore babu u devojku ni gio seriju u prestige, ni apola u gibsona...

Osim toga, mislim da dobro pojacalo vise znaci nego dobri magneti i dobra gitara, naravno, dobru gitaru ces lakse svirati, lepsi je osecaj u ruci, ali mogu da se kladim da ce squier bullet/ibanez grg kroz marshall/mesa/fender lampas bolje zvucati od custom shop gitare kroz pojacalo od 100e

Ja sam trazio magnet dok sam imao korejski RG, i pricao sa ljudima, i po prici, najprivlacniji mi je bio bas SuperDistortion. Kad sam ga ubacio, odmah je bilo poboljsanje tona, ali sta god krenem da sviram, dodjem na ton maidena (jbg, matori marshall sigurno nije pomogao :lol: ), sto ipak nisam zeleo. Hocu da kazem da mora dosta magneta da se proba, da bi bilo skroz jasno sta ti treba, ono na papiru je nista...
umart wrote:a ako imas neki krs od drveta (poplar...
uh, ne bih ja tako lako poplar svrstavao medju krs, :) mozda sam pristrasan, ali imam Jackson RR, concept serija iz '94, od poplara (njihova entry level gitara u to vreme), i to je fantasticna gitara, bolja od danasnjih jacksona x serije, bolja od ibaneza rg (Korejskih, Indonezanskih, tajvanskih)... Malo sam boljih gitara svirao (ako sam nasao jednu) cija je cene manja od 600e... I klin i drive i skroz heavy ton, fantasticno izlaze... Cak su se japanski jackson pro RR modeli pravili od poplara, a to su medju najcenjenijim jackson gitarama (one sa pocetka 90ih) :D

umart

Post by umart » 01 Oct 2010, 19:04

zamjerio si se pogresnom covjeku jer sam veiki ljubitelj groverove kompanije i samozvani ekspert. :D

salim se,opet stvar kao i sa basswoodom,nekad su se i mucili oko tog entry levela,ali to je davno prosla prica,sad je sve to boze pomozi.

uglavnom,fino ti zbore ljudi,400 e za kopiju les pola sa ko zna kojim drvetom i budzenim magnetima i nije dobro iskoriscenih 400 e.za te pare ima jako dobrih ponuda polovnjaka,vidio sam jedan jackson sa emg 81/85 i b.c. rich nt sa sve neck thru-om,ebony fingerboardom i emg 81/85 obije sa koferom i obije za 400 e.i da,da kratim,za tebe je emg,za pocetak.siguran sam da za 400 e ces jos naci na dobrih kombinacija.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 01 Oct 2010, 19:20

umart wrote:zamjerio si se pogresnom covjeku jer sam veiki ljubitelj groverove kompanije i samozvani ekspert. :D
Znaci kolega :mrgreen:
:ziveli:
umart wrote:salim se,opet stvar kao i sa basswoodom,nekad su se i mucili oko tog entry levela,ali to je davno prosla prica,sad je sve to boze pomozi.
Kontao sam da si mislio na svaku gitaru od poplara, a ne ove danasnje jeftine gitare. :)

Nostradamussen

Post by Nostradamussen » 01 Oct 2010, 19:50

Ja sam imao slicnu dilemu kad sam menjao magnete, i nakon isprobavanja raznih i slicnih gitara sa ovim magnetima, zakljucio sam da je EMG ono sto trazim. Na probi, na svirci, u sobi, jednostavno premocno zvuce. Duncani mi se isto svidjaju, ali je to za mene potpuno drugaciji ton. Da imam para kupio bih i gitaru sa SD, ali kako nemam, izabrao sam EMG, i ni u jednom momentu se nisam pokajao.

Tako da vidi koji ti se tip tona vise svidja i uzmi to.

Born_Dead

Post by Born_Dead » 03 Oct 2010, 01:24

da da,samo moras da vidis da li u gitari moze da stane emg,da li moze da se kopa,da se prosiruje rupa,sto znaci da cepas i drvo i lak,a to mora neki dobar majstor da ti uradi,dakle kranje nezan grub posao. ja sam u svog dean dime o flage proba emg da stavim,joooooooooooooooook,ne ulazi,a posto je lak i unutrasnos dako dobro izlakirana,i ima 150 slojeva,jednostavno nisam da deljem zbog emg-a,i odlucio se za dimebucker,koji ce da legne do nove godine.
mada ,ovaj bc rich mi se jako svidja takozvani FAT ASS,samo opet,to se ne nalazi tek tako kod nas.
http://www.youtube.com/watch?v=yUAL4VUosqQ

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 03 Oct 2010, 11:04

@borne
jesi li probao mozda da ubudzis sd blackout-e? Mislim, vredi probati ako vec juris taj ton, mozda stanu.

umart

Post by umart » 03 Oct 2010, 12:19

nisam te shvatio,magneti nisu mogli da stanu u rupe za magnete,ili nisi htio da budzis drvo za bateriju?ako je ovo drugo,sto bi to radio,zalemis dva tri komada plastike na plasticni poklopac od elektrike i napravis ring za bateriju,ili nadjes obostrani samolepljivi papir i zalijepis bateriju na zid rupe od elekrtike,ako je vec i unutrasnjost lakirana,ne pravis stetu ni laku ni drvetu.stavio sam x na n-ti br aktivnjaka u gitare sa originalno pasivnim magnetima,nikad ni najmanjeg problema.

Born_Dead

Post by Born_Dead » 03 Oct 2010, 13:06

umart wrote:nisam te shvatio,magneti nisu mogli da stanu u rupe za magnete,ili nisi htio da budzis drvo za bateriju?ako je ovo drugo,sto bi to radio,zalemis dva tri komada plastike na plasticni poklopac od elektrike i napravis ring za bateriju,ili nadjes obostrani samolepljivi papir i zalijepis bateriju na zid rupe od elekrtike,ako je vec i unutrasnjost lakirana,ne pravis stetu ni laku ni drvetu.stavio sam x na n-ti br aktivnjaka u gitare sa originalno pasivnim magnetima,nikad ni najmanjeg problema.
ma to za betariju je najmanji problem,nego emg kao magneti nisu legli uopste,previliku su ,tj veci su za po recimo 2mm u sirunu i 1mm u visinu dok za dubinu ne znam(mada na prosloj gitari kada sams tavljao emg 85 repliku sa nekog valjda kinez musciman-a,i u dubinu je majstor kopa,to ne znam koliko,ali uzeo mi 1000dinara za to kopanje i ugradnju ) plus moras da kupis jack sa ona 4,kako to zovu sa 4 leptirica ,4 zastavice,razlicito ih zovu,ili ti stereo jack ja sam puko za dimarrziov 5e,i on je jedva uso u rupu,morao majstor malo da ga iskrivi,sve u svemu znaci ako su komplet emg 180e,racunaj i 20e,majstora i jack,potovi se mislim dobijaju uz komplet.

Stanko

Post by Stanko » 03 Oct 2010, 13:13

Born_Dead wrote:
umart wrote:nisam te shvatio,magneti nisu mogli da stanu u rupe za magnete,ili nisi htio da budzis drvo za bateriju?ako je ovo drugo,sto bi to radio,zalemis dva tri komada plastike na plasticni poklopac od elektrike i napravis ring za bateriju,ili nadjes obostrani samolepljivi papir i zalijepis bateriju na zid rupe od elekrtike,ako je vec i unutrasnjost lakirana,ne pravis stetu ni laku ni drvetu.stavio sam x na n-ti br aktivnjaka u gitare sa originalno pasivnim magnetima,nikad ni najmanjeg problema.
ma to za betariju je najmanji problem,nego emg kao magneti nisu legli uopste,previliku su ,tj veci su za po recimo 2mm u sirunu i 1mm u visinu dok za dubinu ne znam(mada na prosloj gitari kada sams tavljao emg 85 repliku sa nekog valjda kinez musciman-a,i u dubinu je majstor kopa,to ne znam koliko,ali uzeo mi 1000dinara za to kopanje i ugradnju ) plus moras da kupis jack sa ona 4,kako to zovu sa 4 leptirica ,4 zastavice,razlicito ih zovu,ili ti stereo jack ja sam puko za dimarrziov 5e,i on je jedva uso u rupu,morao majstor malo da ga iskrivi,sve u svemu znaci ako su komplet emg 180e,racunaj i 20e,majstora i jack,potovi se mislim dobijaju uz komplet.
Jesi siguran da su veci? Meni pasuju lepo u hum-ringove, kao i pasivci :/

parker

Post by parker » 03 Oct 2010, 13:32

Ako još nisi kupio ja bi ti predložio da me kontaktiraš na pp, imam odličnu gitaru koju bi prodao. U njoj su SD

Post Reply