Koje magnete na Ibanez RG370?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Zoll

Koje magnete na Ibanez RG370?

Post by Zoll » 10 Nov 2010, 23:47

Trebala bi mi pomoć tj. savet oko izbora magneta za gitaru. Imam Ibanez RG370DX i hteo bih da zamenim oba humbucker-a (inače je H-S-H konfiguracija). Odmah da naglasim da ne želim aktivne magnete, tako da EMG varijanta, u suštini, otpada (znam da i oni rade pasivne, ali nešto nisam ljubitelj istih). Dakle, izbor bi bio između DiMarzio-a i Seymour Duncan-a, pri čemu bih prednost dao DiMarzio-u, ali ne mora da znači da bi mi to bio finalni izbor.

E sad – zvuk. Ne znam koliko je podatak bitan za odluku, ali štim je D. U svakom slučaju – zvuk kakav bih voleo da dobijem je, naravno, masivan ali da ne bude previše taman, već da bude neki dobar balans mase i svetlog zvuka tj. da „ima muda“ na rifovima i ritam deonicama, ali da može i dobro da „propeva“ na soložama. Još da dodam da mi to treba za neku prog/power/heavy metal svirku.

Po onome koliko se ja razumem u magnete, rekao bih da mi treba keramički magnet, za bridge high output, dok bi za neck, pretpostavljam, došli u obzir i high i medium output, al taj za neck će verovatno zavisiti od toga šta stavim u bridge. E, da, ne znam koliko je to važno, ali pošto je HSH konfiguracija, planiram da ih splitujem, ali 4-conductor je danas standard, koliko znam. I da, obzirom da je o Ibanezu reč, kapiram da mi F-spaced magnet treba, ali valjda nije strašno i ako ne nađem takav. Ako sam bilo šta ovde lupio pa ostao živ - ispravljajte! :D

Eto, toliko od mene, pošteno sam se raspisao... sad je na vas red – svi predlozi i sugestije dolaze u obzir, iznesite sva iskustva, mišljenja i savete koje imate. Još jednom da naglasim, trebaju mi i bridge i neck magnet, pa izvol’te, predložite šta bi po vama najbolje radilo!

I hvala puno unapred!
:ziveli:

Trooper
Urednik

Re: Koje magnete na Ibanez RG370?

Post by Trooper » 11 Nov 2010, 00:27

U bridge SuperDistorsion, neck mozda Air Norton ili MoJoe. Ja na rg350 planiram MoJoe u neck

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Nov 2010, 08:58

theTrooper wrote:U bridge SuperDistorsion,
Samo ako mnogo volis maidene :mrgreen: Mnogo midlast za moj ukus. Imao sam ga u istoj gitari (ibz rg350), i svirao ga kroz marshall jcm800 trandzu. Sta god da sam svirao, izlazio je ton maidena... :?

Necu da se pravim pametan, jer ima ljudi koji mogu mnogo vise da kazu od mene. Ja sam prezadovoljan DuncanDesigned Distortion magnetom. Ima muda, savrseno je definisan, prilicno sam siguran da je bas takav kakav si opisao. Pominjem taj jer komentari kazu da zvuci skoro isto kao SD distortion. Mislim da se bolje snalazi sa nizim stimovima od E-std (dropD npr).

Uvek mozes da uzmes i Petrucci magnete (crunchlab i liquifier). On svira to sto i ti hoces :D

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 11 Nov 2010, 09:35

Pa SD mu dodje ok varijanta, da ne ide u ekstreme (Evo, X2n, DActivator i to), koji su mozda previse basoviti za to sto on svira.
NA sajtovima proizvodjaca obicno ima semplova zvuka svakog magneta, poslusaj pa odluci

Zoll

Post by Zoll » 11 Nov 2010, 13:30

Hvala na dosadašnjim predlozima! :)
Pogledao sam malo po youtube-u i dosta dobro mi zvuči ovaj Duncan Distorsion, izgleda da stvarno nudi ono što mi i treba. Ukoliko bih se za njega opredelio, šta bi dobro leglo u neck, 59-ka ili možda nešto drugo?

U svakom slučaju, nisam se još opredelio, pa svi koji imaju još nešto da predlože, neka to i urade. :)
Hvala unapred!
:ziveli:

ognjen93

Post by ognjen93 » 11 Nov 2010, 17:55

U bridge Dimarzio X2N :mrgreen: , a u neck Seymour Duncan SH 1 :ziveli: :ziveli: :ziveli:

Mrav

Post by Mrav » 11 Nov 2010, 19:00

Ja imam Air Norton u neck poziciji i odlican mi je magnet, mislim da ga je i petrucci koristio dok nije imao svoj 'signature' i on ti je odprilike neka ideja kako to zvuci, vrlo je 'transparentan' je rec koju bih upotrebio, odlican za solo deonice. Njega bih preporucio bez daljnjeg.

U bridge pak imam Norton, ali bi ti mozda nesto definisanije i jaceg izlaza, Norton je malo tamniji, mada je meni super izbor za progresivu, i tu se namece Tone Zone kao odlicna varijanta (takodje ga je Petrucci koristio, njega i Steve's special). Mozda da optiras za D Activator, on je malo svetliji, jaceg je izlaza, i mnogi ga hvale.

Ono sto je bitno je da za heavy zvuk nije obavezan high-output magnet, sve zavisi kakav ti setup odgovara, sta jos imas u kombinaciji (pojacalo, pedale).

Poz. :ziveli:

MUzzY

Post by MUzzY » 11 Nov 2010, 19:08

theTrooper wrote:U bridge SuperDistorsion, neck mozda Air Norton ili MoJoe. Ja na rg350 planiram MoJoe u neck
Mislis PufJoe u neck? MoJoe je bridge pickup.

Elem, nemoj uopste mnogo da se dvoumis uzmi DSonic za bridge i recimo MoJoe za neck i veruj mi da neces pogresiti ni najmanje. Mozes i da ides da najnoviju varijantu koju Petrucci koristi ali Dsonic je proveren magnet za hevi svirku. D Activator moze da da udje u pricu takodje pa malo poslusaj primere ali videces i sam da ova prva kombinacije ima najbolji tonalni odnos. Na bridgu imas sve sto si naveo da zelis a po mom misljenju ne postoji pevljiviji neck magnet od MoJoe-a. Maaaalko uce na zvuk singla ali sa mascu hum-a. Ako ne volis takav zvuk onda u neck mozes i sa Air Nortonom da se poigras. :ziveli:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 11 Nov 2010, 19:27

MUzzY wrote:

i recimo MoJoe za neck

a po mom misljenju ne postoji pevljiviji neck magnet od MoJoe-a
???

Mrav

Post by Mrav » 11 Nov 2010, 19:37

Solomon wrote:
MUzzY wrote:

i recimo MoJoe za neck

???
Zameniti sa PufJoe, zbun, sta da se radi :roll:

Rekapitulacija: PufJoe neck, MoJoe bridge

P.S. i Air Norton po meni ima malo tog single karaktera, sto u praksi odlicno zvuci :)

Zoll

Post by Zoll » 11 Nov 2010, 19:57

Izvinjavam se što malo nisam ranije odgovorio, malo sam bio u gužvi.

Hmm... taman sam mislio da se taj Air Norton nameće kao rešenje za neck, al me sad malo buni to što malo podseća na single zvuk, kako kažete. Da li se to odnosi na to da je svetao ili na to da je možda malo „tanak“?

Što se bridge-a tiče, ja sam prvobitno i nameravao D-Activator da stavim, ali kako je njega trenutno nemoguće naći u Bg-u, reko’ da vidim šta bih umesto toga mogao da uzmem. Njega sam čuo kako radi u gitari koja je gotovo ista kao moja i kroz isto pojačalo kao moje (Peavey Banditt 112) i dosta mi se svidelo, ali kad nemam gde da ga kupim – jbg. Poslušaću po netu kako rade D-Sonic i Tone-Zone, pa ću videti još... mnogo je nezgodno sve ovako napamet, kad ne možeš lepo čuti i osetiti kako koji magnet radi.

Hvala još jednom svima, predlažite i dalje dok ja razmatram do sad ponuđene opcije. :)

Uzdravlje! :ziveli:

MUzzY

Post by MUzzY » 11 Nov 2010, 20:32

Mrav wrote:
Solomon wrote:
MUzzY wrote:

i recimo MoJoe za neck

???
Zameniti sa PufJoe, zbun, sta da se radi :roll:

Rekapitulacija: PufJoe neck, MoJoe bridge

P.S. i Air Norton po meni ima malo tog single karaktera, sto u praksi odlicno zvuci :)
Zbun. Objasni covek. :ziveli:

Enivej, D-Sonic za razliku od ToneZone-a i Nortona nema onaj "wah na pola" prizvuk. Neki to vole ali u praksi moze da zasmeta. DSonic je dosta izbalansiraniji. Dushan_S ga ima u jednoj od gitara pa mu posalji PM ili email da ti kaze jos koju.
Sto se neck magneta tice, ne nisu tanki vec ima taj neki "zvuci kao neck magnet u strat-u". Specifican crunch ima i nemoguce je da zvuci muljavo. Kod PufJoe-a magneta mi se svidja to sto su nizi registri SAVRSENO jasni i puni sto nisam cuo ni na jednom drugom magnetu koji sam imao prilke da probam. (EMG se ne racuna :D) Video sam par primera gde su ga stavili i u bridge poziciju ali je kvalitet snimka bio kriminalan pa ne mogu da sudim.

Mrav

Post by Mrav » 11 Nov 2010, 20:59

Da, nemoj da brines, nije nimalo tanak zvuk, samo ima taj 'prizvuk' :D mislim to je najbolje na zvucnim primerima da cujes, znaci nije muljav ima taj top glassyness singla malo, ako razumes sta opisujem :) . Naravno ako hoces jos vise smooth zvuk samo okrenes tone pot :)

Sta da ti kazem, ja sam imao onaj V7 magnet ibanezov (stock sa RG1570) i kad sam promenio magnet, a imam dobrog marshall-a gde to da probam i osetim, razlika je bila neverovatna, mnogo vise topline, definicije, svega :)

Zoll

Post by Zoll » 11 Nov 2010, 21:55

Hvala na ovim dodatnim informacijama! :)
Poslušao sam neke klipove gde su ljudi prezentovali baš tu kombinaciju, D-Sonic (brigde) + Air Norton (neck) i ono što sam čuo do sad mi se dopada. Jes da sve to treba uzeti sa rezervom, ali deluje dobro ta kombinacija. Međutim, svuda je slučaj bio 2 humbucker-a, pa ih nisam čuo splitovane na delu, a kako ja imam tu H-S-H konfiguraciju, planiram da splitujem magnete koje budem stavio. Kako u toj varijanti šljakaju D-Sonic i Air Norton?
Mrav wrote:Sta da ti kazem, ja sam imao onaj V7 magnet ibanezov (stock sa RG1570) i kad sam promenio magnet, a imam dobrog marshall-a gde to da probam i osetim, razlika je bila neverovatna, mnogo vise topline, definicije, svega :)
Ma naravno, podrazumeva se. Meni su ovi moji stock magneti nedovoljno oštri i definisani, pa im hitno treba zamena. :)

Mrav

Post by Mrav » 11 Nov 2010, 22:35

Za Air Norton mogu da kazem, odlicno. Ja u srednjoj poziciji imam virtual vintage pro 54 (ili tako nesto :P ) i odlicno zvuci u kombinaciji sa splitovanim Air Norton-om.

Post Reply