USA Fender Stratocaster, 3 color sunburst - koji odabrati?!?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
USA Fender Stratocaster, 3 color sunburst - koji odabrati?!?
Znači, spremio sam 1000 + - € za kupovinu jednog klasičnog Fender-a i sada sam u nedoumici koji model vredi svaku uloženu paricu.
Odmah da napomenem da nemam pojma tj. neznam razliku izmedju meksikanaca, .... kineza, i ostalih "fabrikanata" i "amerikanca" za koga vele da je ipak najbolji.
Poveden tom logikom a i cenom koja je faktor kvaliteta, samo amerikanac dolazi u obzir, i to jedino 3 color sunburst model sa rosewood vratom i belom plastikom oko magneta ... nikako meksikanci za 400 i kusur € koje ne bih da pazarim.
Vidim da se u Mitrosu nazovi najklasičniji Fender American Deluxe Stratocaster® Rosewood Fretboard, 3-Color Sunburst prodaje za nekih 1200€. Vredi li ovo za gitaru života, ili je preskupo i može nešto za jeft. parice a da takodje bude "for life"?!? Gledam neki model Kenny Wayne Shepherd Stratocaster® koji je oko 870€. Ima doduše 21 prag, odgovarajuću boju, i verujem da je amer ... Ovaj model je takodje privlačan: http://www.mitrosmusic.com/proizvod/121 ... ies-STRAT-**/
Takodje me zbunjuju modeli od 500 i kusr € (ne znam da li su meksikanci ili "ameri"):
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/119 ... -Sunburst/
Znači, svaki savet je dobro došao. Uglavnom sviram blues i hard rock muziku ... ništa preko.
Hvala!!!
Odmah da napomenem da nemam pojma tj. neznam razliku izmedju meksikanaca, .... kineza, i ostalih "fabrikanata" i "amerikanca" za koga vele da je ipak najbolji.
Poveden tom logikom a i cenom koja je faktor kvaliteta, samo amerikanac dolazi u obzir, i to jedino 3 color sunburst model sa rosewood vratom i belom plastikom oko magneta ... nikako meksikanci za 400 i kusur € koje ne bih da pazarim.
Vidim da se u Mitrosu nazovi najklasičniji Fender American Deluxe Stratocaster® Rosewood Fretboard, 3-Color Sunburst prodaje za nekih 1200€. Vredi li ovo za gitaru života, ili je preskupo i može nešto za jeft. parice a da takodje bude "for life"?!? Gledam neki model Kenny Wayne Shepherd Stratocaster® koji je oko 870€. Ima doduše 21 prag, odgovarajuću boju, i verujem da je amer ... Ovaj model je takodje privlačan: http://www.mitrosmusic.com/proizvod/121 ... ies-STRAT-**/
Takodje me zbunjuju modeli od 500 i kusr € (ne znam da li su meksikanci ili "ameri"):
Znači, svaki savet je dobro došao. Uglavnom sviram blues i hard rock muziku ... ništa preko.
Hvala!!!
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Re: USA Fender Stratocaster, 3 color sunburst - koji odabrat
ova dva poslednja su Mexico, mada iskreno nema neshto mnogo veze gde je gitara proizvedena, bitno je kako ti lezi i kakav zvuk daje. Savet kao i uvek i svima: u radnju, odvoj ceo dan i nacices gitaru za sebe sigurno!

KWS Strat je takođe Meksiko, mada baš lepo radi. Ista priča sa Robert Cray Stratom.Trzalica wrote: Gledam neki model Kenny Wayne Shepherd Stratocaster® koji je oko 870€. Ima doduše 21 prag, odgovarajuću boju, i verujem da je amer
Fender uvek "velikim slovima" naglašava svaki komad koji dolazi iz Amerike, uvek se u nazivu nalazi American.

U tom cenovnom rangu, a da su Made in USA, imaš ovog 60th Anniversary (što si okačio), American Standard Strata i American Deluxe Strata. Fora je što ni jedan od ta tri nije "zamišljen" kao gitara za ceo život, ali ako znaš šta tražiš i izabereš komad koji tebi odgovara, to defenitivno može da bude gatara od koje nema potrebe da se ikada odvajaš.
Opet, za te pare, može da se naleti na opasan, polovan American Vintage Reissue '62 Strat, ako si voljan da pratiš oglase.
Bitno je znaš šta tačno tražiš od gitare, maksimalno suziš izbor i kreneš da tražiš/čekaš.
Da li ti je bitan taj 22-gi prag, modernija kobilica ili vintage sa 6 šrafova, vintage magneti ili moderniji i vreliji, itd...
- Haralampije
Udjes u radnju kazes bato imam 1k zelim djitru fendera,i napomenes da oces samo MIA i da hoces sunburst i rosewood vrat,za te pare imas standarde i koji deluxe,imas neke specijale koji su tu negde kao i meksikanci....isprobas to sta imaju(prosiris izbor na druge boje ako ti se taj nesto ne svidja ili prosiris kriterijume na ostale sunburstove koje imaju u radnji),koji ti legne njega uzmes i iskesiras i to je to.
Iskreno, nebitan mi je 22. prag ... imam gitaru sa 24 praga ...
Fender je za mene "the GUITAR". Zašto?!? Zato što sam verovatno kao klinac osamdesetih godina došao prvi put u dodir sa el. gitarom u obliku stratocaster modela, verujem Melodija u tadašnjim robnim kućama. Taj oblik mi je ostao urezan u svakom delu kičmene moždine i to je za mene ELEKTRIČNA GITARA. Gibson ima zvuk kome Fender ne moze prići bar po mom ukusu, ali preterana cena Gibson LesPaul Std. modela me odbija od ovih gitara i sam oblik i težina. Možda da sam prvi put došao u dodir sa Les Paulom, da bih takvu git. i tražio, ali, ... pride još volim zvuk blues-a a to nekako Fender bolje pruža.
Što se tiče isprobavanja u radnji, možda oblik vrata presudi, no, zvuk... nisam ja neki stručnjak za el. gitare da bih osetio te finese, ajd akustičnu i mogu da procenim, ali električnu preko dobrog pojačala i dobre overdrive pedale, hmm, ... jedostavno verujem brendu po prvi put. Zato i mislim da su American modeli bolji.
Uzeću u obzir ovaj 1962 polovan model takodje.
Mnogo vam hvala na odgovorima
Fender je za mene "the GUITAR". Zašto?!? Zato što sam verovatno kao klinac osamdesetih godina došao prvi put u dodir sa el. gitarom u obliku stratocaster modela, verujem Melodija u tadašnjim robnim kućama. Taj oblik mi je ostao urezan u svakom delu kičmene moždine i to je za mene ELEKTRIČNA GITARA. Gibson ima zvuk kome Fender ne moze prići bar po mom ukusu, ali preterana cena Gibson LesPaul Std. modela me odbija od ovih gitara i sam oblik i težina. Možda da sam prvi put došao u dodir sa Les Paulom, da bih takvu git. i tražio, ali, ... pride još volim zvuk blues-a a to nekako Fender bolje pruža.
Što se tiče isprobavanja u radnji, možda oblik vrata presudi, no, zvuk... nisam ja neki stručnjak za el. gitare da bih osetio te finese, ajd akustičnu i mogu da procenim, ali električnu preko dobrog pojačala i dobre overdrive pedale, hmm, ... jedostavno verujem brendu po prvi put. Zato i mislim da su American modeli bolji.
Uzeću u obzir ovaj 1962 polovan model takodje.
Mnogo vam hvala na odgovorima
Iskreno mi baš nešto nije sasvim jasno, nisi stručnjak za el. gitare, ne znam da li se profi baviš svirkom, ili samo želiš da ispuniš neki dečački san - ali sve to kad spojiš nekako mi ne ide da 1K € tek tako zvekneš.
Izvini ali to sam samo ja i moj način razmišljanja.
Izvini ali to sam samo ja i moj način razmišljanja.

- Haralampije
Zna sasvim dovoljno za kupovinu u radnji-USA model,standard ili deluxe(u svakom slucaju univerzalne gitare),da bude sunburst i da ima rosewood neck.
Ulazi u budzet i Road Worn serija, ne bi bilo lose da overis jerbo imaju 3TS, rw model koji te interesuje. Za novac koji pominjes mozda je i najbolji izbor posto je najklasicniji moguci strat, zajedno sa Classic 60's, Classic 70's, itd.
Btw, ta prica oko gitare za ceo zivot ne pije bas vodu, barem ne kod fendera. Ja sam vodjen slicnim mislima isto insistirao na usa stratu da bih kasnije imao bilans promenjenih civija, tremolo bloka, plocice sa sedlima, itd. Nije bas ta cena garant kvaliteta i superiorn(ij)e funkcionalnosti. + mexico nije nista gori/bolji od usa gitare, pod uslovom jelte da biras i jedno i drugo.
Btw, ta prica oko gitare za ceo zivot ne pije bas vodu, barem ne kod fendera. Ja sam vodjen slicnim mislima isto insistirao na usa stratu da bih kasnije imao bilans promenjenih civija, tremolo bloka, plocice sa sedlima, itd. Nije bas ta cena garant kvaliteta i superiorn(ij)e funkcionalnosti. + mexico nije nista gori/bolji od usa gitare, pod uslovom jelte da biras i jedno i drugo.
Eh to mi svidja i to je za mene "the Fender". I boja i izgled ...Haralampije wrote:Zna sasvim dovoljno za kupovinu u radnji-USA model,standard ili deluxe(u svakom slucaju univerzalne gitare),da bude sunburst i da ima rosewood neck.

Bez pardona ... znači, baš si dobro i shvatio ... jeste neka vrsta ispunjenja dečačkog sna. Ako tada nisam imao para za Fender ili Gibson, već kuburio sa nekim jeftinijim modelima, danas dobro zaradjujem, imam para i želim eto sebi da ispunim i taj san.zek wrote:Iskreno mi baš nešto nije sasvim jasno, nisi stručnjak za el. gitare, ne znam da li se profi baviš svirkom, ili samo želiš da ispuniš neki dečački san - ali sve to kad spojiš nekako mi ne ide da 1K € tek tako zvekneš.

Naravno da se ne bavim profi sviranjem, ne zaradjujem time hleb na trpezi, ... u sv. slučaju poznajem gitaru, znam da sviram, ... nisam profesionalac ali ne i amater koji ne može da skine neku stvar i solo ako mu se dopadnu ili ako je potrebno. Sviram za sebe ... nekada je bilo i u društvu i srednjoškolskim bendovima ali na tome je i ostalo. Danas za svoju dušu.
Hvala za info, uzeću u obzir.sl0e wrote:Ulazi u budzet i Road Worn serija, ne bi bilo lose da overis jerbo imaju 3TS, rw model koji te interesuje. Za novac koji pominjes mozda je i najbolji izbor posto je najklasicniji moguci strat, zajedno sa Classic 60's, Classic 70's, itd.
Ovo oko "life" gitare ... ako mi je stara budget gitara služila i služi već 25 godina sigurno ... takav Fender neću imati potrebe menjati nikada, sigurno! Jedino ne bih da mi žice kače pragove čim se temperatura promeni i da je nemoguće svirati ako je temperatura niska kao kod stare gitare. Ovaj problem imaju i jeftini Ibanezi bar kod nekih prijatelja i iritira. Valjda se to ne dešava kod Fender-a ili nekih skupljih modela od probranijeg drveta i sl. materijala.
Poz.
- Haralampije
E sta god da uzmes zeni reci da je kostalo 300-500 evra,onda je imas u saci..nece te smarati kad budes kupovao sledece gitarice...za koju godinu kad uzmes Gibija(njoj kazes bio je 500 evrica).....spasices se price jesi li ti normalan,nisi ti profi,jel vidis u cemu ja idem,bolje da smo kola uzeli,vidi kakva mi je tasna.....ali to je mac sa dve ostrice ,trudi se da u sudnjem danu ona ode pre tebe,jer ce ti opremu rasprodati po ceni nizoj od one koju si joj rekao. 

Haralampije wrote:...jel vidis u cemu ja idem...

Moram novi post.
P.S. ovaj Road Worn model je u stvari ova gitara: http://www.mitrosmusic.com/proizvod/507 ... -Sunburst/
Ovo nema "American" u nazivu - meksikaneros muchikanos?!? Nemam pojma, nije da ne volim ovaj fazon starih ofucanih gitara ali ... ne bih dao sigurno za meksički model 800 i kusur evra pa zvučao 50% bolje od bilo kog amerikanca ... zato što se veoma lepi meksikanci mogu naći za 500 i manje € ... i pride, više sam za izgled "novo". U sv. slučaju, u uži izbor pored american deluxe modela je ušao i Fender 60th ANNIVERSARY American Series za cenu od 920€ ... što kažu ljudi neka vrsta "univerzalne" gitare
P.S. "tašne" mi ne spominji ... to NIKAKO!!!

P.S. ovaj Road Worn model je u stvari ova gitara: http://www.mitrosmusic.com/proizvod/507 ... -Sunburst/
Ovo nema "American" u nazivu - meksikaneros muchikanos?!? Nemam pojma, nije da ne volim ovaj fazon starih ofucanih gitara ali ... ne bih dao sigurno za meksički model 800 i kusur evra pa zvučao 50% bolje od bilo kog amerikanca ... zato što se veoma lepi meksikanci mogu naći za 500 i manje € ... i pride, više sam za izgled "novo". U sv. slučaju, u uži izbor pored american deluxe modela je ušao i Fender 60th ANNIVERSARY American Series za cenu od 920€ ... što kažu ljudi neka vrsta "univerzalne" gitare
Haralampije wrote:E sta god da uzmes zeni reci da je kostalo 300-500 evra,onda je imas u saci..nece te smarati kad budes kupovao sledece gitarice...za koju godinu kad uzmes Gibija(njoj kazes bio je 500 evrica).....spasices se price jesi li ti normalan,nisi ti profi,jel vidis u cemu ja idem,bolje da smo kola uzeli,vidi kakva mi je tasna.....ali to je mac sa dve ostrice ,trudi se da u sudnjem danu ona ode pre tebe,jer ce ti opremu rasprodati po ceni nizoj od one koju si joj rekao.

P.S. "tašne" mi ne spominji ... to NIKAKO!!!

- Dersu Uzala
400 i kusur slika sa komentarima iz meksicke i jamericke Femderove fabrike, pa kome je dosadno:
http://picasaweb.google.com/meridianmus ... yTour2006#
http://picasaweb.google.com/meridianmus ... yTour2006#
Dersu, 'fala za odlican link! 

Kasno sam se prikljucio , ali da dodam:
Uradi to sto si i odlucio da uradis:
USA strat 3ts rw .
A tu ti je izbor suzen samo na dve gitare: standard ili deluxe.
(vintage modeli su skuplji od 1k , a jeftinije gitare su uglavnom mex ili eventualno highway one ili special modeli,
a sto to da kupis kad si vec spremio hiljadarku)
Ako ne zuris, sacekaj rasprodaju, ustedeces poprilicno para i kupis deluxe-a za nekih 700 - 1000 eur,
sa koferom i ostalim sitnicama. Lepota !
Uradi to sto si i odlucio da uradis:
USA strat 3ts rw .
A tu ti je izbor suzen samo na dve gitare: standard ili deluxe.
(vintage modeli su skuplji od 1k , a jeftinije gitare su uglavnom mex ili eventualno highway one ili special modeli,
a sto to da kupis kad si vec spremio hiljadarku)
Ako ne zuris, sacekaj rasprodaju, ustedeces poprilicno para i kupis deluxe-a za nekih 700 - 1000 eur,
sa koferom i ostalim sitnicama. Lepota !