Squier top offer + upgrades vs Fender oridjinale

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

krmenadla

Squier top offer + upgrades vs Fender oridjinale

Post by krmenadla » 03 May 2011, 23:00

ne mogu da pronadjem slican post, izvinjavam se ako ponavljam pitanje:

da li se isplati kupiti malo bolji Skvajer, ostaviti mu telo vrat i glavu, a ubaciti originalne Fender delove (civije, kobilica, magneti, potenciometri, tremolo, elektronika...)?

jel pravio neko nekada racun? ako je drvo isto (pretpostavljam da je slicnog kvaliteta) i ako se nakarikaju ostali kvalitetni delovi, da li se ustedi nekoliko stotina eur u odnosu na Fender USA? Jasno mi je da se ne ustedi u odnosu na MIM, ali tu je i drugo pitanje - ova akcija ce kostati malo vise od MIM-a ali da li ce dati bolji kvalitet/zvuk...!?

vidim da se kod Skvajera svi kunu u Classic Vibe seriju (stranci se nesto vise loze na Deluxe model, narocito hvale vrat koji je kao bolji nego na pola originalnih fendera), pa mi nesto palo na pamet da porazmislim o ovoj opciji...

no, kako mi ovo izgleda kao logicno pitanje koje je sigurno vec nekome palo na pamet, pre neke slicne akcije da pitam koljege po sekiri za misljenje! :D

btw, evo i cetiri Skvajera viseg kvaliteta, sa poredjenjem, nece se baci, cena je skinuta sa sajta MM, sa popustom, cisto poredjenja radi...

Image

koje drvo je 'basswood'?! :O.o:

thanx svima na komentarima,
Krme

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Squier top offer + upgrades vs Fender oridjinale

Post by dejankuki » 03 May 2011, 23:07

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 03 May 2011, 23:11

Basswood je lipa.

Nisam siguran da je pametno to da radiš.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 May 2011, 23:24

Ideja koja leži iza te skuplje Skvajerove serije jeste da ništa ne moraš da menjaš jer je sve dovoljno kvalitetno - kao što se u praksi i pokazalo.

Uopšte, kupiti gitaru da bi je odmah modifikovao je trčanje pred rudu i delanje napamet. Ne znaš da li će ti se gitara svideti kakva jeste, a već razmišljaš o izmenama. A ako znaš da ti se gitara neće svideti kakva jeste, zašto bi je kupovao?

Bitna stavka je i to da nećeš nikad moći da povratiš uloženi novac. Tog Skvajera ćeš moći da prodaš samo po ceni po kojoj bi i inače otišao od tebe, ili neznatno većoj. (Svakako, pred prodaju možeš da mu vratiš originalne delove.)

Možda najbitnija stavka je ta da će to uvek biti gitara od 300 evra, koja svira kao gitara od 300 evra. Često sam imao priliku da testiram takve "budževine" pored skupljih instrumenata i nikad to nije bilo "to". Naročito mi je u pamćenju ostao Savin Epiphone Les Paul u koji je uloženo toliko da je za te pare mogao da se kupi polovan Les Paul Studio, i koji nikad nije zasvirao kao taj Les Paul Studio, akamoli kao neki ozbiljniji Les Paul.

Haralampije

Post by Haralampije » 03 May 2011, 23:26

tremolo bar 150 evrica,tu negde i set magneta,civije ***** li ga koliko su,elektronika 20-30 evra.....znaci na cenu njega jos bar 300-350 evra ulaganja,sto opet dodje manje od jednog standarda,ili mnogo manje jednog AVRI komada,kome najvise lici.
Da li je pametno ili ne to odlucujes samo ti....ako ti je komad dobar,ne slusaj nikoga i nicije savete,uradi onako kako smatras....a kakve CV-ove vidjam po netu i koliko su ljudi odusevljeni njima(lagana,telo obicno iz dva ili tri dela,kod nekih flejm na vratu kakav ne bi dobio bez custom shopa ili masterbuilta),ne bih zalio ni 1000 evrica da ulozim u njega.

krmenadla

Post by krmenadla » 03 May 2011, 23:49

Hvala na postovima.

A bre Rocket Roll, osetio sam se kao kod učiteljice, pognute glave, koja me kori kada sam razbio prozor! :oops:
:D
Nisam bre u fazonu da kupim g. i odmah da menjam sve, ali valjda ovaj forum i služi da se pitaju iskusnije kolege i iznese mišljenje o nečemu...

I dalje mi nije najjasnije kako to da gitara ne bi nikada dostigla željeni kvalitet tj kvalitet isti ili približan uzoru. Može li neko da to potkrepi konkretnijim objašnjenjem?

Ovo što sam pitao me asocira na majstore koji budže automobile - kupe dobar komad sa dobrom limarijom, zamene delove i dobiju ljutu mašinu. Naravno, ima custom majstora koji ubace 10x više novca nego što košta original, ali ima i majstora koji rade upravo ovo što sam ja napisao...
Valjda... 8)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 May 2011, 04:10

krmenadla wrote:
da li se isplati kupiti malo bolji Skvajer, ostaviti mu telo vrat i glavu, a ubaciti originalne Fender delove (civije, kobilica, magneti, potenciometri, tremolo, elektronika...)?
U principu, o Americi to i rade mnogi ali sa jednom kriticnom razlikom: ne kupuju nove novcate gitare nego rabljene, preko oglasa najcesce. Suludo bi bilo kupovati novu jeftinu gitaru pa je budziti jer ona maltene cim 'iseta' iz prodavnice padne joj cena za 20-30% (sto ce reci ako je starija recimo od godinu dana, bez obzira kako je ocuvana). Mozes da uzmes pribliznu cifru koju si platio ako je gitara kupljena pre manje od 3-6 meseci, sve je tip-top mint, nema trunke prasine a kamoli ogrebotina, imas uredno sve racune i mazio si je pazio.

E sad, sto se rabljenih tice, bez obzira koja gitara je u pitanju, moras da budes nacisto (i da pregledas ili si vec pregledao isti taj model) kakva je konstrukcija. Da li zaista te 'kopije' koriste drvo istog kvaliteta i konstrukcije kao i originali. Potom izrada. Nikakav hardver te ne zanima, niti elektronika. U 99% slucajeva to nije isto drvo, cak iako je recimo uvezeno iz Amerike (kao sto Suhr navodno radi za Rasmus korejsku seriju). Kad kazem nije isto drvo, moguce da nije isti dobavljac, nebitno, ali sasvim sigurno nije istog kvaliteta kao drvo koje se odvaja za americke Suhr gitare recimo. Za importe postoji jedna 'hrpa', za domace druga. To ne znaci da je drvo za importe djubre, vec znaci da je drvo za domace modele najbolje koje mogu da nadju i za koje su spremni da odvoje neku kintu ali i da naplate debelo.

Elem, videh puno tih projekata, imam i sam jednu takvu gitaru gde je sve zamenjeno ukljucujuci i farbu, osnovna pretpostavka je bila da je drvo solidno, konstrukcija identicna kao kod americkih modela a izvedba na nivou (konstrukcija i izvedba/egzekucija su razlicite stvari, cesto se menjaju detalji konstrukcije kod jeftinijih gitara da se ne komplikuje proces proizvodnje i smanji broj sati potreban za izradu instrumenta, ovo nema veze sa izborom drveta ili hardvera).

Kacio sam vec negde slike na forumu "prototipa 007 od 6" :kokice: .

Ortak je nasao OLP Petrucci model preko oglasa, korejanac. Jako dobro odradjene gitare, ali sve je tu korejski hardver i elektronika, a drvo pitaj Isusa koje i odakle. Ali konstrukcija i izrada/izvedba su tip-top takoreci. Mozda samo da se odradi fret-crowning i fret-dressing da se dobije taj luksuzni feel. Elem, sve je skinuto sa gitare, ukljucujuci i farbu. Onda je gitara sto se kaze 'brought to specification', tamo gde je to bilo moguce. Tremolo nije original EBMM, jer ga oni ne prodaju u slobodnoj prodaji, isto kao ni civije. Tako da je ortak ugradio Hipshot tremolo (em fituje bez modifikacija u rupu em ima vintidj Fender filing, ali je moderne konstrukcije i lep za oko, obaska sto ne grebe dlan ako drljas preko njega), met'o je Gotoh precision tuners (nema sta da se prica, to su danas standardno kvalitetne civije), stavio Switchcraftov switch jel, zamenio volume i tone potove, ubacio DiMarzio Steve's Special i Air Norton kao na originalu i prefarbo i to je to. Radi gitara suludo. Ali fora je sto je on pazario taj OLP za 150$ kinti preko oglasa, a to mu dodje isto kao da je samo kupio vec komplet odradjeno izmasinirano telo i vrat, da se on ne zajebava, samo ako je kazem drvo solidno i konstrukcija i izrada/obrada kako valja. Mogo je to sve da kupi od Warmoth-a (mada oni nisu imali taj neck and body shape na prvom mestu) i to bi bilo to (Warmoth bi doduse verovatno bio malo skuplji jer imaju kvalitetnije drvo boze moj, a i amerska su firma pa to naplacuju).

Eleme, u originalu je to izgledalo 'vako:

Image

A ovih dana izgleda ovako:

Image

Image

Image

Image

Image

Uzgred, citavu tu zajebanciju je ortak odradio da bi mi poklonio tu djitru za rodjendan. Poklonu se u zube ne gleda. :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 May 2011, 13:05

krmenadla wrote: I dalje mi nije najjasnije kako to da gitara ne bi nikada dostigla željeni kvalitet tj kvalitet isti ili približan uzoru. Može li neko da to potkrepi konkretnijim objašnjenjem?
Konkretnije sam ti već napisao: čuo sam dosta tih i takvih eksperimenata - nisi ti prvi koji je došao na takvu ideju, i ja sam do besvesti apgrejdovao svog Strata, između ostalog - i u 1:1 testu sa "uzorima" nikad nisam "čuo" taj uložen novac. Ono što nedostaje je taj 3D zvuk "uzora" i prijatnost istog.

Stvar je pre svega do drveta, rekao bih. Ne vrste drveta, nego kvaliteta.

Znam da u teoriji ne bi trebalo da bude tako - 350 evra platiš, uložiš još 350 i dobiješ zvuk od 700 evra, right? Wrong. U praksi jeste tako kako ti kažem, i pričam ti iz prakse.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 04 May 2011, 14:24

ako je drvo isto (pretpostavljam da je slicnog kvaliteta)
Jok.
Drugar je turio u Lead Star (jednu od relativno cesto rabljenih 'cizi' istocnonemackih gitara devedesetih) onaj evolution SV pickup i... nista... to nije bilo to. Nedavno je kupio skuplju gitaru. Ta radi bolje i bez tog magneta. Jebes ga, ima razloga zasto nesto kosta 350$ a nesto 1000$, cak i ako izuzmemo ime i skuplju radnu snagu...

Drvo, ali ne samo drvo od kog je telo, nego i vrat igraju neverovatno veliku ulogu...

Mada, opet...

:ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 04 May 2011, 15:24

Rocket Roll wrote: Stvar je pre svega do drveta, rekao bih. Ne vrste drveta, nego kvaliteta.
Nisi li pre samo par dana, izjavio da drvo utiche 10% na celokupan zvuk?

progg

Post by progg » 04 May 2011, 15:58

Moje iskustvo je da menjanjem magneta postizes drugaciji (nekada i dosta bolji) zvuk od fabrickih magneta za gitari.

Primer I:
Kupio sam MIM Tele Standard, sa onim klasicnim keramickim magnetima (koji su btw "hot", tako ih barem proizvodjac deklarise). Zamenio sam ih sa SD Vintage Stack STK-T1n (neck) i SD Little 59 (bridge). Razlika u zvuku je ogromna. Mozda ne treba generalizovati i reci da je zvucna slika 10 puta bolja (subjektivno, meni svakako jeste, ono, nebo i zemlja), ali je svakako drugacija, tj. dobio sam ono sto sam i hteo: u necku topli humbuggy zvuk a u bridge-u "roar" starog PAF-a. I opet opcijom split/series/parallel dobijes dosta zezanja na svakom magnetu i naravno dosta zvucnih kombinacija.

Primer II:
Na Fender Stratocaster Highway One Upgrade sam zamenio stock Alnico III Hot magnete za CS54 u necku i middle-u, a u bridge sam ubacio SD JB Jr (uklonio sam CS 54 iz bridge-a, jednostavno je suvise "tanak" i "surf" zvuk, a meni je tu JB Jr legao mnogo vise, barem za muziku koju stvaram).

Zakljucak:
Necu reci da sam zamenom dobio Custom Shop gitare, ili gitare "vredne nekoliko hiljada eura", ali sam svakako dobio ono sto meni odgovara.

@krmenadla
nemoj da juris zvuk Stratocaster MIA, MIM, MIK, MIJ or whatever... juri ono sto te ispunjava... jbs logo...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 04 May 2011, 16:14

@progg
ako se ne varam, "hot" singl magnet nije isto sto i humbucker u singl formatu, a to je ono sto si ti stavio na svoje gitare. Cini mi se da nije realno poredjenje... Mislim, nije isto ako zamenis singl magnet drugim singlom (u ovom slucaju ove teme je namera, magnet istih karakteristika i karaktera, ali razlicitog, tj boljeg kvaliteta), i ako ga zamenis humbuckerom, naravno da ce razlika biti nebo i zemlja... Ti si prilagodjavao gitaru sebi, sto je naravno logicno, i tome treba da se ide, ali to vise nisu stratovi od kojih si poceo, nego superstratovi (zbog humova)...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 May 2011, 16:38

Cortex wrote:
Rocket Roll wrote: Stvar je pre svega do drveta, rekao bih. Ne vrste drveta, nego kvaliteta.
Nisi li pre samo par dana, izjavio da drvo utiche 10% na celokupan zvuk?
I ja se slazem sa tim (u smislu tip drva, drveta, mahagoni, javor, breza, lipa, omorika, kedar, jova, zova, orah, hrast et al). Ali kvalitet drva/drveta je nesto drugo. Sam po sebi nije toliko superkalifradzilistican, ali magneti znaju da debelo akcentuju razlike u drvetu (i kvalitetu istog). A tek onda pojacalo. Zato rekoh ono sto sam reko (izvinte sto upadam u dijalog). Drvo samo po sebi daje jedino farbu. Konstrukcija daje sustain (sve ima sustain pa i plastika, ali sve ima i farbu pa i plastika). Ali ako menjas samo drvo, a sve ostalo je isto, identicno, drvo tu ima najmanju ulogu. E sad, fakat, hoces najbolje drvo iz vise razloga. Prvo, veci ti je quratz. Drugo, svira. Trece, lepo je na oko. Cetvrto, postoje intangibles. Intangibles je onaj momenat kad ti neko pusti A/B test (od onih tehno frikova kakav sam i sam) a ti nemas blage veze koja je koja gitara, ali ti jedan zvuk lepsi od drugog. I onda kazes, eeeee ocu tu gitaru. I onda je ona prva bila Suhr Custom Shop od 5 soma talira, a tebi se svideo zvuk sa one druge koji je bio recimo korejski strat. I onda se useres kad saznas, blam te, a ionako bi mogo da prodas Suhr-a za mnogo vece pare. Ali u tom grmu lezi zec. Tripujemo se na vajb i imena umesto na ono sto nam godi. Ja imam brdo korejskih gitara. Kidaju. Imam i rucno radjene gitare kakve vecina ljudi nikad nece imati. Same shit. Sve one mole da se sviraju.

Da rezimiram: preterano kenja(mo)(te). :mrgreen:

progg

Post by progg » 04 May 2011, 16:40

@MS

"hot" singl magnet je klasican single magnet sa vise output-a (barem u slucaju MIM Teleta)...

Ja sam bas na Highway One stratu zamenio fabricke single magnete za Fender Custom Shop 54 magnete (koji su takodje - single)... Posle nekih godinu-dve sam sklonio CS54 bridge i stavio taj hum u single, tj. SD JB Jr.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 04 May 2011, 17:04

Imam i rucno radjene gitare kakve vecina ljudi nikad nece imati.
Najs.
Same shit. Sve one mole da se sviraju.
Sve imam, ali vremena nemam... o, kleta sudbo...

Post Reply