krmenadla wrote:
da li se isplati kupiti malo bolji Skvajer, ostaviti mu telo vrat i glavu, a ubaciti originalne Fender delove (civije, kobilica, magneti, potenciometri, tremolo, elektronika...)?
U principu, o Americi to i rade mnogi ali sa jednom kriticnom razlikom: ne kupuju nove novcate gitare nego rabljene, preko oglasa najcesce. Suludo bi bilo kupovati novu jeftinu gitaru pa je budziti jer ona maltene cim 'iseta' iz prodavnice padne joj cena za 20-30% (sto ce reci ako je starija recimo od godinu dana, bez obzira kako je ocuvana). Mozes da uzmes pribliznu cifru koju si platio ako je gitara kupljena pre manje od 3-6 meseci, sve je tip-top mint, nema trunke prasine a kamoli ogrebotina, imas uredno sve racune i mazio si je pazio.
E sad, sto se rabljenih tice, bez obzira koja gitara je u pitanju, moras da budes nacisto (i da pregledas ili si vec pregledao isti taj model) kakva je konstrukcija. Da li zaista te 'kopije' koriste drvo istog kvaliteta i konstrukcije kao i originali. Potom izrada. Nikakav hardver te ne zanima, niti elektronika. U 99% slucajeva to nije isto drvo, cak iako je recimo uvezeno iz Amerike (kao sto Suhr navodno radi za Rasmus korejsku seriju). Kad kazem nije isto drvo, moguce da nije isti dobavljac, nebitno, ali sasvim sigurno nije istog kvaliteta kao drvo koje se odvaja za americke Suhr gitare recimo. Za importe postoji jedna 'hrpa', za domace druga. To ne znaci da je drvo za importe djubre, vec znaci da je drvo za domace modele najbolje koje mogu da nadju i za koje su spremni da odvoje neku kintu ali i da naplate debelo.
Elem, videh puno tih projekata, imam i sam jednu takvu gitaru gde je sve zamenjeno ukljucujuci i farbu, osnovna pretpostavka je bila da je drvo solidno, konstrukcija identicna kao kod americkih modela a izvedba na nivou (konstrukcija i izvedba/egzekucija su razlicite stvari, cesto se menjaju detalji konstrukcije kod jeftinijih gitara da se ne komplikuje proces proizvodnje i smanji broj sati potreban za izradu instrumenta, ovo nema veze sa izborom drveta ili hardvera).
Kacio sam vec negde slike na forumu "prototipa 007 od 6"

.
Ortak je nasao OLP Petrucci model preko oglasa, korejanac. Jako dobro odradjene gitare, ali sve je tu korejski hardver i elektronika, a drvo pitaj Isusa koje i odakle. Ali konstrukcija i izrada/izvedba su tip-top takoreci. Mozda samo da se odradi fret-crowning i fret-dressing da se dobije taj luksuzni feel. Elem, sve je skinuto sa gitare, ukljucujuci i farbu. Onda je gitara sto se kaze 'brought to specification', tamo gde je to bilo moguce. Tremolo nije original EBMM, jer ga oni ne prodaju u slobodnoj prodaji, isto kao ni civije. Tako da je ortak ugradio Hipshot tremolo (em fituje bez modifikacija u rupu em ima vintidj Fender filing, ali je moderne konstrukcije i lep za oko, obaska sto ne grebe dlan ako drljas preko njega), met'o je Gotoh precision tuners (nema sta da se prica, to su danas standardno kvalitetne civije), stavio Switchcraftov switch jel, zamenio volume i tone potove, ubacio DiMarzio Steve's Special i Air Norton kao na originalu i prefarbo i to je to. Radi gitara suludo. Ali fora je sto je on pazario taj OLP za 150$ kinti preko oglasa, a to mu dodje isto kao da je samo kupio vec komplet odradjeno izmasinirano telo i vrat, da se on ne zajebava, samo ako je kazem drvo solidno i konstrukcija i izrada/obrada kako valja. Mogo je to sve da kupi od Warmoth-a (mada oni nisu imali taj neck and body shape na prvom mestu) i to bi bilo to (Warmoth bi doduse verovatno bio malo skuplji jer imaju kvalitetnije drvo boze moj, a i amerska su firma pa to naplacuju).
Eleme, u originalu je to izgledalo 'vako:
A ovih dana izgleda ovako:
Uzgred, citavu tu zajebanciju je ortak odradio da bi mi poklonio tu djitru za rodjendan. Poklonu se u zube ne gleda.