Top 5 Beginner Electric Guitars

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Sava

Top 5 Beginner Electric Guitars

Post by Sava » 17 Dec 2007, 18:38

Dan Cross je u svom magazinu napravio listu najboljih akustičnih gitara za početnike koju sam ranije objavio. Sada je napravio i listu 5 najboljih električnih gitara za početnike, a ona izgleda ovako:

1. Squier Fat Stratocaster
This are one of several Squier models available that offer a pretty good product for a reasonably low price. The pick-ups and hardware are sometimes suspect, and the workmanship varies from instrument to instrument, but for the price, these are a very good beginner guitar choice. The look of the instrument is appealling - Squier Fat Strats are similar in appearance to the much more expensive Fender Stratocasters.

2. Epiphone G-310 SG
Modelled after the much more expensive Gibson SG guitars, the Epiphone SG G310 keeps it's cost low by using cheaper hardware and lower quality humbucking pick-ups. The G-310 features an alder body, a mahogany neck, and a dot-inlayed rosewood fingerboard. The buzz on this guitar is it's a very good value for the money.

3. Yamaha Pacifica 112
Here's another guitar many people feel is a great value. The Pacifica 112 features an alder body, maple neck, and rosewood fretboard, with two single coil pick-ups, and one humbucker. The consensus is the guitar is reasonably well made, and the quality of the wood tends to be high. Those who go on to become serious guitarists might want to consider upgrading the electronics of the Pacifica 112.

4. Danelectro 56-U2
This is a quirky instrument - an almost exact re-issue of the 1956 Danelectro guitar. The U2 doesn't pretend to be anything other than a low cost, cheaply made instrument, but many guitarists find it's unusual look and sound to be quite appealling. The 56-U2 is an essentially hollow bodied guitar, and features lipstick pickups, dual stacked tone and volume controls.

5. Epiphone Les Paul Special II
The Les Paul is perhaps the most famous guitar in rock and roll. Epiphone has done a good job of visually re-creating the Les Paul in this lower-cost guitar marketed towards beginners. The Special II features a laminated alder/maple body, a magogany neck, rosewood fingerboard, and two open-coil humbucking pick-ups.

Chord-Master
MF veteran

Re: Top 5 Beginner Electric Guitars

Post by Chord-Master » 17 Dec 2007, 21:35

Za Pacifica-u i ova dva Epiphone-a bih se slozio, samo sto je Les Paul Special II, malo suvise skupa gitara za instrument koji je u rangu pocetnickog.
Sto se tice Squiera... hm, ja Squiera ne bih kupio ni za zivu glavu, mada mozda je Fat Stratocaster nesto bolji, ako nista mozda ima malo jace magnete zbog humbuckera, mada sumnjam... ali opet to je moje subjektivno misljenje i stav.
A za Danelectro sada prvi put cujem, tako da ne mogu da komentarisem.

Sava

Post by Sava » 17 Dec 2007, 22:03

Chord-Master wrote:Za Pacifica-u i ova dva Epiphone-a bih se slozio, samo sto je Les Paul Special II, malo suvise skupa gitara za instrument koji je u rangu pocetnickog.
Moram da te kritikujem jer nisi pažljiv čitalac. U pitanju je i to piše Epiphpne LP Sp. II i kod Musiciansfriend košta cca 150 američkih dolara.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 17 Dec 2007, 23:17

Chord-Master wrote:Sto se tice Squiera... hm, ja Squiera ne bih kupio ni za zivu glavu, mada mozda je Fat Stratocaster nesto bolji, ako nista mozda ima malo jace magnete zbog humbuckera, mada sumnjam... ali opet to je moje subjektivno misljenje i stav.
Nisu svi skvajeri buleti, standardi nisu lose gitare... moze jako lep komad da se nadje. Doduse nesto su i skuplji (cca 300 eur)

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 18 Dec 2007, 01:29

@Sava
Pazljivo sam procitao, ali dok sam pisao nesto sam permutovao u glavi i dosao sam do Gibsonovog Les Paul-a.
Izvinjavam se na gresci.

@cccira
Moze biti, ja ih licno ne volim, a i nagovestio sam da je to moje subjektivno misljenje, tako da ako meni Squier ne odgovara, to ne mora da znaci da nece ni nekom drugom.
Dakle ova moja izjava ne treba da spreci nekoga da pazari Squiera ako to zeli.

Sve u redu? :wink:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 18 Dec 2007, 02:01

Chord-Master wrote: @cccira
Moze biti, ja ih licno ne volim, a i nagovestio sam da je to moje subjektivno misljenje, tako da ako meni Squier ne odgovara, to ne mora da znaci da nece ni nekom drugom.
Dakle ova moja izjava ne treba da spreci nekoga da pazari Squiera ako to zeli.

Sve u redu? :wink:
Оk, ucinilo mi se da si olako odbacio squiera samo zbog imena. Ako si svirao i ne svidja ti se onda je to druga stvar

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Dec 2007, 02:16

Danas sam u bio u Nishu i u Music House sam video veoma dobre, lepe i JEFTINE gitare....
Elem,
Washburn Paul Stanley modele cca 200e
Ashton ili asherton ~ 170e
Slammer by Hamer (kao moja, samo malkice tanji vrat, i obe konfiguracije H-S-H i H-S-S i Licenced Floyd Rose tremola, Gipson-like, Explorer-type i jos neke) 17850DIN
Squier ~oko 12000 (ako se dobro secam...)
plus pojacala od 15-30W za od 100-200e
Mislim da nismo mogli za jeftinije pare da nabavimo bolje instrumente i pojacala nego sada. Naravno u toj klasi....
Verujem da ce Nislije i komsije naci svoju prvu gitaru, mada ima nekih modela, koji bi mogli da posluze i za zaraditi neku paru na svirkama ( do 350 e.)

Na primer, ima randala, fendera, LINE6 sa efektima (spiderII), asherton (ashton) sve do 150tak e...

Eto vam pregrst pojacala i Gitara za male pare... znaci beginer (entry) level instrumenti...

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 18 Dec 2007, 15:16

cccira wrote:Оk, ucinilo mi se da si olako odbacio squiera samo zbog imena. Ako si svirao i ne svidja ti se onda je to druga stvar

Jedan moj prijatelj je imao Squier-ovog stratocastera, te sam ga jednom prilikom svirao nesto malo i zaista mi se nije svideo. Magneti su mu bili preslabi i davali su nekakav "supalj" zvuk, nije ni lepo lezao u ruci, bas sam imao osecaj da drzim nesto nekvalitetno, znaci gitara je bas bila veslo.
Naravno taj moj ortak, koji je inace veliki fan Stratocastera (kao i ja uostalom), tada je mislio da je kupio odlicnu gitaru, tek je kasnije priznao sebi da se gadno zajebao.
Ne secam se sta je uradio sa Squierom, da li ga je prodao ili sta vec, ali znam da je posle uzeo Yamahu Pacificu i da je posle Squiera, sa njom bio prezadovoljan.
Mislim da je ta gitara bila iz Affinity serije, ali buduci da pored tog nisam probao nijednog drugog Squiera, ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim da je i Squier Fat Strat los, ali ne verujem da ima bas tolike razlike izmedju onog vesla i ove gitare, jedino ako su stavili neke bas dobre magnete.

Ali opet kazem, mozda nekome odgovara da svira Squiera i mozda gresim po pitanju Fat Strata.

kalkulus

Post by kalkulus » 18 Dec 2007, 16:26

ja se bash razmishljam izmedju Fat Strata i Pacifice, fino je shto su se obe nashle na listi

dodushe, Standard Fat Strat trenutno nigde ne mogu da nadjem, probao sam samo Affinity u Mitrosu i vrlo je fina gitara. sad je samo pitanje da li kupiti jeftiniju gitaru kada vec imam para za neshto skuplje

probao sam i Epiphone LP Special i neshto mi nije legao, nemam pojma zashto. mnogo mi se vishe svidja Aria PE-STD iz Sky-a, iako ima ruzan headstock(kako se ovo kaze na srpskom, glava?), a tu su negde po ceni(Aria je 250eur a Epiphone je cini mi se neshto skuplji)

dulebass

Post by dulebass » 19 Dec 2007, 11:39

Sta mislite o novogodisnjoj ponudi pocetnicke gitare Aria STG-003 za 80 evrica! Plus kucno pojacalo, ukupno 140 evra. Mislim da je to za pocetnika bas jeftino, sem ako ova Aria nije neko veslo.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 19 Dec 2007, 18:46

Zar mislish kupiti novu gitaru za 80evra a da nije veslo? Dodushe, pochetniku ce biti dobra bilo koja... ali bilo bi dobro da je nije veslo.

kljaja

Post by kljaja » 19 Dec 2007, 23:19

standard fat strat imash u artistu ako se nevaram .

kalkulus

Post by kalkulus » 20 Dec 2007, 00:00

kljaja wrote:standard fat strat imash u artistu ako se nevaram .
bio sam do artista pre jedno 10 dana i nisam video, jedino ako su novo dobili

ok, imaju neke Blade gitare u tom fazonu, ali to mi je malo skupo

visackimarko

Post by visackimarko » 20 Dec 2007, 00:57

XtrmntR wrote:Zar mislish kupiti novu gitaru za 80evra a da nije veslo? Dodushe, pochetniku ce biti dobra bilo koja... ali bilo bi dobro da je nije veslo.
To je ODLICNA gitara, daleko bolja od Squier-a i slicnih.
Ali ocigledno, nasi ljudi gitaru kupuju gledajuci ime... :roll:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Dec 2007, 01:19

Yamaha Pacifica i tačka, što se mene tiče... Dovoljno je dobra (po mom mišljenju) čak i suvim profesionalcima. Jednostavno, kvalitet im je visok i konstantan - naročito su vrat i grifplatna lepi, a to je presudno.

Post Reply