Ibanez AS-103?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Corsair

Ibanez AS-103?

Post by Corsair » 30 Nov 2011, 02:06

Pre svega, pozdrav svima na forumu. :ziveli:

Moje ime je Aleksandar, 88mo sam godiste i eto volim muzikicu pa sam resio da se pocastim nekom gitarom. Nikad nisam svirao, ali voleo bih da probam i naucim. Nadam se samo da nije kasno. Cale je svirao akusticu kada sam bio klinac, ali je nazalost prestao davno zbog obaveze oko posla, pa mozda imam nekih naslednih gena! :metal: Salim se malo.
Googlao sam proteklih nedelja i procitao dosta stvari, pa evo konacno i da postavim neko konkretno pitanje.

Zeleo bih da sviram pretezno blues i rock. Npr. Gary Moore, BB King, Buddy Guy, Fleetwood Mac, mozda malo Zeppelina, ACDC i sl.. Naravno i nezaobilazni nas Yu Rock! Ovo su samo neke zelje, znam da me do tada ceka mnogo rada. :)

Resio sam takodje da bih odmah isao na neku elektricnu gitaru. Skoro sam se odlucio za Vintage V100, ali sam malo zapao u dileme poslednjih dana. Konkretno, poceo sam da gledam neke Hollow Body gitare. Za pocetak ne bih uzimao pojacalo, vec bi prikljucio gitaru na komp uz neki software tipa AmpliTube i sl.

Vidoh da ima dosta pozitivnih komentara o Ibanez AS-103, pregledao sam sve klipove sa Youtuba i cenim da bi i ona odgovarala za stil muzike koji bih probao da sviram. Mozda gresim? :) Takodje, vidim da je ona Hollow Body tip gitare, pa sam hteo da pitam, da li se konkretan model moze svirati bez pojacala, onako na 'suvo'?

Razmisljao sam da prodjem sa 350e max, ali vidim doticnu Ibanez AS-103 na ebay-u koju bi drug mogao da mi donese, za nekih mozda 400e sve skupa sa troskovima. Nesto je radjeno na gitari, glava je preoblikovana, zamenjena dugmad, mozda i promenjeni pickpu-ovi za Super 58, mada su mozda to i originalni Super 58 Custom.
Ima li neko misljenje, vredi li ova gitara toliko novca u stanju kao sa linka iznad? Razlika u odnosu na Vintage V100 (znam da nije isti tip gitare) je oko 100e. I da li postoji mozda neka bolja kupovina za te novce?

Eto toliko, nadam se lepom druzenju.

Puno pozdrava,
Aleksandar
:cao:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Ibanez AS-103?

Post by nemanjavelimirovic » 30 Nov 2011, 02:23

Ako imash toliko love, neces se zeznuti... Svi ti art core ibanezi lepo rade cak i najjeftiniji...Oko 800-900Evra je ovaj recimo? Za te pare mozda mozes uganjati Gibson SG ili Les Paul.. (ne studio) ili pogledati i druge proizvodjache...? Naprimer ja bih pogledao i Tokai, Gretsch i naravno mozda i neki fender?... :) :ziveli:

luci

Post by luci » 30 Nov 2011, 02:39

rekao je da prodje do 350e, znaci to otpada, tog sa e-bay-a se kloni, nesto nije u redu sa njim 100%, to je gitara koja kosta najmanje 800e, ne verujem da bi je neko prodavao za te pare da je sve u redu...

ako hoces takvu gitaru, znaci semi-hollow body treba da gledas AS 73 od Ibaneza, jako dobra gitara, radi odlicno za sve sto si naveo, na suvo se cuje sasvim lepo, ne kao neka akustara, al za neko vezbanje je ok... kao pocetniku ti je to i previse ozbiljno, ali ako imas para sasvim je ok da se otvoris za malo bolji instrument, sto ti je gitara vizuelno lepsa vise ce te vuci da je sviras...

predpostavljam da te zanima i polovna gitara?

Corsair

Post by Corsair » 30 Nov 2011, 11:22

nemanjavelimirovic wrote:Ako imash toliko love, neces se zeznuti... Svi ti art core ibanezi lepo rade cak i najjeftiniji...Oko 800-900Evra je ovaj recimo? Za te pare mozda mozes uganjati Gibson SG ili Les Paul.. (ne studio) ili pogledati i druge proizvodjache...? Naprimer ja bih pogledao i Tokai, Gretsch i naravno mozda i neki fender?... :) :ziveli:
Eh da je meni 800-900E.. :mrgreen:

Budzet je do 350e, kao sto i napisah gore.. Mislio sam da se eventualno iscimam za +50e za ovaj Ibanez AS103 sa ebay-a koji sam prilozio.. Kod nas je oko 700-800e sa koferom, a ova sa beya je bez i ima preradjenu glavu, neki furnir ili nalepnicu preko Ibanez logo-a i sl, pa mi je 380e delovalo kao ok cena iz tih razloga..

Dosta ljudi preporucuje da se kupi najbolja moguca gitara za pocetak, pa i ja krenuo tom logikom.. Otud i AS103.. Ako mogu proci za 200evrica, nemam nista protiv! :)

Nisam gadljiv ni na polovne stvari, ukoliko su dobro ocuvane naravno, tako da pucaj slobodno!
:cao:

luci

Post by luci » 30 Nov 2011, 12:40

najbolja moguca gitara je ok, ali ne treba ti LP custom da bi naucio da sviras... ako zelis sami-hollow gitaru onda ti je AS73 moja preporuka, sa druge strane ako nisi odlucio bas cvrsto uvek mozes pogledati i nekog strata.. za 350e se moze na oglasim gledati neki mexikanac... samo u tom slucaju moras se dobro informisati oko detalja da te neko ne bi zeznuo...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Nov 2011, 12:57

Apollo DHB-2200 u Mariću bi ti bila optimalna.

luci

Post by luci » 30 Nov 2011, 13:18

po svemu sto sam citao to jeste jako dobr kupovina, posebno ako je cena na maricevom sajtu vazeca i ako je imaju na lageru...

Corsair

Post by Corsair » 30 Nov 2011, 13:41

Nisam nista definitivno odlucio.. LP gitare su mi delovale nekako najuniverzalnije, vidim po netu da ljudi sviraju sve i svasta na njima.. Semi Hollow sam poceo da gledam jer sam mislio da vezbam malo bez pojacala i elektronike, dok ne naucim dovoljno. :)

Koje gitare je u sustinu najlakse svirati za pocetak: LP, 335, Strat ili ove SH?

Vidoh vec u nekoj temi na forumu da je bilo predloga za Apollo gitare, ali nesto nema informacija online.. Mogu li se merit' sa Epiphone-ovim slicnim modelima u toj klasi? Za ~300e ima Epiphone Dot npr, za koju postoje jako dobri komentari?
A tu je i DHD-2201 model.. Da pogledam bas DHB-2200 ili moze da prodje i ova 2201? I zasto uz sve ovakve gitare stoji pridev Jazz? Necu da sviram Jazz! :hmm:

luci

Post by luci » 30 Nov 2011, 13:45

men ise epiphone nije dopao, ja sam imao direktan izbor izmedju njega i ibaneza as73 i uzeo sam ibaneza... na epiju koji je bio nov su svi potovi bili losi i sveukupan utisak mi je bio los... jednostavno mi se nije dopao, a ostrio sa se da ga kupim dok ga nisam probao... sad imam ibaneza i jako sam zadovoljan... apollo nisam probao, ako si iz bg moj savet ti je da odes pa da pregledas apollo ibaneza i epija... verujem da se sve tri mogu naci...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Nov 2011, 13:50

Apollo DHC-2201 - na temu Gretsch Country Gentleman (kopije Filtertron magneta)
Apollo DHZ-2202 - na temu Gibson jazzboxova
Apollo DHD-2201 - radikalniji ES-335
Corsair wrote:Koje gitare je u sustinu najlakse svirati za pocetak: LP, 335, Strat ili ove SH?
Ništa nije "lakše" ili "teže". Stvar je u tome šta ti hoćeš. Kada kažeš "gitara", na koji zvuk pomisliš? Koji gitarista ima taj ton koji i ti juriš?

Corsair

Post by Corsair » 30 Nov 2011, 14:28

B.B King
Gary Moore
Fleetwood Mac
Dire Straits
Smak
ZZ Top

I sl.. Valjda se nazire poenta. Jos kad bi sve moglo da se dobije u jednoj gitari? :cekic:
Verovatno da jos uvek nemam izdefinisan tacan ton koji zelim, zeleo bih da naucim i probam da sviram raznovrsne stvari za pocetak.. Vremenom cu valjda znati sta tacno, i koji ton, zelim od gitare? :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Nov 2011, 14:49

Onda nešto sa hambakerima na Les Paul fazon. Imaš više gitarista na listi koji sviraju hambakere nego singlecoil magnete, tako da...

Corsair

Post by Corsair » 30 Nov 2011, 15:10

Pa tako sam i ja razmisljao.. Zato sam i pomenuo V100 kao jednu od varijanti. Ali onda vidoh ove Semi Hollow gitare, koje isto imaju humbuckers pa krenuo od Dot-a i zavrsio na Ibanesu AS103 sa ebay-a! :XD: Nekako mi se cini da imaju puniji zvuk, mozda nisam izabrao dobar pridev, razumete valjda sta hocu da kazem?
A i one nose oznaku semi acoustic, pa mislio da mogu da se sviraju bez pojacala za pocetak, pa mi je izgledalo kao bolja varijanta..

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 30 Nov 2011, 15:15

Ne, ne, to je pogrešna predpostavka. Semi hollow gitare imaju izvesna akustična svojstva, ali ne takva da stvarno možeš i treba da vežbaš bez pojačala ili nekog pomoćnog ozvučenja. Električna gitara i pojačalo zajedno čine instrument, i tako se i sviraju. Ako samo zbog nedostatka pojačala gledaš semi hollow gitare, onda ćeš da napraviš pogrešan izbor. Semi hollow kupuješ ako hoćeš BAŠ taj ton, ali ne na suvo, nego kad se uključiš u pojačalo.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Nov 2011, 15:42

Što reče Kristijan. Poluakustične su čarobne, ali. Skuplje su, ređe se nalaze što polovne što nove (manji izbor), kabastije su (teže se nađu futrola i kofer), postoji veća šansa da ih oštetiš, i otržu se kontroli na jakom gainu (feedback).

Bolje ti je uzeti neki gitarski ekvivalent Golfa dvojke - neki Les Paul / PRS klon kojih ima koliko hoćeš. Uz malo pažnje, možeš da odabereš solidan instrument sa kojim ćeš se dugo družiti.

Ja lično imam pomenuti Apollo DHB-2200, čiji je prvi vlasnik bio Kristijan, tako da možeš da nam veruješ :D

Post Reply