Jeftina, ali kvalitetna

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

markolakicevic

Jeftina, ali kvalitetna

Post by markolakicevic » 19 Jan 2012, 08:25

Pozdrav!

Uzeo sam ibaneza rg 350 ex. Dobra je gitara, nemam nekih veći primedbi, osim magnete. Problem je što imam 17 godina i za mene ( nepominjem : za mene ) je gitara preskupa. Ako mi sve u sobi vredi 50.000. od elektronike, a ta gitara je 50 %. Jenostavno pazim je kao dete da čuvam. Hteo sam da lipšem kada sam je malo ogrebao.
Odlučio sam da uzmem jeftiniju gitaru sa fiksiranim bridzom. Da li postoji gitara do 20.000. ( najbolje povoljna ), koja ima dobro drvo, solidan vrat i civije. U tu jefitiniju gitaru bih zas ostale pare ubacio neke jako dobre magnete ( sada jos ne znam da li da uzimam aktivne ili pasivne ). Da li postoji takva gitara koja bi sa jakim magnetom, mogla da postane " profesionalna " ( ps. za mene je profesionalno ono sto se moze da se svira, ne lopata ).
Razumete želeo bih da stavim jake magnete u jeftiniju gitaru. Shvatio sam posle nekog vremena da je ovaj ibanez više "našminkan" nego vredan ( nista tu vas ne napadam, nego jednostavno takva je firma, a ja kao prva budala se zaleteo ). Po mom mišljenju ( molim vas ispravite me ako grešim ), mislim da bih dobio bolju gitaru za jeftine pare ( da ima fiksirani bridz, da ne nosi neko ime...). Još kada bih ubacio neke zaista dobre magnete mislim da bi ta gitara ( jeftina, ali sa dobrim telom ) razbila ovaj ibanez. Molim vas ispravite me ako grešim, a verovatno grešim ( necu da se pravim pametan, kada se ne razumem u muzicke insttrumente ).

Svestan sam toga da sam dosadan i da cepidlacim. Mlad sam drmaju me "strasti". Molim vas razumite to.

Hvala!!!!!

Trooper
Urednik

Re: Jeftina, ali kvalitetna

Post by Trooper » 19 Jan 2012, 08:41

Ja smatram da ti se ne isplati. Jer tek od te kategorije u kojoj je ibanez (300e+) krece se sa dobrom izradom, kvalitetnijim drvetom itd. Bolje sviraj Ibaneza, pa kasnije kad skupis pare menjaj jedan po jedan magnet. Naravno, moji argumenti padaju u vodu ako ti smeta tremolo ili cesto menjas stimove, onda bolje juri neku zamenu po oglasima ili tako nesto

nesharm

Post by nesharm » 19 Jan 2012, 08:48

Gitari malo sta moze da se desi, osim ako je bukvalno ne odalamis negde. Radim sa fotoaparatom koji je skuplji od Pensa Suhr gitara, pa kad bih razmisljao da cu ga unistiti tokom rada, drzao bih ga 24/7 u sefu. A zasto sam onda kupovao aparat? Ista prica je sa tvojom gitarom :), opusti se, sviraj na njoj, pa kad dodje vreme, na njoj ces menjati magnete, ili ces kupiti jos skuplju gitaru.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 19 Jan 2012, 09:30

mislim da neces uspeti u tome sto si zamislio. jbg

prvo: Ibaneza mozes da prodas za 250, 270e tops, ako uzmes gitaru za 200e, ostaje ti 50-70e sto je jedan dimarzio humbucker. Ako si hteo da dodajes jos para, onda ok, druga je to prica. Samo imaj na umu da su dimarzio magneti bas oko te cifre, 60-100 (polovni oko 50), seymour duncan idu i preko 100e, emg standardno 105e, i to sve govorim za jedan magnet, a tebi trebaju 2. Onda tu je i drugi problem, koji magnet izabrati? hoce li ga biti u nasim prodavnicama?

drugo: da bi mogao da izaberes gitaru koja nema ime, a radi bolje od ibaneza, moras da imas usi kao skochimish, i da se razumes u izradu gitara, da gledas svaku sitnicu. Drugim recima, da imas iskustvo sa dosta gitara. Ibanez nije toliko nasminkan, za pare koliko kosta polovan je odlicna stvar (kad uzimas nov, onda mozes da prodjes jeftinije)

Pazi se, mozes lako da se zahebes, da predjes sa konja na magarca, pa posle opet da trazis ibanez... Naravno, najverovatnije ces ti biti na gubitku pri tim menjanjima... Ja ne bih to radio, radije bih svirao ovo... Jbg, gitara je za sviranje, po koji udarchic tu i tamo je neizbezan, a da bi je sjebao do te mere da ne mozes da je sviras, moras da budes je6eni madafaka idiJot.

Ali, aj sad nesto pozitivnije da kazem ako se ipak odlucis da pokusas
Moj predlog bi bio da gledas polovne hamer i schecter gitare, hamer posebno. Kod nas su i jedna i druga marka potcenjene, hamer vise nego scheter, i polovni mogu za dosta malo para da se nadju.

evo jos jedan predlog,
http://www.kupujemprodajem.com/grg-bkn- ... id=5770057 ibanez grgr121
s tim sto je ovo apsolutno preskupo jer toliko je nova u prodavnici. Ako hoces, vidi da se dogovoris da ti doplati bar 100e
solidna gitara, fixna kobilica, jeftina, nema sminke na njoj (binding pickguard)...

markolakicevic

Post by markolakicevic » 19 Jan 2012, 12:47

prvo: Ibaneza mozes da prodas za 250, 270e tops, ako uzmes gitaru za 200e, ostaje ti 50-70e sto je jedan dimarzio humbucker. Ako si hteo da dodajes jos para, onda ok, druga je to prica. Samo imaj na umu da su dimarzio magneti bas oko te cifre, 60-100 (polovni oko 50), seymour duncan idu i preko 100e, emg standardno 105e, i to sve govorim za jedan magnet, a tebi trebaju 2. Onda tu je i drugi problem, koji magnet izabrati? hoce li ga biti u nasim prodavnicama?
Da gitaru i planim za 270 e da prodam, min 250 e. Mogu da uzmem polovnu gitaru koja je i manje od 200e. Ibanez na primer grg 121, ima iste perfomanse kao i 350 ex, osim sto nema dodat tremolo, jedan magnet... Hajde da racunamo da cu gitaru polovnu platiti 200e. Ostajemi jos 70 e ( mozda i vise ako skupim ). Ono sto sam hteo da naglasim je da bih na novoj gitari promenio sam bridge magnet. Posto godinu sviram ( znam malo je ) i za tih godinu dana nikad niasm svirao na drugi agnet osim bridge. Znaci polovan EMg i plus majstor i potencionometri ili da bude lakse uzmem neki jak pasivan.
drugo: da bi mogao da izaberes gitaru koja nema ime, a radi bolje od ibaneza, moras da imas usi kao skochimish, i da se razumes u izradu gitara, da gledas svaku sitnicu. Drugim recima, da imas iskustvo sa dosta gitara. Ibanez nije toliko nasminkan, za pare koliko kosta polovan je odlicna stvar (kad uzimas nov, onda mozes da prodjes jeftinije)

Pazi se, mozes lako da se zahebes, da predjes sa konja na magarca, pa posle opet da trazis ibanez... Naravno, najverovatnije ces ti biti na gubitku pri tim menjanjima... Ja ne bih to radio, radije bih svirao ovo... Jbg, gitara je za sviranje, po koji udarchic tu i tamo je neizbezan, a da bi je sjebao do te mere da ne mozes da je sviras, moras da budes je6eni madafaka idiJot.
Zato sam i potrazio pomoc od vas. Jer sigruno znate podosta o gitarama. Zato sam zamolio da mi predlozite neku jeftini koja moze da sa svime ( osim magnetima ) bude identicna ako ne i bolja od sadasnjeg ibaneza.

ibanez grgr121 da uva gitara mi se jako svidfja zato sto je skromna, zestokog izgleda, a ima dosta pozitivnih kritika.
Moje glavno pitanje je kakvu bih ja stvar napravio kada bih ( na primer u grg121) ubacio jedan aktivan magnet ( ili jak pasivan ). Da li bih ja osetio poboljsanje u odnosu na sadašnji ibanez?

HVALA!!!!!

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 19 Jan 2012, 15:41

markolakicevic wrote:Ibanez na primer grg 121, ima iste perfomanse kao i 350 ex, osim sto nema dodat tremolo, jedan magnet...
to je tako samo kad citas specifikacije. :D Preve se na razlicitim mestima (Kina i Indonezija) pa je razlicit kvalitet drveta, razlicita kontrola kvaliteta, razliciti magneti, razlicit oblik vrata...
markolakicevic wrote:Znaci polovan EMg i plus majstor i potencionometri ili da bude lakse uzmem neki jak pasivan.
Sa jedne strane, lakse bi bilo da samo uzmes pasivan, ali po mnogim pricama, na pasivne magnete vise utice kvalitet drveta gitare u koju se stavlja. Znaci, po toj pretpostavci bi mozda bolji rezultat dobio aktivnim magnetom, ali on sa druge strane ima vise problema da se montira, (tj problem nastaje kad hoces da mesas aktivne i pasivne) nikad nisam probao, pa ne znam tacno, znam da ima zajebancije, ali i da je moguce...
markolakicevic wrote:Moje glavno pitanje je kakvu bih ja stvar napravio kada bih ( na primer u grg121) ubacio jedan aktivan magnet ( ili jak pasivan ). Da li bih ja osetio poboljsanje u odnosu na sadašnji ibanez?

Niko ne moze da ti garantuje ni da ce biti bolje ni gore, jbg, moraces da probas. Osim toga, nije samo magnet ono sto cini gitaru, osecaj u ruci, zavrseci pragova, civije, sve to ima uticaja, i cesce je to bitnije... Mozda dobijes nesto sto ti vise odgovara i sto ti je lakse za cuvanje i odrzavanje od ovoga sto sad imas, a mozda dobijes gitaru koja ti se ne dopada ni kako zvuci, ni kako ti lezi... :D Jbg, moraces da rizikujes. :)

:ziveli:

bancika

Post by bancika » 19 Jan 2012, 15:57

ja sam probao jedan ili dva grg-a i prilicno su losi, primetno gori od rg-ova. Kad bi mogo da nadjes neki od ovih...

http://www.ibanez.com/ElectricGuitars/model-RG321E
http://www.ibanez.com/ElectricGuitars/model-RG321MH
http://www.ibanez.com/ElectricGuitars/model-RG471AH

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 19 Jan 2012, 18:54

Za 270 ga neces nikako prodati, 320 je sad nov na nekoj akciji. Ja prodajem za 240, 290 sa DiMarzio DActivator X u bridge poziciji. Sabija kako zvuci gitara, zato ti i pricam da ti se ne isplati menjati. I mislim_stvarno je imao istog ibaneza duze vreme, slusaj preporuke.

markolakicevic

Post by markolakicevic » 19 Jan 2012, 19:41

Nista, onda cu ga verovatno zadrzati.
Ja sam jedino hteo ( u nedostatku novca ) da uzmem jefitiniju gitaru ali da stavim bolji magnet. Očigledno nije sve do magneta.
problem je taj sto je zvuk koji dobijam kada sviram preko kompa ocajan, pa to je verovatno razlog zasto sam hteo kupiti bolji magnet.
evo poslusajte primer
ovo je neki najbolji zvuk koji sam nasao ( po kvalitetu je najbolji ). Gain ne mogu da smanjim jer kada samo malo smanjim potpuno se izgubi distorzija. http://www.zshare.net/audio/9882087507f47855/

Ovo je drugi zvuk koji obicno koristim http://www.zshare.net/audio/98820914dc87dcbc/

Vidite kako postoji itekako mnogo drugih zvukova pored zvuka gitare. Slazem se da ja ne umem dobro da sviram pa da je i zbog toga, ali uopste ceo snimak je jako loseg kvaliteta.

Haralampije

Post by Haralampije » 19 Jan 2012, 20:23

Jebes ti komp,kako se ona cuje preko pojacala?preko kompa meni i dobar i los magnet zvuce isto-lose..Ili pogledaj na onoj temi gde je softver,mozda ima nekih stvarcica koje ce ti pomoci oko dobijanja kakvog zvuka.

Wagorth
Ex Cane

Post by Wagorth » 19 Jan 2012, 20:29

Ovo ko da svirash preko mobilnog....veze nema...al to nije zbog gitare, nego do toga sto to svirash preko kompjutora (mada bi trebalo da se i tako cuje mnogooo bolje).
Nadji si neko pojacalce malo i sevaj svaki dan po par sati... i zahebi manjanje magneta i ostale trice.. od babe devojka ne biva.

Dimo

Post by Dimo » 19 Jan 2012, 20:58

Uzmes neko pristojno pojacalce, i to je to :)

Kill surf city

Post by Kill surf city » 19 Jan 2012, 22:46

Trebao si zadrzati onu jolanu, nju ne bi morao da cuvas od ogrebotina. Agonija se nastavlja. :mrgreen:

markolakicevic

Post by markolakicevic » 19 Jan 2012, 23:00

Trebao si zadrzati onu jolanu, nju ne bi morao da cuvas od ogrebotina. Agonija se nastavlja. :mrgreen:
HAHAHAH, jolana mi je pored ibaneya. Nju sviram kada sam nervozan :D.

E ma kupio bih ja Peavey 5150 da imam kintu. Nemam ni jedan dinar niti cu imati narednih 6 meseci ( predvidela mi vestica ). Znaci jedino preostaje ovaj kompjuter, a vidis kako se cuje. Da ukljucim u tranzistor iz 1920 godine bolje bi se culo. Ako se ne cuje lepo nemas meerak ni da sviras......

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 19 Jan 2012, 23:10

jbg, moras da se igras sa podesavanjima amplitube/guitarrig ili sta vec koristis. Mogu jako pristojni zvukovi da se izvuku. Osim toga, ja bih video da podignem visinu treble strane bridge magneta, mnogo mutno zvuci.

Post Reply