Prevelika oscilacija zica

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ripkid

Prevelika oscilacija zica

Post by ripkid » 25 Jan 2012, 20:18

Pozdrav,imam jedan problem,naime kada odsviram rif na gitari zvuk i zice mi previse osciliraju,to se desava uglavnom od 6-7 praga pa navise.U pitanju je Seymour Duncan Sh-4 JB bridge magnet.Na gitari imam i tremolo ali je zakljucan.Da li je neko imao slican problem?
Procitao sam na netu da ovo moze da se desi ako je navodno jacina magnetnog polja magneta velika pa se preporucuje da se spuste ali onda opet to moze da utice na njihovu jacinu.Sta raditi?

kwiss

Re: Prevelika oscilacija zica

Post by kwiss » 25 Jan 2012, 21:02

Stavi delje žice :!:

ripkid

Post by ripkid » 25 Jan 2012, 21:09

Mislim da sam resio problem,naime previse gaina na overdriveu i basa je pravilo problem,pitam se da li je to do mog pojacala mozda nesto? Ranije mi se ovo nije desavalo mada sam ranije koristio dist umesto overdrive-a

ripkid

Post by ripkid » 25 Jan 2012, 21:10

kwiss wrote:Stavi deblje žice :!:
Pojasni to malo :D

kwiss

Post by kwiss » 25 Jan 2012, 21:14

Ako su o,9 stavi 10-ke ili 11,12...

bancika

Post by bancika » 25 Jan 2012, 21:27

kako mislis previse osciluju, zar nije poenta da osciluju? Verovatno se cuje ruzno sto moze da bude posledica loseg podesavanja gitare ili ampa, ali nisam cuo da se neko zali na previse sustaina u samim zicama :)

ripkid

Post by ripkid » 25 Jan 2012, 21:45

kwiss wrote:Ako su o,9 stavi 10-ke ili 11,12...
Ma nemoj da pricas da to znaci "stavi deblje zice" :D
Elem,ne vidim kakve to veze ima sa debljinom zica,trenutno sviram 10-ke zato rekoh da pojasnis to malo.

@ bancika

Mozda se nisam dobro izrazio...cuje se kao da zice lose trepere i to nekako pride ispresecano u talasima,jednostavno losa oscilacija,ne znam kako bih drugacije objasnio.Ali kao sto rekoh problem sam resio tako sto sam smanjio jacinu overdrivea i basa.Nikada mi se to nije ranije desavalo,verovatno je lose pojacalo a i od skoro ga imam

bancika

Post by bancika » 25 Jan 2012, 21:50

jel zvuci mozda kao motorni camac? moguce je da samo pojacalo osciluje u nizim frekvencama (to zovu motorboating), sto cesto znaci da mu nesto ne valja u napajanju. Zato je pomoglo snizavanje basa i gaina. Mada je i na ispravnom pojacalu tesko napraviti da nesto dobro zvuci ako pojacas bas i gain do max, obicno to zvuci kao prdez :)

ripkid

Post by ripkid » 25 Jan 2012, 22:16

Pa recimo da zvuci tako kao sto si ga opisao :D A da li je iskljucivo napajanje onda problem ili je pojacalo mozda lose samo po sebi ? Opet sa druge strane dobio sam jos jedan savet da mozda kao spustim malo magnete.
A ovo za otpanjen gain se slazem mada opet ako malo ne dignes basove izgubices "mast" u zvuku,mada zavisi ko sta zeli.

bancika

Post by bancika » 25 Jan 2012, 22:32

pa da, moze da bude lose dizajnirano pojacalo koje ima lose napajanje u startu, al cini mi se da si reko da je radilo. <tech>U tom slucaju je verovatno neki elektrolit dotrajao pa ne postoji dovoljno izolacije izmedju susednih stepena u pojacalu pa "prdenje" prelazi iz jednog stepena u sledeci. Kad zalabis bas onda prethodni stepen nema dovoljno basa da "prelije" u sledeci.</tech>

sto se gain/bass tice, ja krenem od 0 za oba i idem na gore dok ne pocne da zvuci (subjektivno) lose, onda samo vratim za malo unazad gde je zvucalo dobro i tu ostavim.

Mrav

Post by Mrav » 26 Jan 2012, 00:54

Gain na 10 se ne koristi ni za sta pametno realno.

ripkid

Post by ripkid » 26 Jan 2012, 16:10

bancika wrote: sto se gain/bass tice, ja krenem od 0 za oba i idem na gore dok ne pocne da zvuci (subjektivno) lose, onda samo vratim za malo unazad gde je zvucalo dobro i tu ostavim.
+1

Inace u medjuvremenu sam izvalio da ipak ni gain ne pravi problem vec samo i iskljucivo bas,e sad da li je to opet do samog pojacala ili je mozda nesto sa potenciometrom ko zna

Post Reply