Problemcic

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

nemirkv

Problemcic

Post by nemirkv » 12 Feb 2012, 00:28

Sticajem okolnosti, nisam bio u mogucnosti da sviram elektricnu gitaru nekih mesec i po dana. Ja u jednom, gitara u drugom gradu. Ostavio sam je u sobi velicine 5x3, u kojoj je parno grejanje, a moram napomenuti i da vrlo lepo loze, jelte. Gitara je sve vreme bila na stalku (ne nekom preterano kvalitetnom, osnovni stalak od nekih 700 dinara, cini mi se). U toj sobi nema nekih temperaturnih varijacija, gitara je stajala u uglu, nikako pored radijatora, na drugom kraju sobe. Mislio sam da sam sve odradio po propisima, kad ono... Vratim se nakon mesec i po dana, uzmem gitaru u ruke, i primetim da su zice duplo udaljenije od vrata nego sto su bile. Znaci, bas primetno! Moram da naglasim da nije bila u nekoj velikoj meri rastimana, malo samo H i G zica, nista drasticno. Sada, mozda je to neka banalnost, ali nikako nemam iskustva u ovakvim stvarima, pa bi bilo kul ako neko ima ideju sta je uzrok, da li je strasno i sta ciniti. Vrat sam gledao, i cini mi se da je ugib na levoj strani malo veci i na drugom mestu od onog na desnoj strani. Sada, sta to znaci, pojma nemam... Gitara je jos uvek u garanciji, tako da se ne brinem previse, ali bih ipak voleo da znam da li je ista ozbiljno ili je neka smejurija, jer, kada nemas iskustva, sve je brodolom. Gitara koja je u pitanju je CV strat 60's.

Hvala unapred! :)

Nostradamussen

Re: Problemcic

Post by Nostradamussen » 12 Feb 2012, 00:37

jesi siguran da su zice dalje nego sto su bile? mozda se tripujes :?

Haralampije

Post by Haralampije » 12 Feb 2012, 00:59

Cini mi se da je ovo sto vidis,kad pogledas kroz prozor,glavni krivac...

nemirkv

Post by nemirkv » 12 Feb 2012, 01:09

Ma zice su udaljene, to je fakat, i to bas primetno, kao sto rekoh, duplo. A sto se tice snega da, ali ako mi verujes koliko je temperatura konstantna u toj sobi, nekako mi je cudno da to bude uzrok. Jer, jedino sta meni pada na pamet je da se vrat iskrivio, u sta nisam siguran jer nisam dovoljno strucan, a to mi je naucna fantastika u takvim uslovima koje sam opisao... Lagano se nervoza pojacava! :)

Haralampije

Post by Haralampije » 12 Feb 2012, 01:20

Dzaba,vazduh je suv
Zice se stegle i povukle vrat za sobom.dotezanje sipke u vratu bi trebalo da je dovede u normalu...,kad prodje ovaj ledeni haos odnesi kod nekoga ko zna,ne cackaj sam ako nemas iskustva.

ApplePie

Post by ApplePie » 12 Feb 2012, 01:23

Opšte je poznato da je zimi vazduh u takvim prostorijama suv .. kod mene trenutno 20%, leti bude i preko 40% a vrat reaguje na vlagu. ili steluj šipku ili čekaj malo normalnije tempereature pa će se vratiti samo. To se često dešava, ja to zovem zimski i letnji setup :)

nemirkv

Post by nemirkv » 12 Feb 2012, 01:31

Hvala momci, bitno je da se vrat nije iskrivio... Pojma nisam imao da i vlaznost ima toliki uticaj... Evo jedno virtuelno :ziveli:

ApplePie

Post by ApplePie » 12 Feb 2012, 01:43

Nije to isto za svaku gitaru, znam neke koje imaju preko 20 godina a nikad šipka nije pomerena na njima. Opet neke reaguju i na samo iznošenje iz prostorije u kojoj je duže boravila. Zimi od pomoći mogu da budu oni ovlaživači za vazduh, isparivači.. to je nekakva posuda dugiljasta, napuni se vodom i okači izmedju rebara radijatora. Leti je klima spas ... optimalno je da vlažnost bude oko 30%. Iako gitara može izgledati debelo lakirana i kao takva zaštićena od vlage iz vazduha ja forsiram uljani finiš na vratu baš zbog toga što je uticaj vlage na takve vratove mnooogo manji, skoro nikakav. Ajd :ziveli:

kwiss

Post by kwiss » 12 Feb 2012, 07:55

Ako je bolt on probaj da zategneš šrafove na vratu.Imao sam gitaru koja je odradila milion tezgi,zimi,leti,stajala u kolima ,kombiju,šupama,garažama,akcija uvek ista šipka se nikad nije dirala :?: :D

eg303

Post by eg303 » 12 Feb 2012, 11:03

PreDpostavljam da imaš neki "bolt-on", rosewood, čak možda "satenski" finiširan vrat na toj gitari. Imadoh prošle zime slično stanje šoka i to zbog parnog grejanja, naravno. Ako ti je "bolt-on" vrat ne bi me čudilo, da su se zbog šrinkovanja istog, ona četiri (ko zna, možda i tri ;)) šarafa što vezuju telo i vrat razšrafila(R) i da možeš da ih uvrneš bar po pola kruga. Naravno, ako ti je instrument iole vredan a nisi to ranije radio, ostavi to nekom plaćeniku da ti odradi, ja sam ih lično i personalizovano dovrnuo na mojoj indonežanskoj boginji i evo, ove zime i nemam nekih pritužbi na celu situaciju, valjda se raZsušilo sve što je imalo da se suši...

LifelessDead

Post by LifelessDead » 12 Feb 2012, 11:36

Zato i mecu sipku u vrat. Nije problem da zavrnes malo.

eg303

Post by eg303 » 12 Feb 2012, 11:46

E, da. Što bih naglasio, mislim da je jedini "lek" za izbegavanje te situacije (pre nego što ćeš uspeti da napraviš "mikroklimu" u sobi) da se tanbura drži u koferu ili gigAbag-u (što bi rekao onaj sa KP), naravno, samo dok se ne svira ;)...

eg303

Post by eg303 » 12 Feb 2012, 11:52

Tek da ne misliš da samo tanburaši imaju te probleme, evo šta rade oldtajmeraši i hotrodaši a imaju posla samo sa gvojzem:
Image

Image

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 12 Feb 2012, 11:55

Evo ja i na bolt-on i na set neck gitaricama nemam ama ni milimetarski pomeraj vrata. A drzhim ih u sobi u kojoj fuzz face vec pochinje da se ponasha..onako sranjasto. SG je prilichno kilava i lagana gitara, ochekivao sam neke pomeraje akcije ili osecaja pod rukom ovde-onde, medjutim nishta.
Gitare drzhim maltene metar od prozora koji bash i ne dihtuje kako treba a i otvaramo ga bar jednom dnevno na 10-ak minuta jer je blizu i kuhinja pa da se mirisi izbace iz sobe, i nikakvih problema nemam trenutno hvala bogu.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 12 Feb 2012, 11:58

Свакако, кофер и гигбег су препоручљиви за овакве ситуације. Ако је сталак такав да има горе ону "виљушку" у коју треба да легне врат, пожељно је код дужег стајања да се намести да је та виљушка што ниже, колико год је могуће близу трупа. Свакако није лоше мало опустити жице када дуже нећеш да свираш. Сложио бих се са горе наведеним мишљењима, подешавањем шипке у врату све то може да се удеси како ваља, неверујем да се десило било шта фатално са гитаром.
Cortex wrote:i nikakvih problema nemam trenutno hvala bogu.
Али ти твоје гитаре свираш. Невероватна је ствар шта све гитара трпи кад се на њој свира, и какве глупости се десе када само стоји.

Post Reply