Picking pickups

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

mislim_stvarno

Picking pickups

Post by mislim_stvarno » 10 Mar 2012, 17:00

POMAGAJTE! :)

Dakle, ovi ibanezovi stock magneti inf1 i 2 su njesra. Pishte, skiche, vrishte, fizzuju, fazzuju, izbacuju blato... Menjati se moraju, a posto sam na budzetu, i ne preterano zahtevan, neke od opcija koje trenutno razmatram su:

-ibanez v7 i v8. Ako bih mogao da ih uzmem za 30-40e, cenim da bi bili ok samo da ne piste i mikrofonisu ko nenormalni...

-guitarfetish neki set, najzanimljivija opcija trenutno http://www.guitarfetish.com/Humbucker-S ... _c_26.html, e sad, ovde je veliko pitanje sta uzeti, imaju fatpat (kopija jb), crunchpat (kopija superdistortion), pa onda da li uzeti ove setove ili kombinovati sa nekim drugim magnetom (kopija 59ke za neck)

-neki dimarzio kombo (crunchlab/liquifire ili pafpro+jos nesto, mozda super dist) mi je trenutno malo daleko zbog cene i jer mi nije neophodan high end magnet (ipak je glavni razlog sto hocu da ih menjam je sto ne mogu da podnesem koliko mikrofonisu)

Nesto sam kontao sta jurim, i cini mi se da sam uspeo da opipam sta mi treba.
-ne zelim prejake magnete (invader, x2n, emg i sl)
-treba mi fat crunchy ritam magnet, nesto modernijeg tona
-recimo krosover tonova Petruccija, ZW, Dimebag-a (ali ne toliko skupovano kao Dime)

Znaci, imam dva glavna pitanja:

1. Koja kombinacija gfs magneta bi bolje legla u moju gitaru da bude pribliznija ovome sto trazim: Ove kopije superdist (bridge i neck), jb (b+n), superdist+59, jb+59, mozda alniko2 za neck... Znam da ljudi ovde nisu svirali gfs humbucker magnete, ali pitam teorijski, recimo da su im kopije verne originalima, a cenim da je vise ljudi sviralo dimarzio i sd verzije... Znaci, sta bi bolje leglo, superdist ili jb za metal ritam?

2. Koji set, nevezano za cenu bi odgovarao ovome sto ja trazim?

i jos jedno manje pitanje, za one koji su svirali ibanezove v7 i v8 magnete, kako bi se oni uklopili u ove moje zahteve?

Kao sto se vidi, veci sam akcenat stavio na izbor bridge magneta, al' da pomenem da bi neck trebao da je isto fat, ne zelim da mi neck magnet bude takav da mogu da sviram fucking hostile sa dovoljno definicije na njemu (kao na prosloj gitari) :lol: U glavnom, jedino sto trazim od neck magneta je da bude sto priblizniji tonu sa sweet child of mine (da, da, rif i pesma su dosadili i bogu i ljudima, ali je zato taj ton :bow: )

Gitara je Ibanez RGR321, basswood, hardtail, h-h.

:D :ziveli:

majtimika

Re: Picking pickups

Post by majtimika » 10 Mar 2012, 21:06

cenim da ti je v7-v8 ok kombinacija, po meni to su sasvim ok magneti, a cena je ok , gfs bar oni koje sam ja probao, a i ljudi oko mene su svi bili vise nego dobri, ali su to sve bili singlovi, humovi su koliko cujem takodje ok samo treba izabrati modele, kako si i sam rekao jelte, ja bih za neck isao na paf tip magneta zato sto tu ne mozes da se zeznes dok je bridge uvek malo skakljiv , ja bih tu isao na sve osim na super distortion varijantu, pre bih tu isao na neki masaniji paf ton, ali to sve zavisi od gitare i ukusa

bancika

Post by bancika » 10 Mar 2012, 23:14

ja sam brand slut pa mi nesto ne da da kupim gfs....zamalo da uzmem 59ke njihove pa je ispalo da sam za istih 80$ kupio novi set dimarzio 36th. malo je u srbiji zeznutije da ih nadjes za dobre pare, al ja bi iso na dimarzio, kao i uvek :)

Super dist je odlican, tek relativno skoro sam ga probao i bio je iznenadjujuce "polite" i dinamican. Uopste nije preterano jak kako ime i specs sugerisu, nije za dzabe proslavio dimarzio. Naravno, nije slab, izuva iz popke i ima masti, ali nije samo to.

Ja cu da menjam Tone Zone uskoro na onoj mojoj crvenoj. Hocu da imam jednu satch kombinaciju na gitari pa jurim nekog polovnog Freda ili MoJoe da uzmem pre nego sto se vratim u Srbiju. Ako ti je TZ interesantan i nije ti hitno, krajem aprila cu moci da ti ga prodam. Koliko me pamcenje sluzi kao nov je, F-spaced crni. Sve mast curi iz njega, kao vruc burek :) Paf Pro na neck-u cu zadrzati.

CL/LF je moj omiljeni combo, verovatno sam reko vec to pre. Sushi za ritam. Za razliku od masnih TZ, SD i slicnih, takoreci nikad ne mozes da ih nateras da prde i blatnjave, cak i na neck poziciji sa puno gaina. Za sweet child of mine mislim da ti treba vise masti i quack-a od neck magneta nego sto LF ima (on je vise fokusiran u srednje da peva na dugim notama). Paf Pro/Joe je za to dobar, ima i quack i masti.

JB sam imao samo u mini Jr varijanti i nisam ga mnogo voleo, samo srednji i nista vise. Ne znam koliko je to dobro za metal ritam, ja nikako nisam uspevao da dobijem petrucci ton ili bilo sta slicno na njemu. Kad krenes da scoopujes midove ne ostane nista jer nema nista izvan midova. A ako ih ne scoopujes zvuci onako boxy jer bije u srednje. Za lead je to dobro al ritam zvuci nekako bez veze.

v7/v8 sam probao na onoj rg550 20th reissue al pre 4 godine...koliko se secam bili su dobri. Ne secam se detalja ali ih ne pamtim kao lose. Ako mozes da ih nadjes povoljno sto da ne. S vremena na vreme ispadnu za 30ak $ na forumima.

umart

Post by umart » 11 Mar 2012, 00:14

ispasce da branim emg (a ko me zna zna koliko ih ne volim),ali jb nije nista manje namunjeniji od 81cuge.cisto da znas.

za basswood bih se drzao oprobanih dimarzio rjesenja,jer kao sto si sam rekao,i nisi pri parama da mozes stalno da minenjas i eksperimentises.zato mislim da je boje da ulazes pametno i koliko toliko konacno,tj da zavrsis nesto sto ce te zadovoljiti na duze staze.kao ona fora "nemam pare da kupujem kod kineza" i sl,zavrsis jednom i miran si.

iz ovoga sto si naveo izgleda da ti je primaran dobar OD ton,dakle bridz.prvo to zavrsi.evo je stoput proverena kombinacija,lako se nalazi i polovan,sto i na slijepo mozes da kupujes za razliku od vecine opreme.i suzdrzano je moderan,sto je rijetko danas.super distorzn je onako vintidzastiji u smislu da mozda ce biti tu previse od spektra srednjih za tvoj ukus,jer naginjes modernijem zvuku.

Mancha

Post by Mancha » 11 Mar 2012, 07:33

Ja sam u basswood Ibanezu imao EMG-81 i bio vrlo zadovoljan.
Ovo je snimano sa tom kombinacijom:
http://www.youtube.com/watch?v=wvaoYETTk50

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Mar 2012, 12:55

fala na odgovorima i pomoci ljudi :)
Ako ti je TZ interesantan i nije ti hitno, krajem aprila cu moci da ti ga prodam.
Nije mi hitno, ali ne znam nista o tz. Kako bi ga ti opisao?
evo je stoput proverena kombinacija,lako se nalazi i polovan,sto i na slijepo mozes da kupujes za razliku od vecine opreme.i suzdrzano je moderan,sto je rijetko danas.
Ovo za evo mi zvuci dobro, kao ono sto mi se cini da mi treba. Trenutno evo i crunchlab su mi top izbori.
super distorzn je onako vintidzastiji u smislu da mozda ce biti tu previse od spektra srednjih za tvoj ukus,jer naginjes modernijem zvuku.
Ovo je tacno, imao sam ga u starom ibanezu, i nije mi se preterano svideo jer je kroz moj marshall sve zvucalo kao iron maiden. :D Ovde sam pomenuo superdist zbog gfs kopije, ali kako izgleda, to nije magnet za mene... Citao sam po netu da je dobar i za modernije stvari, pa sam pomislio da mozda nisam dovoljno pokusavao da namestim eq pojacala da dobijem nesto sto mi vise odgovara. Izgleda da otpada...
Super dist je odlican, tek relativno skoro sam ga probao i bio je iznenadjujuce "polite" i dinamican. Uopste nije preterano jak kako ime i specs sugerisu, nije za dzabe proslavio dimarzio. Naravno, nije slab, izuva iz popke i ima masti, ali nije samo to.
Jesi li uspeo da izvuces neki moderniji ton iz super dista? Pitam jer hocu da ga definitivno eliminisem kao previse 70's ton.

Vezano za predlog o emgu, trenutno ne bih njih da isprobavam jer ne zelim trenutno toliko para da dam. Inace sam razmisljao o 85ici za bridge poziciju.

Dve dobre stvari ljudi sad rekose za v7 v8 set, a mislim da je jos neko ovde na forumu rekao da su prilicno solidni. Nekako mi se to trenutno cini najrealnija opcija za mene. Uzmem ih polovne, ako mi se ne dopadnu, prodam ih za iste ili slicne pare i kupim bas pravi magnet. Iako se slazem sa umartom za kupovinu jeftinih stvari, ja nit' sam ozbiljan i dobar muzicar, nit' imam stalne prihode da sada mogu sebi da opravdam kupovinu skupljih magneta. :D (a fala bogu kod nas polovan evolution set prodaju za 120e, toliko je valjda i u mixu, 10-20e razlike)

Ako jos neko ima neki predlog... :)

umart

Post by umart » 11 Mar 2012, 13:10

ako bas hoces oba magneta dfa mijenjas,moj ti je savjet onda prvo uzmi te ibanezove,vidi jel ti sljakaju,najvjerovatnije ce ti neck biti kudikamo ok,a bridz ce da ti se smuci posle izvjesnog vremena,i onda gledaj da mijenjas samo bridz.ja sam uspijevao da skoro sve izvucem sa super distorzn-om,ali fakat da ce evo uvijek u istoj gitari na istoj opremi i da ga svira isti svirac zvucati modernije od distorzna,zbog eq-a magneta.

ja sam zapeo za evo jer kao sto rekoh,provjerena je kombinacija,na svakoj krstenijoj opremi ces zvucati jako dobro.jos mi pada na pamet,isti takav,mozda za nijansu grublji na rifu je i d sonic,koji jeste poprilicno namunjen ali stvarno radi za sve pare u basswood ibanezima.ako naletis slucajno na nega jeftino razmotri.

bancika

Post by bancika » 11 Mar 2012, 14:32

pa to jes, super dist jeste malo manje moderan. Nisam nesto pokusavao da izvucem petrucci-ja iz njega post mi se dopalo ovo ostalo. Evo je dobar, ali je po meni malo vise krestav. Za masnije chugga-chugga stvari bi valjalo zalabiti treble malo, inace ce zvuciti kao zilet (dimebag). Crunch Lab je za to zakon jer mu nista ne "strci" pa da treba da se zalabi.
TZ je vise mastan nego moderan, pa mozda nije idealan izbor za tebe. Mislim da ga od ovih poznatih najvise arcio Paul Gilbert. Zadnjih par godina je preso na umerenije varijante kao Air Classic i Injectori, ali ono starije mu je TZ uglavnom, eventualno Super Dist.
a cene kod nas su "'eba mu majku", evo lik na jemsite prodaje SD i evo za po 40$ kao nove http://www.jemsite.com/forums/f28/fs-2- ... 19136.html

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Mar 2012, 16:39

umart wrote:ako bas hoces oba magneta dfa mijenjas,moj ti je savjet onda prvo uzmi te ibanezove,vidi jel ti sljakaju
da, tako sam i ja kontao, da probam i vidim, da preguram neko vreme sa njima, onda cu posle menjati za nesto ozbiljno.
umart wrote:.jos mi pada na pamet,isti takav,mozda za nijansu grublji na rifu je i d sonic,koji jeste poprilicno namunjen ali stvarno radi za sve pare u basswood ibanezima.ako naletis slucajno na nega jeftino razmotri.
d sonic je petrucci koristio pre ovog svog crunchlaba? tako bese valjda...

u svakom slucaju, hvala svima. :ziveli: Najverovatnije cu prvo da isprobam ibanezove magnete, pa da predjem na evo ili crunchlab jednog dana. :D (mada mozda isprobam i gfs power rails, jer je to kao moderan gfs magnet, ali opis mi se ne dopada kad kaze da je output veci nego sto impedansa pokazuje :? )

bancika

Post by bancika » 11 Mar 2012, 17:59

jest, d-sonic je malo grublja i vise bright verzija crunch laba...otprilike vise odgovara onom grubom recto zvuku sa train of thought albuma (iako valjda bese tad nije ni postojao, al cisto kao paralela)

dweezil

Post by dweezil » 11 Mar 2012, 18:22

nisam bash neki expert za high gain sound al ono, imao sam dugo Steve Special na gitari, nije mi se nesto dopao, i cim sam stavio PAF Pro bukvalno je sound progledao, ono da li sto je alnico il sta vec, btw nije mi jasna ta ideja da humbucker sam po sebi bude toliko dc resistance napucan, posebno kad postoje ono veoma mocna high gain pojachala sa i po 6 gain stageova u preampu, znaci ono, ako si iole sluhista uspeces da podesis pristojan zvuk na njemu. Neam pojma ono sound thrash mjetala i ono sto ja gotivim iz 80-tih je vecinom bio ili PAF ili neki Duncan JB zvuk, ok i naravno EMG, al opet ono, da jurim neki pickup definitivno bih gledao samo alnico humbuckere, cak i na high gainu su nekako reskiji, prirodniji i da kazem artikulisanijia na cleanu ono nije vredno ni komentarisati.

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 11 Mar 2012, 19:52

da ne otvaram drugu temu zbog istog problema, pitaću ovde...
enivej... imam Ibanez RG-370DX, sa fabričkim inf magnetima i želim da ih menjam, jer je zvuk žešći kanal™
sviram u drop B štimu, uglavnom ritam sa dosta palm-mute-a pa mi treba neki magnet koji može da isprati to...
i možda za neck neki koji je više za solo deonice, ali to mi nije hitno, moram bridge da menjam što pre...
budžet mi je do nekih 100 evrića, kontam da u to može da se uklopi neki pristojan pickup...

umart

Post by umart » 11 Mar 2012, 19:58

evo definitivno,on ima jasnoce da izbaci taj stim pri vecem gejnu.i d sonic takodje.

dweezil:

oce ljudi da ti prodaju pricu da ti uz te magnete ne trebaju dodatni drajvovi,tj a se ustekas u bilo koji drajv ces da zvucis kao dajm iz zlatnih dana.ali najcesce se sve to raspadne a malo vise odvrnes pojacalo,cast izuzecima.

dweezil

Post by dweezil » 11 Mar 2012, 20:28

pa da to je posebna prica, sound na otpanju i ono prshtalica, i odsustvo fokusiranosti

umart

Post by umart » 11 Mar 2012, 20:38

heb'ga,vec 20 godina je era bedrum rokstarova

Post Reply