Gitara od M.Oldfielda

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Jimmy Henderson

Gitara od M.Oldfielda

Post by Jimmy Henderson » 03 Jan 2008, 21:49

ako je netko gledao snimku koncerta Mike Oldfielda koji je odrzan u Edinburghu od pre......
tkzv. koncert Tubular bells

voleo bih znati o kojoj je gitari rec . na koncertu koristi vise gitara , posebno me interesuje ona gitara ,
izgleda kao PRS , dva hambakera i tremolo . veoma , veoma lep zvuk , ali cini mi se da je tu mozda i pripomogla kakva pedala ?

hvala !

Rocket Roll

Re: Gitara od M.Oldfielda

Post by Rocket Roll » 04 Jan 2008, 00:50

Jimmy Henderson wrote:...odrzan u Edinburghu od pre...
Šesnaest godina (1992). Ova gitara?

Image

Yep, Paul Reed Smith Custom 24. Kruna PRS ponude, sitnica od nekih 2 800 evra ili tako nešto (ekskluzivniji modeli idu do 3 500 evra). Majk ih ima nekoliko...

Što se efekata tiče, to je stvarno teško reći. Majk je tokom svoje karijere koristio sve moguće nabavljive efekte, plus još duplo toliko "egzotičnih". Na jednom od svojih PRSova je ugradio Rolandov MIDI magnet, pa je uglavnom svirao "sintisajzerske" efekte pomoću gitare. Uglavnom je uživo sve efekte uvek "vukao" sa Rolandovog GP-8 ili sa GI-10 , i to radi i danas - kaže da mnogo voli zvuk GP-osmice.

Čini mi se da to radi i na pomenutom koncertu - GI-10 može da se "triggeruje" i mikrofonom, odnosno "suvim" magnetima.

Kada je radio album "Guitars", koristio je i VG-8.

mr.flash

Post by mr.flash » 04 Jan 2008, 09:06

Da, da to je moj obozavani PRS :D Ovo je CU24 - mahagony/maple telo, 24 praga, lepljen vrat, dva humbuckera HFS(neck) i Vintage(bridge), "10 top" i prelep zvuk. Inace najprodavanija PRS gitara, a svirali su je od Dave Navarra, Gary Moora, preko "metalaca" Dana Donegana i Mike-a Tremontija, Brada Delsona ... a od domacih gitarista Ginger poseduje mozda cak i vise od jednog, Anton ima slican sa celim telom od mahagonija, a i Rambo poseduje cini mi se bas ovakav neki...
Evo jednog klipa koja sam morao da postujem a tice se Oldfielda, odgovorno tvdim da ovakvu boju moze da ima samo PRS.
http://www.youtube.com/watch?v=zssTILxd ... re=related
[youtube]<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/zssTILxdc8U&re ... ram><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/zssTILxdc8U&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>[/youtube]

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 05 Jan 2008, 14:22

Rockett , zahvaljujem se ! sad mi je itekako puno jasnije ! sa obzirom da me interesuje tkzv.
ambijentalna muzika .
ako gospodin Staropoljac Mike vec toliko voli Rolanda , onda sigurno ima najnoviji VG-99 !!

mr. flash , inace ne volim PRS samo zbog njegovih hambakera , ali ova gitara kod Staropoljca
zvuci straobalno !!! zvuk mi je predivan ! ostaje kao sta kaze Rockett - upotreba tehnickih pomagala.

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 05 Jan 2008, 14:32

Malo da budem off .
Rockett, nacin na koji svira Staropoljac sa desnom rukom dosad u ovih svojih godinu dana
otkako se pocinjem ozbiljno da se interesujem za gitare -- jos nisam video !

Moze li se to pripisati tehnici sviranja bas gitare ??
Imam kod sebe snimku koncerta u Edinburghu i pokusao sam da nesto slicno ponovim kako Mika radi sa
desnim prstima . Verujte mi , meni je to nemoguce ! mozda daq napiknem tu i tamo neke zice , ali
takvu solazu da slozim , ne ce ici !

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Jan 2008, 15:03

Da, tehnika je prilično neobična... Mislim da uglavnom okida noktom naviše - u svakom slučaju, hej, ako je to njemu OK...

Spino

Post by Spino » 12 Mar 2008, 11:27

Tehnika desne ruke Staropoljca je kao da je nekada svirao klasicnu gitaru, sto je vrlo moguce. Inace Jimmy je spomenuo Roland VG-99. Mislim da ga Oldfield ne korsti, mada nisam 100% siguran. Znam samo go ga sigurno koristi... moja malenkost :D

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 15 Mar 2008, 22:49

Spino , Bog ti dao , ajd budi drug pa nam napisi neku recenziju ili sl. za roland VG -99
Jedan moj drugar je u superlativu govorio o tom novom Rolandu i nagovarao da i ja kupim.
Nije bio problem financijske naravi , koliko to da moram poznavati prilicnu terminologiju naziva
i dobro znati sta je sta, inace se izgubis pa potrosis na ucenje par meseci.........toliko vremena nemam
jedna od meni zanimljivih na rolandu jeste ... odsviras nesto , mlatnes rukom po vazduhu ,
opet nseto odsviras pa opet mlatnes po vazduhu .... i tako nedogled
sam sve sviras , a roland "pamti"
i imassve zive modulacije svih mogucih zvukova svih raznih pojacala, istina ?
ajd pliz pa napisi nesto

pozdrav !

Post Reply