Koliki je životni vijek flojdova i "flojdića"

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Superhik

Koliki je životni vijek flojdova i "flojdića"

Post by Superhik » 26 Jul 2012, 14:38

Da li možete prema ličnom iskustvu i dosadašnjem korišćenju da prognozirate životni vijek flojda i raznih licenciranih kopija?

Ja sam do sada imao prilike da posjedujem gitaru sa šalerovim flojdom (sve ostalo što mi je prolazilo kroz ruke nije se zadržavalo kod mene dovoljno dugo da bih mogao ozbiljnije suditi o tome), meni je u ruke došla sa nekih 20-ak godina starosti i od mene otišla nakon par godina, a da flojdu nisam mogao naći nikakve zamjerke. Vjerujem da tu ima mnogo do samog stila svirke, jer ja nisam Herman Li manijak. Kolega je imao problema sa šalerovim flojdom (nije se mogla naštimati 6. žica) ali je i taj flojd prešao minimum 20-ak godina.

Pošto šaler pravi i originalni floyd mislim da se komotno može reći da ovi flojdovi daju min 10+ godina korištenja bez problema.

Kakva su vaša iskustva sa ostalim, pogotovo licenciranim flojdovima i ovim novim serija 1000 i flojd specijal korejskim OLP proizvodima?

nebojsak

Re: Koliki je životni vijek flojdova i "flojdića"

Post by nebojsak » 26 Jul 2012, 14:43

Schaller Floyd Rose II, originalno na đitri, radi ko sat već 25+ godina, a tretirao sam ga prilično loše.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Jul 2012, 15:10

ja mogu samo da komentarisem ibanez edge3.

Trajao je 4-5 godina cini mi se, kupio sam polovnu gitaru, staru 2-3 godine, i kod mene je bila jos 2 i poceli su problemi. Ovo je bila moja muka:
viewtopic.php?f=20&t=7097
Otisli su knife edges i postovi, i ja to nisam mogao da sredim, pokusavao sam (menjao postove, ostrio one nožiće), svirao je blokiranog floyda, ali je na kraju prodao (napomenuvsi u kakvom je stanju floyd)

Nisam siguran koliko je momak pre mene drndao taj tremolo, ja nisam previse, ali eto... Legure su bile premekane... Meni je super drzao stim dok je radio, posle je sve otislo u qratz

Osim toga svirao sam po godinu dana ibanez trs101 i jackson jt580, i za taj ibanez se ne secam nicega, a jackson je radio super, ali nisam ga ni koristio...

istiqrac

Post by istiqrac » 26 Jul 2012, 15:40

Ja sam svirao yamahu rgx420, posle godinu dana je otisla jedna kockica koja zakljucava zicu na floydu i nista vise. Gitara kupljena nova, otisla od mene posle 2 ipo godine. Nije se rastimavala, a akao sam floyd bez milosti :D

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Jul 2012, 20:41

Kontam da su najdugotrajniji Kahleri i oni ibanez ZR ili kako vec, posto nije klasican sistem posta i noza vec imaju osovinicu i lagere preko kojihi se oslanjaju na telo

bancika

Post by bancika » 10 Aug 2012, 13:10

mnogo zavisi od toga ko ga je pravio. Ove kineske kopije koje idu na jeftinije gitare su trash i tesko mogu da izdrze i 5 godina. Schaller imaju ojacane nozeve pa traju duze od vecine ostalih, decenijama. Ibanez edge/edge pro/lo pro su kvalitetniji od ostalih ibanezovih flojdova, sigurno mogu da teraju 20 god uz normalno koriscenje. Ovaj ZR ima lagere umesto nozeva pa je tu bolji, ali sa druge strane ima mnogo vise delova pa mi se cini da je veci rizik da se nesto podrnda.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 26 Sep 2012, 23:58

Imam Handmade Strat by Branko Radulović, 1990. i Schaller Floyd na njemu...morao sam nakon 22 godine da karabudžim male šrafove za setup sedala, da napravim šire navoje u mesu postolja tremola...poakalo se to...jedna jedina intervencija, ostalo je u odličnom stanju...kad napravi Nemac to ima da traje !!

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Sep 2012, 00:24

Zavisi kako ih covek koristi. Ja imam Steve Vai-jev Lo Pro Edge vec 11-12 godina, radi ko sta. Njemu isti 'traje' 6 meseci, onda ga baci.

Post Reply