Moderni SG standard ili kasapljeni Kalamazoo SG Standard?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

umart

Moderni SG standard ili kasapljeni Kalamazoo SG Standard?

Post by umart » 22 Oct 2012, 01:35

u nekim sam akcijama ovih dana,i odluka je pala na Gibson SG,iz razloga nebitnih jer je preduga prica si sujmam da bi vas interesovala.

dilema je ona iz naslova teme,tipicni savremeni standard ili unisten (moje licno misljenje) kalamazoo SG onaj sa kp.com-a iz Bora.

probao sam vec kalamazoo iz druge polovine 70tih,doduse ful stock primjerak,to je to u principu
moderne standarde sam samo probao i imao jednu duzu sesiju od par sati sa jednim ebonijem i to je to,samo malo manje to

estetika je na strani kalamazoo-a(mala maska,block inlay-ji),i modzo :)

fazon je sto bih tog kalamazoo-a ako ga uzmem doveo u red,skinuo onu katastrofu od farbe i dalje ulagao u magnete i civije po zelji i pravio ultimativnog SG-ja po mojoj zelji,samo je sad fazon dal' se to na duze staze isplati i jel preveliko ulaganje (okvirno sam sracunao da bi ukupna investicija bila oko 1000 keka,mozda jos 100)

standardu bih mozda samo civije mijenjao,jezim se kluksona,imam par kombinacija za polovnjake,sve povoljno.

slobodno napisite svako vase misljenje i savjete,jedino sto je sigurno je da necu odustati od bas gibson SGja (dobro,uzeo bih jaydee-ja ali ipak budimo realni :) )

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Moderni SG standard ili kasapljeni Kalamazoo SG Standard

Post by nemanjavelimirovic » 22 Oct 2012, 01:47

Imas standard na kp za 850, mislim da ce 800 biti taman. :-) :ziveli: Manje troska, a sigurno radi do jaja. :ziveli:
http://www.kupujemprodajem.com/Gibson-S ... id=6167106

umart

Post by umart » 22 Oct 2012, 02:07

imam sa koferom iz 2007me (odlicno stanje,drugar gitarista koji zna ponesto o gibsonima probao,kaze sve ok) i za manju lovu :)

do juce sam bio u fazonu kad vec dajem tolike pare hocu malu masku (iliti krace receno infatilan) ali od sinoc mi nesto toplo oko srca na samu pomisao na ovog regularnog standarda,i to bas heritidz ceri.

bitno je da me bar nemanja razumije i podrzava :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 22 Oct 2012, 02:10

umart wrote:imam sa koferom iz 2007me (odlicno stanje,drugar gitarista koji zna ponesto o gibsonima probao,kaze sve ok) i za manju lovu :)

do juce sam bio u fazonu kad vec dajem tolike pare hocu malu masku (iliti krace receno infatilan) ali od sinoc mi nesto toplo oko srca na samu pomisao na ovog regularnog standarda,i to bas heritidz ceri.

bitno je da me bar nemanja razumije i podrzava :)
lepsa je velika maska..bar meni...
Pa ako imash i za manje ove, uzmi taj. :ziveli:

fattwang

Post by fattwang » 22 Oct 2012, 06:56

Lepša je velika maska.

SG Standard ima magnete mobtirane na masku. To stvarra "problem" neparalelnih magneta u odnosu na žice. SG 61 ima malu masku i prstenove za montažu magneta pa su magneti paralelni.
Spoiler:
Image
Vidi diskusije,
Problem rešen umetanjem sunđera
http://www.thegearpage.net/board/showth ... p?t=732422
Ili dogradnjom prstenova
http://www.everythingsg.com/forum/luthi ... igher.html

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 22 Oct 2012, 08:35

Umart, pričaš o onom plavom SG-u ako se ne varam? Čovek ima i fotografiju gde je ta gitara u originalnom stanju a onda je iz nekog razloga ofarbao (po meni prilično loše) u plavo.

Pre par meseci je umalo ta gitara završila kod mene na kompletnom refiniširanju i sređivanju. Jedan moj sugrađanin je razmišljao slično kao ti, hteo je da je kupi, da se skine ona plava boja i nabaci se cherry finiš, onda da nađe Gibson magnete (ako sam lepo upamtio unutra su neki SD magneti) i da na taj način dobije SG-a iz Kalamazoo fabrike. I njegova je računica bila negde oko 1000 evra za "to parče istorije".

Koliko se sećam sa slika koje sam video pragovi su bili u ne baš tako dobrom stanju tako da je i to trebalo da se sređuje.

umart

Post by umart » 22 Oct 2012, 11:06

upravo nikola,tih 100 e preko 1000e sam racunao ako uzmem i odlucim se sa bridz bareknuckle magnet i mijenjanje pragova (kontam posto su inace malecni da poliranjem ne bih nista dobio).

prvo sto bi radio jeste da bi je kompletno refinisirao,a originalne magnete (T-tops cini mi se da su isli na kalamazoo sg-jeve krajem 70tih) je kontam nemoguce naci,a i bridz mi je bio malo preprstav,tako da bih sigurno isao na neku moju kombinaciju iz snova (BK Black Dog u bridzu u crnoj covered varijanti i SD P rails u neku,ili SD Custom i 59 kombo isto covered,ili neke kombinacije ovih magneta,ili nesto trece,ali top je sad preobimna prica,dovoljno vas gnjavim),sustina je upravo da bi je stelovao i budzio da pravim nekog mog idealnog SG-ja a da to i dalje ima taj modzo kalamazoo-a (dakle originalna farba,izbor bi bio cherry ili tobako sanbrst,znam da gibson nije nudio po difoltu tad tobako,ali je popularna custom varijanta bila upravo na standardima i meni se mnogo svidja).

jos jedna fora je sto ne bih morao sad bas sve odjednom da radim,nego kako budem imao love.ali takodje otvaraju se i za moderne standarde,gdje se u startu mijenja nut (nekih 10tak e),eventualno civije (ccak originalne mogu da prodam,tako da mi je za meni omiljene spertzel neka doplata tipa 30 e ako i toliko).

uglavnom slatke muke :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Oct 2012, 08:37

Ako budeš uzeo tu gitaru i počneš sa sređivanjem bilo bi lepo da nas ovde obavestiš kakvi su ti utisci sa početnim stanjem i kako ti se čini kada počneš da menjaš i sređuješ jedno po jedno. Naravno, ako nije problem, postavi i neke fotografije koje će pratiti razvoj tvog SG-a iz snova.

Mislim da je ova gitara dobra osnova za nadogradnju, a odlična stvar je što očigledno imaš jasnu sliku šta želiš da dobiješ na kraju.

umart

Post by umart » 24 Oct 2012, 11:56

sumnjam da cu kalamazoo-a ja da uzmem da sredjujem,imam i na pameti ko bi to radio (vjerovatno bas ti,dobro si se izreklamirao sa customom :)) uostalom lako cemo kad i ako dodje do toga,ja bi eventualno uzeo nekog special-a i sam ga maltretirao,budzio pikape i relikovao po ruskom receptu (sa sve zakopavanjem u zemlju :) ) samo se nema sad bas para za toliko zezanje :).

ali,dragi moji prijatelji,tolika je kriza da stvarno standard se moze naci jako jeftino,sad je i 95to u igri sa sve koferom,one piece je (bar vlasnik tako tvrdi) ja se sad bacam na kopanje po netu da to provjerim,ako ko zna nek' pomogne.mislim,nije to presudno,prije ce biti to da je onaj cherry vec lijepo potamnio i izgleda kao bombona,a neupitno je kako radi,svakako ne bih uzeo gibsona a da ga bar ne probam.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 24 Oct 2012, 13:29

Pa ako bude trebalo nešto da se radi na nekoj od gitara, a dopada ti se kako se ja snalazim u tom poslu, samo izvoli i javi se, lako ćemo se dogovoriti :ziveli:

A što se tiče tog SG-a iz jednog dela, ako je cherry finiš trebalo bi da se vidi da li je spajan po sredini iz da dela ili možda tri. Kako god, probaj gitaru pa ako ti tonski i funkcionalno odgovara onda ne mora da bude minus to što nije iz jednog dela, čak naprotiv.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 24 Oct 2012, 13:39

moj je iz dva dela i radi ubija. ostaje maleni zhal shto nije iz jednog but oh well...stabilniji je ako padne niz stepenice :P pri chemu ce sve ostalo da se raspadne of course...

umart

Post by umart » 24 Oct 2012, 15:34

znam da je daleko od presudnog,ali eto,lijepo je znati da je bar na papiru slicniji legendarnim SGjevima proslosti ako jeiz jednog dijela.

strucnjaci na netu vele da je to pocelo posle 2000tih,i da nema pravila,ponekad su cak i RI i ostali skuplji modeli od vise komada,a kazu da ima cak i faded komada iz jednog dijela (ja i mrav smo probali jednog faded-a od minimum 5 komada,uzas gitara u svakom smislu),tako da je ovaj iz '95te iz jednog,po finisu se takodje vidi da je iz jednog.

u sustini i dalje se lomim,cekacu da probam te modernije standarde (sto bi trebalo da bude skoro),pa ako i dalje bas budem zelio modzo i malu masku da udjem u svo cimanje.da tad,slobodno komentarisite i davajte savjete :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 24 Oct 2012, 16:50

ja sam bio ubedejen da je moj iz jednog dela, dok mi mirko tasic nije pokazao spoj, pogledaj ti to doooooobro tog kalamazoo-a da ne bude da je i on. naravno to nema nikakve veze sa vezom ali ajde kad vec sitnicharimo...

bancika

Post by bancika » 24 Oct 2012, 16:56

obicno se vidi kad pogledas sa strane gde se kaci kais ako je lepljena

umart

Post by umart » 24 Oct 2012, 19:00

provjereno,svi standardi prije 2000tih su iz jednog dijela,ovaj je provjereno iz 95te,vidi se kod strap button-a tj ne vidi se nikakav spoj ni najmanja sitnica.ono sto je bitnije je da je taj ceri finis vec potamnio lijepo,a gitara je pazena,tako sem nut-a za pocetak nema sta da se dira.

Post Reply