Kinman Magneti - Fama, Marketing, AlNiCo i Dolari

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Kinman Magneti - Fama, Marketing, AlNiCo i Dolari

Post by Rocket Roll » 22 Jan 2008, 00:38

Ima jedan prilčno poznat čovek koji pravi prilično poznate magnete za Stratokaster i Telekaster... a za kojeg vi verovatno niste čuli.

Ne, neću da vas kritikujem zbog toga, naprotiv! Upravo nam ta činjenica pruža priliku da odigramo jednu malu igru. Zamislite da vam kažem: "Ima jedan čovek, i on prodaje... nešto - neku robu, nije bitno kakvu... preko svog sajta. Međutim, kada otvorite njegov sajt, najpre nailazite na izjave tipa 'Moj život je neverovatan, ali je zasnovan na (mojoj) istinitoj priči', a zatim 'Tajna mog proizvoda leži u mojoj genijalnosti' i 'Moj proizvod je najbolji na svetu', dok se u isto vreme svaka njegova izjava o konkurentnim mu proizvodima svodi (manje-više) na 'Ništa to sve ne valja! Niko sem mene nema pojma ni o čemu!'"

Šta biste vi pomislili o takvom čoveku?

To je tačno ono što većina uglednih i dostojanstvenih gitarista misli kada odlučuje da ne naseda na neprestane provokacije i famu vezanu za Krisa Kinmana, čoveka toliko egocentričnog da počinjem da sumnjam kako je lik Zaphoda Biblbroksa zasnovan baš na njemu. "Kris pravi magnete za Stratokastere i Telekastere - pa šta?", kažu pomenuti gitaristi. "I da su najsavršeniji na svetu - Stratokaster i Telekaster se nikada nisu smatrali najsavršenijim gitarama. Pored tehnologije, bitan je i imidž proizvoda - a Kinmani tu podbacuju 100%."

A koliko je gospodin Kinman zaista genijalan? Ne mogu da ulazim u tehničke (inženjerske) detalje, ali - kratak primer. Ovo je patent tog revolucionarnog, Kinmanovog dizajna gitarskih magneta:

Image

A ovo je (na našem Forumu već pominjani) ]USA Patent number 3,657,461, izdat dana 18.04.1972, naslovljen "Stacked single coil type pickup":

Image

Kakav je Kinman genije, šta kažete?

Zaprepašćujuće. Drugi Tesla i treći Ajnštajn.

Da završavam, jer mi se ne troši nimalo više vremena na Krisa nego što moram da mu posvetim (pišem ovo na ljubaznu Jimmyjevu molbu, čiji su neki prijatelji naseli na Krisov beskrupulozni marketing). Ako pretražite net, naći ćete i više nego dovoljno podataka o Kinmanu i njegovim "najboljim na svetu" magnetima. Dosta toga će biti pohvale. Zašto?

Zato što ti "revolucionarni" magneti - čija izrada i materijali ne koštaju ništa više nego izrada i materijali za ijedne druge magnete - koštaju oko 300 dolara po setu, pre carine / poreza.

Ljudi koji puknu toliku kintu na takve magnete verovatno moraju da po internetu pišu "Wow!" kako bi svoje lice ujutru uopšte mogli da pogledaju u ogledalu.

Tražite ako vam se traže podaci o Krisu. Ja u ovom treadu nemam nameru ni da vam ostavim link za njegov sajt.

Sava

Re: Kinman Magneti - Fama, Marketing, AlNiCo i Dolari

Post by Sava » 22 Jan 2008, 10:15

Rocket Roll wrote:Ima jedan prilčno poznat čovek koji pravi prilično poznate magnete za Stratokaster i Telekaster... a za kojeg vi verovatno niste čuli.
Čuo sam i za čoveka i njegov blues magnet (mrzi me da tražim tačan model, blues je u prfiksu) koji radi odlično. E sada, da li je to bolje ili nije od drugih ne mogu da kažem jer nisam imao referencu u tom trenutku.

Dao je dobra praktična uputsva za setup stratocastera na primer, ali je i napisao da samo vintage tremolo valja, a da je moderni bljak. Baš me zanima šta bi mu Džef Bek rekao na to.

Trzalica

Post by Trzalica » 23 Mar 2013, 16:25

Jest da dižem temu iz mrtvih, no vidim da se ovi magneti nude u prodaji na KP za cirka 300€ pa rekoh da li neko ima comment?
Oglas: http://www.kupujemprodajem.com/Kinman-A ... d=22124286

Image

Btw. naleteh na sl. temu gospodina @Bancika, koji je ove skupocene magnete nabavio naravno "za smešne pare" (ma koliko smešne bile parice u cifri: 300€), i kao takve nadenuo na svog Squier-a (!). :O.o: TEMA OVDE: viewtopic.php?f=45&t=17708

Možda neko ima neko iskustvo? Baš me zanima šta je toliko skupo u njima?

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 23 Mar 2013, 16:39

Precenjenost je relativan pojam u ovom slucaju, jer kinmani nisu tooooliko skuplji od npr bare knuckle magneta (koji su 150e po hambakeru otprilike) ili lindy fralina (250$ set za strata), tako da se izbor na kraju svodi na ukuse, kome sta lezi i kako se uklopi uz ostatak gitare

Trzalica

Post by Trzalica » 23 Mar 2013, 17:44

Trooper wrote:Precenjenost je relativan pojam u ovom slucaju, jer kinmani nisu tooooliko skuplji od npr bare knuckle magneta (koji su 150e po hambakeru otprilike) ili lindy fralina (250$ set za strata)....
Ako sa tog stanovišta posmatraš stvari, u pravu si. Kada mogu Seymour, DiMarzio & EMG, što ne bi i drugi posegli za preostalim parčetom kolača.
Ako se uzima u obzir cena kao instrument marketinga, onda je je sve jasno. Što skuplji to automatski znači - što "kvalitetniji" ... khmm ...! :idea:
Trooper wrote:... tako da se izbor na kraju svodi na ukuse, kome sta lezi i kako se uklopi uz ostatak gitare...
Slobodan izbor lišen svih predrasuda u današnje vreme kao i da ne postoji. Sve je već definisano nepisanim pravilima i zakonima modernog potrošačkog društva.
Kod amatera i njihovih instrumenata ulogu igraju manje više sugestivni elementi - spominjani surovi marketing, kod profesionalnih muzičara i njihovih instrumenata je sve manje više stvar prestiža. Zvuk je ovde zadnja stavka u celoj priči. :kokice:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 23 Mar 2013, 19:02

A tu je i neki... nazovimo to placebo efektom. Cim je nesto skuplje i redje, imaces osecaj da je mozda ipak bar maaaaalo bolje. Kao kod bilo cega drugog, npr automobila. Audi R8 je veoma dobar sportski auto, ali je na kraju dana to samo audi. Dok ako uzmes ferarija ili aston martina.... drugaciji je osecaj.
A to je muzicarima na kraju najbitnija stvar, da su ONI zadovoljni zvukom koji se poklapa sa onim sto su zamislili. Bar znam da je meni tako.
Doduse, meni je npr razumna cena BareKnuckle magneta, jer iskreno nisam cuo ni jedan njihov magnet koji ne SABIJA u kategoriji za koju je namenjen (vintage/modern/higain itd).

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 24 Mar 2013, 01:43

uh da je meni samo audi...

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 24 Mar 2013, 02:13

Pa jes' lep audi, ali za malo vise para uzmes
Image
Koji je nekako a whole new level

majtimika

Post by majtimika » 24 Mar 2013, 10:45

A sta se ti kao nasao zabrinut, uvredjen, povredjen. Sta se bre lozis i foliras

Perce

Post by Perce » 26 Mar 2013, 14:38

Bas sam gledao na ebay-u magnete za teletinu i naleteo na Kinman-ove magnete. Nema nista ispod ~230 jura par. Puno brate.....

Trzalica

Post by Trzalica » 27 Mar 2013, 00:57

Perce wrote:Bas sam gledao na ebay-u magnete za teletinu i naleteo na Kinman-ove magnete. Nema nista ispod ~230 jura par. Puno brate.....
Heb'ga Perce, nisi te sreće kao drug forumaš BANCIKA. On je ove magnete nabavio za tako smešne pare, da ih je nalemio na skvajera, verovatno zahebancije radi. :XD:

Image

P.S. mnogi bi ih rado zalemili na vintage stratove iz '60 i neke Fender produkcije, ali nisu te sreće kao "drug" ... :(

:mrgreen:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 27 Mar 2013, 01:05

I šta si zapravo hteo da kažeš? :?

majtimika

Post by majtimika » 27 Mar 2013, 19:10

da je osim svega sto je do sad pokazao i zavidan predpostavljam, posto onaj ko nije ne gleda u komsijino dvoriste

@trooper jel moze ovako

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 27 Mar 2013, 19:20

Trzalice, stvarno, oladi sa podjebavanjem, koliko god suptilno pokusao da ga izvedes. Ok, covek ima kinmane na skvajeru, mozes ga pitati zasto ih je stavio, a ne da pretpostavljas da je u pitanju bahacenje.
A i bancika je cini mi se ili na craigslistu ili tgp-u u US uzeo set dimarzija za ~40$ cini mi se (ima u temi o mini les polu), pa se ne bi iznenadio da su i kinmani naisli po smesnoj ceni, svasta se kod njih nalazi za male pare

Trzalica

Post by Trzalica » 27 Mar 2013, 22:27

Trooper wrote:Trzalice, stvarno, oladi sa podjebavanjem, koliko god suptilno pokusao da ga izvedes....
Želiš iskreno? Pročitah u oglasima i proverih na netu da su ovo jedni od najskupljih magneta na svetu, i kada ono nakon upita, google me vrati na ovaj forum (!), a tu ljudi ove "najskuplje" magnete na svetu stavljaju na svkajere i ostale laminate od sto i kusur evra. :O.o: Skuplji magneti od gitare i celog hardvera. Rekoh, čovek stvarno ne zna šta radi ili ima toliko para da može da se iživljava. Dao je sliku magneta tako da nisam ni mogao nazvati čoveka folirantom i lažovom.
Zato ga neskriveno prozivam.
No, ne lezi vraže, ne javi se Bancika već ceo ovdašnji dežurni "ČOPOR". :hide:
Hajde i da poverujem da u USA ima sve dž. ako čovek tamo živi ili kupuje u USA i da mu je onda bilo svejedno gde će ih zalemiti, ali bi bilo poželjno da on odgovori, a ne da mu svi ostali glume advokata.
Eto.

Post Reply