Ne, neću da vas kritikujem zbog toga, naprotiv! Upravo nam ta činjenica pruža priliku da odigramo jednu malu igru. Zamislite da vam kažem: "Ima jedan čovek, i on prodaje... nešto - neku robu, nije bitno kakvu... preko svog sajta. Međutim, kada otvorite njegov sajt, najpre nailazite na izjave tipa 'Moj život je neverovatan, ali je zasnovan na (mojoj) istinitoj priči', a zatim 'Tajna mog proizvoda leži u mojoj genijalnosti' i 'Moj proizvod je najbolji na svetu', dok se u isto vreme svaka njegova izjava o konkurentnim mu proizvodima svodi (manje-više) na 'Ništa to sve ne valja! Niko sem mene nema pojma ni o čemu!'"
Šta biste vi pomislili o takvom čoveku?
To je tačno ono što većina uglednih i dostojanstvenih gitarista misli kada odlučuje da ne naseda na neprestane provokacije i famu vezanu za Krisa Kinmana, čoveka toliko egocentričnog da počinjem da sumnjam kako je lik Zaphoda Biblbroksa zasnovan baš na njemu. "Kris pravi magnete za Stratokastere i Telekastere - pa šta?", kažu pomenuti gitaristi. "I da su najsavršeniji na svetu - Stratokaster i Telekaster se nikada nisu smatrali najsavršenijim gitarama. Pored tehnologije, bitan je i imidž proizvoda - a Kinmani tu podbacuju 100%."
A koliko je gospodin Kinman zaista genijalan? Ne mogu da ulazim u tehničke (inženjerske) detalje, ali - kratak primer. Ovo je patent tog revolucionarnog, Kinmanovog dizajna gitarskih magneta:

A ovo je (na našem Forumu već pominjani) ]USA Patent number 3,657,461, izdat dana 18.04.1972, naslovljen "Stacked single coil type pickup":

Kakav je Kinman genije, šta kažete?
Zaprepašćujuće. Drugi Tesla i treći Ajnštajn.
Da završavam, jer mi se ne troši nimalo više vremena na Krisa nego što moram da mu posvetim (pišem ovo na ljubaznu Jimmyjevu molbu, čiji su neki prijatelji naseli na Krisov beskrupulozni marketing). Ako pretražite net, naći ćete i više nego dovoljno podataka o Kinmanu i njegovim "najboljim na svetu" magnetima. Dosta toga će biti pohvale. Zašto?
Zato što ti "revolucionarni" magneti - čija izrada i materijali ne koštaju ništa više nego izrada i materijali za ijedne druge magnete - koštaju oko 300 dolara po setu, pre carine / poreza.
Ljudi koji puknu toliku kintu na takve magnete verovatno moraju da po internetu pišu "Wow!" kako bi svoje lice ujutru uopšte mogli da pogledaju u ogledalu.
Tražite ako vam se traže podaci o Krisu. Ja u ovom treadu nemam nameru ni da vam ostavim link za njegov sajt.