Koji gitaru kupiti?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

MiljanJeevtiic

Koji gitaru kupiti?

Post by MiljanJeevtiic » 10 Jan 2013, 02:21

Sviram vec 3god, imam Yamahu http://www.mitrosmusic.com/proizvod/130 ... -Sunburst/ ali bih da uzmem neku elektricnu, volim da sviram svaku vrstu muzike od narodnjaka pa do heavy metala... Imam neki novac do 600e pa bih da dam na gitaru! Gledao sam na internetu neke gitare, isao sam i do mitrosa u Nisu ali neznam sta bih trebao da gledam!(ne razumem u elektricne).. Za oko su mi zapali Epifonovi modeli Les paula, cena je pristojna ali se ne razumem u kvalitet!

Sta vi mislite? Dajte primer nekih gitara koje bi mogle da se kupe za taj novac (600e) :mrgreen:

LifelessDead

Re: Koji gitaru kupiti?

Post by LifelessDead » 10 Jan 2013, 15:01

Pa najbolje da probas vise modela i brendova i vidis sta ti najbolje lezi. Mada posto ti je prva elektricna bolje da uzmes nesto jeftinije jer ces sigurno vrlo brzo pozeleti da uzmes nesto drugo.

Ako bas hoces LP onda pored epifona imas i Vintage za koje kazu da su bolje a mislim da su i jeftinije malo.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 10 Jan 2013, 21:32

A na osnovu cega si napravio ovaj uzi izbor(izvor)?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 10 Jan 2013, 21:37

pa po tome sto su lp oblika.

ltd ec256 zaboravi, ne mozes da ga nadjes. Uzmi tokai u artistu. za oko 400e mnogo ljudi kazu da je bolja od svega lespolikog

MiljanJeevtiic

Post by MiljanJeevtiic » 10 Jan 2013, 22:35

A sta bi po vama moglo jos da se pogleda, ali da bude u tom cenovnom rangu!? (Ibanez, yamaha, squier)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 10 Jan 2013, 22:57

Шефе, тако никад нећеш купити гитару. Лепо те човек питао на основу чега си направио онај ужи избор, а ти ако нећеш јавно то да кажеш, бар себи реци отворено како стоје ствари.

Ако већ волиш све од народњака до металаца, онда си засигурно приметио да се много различитих гитара користи за све те жанрове које можеш да нанижеш између звука завичаја и тешке мјеталургије. Једна гитара тешко да може да покрије све, а ја бих посебно рекао да Лес Пол тешко може све то да покрије. Зато ти лепо батали то како Лес Пол изгледа, него размисли који то звук гитаре посебно волиш. Оно, има ваљда неки гитариста који пржи гитару тако да је то теби посебно занимљиво. Па кренеш од тога шта он то користи, па видиш техничке спецификације гитаре коју тај и тај користи, па премериш шта налик томе можеш да нађеш за паре које тренутно имаш у џепу. Кад тако аналитички приступиш, онда и не треба да питаш много за савете, само одеш и испробаш пар гитара које су се наметнуле као прави избор на основу твог малог истраживања, и онда купиш ону која ти најбоље лежи.

Ово што ти сад радиш није трагање за најбољом гитаром, него је трагање за оправдањем да се купи нешто налик Лес Полу. Немој да купујеш гитару онако како жене купују гардеробу.

Коначно, најбоље је да се мало опустиш, јер постоји огромна шанса да ћеш поред свега да се зајебеш око избора прве електричне гитаре, јер ако је до сада ниси свирао, таман и да сада одабереш сјајну гитару, за коју годину ћеш као свирач да сазриш, па сада не можеш да знаш шта ће тада да те ложи, и какав тон ћеш да јуриш. Једно је готово сасвим сигурно - нећеш јурити тон који те данас ложи. Иди пробај гитаре, нађи ону која ти најбоље лежи, то нико не може да зна боље од тебе. Кад испробаш неколико гитара, после имаш легитимно право да тврдиш да си одабрао гитару која ти највише пасује, чак иако си је купио само зато што се добро слаже са шустиклама у дневној соби.

То ти је то, иди свирај и буди срећан.

Може катанац.

MiljanJeevtiic

Post by MiljanJeevtiic » 10 Jan 2013, 23:46

Moj problem je zato jer zivim daleko od bilo koje prodavnice mucickih instrumenata u srbiji, i trazim tj ispitujem jer kad odem da znem sta bih trebao da pogedam! Naravno da cu pogledati vise gitara i isprobati ih i izabrati onu koja mi najvise lezi! Pitam za les paul jer mi se gitara po izgledu najvise dopala , nikad nisam svirao na njoj i nista nemogu reci o tome, jedina elektricna gitara na kojoj sam svirao je. Fender stratokaster delux i svidela mise u potpunosti! Ali i sam znas cenu tog instrumenta...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Jan 2013, 00:13

Дакле још једном, прво размисли који то гитариста привлачи твоју пажњу тоном који постиже, па онда види коју гитару користи, па види спецификације гитаре, па јури нешто што је томе најсличније, а не кошта више од 600 евра. Имаш сајтове продавница, имаш телефоне, па кад сакупиш информације, провериш телефоном да ли сигурно имају на стању то што пише на сајту, па пут под ноге и пробај гитаре. То је једино што вреди да се ради.

У међувремену погледај ове теме:

viewtopic.php?f=20&t=36
viewtopic.php?f=14&t=1198

Није ти то сад као Библија, али има ту основних информација.

Па онда гледај мало снимке на интернету, па сајтове произвођача... све је то корисно, и даће ти прилику да сам мало детаљније размислиш о томе шта ти треба.

И још важније, пре него што се запутиш до продавнице (а разумео сам да је то за тебе компликовано), гледај да пробаш сваку електричну гитару коју има неко у твојој околини, па покушај да уочиш неке разлике и сличности.

MiljanJeevtiic

Post by MiljanJeevtiic » 11 Jan 2013, 01:15

Hvala na savetima :D , procitao sam dosta o gitarama ,,made in china" i preslusao dosta klipova sa youtubea, ali nije to o dok ne cujes uzivo! Ali stacu neki kazu nema gitare dok ne das 1000e drugi kaz kupi jevtino kupi dva puta. Neznam koga da slusam. To je moj problem.

MUzzY

Post by MUzzY » 11 Jan 2013, 02:38

Nemoj nikoga da slusas.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 11 Jan 2013, 04:55

:1:

I ne otvaraj previše tema :mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Jan 2013, 09:18

У неку руку - сви су у праву. Неки што се тиче квалитета тона који ћеш да добијеш, неки по питању математике, продаје и набавке неке друге гитаре. Наравно, неки су у праву јер воле да верују да су у праву. Све то за тебе нема никакву вредност, јер очигледно о електричним гитарама не знаш довољно. Зато ти јури гитару која ти је згодна за свирање, и на којој постижеш макар приближан тон оном који волиш. За паре које имаш на располагању може да се нађе инструмент који ће одлично да те служи годинама, а ако не постанеш суви професионалац може да те служи док си жив, и да се никад не осетиш као да си пазарио весло. 600 евра је солидна пара за инструмент, негде сам поприлично убеђен да заправо никоме није суштински неоподан инструмент који кошта више, али то је опет само једно од мишљења, и немој да се везујеш за то.

Пошто већ јуриш нешто што ће да ти шљака за све од Силване до Нирване, теби можда уопште није потребна гитара која има неки снажно наглашени карактер, па чим неко чује снимак, одмах да може да потрефи на којој гитари је свирано. Провери цене, мислим да упадају у твој буџет Blade Texas Deluxe и Godin Exit 22. Шта знам, ја бих рекао да би то могле да буду гитаре које покривају пуно тога. Такође мислим да би можда теби могла да одговара нека од гитара Ibanez FR серије, или Ibanez SAS32. Ипак немој да се везујеш за поменуте моделе, јер ја сад нагађам шта би шљакало као релативно универзална гитара, а немам појма шта теби стварно одговара. То мораш сам да одабереш.

Најбоље што можеш да урадиш јесте да убодеш неку суботу и да отпутујеш у најближи град где можеш да испробаваш гитаре у продавницама. Кренеш зором од куће, па идеш од продавнице до продавнице док не затворе радње. Имаш 5 или 6 сати на располагању, можеш да се насвираш као бесан. После тога ти неће требати никакви савети, биће ти много тога јасније.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 11 Jan 2013, 09:44

Kristijan wrote:... од Силване до Нирване...
:XD: :metal1:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Jan 2013, 10:36

Post Reply