Peavey gitare?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

jawohl

Peavey gitare?

Post by jawohl » 18 Jun 2013, 11:53

Nisam video nikoga ko daje imalo paznje prema peavey gitarama. Imam peavey predator exp plus, usa devedeset i neko god, hand made. Doduse preradjivao sam mu elektroniku sa TB i imam u planu da ugradim phase na necku.
Jel imao neko prilike da svirucka na peaveyu? I sta misli o njemu. Njegov vrat mi lezi k'o casa vinjaka u ruci :lol: Cini mi se da je radius veci nego wizard II (nisam gledao dimenzije, odokativni zakljucak, ispravite me ako gresim)

Dersu Uzala

Re: Peavey gitare?

Post by Dersu Uzala » 18 Jun 2013, 18:20

That's Korean (or worse Indonesian) made, not US. A kamoli hand made.

Other than that, Peavyies are good bang for the buck.

P.S. Kako to mislis 'phase na necku'?

Kill surf city

Post by Kill surf city » 18 Jun 2013, 18:30

Image

dis

Image

jawohl

Post by jawohl » 18 Jun 2013, 18:42

Ne znam koliko se razumes u elektroniku. Phase shift je poprilicno cool zvuk na necku (phase shift je promena faze ili promena polariteta u ovom slucaju kod neck magneta). Koliko vidim ne voli se peavey :XD:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Jun 2013, 19:04

Ok je Peavy, samo sto taj tvoj nit je hand made nit je Amer. A u elektroniku se slabo razumem ali znam da kad ugradjujes phase switch nije bitno kojem magnetu se okrene faza, bitno je da ih ima vise od jednog da bi mogli da rade u protiv-fazi. Sam sa sobom jedan magnet ne moze da bude ni u fazi ni u protiv fazi. Prema tome nije bitno koji magnet 'okrenes' by flipping the switch.

Drugim recima obrtanje faze se instalira preko prekidaca a ne u magnetu.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 18 Jun 2013, 19:12

Image
Dersu Uzala wrote: A u elektroniku se slabo razumem

jawohl

Post by jawohl » 18 Jun 2013, 19:33

Ne razumem kako da razgovaram sa tobom kada kazes da je potreban prekidac za okretanje faza? Kako si dosao do tog zakljucka kristofere kolumbo, kao da nije ocigledno? Kako si dosao do zakljucka da su potrebna dva magneta za obrtanje polariteta? Kad jedan magnet poseduje oba pola.

Ne razumem sta hoces da kazes osim da nemas pojma o cemu pricas... Inace moj peavey je sklapan u meridianu a gde su sekli drva i rezali to ne znam...

*Inace kod jednog singla to ne moze, govorim za humove.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 18 Jun 2013, 19:37

:kokice:

Randy

Post by Randy » 18 Jun 2013, 19:40

Guitar_thrill wrote:
Spoiler:
Image
Dersu Uzala wrote: A u elektroniku se slabo razumem
:1:

Ontopic:
:homer:
Image

jawohl

Post by jawohl » 18 Jun 2013, 19:58

Dvoklopni preklopnik sa 6 pina:

A B C

D E F

gde su A i D hot/ground sa magneta (kako god se danas krste)
B i E nastavljaju do preklopnika polozaja magneta
C i F su unakrsno povezani sa A i D (pr D-C A-F)

Sto objasnjava misteriozni phase switch za pojedinacni hum i celu polemiku oko njega.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Jun 2013, 20:18

Nijedan Peavey Predator EXP Plus nije 'sklapan' u Meridian-u. Sem tvog. Pa jos hand made :ziveli:

Kad obrces fazu magneta, ako radi samo jedan magnet u datom trenutku to nema nikakvog efekta na ton. Potrebna su bar dva magneta od kojih je jedan u protiv fazi. Shodno tome sledi da nije bitno da li ces da okrenes bridge, middle ili neck da radi u protiv fazi. Prekidacem naravno. Zbunjuje to sto ti pricas o ugradjivanju 'phase na necku'.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Jun 2013, 20:34

U principu stavljam (out-of) phase switch na skoro sve gitare koje imam. Izvedba zavisi od konfiguracije magneta.

Na ovoj su dva 'buckera naprimer, pa (samo kad si) u srednjoj poziciji na pickup 3-way switchu (kao na slici) ako cuknes onaj tone push-push pot on obrne fazu jednom magnetu (ne secam se kojem, nebitno je). Ali ako cuknes istovremeno i tone i volume push-push pot, volume pot splituje oba 'buckera istovremeno i preko 3-way switcha vodi signal samo sa unutrasnjih kalemova (ovi sto se 'gledaju', sto su najblizi jedan drugom). I opet jednom od njih obrne fazu. Znaci mogu da se 'faziraju' i 'buckeri i njihovi individual coils (ali samo u jednoj fiksnoj kombinaciji, mada preko 5-way switcha moze jos vise kombinacija, spoljni i unutrasnji, spoljni i spoljni itd).

Image

Konfiguracija na slici konkretno je da oba 'buckera rade (nisu splitovani) a out-of-phase switch je ukljucen (tone pot popped up).

Na ovoj drugoj gitari setup je mnogo prostiji. Nema splitovanja a u srednjoj poziciji (toggle 3-way switch za razliku od blade switcha ozgo) rade oba 'buckera ali je fiksirano u out-of-phase jer ne planiram da ih sviram zajedno in-phase. U principu i ne planiram da ih sviram zajedno sem ako mi ne zatreba out-of-phase zvuk.

Image

Therefore, nema push-push potova ali se da i to ugraditi kao na onoj gore za po' sahata.

jawohl

Post by jawohl » 18 Jun 2013, 22:51

Zar ti to nije coil split sto ti pricas 0.0
Sa onim prekidacem sto sam ti rekao ne razdvajas humove nego ti iz jednog hama dolazi "goofy" zvuk, sl kao phaser pedala samo sto ne menja frekvenciju. jer kako si ti rekao tebi to dolazi sa push/pull pota i biras combo sa hot wire jednog i drugog itditd. svejedno menjas paralelnu vezu u serijsku sto meni to nije poenta. Coil split je to sto si ti povezao i vecinom ih ugradjuju na fenderima koji imaju singlove da bi dobili zvuk huma i obrnuto. Ovo ti je obican phase switch sto znaci da okreces polaritet negativne i pozitivne frekvencije samo jedan put. Ne splitujes na single coilove.

A info o peaveyu si uzeo iz wikipedije, teca je bio lud sto je kupio dzitru u britaniji sa papirima koji se ne slazu sa danasnjom wikipedijom :XD:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 18 Jun 2013, 23:11

I po peavey forumima stoji da su Predatori sa dodatkom EX, EXP i BXP importi a ne USA made.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Jun 2013, 23:37

EX - Electric (6 string guitar) eXport version
EXP - Electric eXport Plus
BXP - Bass eXport Plus

Post Reply