Strat - šum - uzemljenje?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Strat - šum - uzemljenje?
Čitam po netu razne situacije kada 3S strat ima šum koji je normalan i čini mi se da je kod mene neka druga situacija:
Naime, očekivani šum kojeg daju 3 single coil magneta je tu, i to je u redu.
Malo se mrdnem tamo vamo, dok nađem neki ugao i taj šum (gitara-amp) prestane.
Sve je tiho i spremno za svirku, držim ugao u kojem se nalazim..ali, čim dotaknem žice, šum se pojavi. Kako ih pustim, nema ga.
Kako li se to rešava?
Naime, očekivani šum kojeg daju 3 single coil magneta je tu, i to je u redu.
Malo se mrdnem tamo vamo, dok nađem neki ugao i taj šum (gitara-amp) prestane.
Sve je tiho i spremno za svirku, držim ugao u kojem se nalazim..ali, čim dotaknem žice, šum se pojavi. Kako ih pustim, nema ga.
Kako li se to rešava?
Re: Strat - šum - uzemljenje?
Verovatno ti je u gitari okrenut polaritet žica koja povezuje vol pot i izlazni džek, tako da ti je vrući kraj vezan na masu. Zameni raspored žica na džeku. Ne moraš da skidaš žice i rasturaš gitaru, samo skini elipsastu šolju sa džekom. Dva šrafa i lemilica.
hvala puno..
nisam nikad radio sa lemilicom pa ću verovatno nekome da dam da to uradi
nisam nikad radio sa lemilicom pa ću verovatno nekome da dam da to uradi
Pa,jeste,lemilica moze da pec,pec.Bolje da to neko drugi uradi. Salim se naravno.Svako ko svira na struju bi trebalo da nauci nesto i o elektro-majstorijama.Nije tesko,a zna da koristi,ustedi vreme,novac i pricini radost.
Da znaš da si u pravu
Koju ljemiljicu da kupim, jel ima neka preporooka?
Koju ljemiljicu da kupim, jel ima neka preporooka?
imas neke kineske od 6.5 evra na MG electronicu...
ja sam kupio 2 komada po 6 evra nekih kineskih sa termoregulacijom na buvljaku, od tipa koji nabavlja direkt iz kine. u prodavnici kostaju 35e.
ja sam kupio 2 komada po 6 evra nekih kineskih sa termoregulacijom na buvljaku, od tipa koji nabavlja direkt iz kine. u prodavnici kostaju 35e.
Мојне да се пецаш. Да ли сам поправљаш шпорет само зато што повремено скуваш кафу? Да ли сам поправљаш бојлер зато што одржаваш личну хигијену? Сам стављаш нове гуме на ауту? Сам шијеш, јер се, ето, облачиш? Могао би читав дан да ти прође да не пипнеш свој посао све се бавећи тако неким ситницама које напросто "мораш" да знаш. Ако си преживео без лемилице до сад - засигурно ћеш да преживиш и од сад. Да те је стварно занимало да се петљаш с лемилицом - сигурно би већ до сада осетио јасан порив и вероватно се не би ни нашао у прилици да постављаш ово питање. Дај лепо да ти то удеси неко ко је томе вичан и ко има прихватљиву репутацију.
ma naravno da ću da odnesem kod čoveka, već sam dogovorio..ali znaš kako ja to, gledam kako majstor radi, pa ako nije neka raketna nauka, onda ukradem zanat (bar sam tako do sada)
E sad, lemilica uvek zatreba tu i tamo, pa me zaista sramota da nosim muda i brkove a da nisam nkad ništa zalemio..
a tu je i youtube, pa sam sve nešto oko gitare do sada radio sam, ono što se može i za šta imam alat
veću hirurgiju ostavljam majstorima
E sad, lemilica uvek zatreba tu i tamo, pa me zaista sramota da nosim muda i brkove a da nisam nkad ništa zalemio..

a tu je i youtube, pa sam sve nešto oko gitare do sada radio sam, ono što se može i za šta imam alat
veću hirurgiju ostavljam majstorima
Ako ti majstor ima ommetar (unimer) neka pre bilo koje akcije proveri otpor između bridža (žica) i ovalne šolje koja nosi džek. Ako je otpor nula ((kratak spoj)onda je ožičenje O.K, bar što se tiče predložene operacije. Ako postoji otpor reda 6k oma onda je došlo do zamene žica o kojoj sam pričao. Pre merenja treba vol pot odvrnuti na 10 i staviti pickup selektor na neck.
ma ima majstor sve. Sto godina popravlja elektroniku na gitarama i pojačalima, čovek muzičar, legenda..(da ga ne reklamiram sad, već ću polse kad mi završifattwang wrote:Ako ti majstor ima ommetar (unimer) neka pre bilo koje akcije proveri otpor između bridža (žica) i ovalne šolje koja nosi džek. Ako je otpor nula ((kratak spoj)onda je ožičenje O.K, bar što se tiče predložene operacije. Ako postoji otpor reda 6k oma onda je došlo do zamene žica o kojoj sam pričao. Pre merenja treba vol pot odvrnuti na 10 i staviti pickup selektor na neck.

Ali ajde kad smo već na ovoj temi, imam još jedan strat, kome će verovetno trebati da se menjaju potenciometri.
Naime, on nema ovaj šum kada je pored pojačala, ali mu svi potenciometri em krče, em su klimavi i ..po mom nekom osećaju, to će trebati da se menja..
Da li je tu svaki potenciometar-potenciometar, ili treba da i tu gledam neke kerefeke kada ih kupujem?
Nije svaki potenciometar upotrebljiv. Kupi namenske potove za el. gitaru, svaka druga zamena neće te usrećiti. Najbolje je da kupiš Fenderove originalne potove.
Fender kontrolni pot, 250k, split shaft, 3 komada. Proitzvođač ovih za Fender je firma CTS.
Postoje još bolji, Seymor Duncan potovi, takođe 250k, split shaft. Proizviđač je Bourns.
Jedni i drugi su skupi, oko 1000 din. Šta ćeš, kultura košta.
P.S.
Probaj da očistiš postojeće potove. Rasturi ih, obriši grafitni sloj štapićima za uši umočenim u koncentrovani alkohol, pa ih sklopi i pritegni. Daj to tvom majstoru da radi a ti mu prinosi pivo.
Fender kontrolni pot, 250k, split shaft, 3 komada. Proitzvođač ovih za Fender je firma CTS.
Postoje još bolji, Seymor Duncan potovi, takođe 250k, split shaft. Proizviđač je Bourns.
Jedni i drugi su skupi, oko 1000 din. Šta ćeš, kultura košta.
P.S.
Probaj da očistiš postojeće potove. Rasturi ih, obriši grafitni sloj štapićima za uši umočenim u koncentrovani alkohol, pa ih sklopi i pritegni. Daj to tvom majstoru da radi a ti mu prinosi pivo.
Jaooo boliiiii
Mitros (nažalost) za mene više ne postoji