Problem sa bridge magnetom

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
boki1978

Problem sa bridge magnetom

Post by boki1978 » 14 Apr 2015, 10:24

Pozdrav drugari,

Imam jedan jako cudan a za mene veliki problem sa bridge magnetom na Sozo gitari jos otkad je stigla. Naime, posle odredjenog vremena iz cistog mira na poziciji bridge magneta se izgubi jedno 60-70% zapremine zvuka a i jacina, tada se desi da u neck pozicji sve sljaka kako treba dok u sredini se razlika skoro i ne primecuje u odnosu na neck,a bridge je tako smanjenog zvuka.
I onda posle par sati ili recimo sutradan, sve sljaka kako treba. Meni je gitara i stigla u takvom stanju ali sam te volume dropove pripisivao losijim lemovima pa sam sve ponovo prelemio i promenio switcher i tako je radilo svaki dan satima jedno 2-3 nedelje bez ikakvog problema. I juce na slusalicama smao mi nestade zvuk na bridge-u.
Sada se opet se vratilo u normalu? Video sam da se jednom kupcu slicno desilo, s tim sto je on imao kod coil splittinga pun zvuk na tom humbuckeru dok mu ma full humbuckeru se desio isti problem!?
Ima li neko ideju o cemu se radi? Kalem od magneta? Lose ozicenje?
Da li da dam nekom da mi ponovo mota kalem ili sta da uradim drugo? Vec sam proprilicno smoren, jedina gitara koju sviram nedeljama mi pravi ovakve peripetije... :shock: :roll:

Pozz,

Borjan

bancika

Re: Problem sa bridge magnetom

Post by bancika » 14 Apr 2015, 11:09

Kao i za svaki drugi debug, predlazem divide and conquer metod. Ako vec umes da lemis, ja bih vezao bridge magnet direktno na output jack. Ako tako i dalje zeza, onda je problem sa kalemima ili zicom od magneta. Ako ne zeza, vezao bih izlaz od prekidaca direktno na output jack, obilazeci potove. Ako tako zeza, znaci da je switch. Ako i tako radi ok, znaci da je do potova.

coca

Post by coca » 15 Apr 2015, 06:22

Takodje predlazem isti metod kao i Bancika!!!:)pozz.!!!Coca!!!

Karimii

Post by Karimii » 15 Apr 2015, 07:42

Neodoljivo podseća na problem koji eventualno doživi većina value instrumenata Fenderovog Squire segmenta, gde se pickup switch vrlo malo deformiše i oksidiše / zaprlja. Pri sledećem skidanju prednje maske možeš da prekontrolišeš komponentu i shodno problemu je očistiš.

bancika

Post by bancika » 15 Apr 2015, 10:07

Karimii wrote:Neodoljivo podseća na problem koji eventualno doživi većina value instrumenata Fenderovog Squire segmenta, gde se pickup switch vrlo malo deformiše i oksidiše / zaprlja. Pri sledećem skidanju prednje maske možeš da prekontrolišeš komponentu i shodno problemu je očistiš.
to je malo verovatno jer mu se tako desava od pocetka, a i kaze da je zamenio switch.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 15 Apr 2015, 10:25

@Boki: Po svemu opisanom, jedan od kalema na bridge magnetu se dodiruje s masom negde ili gubi kontakt. Imaš li ti mogućnost coil-splittinga na gitari, i ako imaš, kako se radi coil-splitting na gitari, je l' ima poseban neki mini-toogle ili push-pull pot, ili je super switch koji automatski splituje?

boki1978

Post by boki1978 » 15 Apr 2015, 10:40

tommytigh77 wrote:@Boki: Po svemu opisanom, jedan od kalema na bridge magnetu se dodiruje s masom negde ili gubi kontakt. Imaš li ti mogućnost coil-splittinga na gitari, i ako imaš, kako se radi coil-splitting na gitari, je l' ima poseban neki mini-toogle ili push-pull pot, ili je super switch koji automatski splituje?
Hvala svima na sugestijama i idejama, sve cu to prekontrolisati.
Kako sam napisao, dok su se nekom liku na istoj gitari desavali volume dropovi samo na full humbuckeru, meni se to desava i kad je push pull pot ukljucen. Dakle, kad dodje do pada to se desava i na coil splittingu na bridge magnetu. Kad se desi volume drop to je iznenada, nema ikakvog krcanja, pucketanja, gubljenja kontakta. Gitara dakle ima samo jedan volume pot sa mogucnoscu push pull splitovanja.

Karimii

Post by Karimii » 15 Apr 2015, 14:49

Magnete, kao skup hardver bih proverio kod majstora koji ih inače namotava; jednostavno - saznaš "koliko milja do sledeće generalne".
Kad smo se dotakli ostalog, dotrajalog hardvera - istog trena bih sve to zamenio.

boki1978

Post by boki1978 » 08 May 2015, 01:00

Image

Image

Hvala svima na pomoci! Kolege, kao sto vidite, sve je jasno na slikama. Prosto ne mogu da verujem da su ovakav push-pull pot stavili u ovako dobru gitaru.
Ovaj pot kao da je potonuo sa Titanikom...
Kako stvari stoje, posto vise nemam ikakvih problema, misterija je resena. :bambi: :ziveli:

komil

Post by komil » 08 May 2015, 01:24

Imam isti takav viška, ako nekom fali..

boki1978

Post by boki1978 » 28 May 2015, 18:33

Pozdrav drugari, nije me bilo neko vreme. Nazalost, imam dosta peripetija sa ramenom a sada, i posle silnih vezbi i terapija, izgleda da mi ne gine operacija :(
No, da ne smaram previse oko toga :)
I pored promene svega zivog na gitari, bridge magnet je odjednom izgubio zvuk i to je bilo to, odlepio sam. Posto je Goran nesto bio zauzet a i znajuci koliko vremena treba da sacekam da to odradi, obratih se po preporuci jednom coveku iz okoline Vrsca, ima oglas i na KP sajtu. Cena sa humbucker je 2000 din, dok je motanje za single 1500 din.
Dadoh njemu magnet i lik mi zavrsi sve za 2 dana i vrati nazad. Ono sto mi je rekao - problem je bio u kaleovima koji su bili jako blizu jedan drugog i tako se jedan ostetio.
Inace se odusevio magnetom, rekao je da je vrhunski Alnico kvalitetan kao stari Gibsoni i Fenderi i da tako dobar ne bih sigurno nasao u ovim standardnim magnetima.
Medjutim, ja u svom haosu oko mene nisam ni video da je on spustio magnet i kad sam ga udzekao opet on jako slabo radi na bridge-u :(
Ja odlepio i otisao odmah kod Gorana. Goran sav zbunjen, gleda, meri, nista mu nije jasno, I njemu je trebalo da ukopca 10 min.o cemu je rec :D
I naravno, kad sam vec bio tamo, dao sam mu da mi sve lepo prelemi kako on to radi i sredi lepo push pull jer smo ortak i ja cackali po lemovima i lemili razne varijante misleci da je onaj motac kalema pogresno okrenuo fazu i sl. Na moje iznenadjenje, valjda videvsi koliko sam ocajno izgledao kad sam usao kod njega, zavrsi mi on to jos juce, dakle isti dan, i danas podigoh gitaru.
Znajuci koliko se dugo ceka kod setup kod njega, ja se odusevih :lol:
Probao sam danas gitaru, magnet je namotan perfektno, jeste da smo ga jedva gurnuli unutra zbog veceg razmaka izmedju kalemova, ali zaista radi sada sjajno.
Eto, toliko ukratko o sagi zvanoj Sozo i napokon mogu da objavim da je zavrsena. :D

:ziveli:

boki1978

Post by boki1978 » 28 May 2015, 18:58

Zaboravih da napisem da mi je Goran uradio i setup gitare, zato sam bio toliko odusevljen :-) Zaista me je obradovao!

Post Reply