Epiphone 339

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rockatansky

Epiphone 339

Post by Rockatansky » 08 Aug 2015, 03:06

Vec neko vreme razmisljam da mi sledeca gitara ne bude (jos jedan) Fender, nego nesto sa hambakerima... Pa onda mislim neki LP oblik. Ono totalno drugacije od svega sto sam do sada svirao pa da vidimo na sta ce da ispadne... I posto bi mi pravi Gibson bio naravno ipak preksup, ramisljam o Epiphone-u. I cak jos dalje razmisljam, hajde da izadjem iz klisea LP-a, sto da ne neki drugi oblik. I onako onaj klasican 335 i ostale slicne varijacije mi se svidja, ali malo je prevelika gita za moj ukus, tako da je 339 izgledala kao savrsen izbor...

https://www.youtube.com/watch?v=JRIbb0yYRII

Pregledam i ovaj video i ono izgleda mi kao super ideja...

I odem danas u Mitors, i samo ovas pogledam tu gaitaru Epiphone 339... Boze zar je moguce da to kosta 50ak hiljada dinara??? Nisam cuo zvuk, ali za te pare nekako ocekivao sam vise za pocetak vizuelno... :( Kapice potenciometara su nasadjene nakrivo, i ako ih okreces idu u osmicu... Ima ono splitovanje magneta (mislim koji ce mi to da sam hteo singl, ne bih se zezao sa hambakerima) ali od 4 potenciometra koji postoje, 1 ide onako kao "prazan" a kod 3 se oseca onaj neki otrpor... Zar nije to malo bzvz? Mislim ne ocekujem bas vrhunske potove, ali ocekujem se svi isto ponasaju, zar ne? :) Tako neki cudan osecaj...

Ali uzeo sam 2 od tih gitara i na obe su kapice isle u osmicu! :O.o: Mislim mozda ja previse trazim od gitare od 50 hiljada dinara, ako vi vecinom tako kazete ja cu priznati gresku, ali za moj pojam to je puno para da bi kapice bile nakrivo nasadjene, na 2 od 2 gitare koje sam probao! I tako jeftin osecaj na potovima... MIslim, Squier Bullet koga svi lose kritikuju je izmislio za ove gitare....

Sta kazete vi ostali vrsni girarosi, probaste li ove gitare?

Kristijan
Uvaženi član

Re: Epiphone 339

Post by Kristijan » 08 Aug 2015, 07:45

Не знам каква је сада ситуација, али када сам пре 8 година хтео да купим неку јефтинију варијанту 335 модела свакако сам гледао и Epiphone и имао сам доста сличан утисак као и ти сада. Joe Pass и Emperor Swingster су им врло лепо урађени модели, али ови јефтинији и нису нешто. Прошле године сам се шокирао када сам наишао на пар комада истог модела једне њихове акустичне гитаре који су сви до једног имали непоправљиво деформисан врат. Рекао бих да им је контрола квалитета мало кљакава, и ако постоји код јачих модела, свакако је врло непоуздана код јефтинијих модела.

Ако ти је нека утеха, први пут сам свирао Gibson 339 пре 6 година, када га је донео један мој другар из Канаде, и мислим да је тада тај модел био нуђен као нешто што излази из custom shop-а. Звук... мање више. Није било рђаво, али сам просто више очекивао за те паре. Али остало... Израда је била доста аљкава. Кад сам завирио унутра, централни блок је изгледао као нека клепотина коју бих могао да видим код баш јефтиних кинеских гитара, нисам могао да разлучим да ли је само у питању то да је неко грешком кренуо да сече на циркулару на погрешном месту, па се тауставио и кренуо да сече како треба (будући да је целом дужином централног блока постојао као некакав степеник који је имао врло грубу ивицу, на све стране су штрчале цепке које остају после проласка тестере), или су централни блок правили тако што имају један квадар на који додају тање комаде који се обрађују да имају закривљење, да обезбеде потпору за испупчења на предњој и задњој плочи резонатора, али се нису потрудили да ти комади буду једнаке ширине, или се нису потрудили да их напасују, а свакако се нису потрудили ни да их малкице ошмирглају. Друго, f отвори нису имали перваз, само су на пресеку били зафарбани некаквим тамним бајцом, и кроз то мацкање су се јасно видели слојеви шпер-плоче. Ни један једини детаљ на тој гитари није деловао као да је то инструмент који треба да представља перјаницу серијске производње.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 08 Aug 2015, 13:15

Ja sam već odavno bio rešio da ako ikad pređem na Tamnu stranu i uzmem neku full-humbucker gitaru, to će biti isključivo Epiphone 339. I eto ti sad. 'Ajde ovo sa potovima, to je najmanji problem, ali ovo što Kristijan pominje su već ozbiljni defekti. Sve vreme dok sam čitao opis, vraćao sam se da proverim da li sam dobro pročitao da je u pitanju Gibson. Kakav li je onda tek Epiphone... Najviše me zapravo čudi što na tržištu ne postoji ništa slično, semi-hollow veličine Les Paul-a. Sjajan koncept, baš šteta.
Edit: Ispravka, postoje polušuplji LP i PRS, ali nije to to, ni po izgledu, ni po ceni. :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Aug 2015, 14:01

tommytigh77 wrote:vraćao sam se da proverim da li sam dobro pročitao da je u pitanju Gibson
Ја сам све до тог момента, када сам овог Гибсона имао прилике да свирам, капирао да су разноразне приче о томе како Гибсон није више што је некад био само наклапање. Да нисам видео својим очима не бих веровао.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 08 Aug 2015, 14:16

Ju i meni je promaklo da je u pitanju Gibson. Ma nisu ti potovi problem sredi se to. Ali opet tako neki los utisak ostavlja... I opet kazem malo mi je to puno para za takve propuste.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 08 Aug 2015, 14:33

A koji si ti Epiphone gledao, pošto imaju dve varijante, ES 339 Pro i skuplji ES 339 Ultra?

Overdrive

Post by Overdrive » 08 Aug 2015, 15:52

Rockatansky wrote: Boze zar je moguce da to kosta 50ak hiljada dinara??? Nisam cuo zvuk, ali za te pare nekako ocekivao sam vise za pocetak vizuelno... :( Kapice potenciometara su nasadjene nakrivo,
zaaašto su ti kapice potenciometara nakrivljene druuužeee..zar i tebe nešto u životu mući... :lol:

http://world.taobao.com/search/search.h ... btest=null

reklo bi se da Mitros ima loše dilere iz Kine..

Rockatansky

Post by Rockatansky » 08 Aug 2015, 16:34

tommytigh77 wrote:A koji si ti Epiphone gledao, pošto imaju dve varijante, ES 339 Pro i skuplji ES 339 Ultra?
Obe i slicna je situacija. Cini mi se da je ultra skuplja samo na racun tih elektonskih delova koji cine razliku. Tako da je hardver isti.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 08 Aug 2015, 16:38

Overdrive wrote: zaaašto su ti kapice potenciometara nakrivljene druuužeee..zar i tebe nešto u životu mući... :lol:

Znam da deluje kao sitnica ali meni bi to uzasno smetalo... :D

Ali ne samo kapice nego i taj osecaj. Na 3 onako fino imas neki "fluidan" otpor a 1 kao da se vrti u prazno...
Last edited by Rockatansky on 08 Aug 2015, 16:39, edited 1 time in total.

Overdrive

Post by Overdrive » 08 Aug 2015, 16:39

Rockatansky wrote:
Overdrive wrote: zaaašto su ti kapice potenciometara nakrivljene druuužeee..zar i tebe nešto u životu mući... :lol:

Znam da deluje kao sitnica ali meni bi to uzasno smetalo... :D
sve te sitnice kasnije postaju velika smetnja.

hipihill

Post by hipihill » 08 Aug 2015, 18:43

Rockatansky wrote:I odem danas u Mitors, i samo ovas pogledam tu gaitaru Epiphone 339... Boze zar je moguce da to kosta 50ak hiljada dinara??? Nisam cuo zvuk, ali za te pare nekako ocekivao sam vise za pocetak vizuelno... :( Kapice potenciometara su nasadjene nakrivo, i ako ih okreces idu u osmicu... Ima ono splitovanje magneta (mislim koji ce mi to da sam hteo singl, ne bih se zezao sa hambakerima) ali od 4 potenciometra koji postoje, 1 ide onako kao "prazan" a kod 3 se oseca onaj neki otrpor... Zar nije to malo bzvz? Mislim ne ocekujem bas vrhunske potove, ali ocekujem se svi isto ponasaju, zar ne? :) Tako neki cudan osecaj...
Nemoj da se ljutiš, nemam razloga da te vređam, ali tvoj opis situacije mi zvuči potpuno blesavo. Krenuo si da (možda!) kupiš gitaru i zvuk nisi ni čuo, ali ti smetaju kapice koje idu u nekakvu osmicu i zato nisi kupio tu gitaru!? Pa čoveče valjda je ton najvažniji!? Kakav su problem kapice, malo se pomere i stajače kako treba, to se radi na licu mesta za 15 sekundi, ako ne onda na prvom servisu!? Po tvom rezonu da si probao i najskuplju gitaru našao bi joj manu! Ja imam Gibsona od 4,000 i zaista ima mana u izradi, ali zato zvuči fenomenalno. Kupi nekog Japanca i imaćeš savršeno napravljenu gitaru, po pravilu odlično i rade. E sada toga nema za 50 hiljada u sred Beograda!
Kristijan wrote:Ако ти је нека утеха, први пут сам свирао Gibson 339 пре 6 година, када га је донео један мој другар из Канаде, и мислим да је тада тај модел био нуђен као нешто што излази из custom shop-а. Звук... мање више. Није било рђаво, али сам просто више очекивао за те паре. Али остало... Израда је била доста аљкава. Кад сам завирио унутра, централни блок је изгледао као нека клепотина коју бих могао да видим код баш јефтиних кинеских гитара, нисам могао да разлучим да ли је само у питању то да је неко грешком кренуо да сече на циркулару на погрешном месту, па се тауставио и кренуо да сече како треба (будући да је целом дужином централног блока постојао као некакав степеник који је имао врло грубу ивицу, на све стране су штрчале цепке које остају после проласка тестере), или су централни блок правили тако што имају један квадар на који додају тање комаде који се обрађују да имају закривљење, да обезбеде потпору за испупчења на предњој и задњој плочи резонатора, али се нису потрудили да ти комади буду једнаке ширине, или се нису потрудили да их напасују, а свакако се нису потрудили ни да их малкице ошмирглају. Друго, f отвори нису имали перваз, само су на пресеку били зафарбани некаквим тамним бајцом, и кроз то мацкање су се јасно видели слојеви шпер-плоче. Ни један једини детаљ на тој гитари није деловао као да је то инструмент који треба да представља перјаницу серијске производње.
Ovako se prave šuplje gitare u Gibsonu:

Kao što se vidi greda se samo iseče i nema nikakvog razloga da se ona šmirgla i doteruje jer je u unutrašnjosti tela i ne vidi se, a vrši funkciju kako treba. Šta ti je taj "pervaz", je li to bind na srpskom? (E da, bacih pogled na Vujakliju i te reči nema, onda pogledah po netu i vidim da se upotrebljava u građevinskoj stolariji. Reč je turskog porekla i nikada je nisam čuo od gitarista). Toga nema kod tog modela jer je tako projektovan. Pa šta ako se vidi šper ploča i treba da se vidi! Ja recimo imam sasvim drukciju primedbu: gornji špic "f" otvora je preoštar pa ako sviraš golih ruku i imaš dosta dlaka po njima ume da štipne da tako kažem. Takođe tu ume da zapne i neki širi rukav od mekšeg materijala. A kada počneš da je sviraš onda te nikakve mane više ne zanimaju jer svira jedinstveno i maksimalno te inspiriše. 339 nisam imao u rukama, ali imao sam i imam česte susrete sa 330, 335, 175, 135 i ES-5 switchmaster i svaka je vrhunska. Nekako sam ubeđen da je i taj 339 vrhunska gitara. Ove gitare se ne dopadaju svima, ali oni koji ih imaju ne bi ih menjali ni za šta na svetu!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Aug 2015, 20:58

Пази, нисам завиривао у сваки детаљ на гитари да бих нашао грешку, просто се то видело када гитару свирам стојећи. То је мали труп, централни блок се јасно види кроз отвор, нисам се нешто посебно извијао зарад тога, а довољно је да завириш да погледаш етикету која је залепљена у унутрашњости трупа и на сантиметар и по даље видиш ту ивицу која као да је сечена тупим циркуларом, штрче стризе на све стране. Изгледа гадно и неозбиљно. Нисам очекивао да буде исполирано и офарбано, али исто тако нисам очекивао да буде као нешто што је прављено на часу техничког. На гитарама које су 5 до 10 пута јефтиније сам видео уреднију обраду. Наравно да је тон оно око чега се ломи да ли ће да се пазари гитара, али и даље стојим иза тога да custom shop гитара мора да буде уредније урађена.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 09 Aug 2015, 00:57

hipihill wrote: Nemoj da se ljutiš, nemam razloga da te vređam, ali tvoj opis situacije mi zvuči potpuno blesavo. Krenuo si da (možda!) kupiš gitaru i zvuk nisi ni čuo, ali ti smetaju kapice koje idu u nekakvu osmicu i zato nisi kupio tu gitaru!? Pa čoveče valjda je ton najvažniji!? Kakav su problem kapice, malo se pomere i stajače kako treba, to se radi na licu mesta za 15 sekundi, ako ne onda na prvom servisu!? Po tvom rezonu da si probao i najskuplju gitaru našao bi joj manu! Ja imam Gibsona od 4,000 i zaista ima mana u izradi, ali zato zvuči fenomenalno. Kupi nekog Japanca i imaćeš savršeno napravljenu gitaru, po pravilu odlično i rade. E sada toga nema za 50 hiljada u sred Beograda!
Ne ljutim se uopste. :) Prvo, krenuo sam da kupim nesto sasvim drugacije, ali kada sam vec tu da bacim pogled sta ima od gitara, jer kada buide snizenje za NG mozda cu opet kupiti neku gitaru, pa da ne budem klasican kupac da tada gledam sta ima da se kupi, ajde da se pripremim, da vidim kakav je taj 339 ili tako nesto... I bas mi padne pogled na dve takve, onu jednu ultra i onu obicnu... U cucnem posto su bile dole da ih malo razgledam i imam sta i da vidim...
Nisam zbog toga odustao od planirane kupovine, ali definitivno ne bih dao te pare za gitaru na kojoj kapice potova idu u osmice, a neki su labavi a druge okreces jedva... Tako da drugo, nisu samo kapice problem negi i sami potovi...
Trece, ko spominje Beograd? Ja sam iz Novog Sada, ono ima Srbije i van Beograda... :D
Odakle ti to da bih nasao manu najskupljoj?
Ako su skrnavi potovi i ako kapice idu u 8... Onda bih. :D

E da kada smo kod kinte... Ako je Epi za Gibsona ono sto je Squier za Fendera... Uzmi Squier neki za te pare. Classic Vibe... Bez mane do najsitnije detalja! Znaci moze se..

hipihill

Post by hipihill » 10 Aug 2015, 22:08

Kristijan wrote:Пази, нисам завиривао у сваки детаљ на гитари да бих нашао грешку, просто се то видело када гитару свирам стојећи. То је мали труп, централни блок се јасно види кроз отвор, нисам се нешто посебно извијао зарад тога, а довољно је да завириш да погледаш етикету која је залепљена у унутрашњости трупа и на сантиметар и по даље видиш ту ивицу која као да је сечена тупим циркуларом, штрче стризе на све стране. Изгледа гадно и неозбиљно. Нисам очекивао да буде исполирано и офарбано, али исто тако нисам очекивао да буде као нешто што је прављено на часу техничког. На гитарама које су 5 до 10 пута јефтиније сам видео уреднију обраду. Наравно да је тон оно око чега се ломи да ли ће да се пазари гитара, али и даље стојим иза тога да custom shop гитара мора да буде уредније урађена.
Da nije ovakvih foruma i tekstova ne bi mi palo na pamet da zavirujem u utrobu gitara velikih proizvođača i gledam da li kapice idu u devetku ili ne znam kako :). Bilo kako bilo setio sam se teksta i zavirio pod haubu jednog Gibsona 345 iz 1969.g. i jednog 335 sa početka 21 veka. Ne vidi se mnogo, ali ono što se vidi je lepo obrađena greda koja je ili prevučena preko šajbne ili glodalice, uglavnom nikakvih cepki ili krzotina nema, sve je besprekorno. O tonu da ne pričam, obe su ubice sa malom prednošću novije!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Aug 2015, 02:14

И какав си закључак донео на основу свега тога? :)

Post Reply