posledice set up-a
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
posledice set up-a
nosio sam gitaru na set up kod zana, onaj kao zvanicni servis mitrosa, i kad mi je dao da probam provalio sam da nesto vise zuji (konkretno 6. zica za ostale nisam odmah ni izvalio), ali mi je rekao da se to popravlja livelisanjem ili kako vec i to dodje jos 1600din al bolje da to sad ne radi jer je nova gitara. i sve je to ok samo sto sada gitara nenormalno zvoni i zuji i to najvise 6. 5. i 4. zica. sad ne znma sta da radim jer sam mislio da sam nesto pametno uradio set up-ovanjem a ono nastao problem, da se blago izrazim.
Re: posledice set up-a
Pretpostavljam da je reč o nekom jeftinijem instrumentu pa su moguće svakakve stvari. Ipak, ako je gitara pod garancijom istraj i traži da ti je dovedu u potpuno ispravno stanje jer i ako je jeftina ne treba da zuji i bruji. I ne vidim zašto bi ti nešto plaćao ako je garancija u pitanju. Pretpostavljam da ti je Žan rekao da sviraš neko vreme da se pragovi i žice malo potroše pa će zujanje verovatno da prestane, a kasnije da se pragovi prebruse i time nivelišu ako bude potrebe.damazz wrote:nosio sam gitaru na set up kod zana, onaj kao zvanicni servis mitrosa, i kad mi je dao da probam provalio sam da nesto vise zuji (konkretno 6. zica za ostale nisam odmah ni izvalio), ali mi je rekao da se to popravlja livelisanjem ili kako vec i to dodje jos 1600din al bolje da to sad ne radi jer je nova gitara. i sve je to ok samo sto sada gitara nenormalno zvoni i zuji i to najvise 6. 5. i 4. zica. sad ne znma sta da radim jer sam mislio da sam nesto pametno uradio set up-ovanjem a ono nastao problem, da se blago izrazim.
Setup (iliti lepo rečeno - podešavanje) gitare upravo i služi da se takve stvari otklone.
Ako nešto bruji ili zuji nakon takvog zahvata onda taj zahvat NIJE KOREKTNO URAĐEN.
Jedno sasvim odgovorno mogu da tvrdim: ma koliko jeftin instrument bio može se podesiti tako da se može naštimovati i da na njemu ništa ne zuji (i ne bruji).
Kvalitet tona, svirljivost i zadržavanje štima na jeftinim instrumentima su nešto sasvim drugo ali o tome ionako ovde nije reč.
Ako nešto bruji ili zuji nakon takvog zahvata onda taj zahvat NIJE KOREKTNO URAĐEN.
Jedno sasvim odgovorno mogu da tvrdim: ma koliko jeftin instrument bio može se podesiti tako da se može naštimovati i da na njemu ništa ne zuji (i ne bruji).
Kvalitet tona, svirljivost i zadržavanje štima na jeftinim instrumentima su nešto sasvim drugo ali o tome ionako ovde nije reč.
u pitanju je pacifica 112j. ovaj iz zana mi je rekao da kasnije sredjujem pragove i to zujanje ali da se prvo malo istrose pragovi... sad da cekam godinu dana i da mi zuji bzvz i nije neki fazon. jedino ne znam sta da mu kazem, da mi zuji gitara vise nego pre, na to on moze da kaze da mi se cini ili da mu dam 1600din pa ce to da sredi...
jel ima jos neki servis da znam da zaobilazim ove u sirokom luku kad ne mogu obican setup da urade kako treba?
jel ima jos neki servis da znam da zaobilazim ove u sirokom luku kad ne mogu obican setup da urade kako treba?
Setup cega je on ustvari radio?
Kao sto je rekao Viden:
Kao sto je rekao Viden:
viden wrote:Setup (iliti lepo rečeno - podešavanje) gitare upravo i služi da se takve stvari otklone.
kaze da za yamahu postoji neki klasican setup.primecujem da je zice spustio i magnete sredio. jel setup treba potpuno da otkloni zujanje ili kao sto ovaj iz zana kaze mora posebno da se radi livelisanje, mislim da se tako zove?
-
Znaci on je okrenuo par srafova i uzeo 1600din? Za magnete mu treba koliko, 1 minut, i za zice da ih spusti a da zuje isto minut, to si mogao i sam da uradis sa srafcigerom, kao sto su ti rekli , poenta je da spusti zice i onda obradi pragove da ne zveci ni na jednom, ako ne moze sada, nije trebao nista ni da dira onda, koja svrha, eto i ispalo je jos gore.
I jesi i nisi u pravu. Nailazio sam na nove gitare renomiranih proizvođača (Ibanez konkretno) kod kojih pragovi nisu bili iste visine pa je i na novoj gitari bilo potrebno brušrnje pragova. Slično je bilo i s mojom nekadašnjom SX akustarom koja je koštala 300 evra. To može da se prevaziđe setupom, podizanjem žica, podešavanjem vrata, kobilice, ali to naravno nije ispravno rešenje. Znači to nije nikakvo čudo kod jeftinijih gitara sa slabijom završnom kontrolom, ali zato postoje servisi koji to moraju da koriguju. Žan i Joca nisu neki bezvezni majstori (proizvode skupe gitare koje izvoze u Ameriku) i znaju posao samo je pitanje koliko hoće da se zauzmu u određenom trenutku, bar je takvo moje iskustvo sa njima.viden wrote:Setup (iliti lepo rečeno - podešavanje) gitare upravo i služi da se takve stvari otklone.
Apsolutno tačno.viden wrote: Jedno sasvim odgovorno mogu da tvrdim: ma koliko jeftin instrument bio može se podesiti tako da se može naštimovati i da na njemu ništa ne zuji (i ne bruji).
Jednostavniji setup mozes i sam da uradis.Imas u originalnom uputstvu od gitare za visinu zica od poslednjeg praga e-1,9+-0,2mm i E-2,4+-0,2mm. Konkretno,ja sam tako svoju podesio ,ali kod moje je fixed bridge,dok je kod tremola malo veca akcija.Procitaj celu temu o setup-u malo iznad ove tvoje od dooma.Proveri dali je vrat malo udubljen i cao.Ja sam na mojoj podesio akciju na 2,1mm od zadnjeg praga na svim zicama.Ima vrlo mali buzz na G zici ,zbog nize akcije,ali meni nesmeta.
da, al zato sam i odneo u servis. da ne bih ja neuk to cackao...al nema vajde ni od servisa
- Rocket Roll
Traži pare nazad. Setup je "setup", spremanje gitare za sviranje. Ako gitara nije spremna za sviranje, o kakvom setupu pričamo?
Mislim da si - nažalost! - na teži način saznao da Žan možda ume da napravi gitaru, ali da o sviranju iste nema pojma. Nisi prvi kojima je tako "spremio" gitaru... Ne veruj graditelju gitara koji sam ne svira! Kako može da ti namesti gitaru kad sam ne ume da okine akord i da iz iskustva zna da li je uradio dobar posao?
Mislim da si - nažalost! - na teži način saznao da Žan možda ume da napravi gitaru, ali da o sviranju iste nema pojma. Nisi prvi kojima je tako "spremio" gitaru... Ne veruj graditelju gitara koji sam ne svira! Kako može da ti namesti gitaru kad sam ne ume da okine akord i da iz iskustva zna da li je uradio dobar posao?
Pa, pošto ti je nova gitara, možda će ubrzo da nestane problem, pošto je i moja Jacksonka zujala dok je bila nova, što me je strašno iritiralo, ali je ubrzo nestalo, možda ni mesec dana...
Ali da te je sje*ao, sje*ao te je.
Ali da te je sje*ao, sje*ao te je.
Slabo pamtim face pa ne mogu da se setim koji je od njih Žan, a koji Joca, ali jedan je dobar gitarista i lično sam ga čuo kako svira, drugog nisam imao prilike da čujem.Rocket Roll wrote: ... Ne veruj graditelju gitara koji sam ne svira! Kako može da ti namesti gitaru kad sam ne ume da okine akord i da iz iskustva zna da li je uradio dobar posao?
Da, da dodam kako su meni odlično odradili brušenje pragova i setup Stratocastera, mada je ruku na srce praktično sve ostalo onako kako sam ja namestio.
Moram da se složim s Rocket-om i da se delimično ne složim sa Savom.
Ja pod "setup-om" podrazumevam potuno podešavanje gitare. To znači, ne samo nameštanje visine žica i magneta, nego ako je potrebno, i podešavanje krivine vrata i brušenje pragova.
Znam da ima novih (skupih) gitara koje su praktično nesvirljive (čari maaasovne proizvodnje i slabe kontrole) ali ako se takva gitara odnese na setup, naročito ako se radi o renomiranom servisu, onda ona mora prosvirati bez greške.
Inače, pomenutog majstora ne poznajem niti sam imao prilike da se uživo susretnem s njegovim radovima. Ovde samo iznosim mišljenje na osnovu datih podataka. Kako nisam profi-graditelj, već amater koji "ubija vreme" ne radi se o "pljuvanju " konkurencije.
I još da dodam. Potuno je zbunjujuće da graditelj ne zna da svira instrument koji izrađuje ili podešava.
Jel' to tačan podatak ili se Rocket samo malo šali?.
Ja pod "setup-om" podrazumevam potuno podešavanje gitare. To znači, ne samo nameštanje visine žica i magneta, nego ako je potrebno, i podešavanje krivine vrata i brušenje pragova.
Znam da ima novih (skupih) gitara koje su praktično nesvirljive (čari maaasovne proizvodnje i slabe kontrole) ali ako se takva gitara odnese na setup, naročito ako se radi o renomiranom servisu, onda ona mora prosvirati bez greške.
Inače, pomenutog majstora ne poznajem niti sam imao prilike da se uživo susretnem s njegovim radovima. Ovde samo iznosim mišljenje na osnovu datih podataka. Kako nisam profi-graditelj, već amater koji "ubija vreme" ne radi se o "pljuvanju " konkurencije.
I još da dodam. Potuno je zbunjujuće da graditelj ne zna da svira instrument koji izrađuje ili podešava.
Jel' to tačan podatak ili se Rocket samo malo šali?.
- Rocket Roll
Podatak je (to the best of my knowledge) tačan - pitajte HillyBillyja, ako želite potvrdu.